Kan du sätta fluorkarbon på en snurrande rulle?

Under de senaste åren har jag använt fläta med en fluorkarbonledare på mina spinnstänger. Jag var lite nyfiken på att se hur det skulle jämföras om jag försökte använda rakt fluorkarbon, och i det här inlägget kommer jag att dela med mig av resultaten jag hade.

Det enkla svaret är att du kan använda fluorkarbon på en snurrande rulle om linan är under 8 lbs. Allt över det kommer att resultera i mycket trassel och dåligt kastavstånd. Om du behöver använda något starkare än ett 8 lb-test, bör du gå med fläta till en fluorkarbonledare. Det här är upplägget jag använder 90% av tiden och föredrar det framför rakt fluorkarbon.

Att använda fläta till en fluorkarbonledare kommer att fånga dig fisk i alla situationer och jag gillar det eftersom det är mångsidigt. Som sagt, det finns några viktiga tillfällen då rakt fluorkarbon presterar något bättre. Det är mycket lättare att hantera eftersom du inte behöver knyta så många knop, det presterar bättre i blåsiga förhållanden och det är bättre om du behöver hålla ditt bete superstilla. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer (hoppa till 3 minuter).

  • Ice Fishing 101: Den nödvändiga utrustningen för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Bästa fluorkarbon för att snurra rullar

När det gäller att välja rätt fluorkol för din spinnspö är det ganska viktigt att du har rätt. Du måste se till att du använder rätt styrka av linje och du måste se till att du använder rätt märke av linje.

Som jag sa tidigare, jag skulle bara rekommendera att du använder fluorkarbon som din huvudsakliga fiskelina om det är under 8 lbs. Du kan komma undan med att använda 10 lbs men majoriteten av människor kommer förmodligen att stöta på problem. Det första problemet är att den tyngre linan inte kommer att kasta lika bra på ett spinnspö. Den andra frågan är att du förmodligen kommer att få många trassel.

  Fiskekajak vs vanlig kajak (och vilken är bäst för fiske)

Om du ska använda en lättare linje måste du se till att du använder rätt fluorkarbon. Vissa av dem fungerar bra för ledare men gör en fruktansvärd huvudfiskelina. Jag använder normalt Seaguar Red Label som mitt ledarmaterial men jag skulle aldrig använda det som min huvudlinje. Här är några bra fluorkolväten på Amazon.

Jag har inte kunnat prova varenda typ av fluorkarbon på marknaden så jag vet inte om det är bäst, men jag har hört mycket bra om det och det har fungerat bra för mig. Säg till om du har ett annat bra alternativ.

När ska man använda fluorkarbon på snurrande rullar

Som jag sa tidigare använder jag fläta till en fluorkarbonledare 90% av tiden men det finns några situationer då rak fluor fungerar bättre. Jag säger inte att det kommer att resultera i mer fisk men jag tyckte att fluor kändes lite bättre och kunde resultera i några extra tuggor.

Det första du måste se till är att du använder lina under 8 lbs. Vi har redan pratat om detta men du skulle bli förvånad över hur många som fortfarande gör det (jag är säker på att du inte är en av dem dock).

En av de viktigaste situationerna där jag tror att det blir något bättre att använda fluorkarbon är när det är det blåsigt ute. Fläta är tunnare och lättare än fluor och vinden kan bråka med den när den går genom luften eller i vattnet. Det kan resultera i mindre kastavstånd, dålig precision och det kan till och med flytta ditt bete när det är i vattnet.

  Är fiskare idrottare?

Den andra situationen där fluorkarbon skulle kunna vara bättre är när du behöver din bete för att vara så stilla som möjligt. Flätlina har ingen stretch i sig (vilket har sina fördelar) men det kan vara en dålig sak om du behöver ett supertyst bete. När du fiskar med fläta och du flyttar spöet eller vinden flyttar din lina, kommer det att flytta ditt bete en hel del. Det kan vara en dålig sak. Fluoro har lite stretch i sig och det kan hjälpa dig att landa några fler fiskar.

En stor del av tiden på hösten och vintern föredrar fiskar att gå efter de mindre och långsammare föremålen. Det är därför många av isfiskedragen där ute är så små. När jag fiskar med mindre crankbaits, swimbaits eller något liknande ned riggen, gillar jag att använda fluorocarbon eftersom det hindra mig från att flytta runt locket för mycket. När du använder fläta kommer det att flytta ditt bete mer än du förmodligen tror varje gång du rycker i spöet.

Varför och när man ska använda Braid

Jag börjar med att säga att du kan använda fläta till fluorkarbon när det blåser ute eller när du behöver bete att vara stilla. Du kommer fortfarande att fånga fisk men jag tror att du kommer att få det lite bättre prestanda genom att använda fluor. När som helst kommer jag att använda den här inställningen. Här är ett inlägg om flätlina och hur man spolar den ordentligt.

Det finns ett antal fördelar med att använda flätad lina men den främsta anledningen till att du skulle använda den är när du är ute efter större fisk. Du vill inte lägga 20 lb fluor eller mono på en snurrande rulle eftersom det inte kommer att kasta bra. 20 lb fläta kommer att vara helt bra dock eftersom det är mycket tunnare.

  Hur man vet när man ska byta fiskelina

Denna inställning är också mycket mer mångsidig och kommer att spara tid (eller pengar). Det jag gillar med flätlina är att jag kan använda 20 lb test som min huvudsakliga fiskelina och det kommer att kunna hantera i stort sett alla fiskar jag fiskar efter. Allt jag behöver oroa mig för är att byta ledare. Jag skulle kunna slänga på 4 lb fluoro om jag fiskar efter regnbåge eller 15 lb om jag fiskar efter insjööring. Jag använder normalt Sufix 832 fläta och Seaguar Red Label fluorocarbon (använd inte detta som din huvudsakliga fiskelina).

En annan anledning till att jag gillar att använda fläta är att det kommer varar längre och det är det också starkare (jämfört med samma diameter fluoro/mono). Vi pratade om hur du kan använda en tyngre lina eftersom den är tunnare, men en annan häftig sak är att den kommer att hålla ganska mycket längre på din rulle. Jag har haft samma fläta på stången de senaste åren och den håller fortfarande.

En av de främsta anledningarna till att jag gillar att använda fläta är att det är det känsligare (eftersom det inte sträcker sig lika mycket). I vissa fall kan detta vara en nackdel men det är positivt i de flesta. När ditt spö är känsligare kommer du att kunna känna vad ditt bete stöter på eller när en fisk leker med ditt bete. Det gör också att ett billigare spö känns mycket dyrare.