Kan du sätta fluorkarbon på en baitcaster?

Många har olika åsikter om vilken lina som fungerar bäst och när du ska använda var och en av dem. Majoriteten av människor jag känner använder flätad lina på sin baitcaster, men i det här inlägget kommer jag att prata om huruvida du kan sätta fluorkarbon på din baitcasting-rulle.

Det enkla svaret är nej, du bör inte använda fluorkarbon som din huvudsakliga fiskelina på en baitcaster. Om du använder något över 8 lbs kommer du att stöta på många problem och din prestation kommer att bli lidande. Det kommer att hända trassel och du kommer inte att kunna kasta särskilt långt. Du kan använda en lättare lina och fånga fisk, men du skulle få mycket bättre prestanda om du använder fläta med en fluorkarbonledare.

Jag säger inte att du inte kommer att kunna fånga fisk om du använder fluorkol. Allt jag säger är att det finns mycket bättre alternativ där ute. En sak jag kommer att säga är att om du använder fläta som din huvudsakliga fiskelina bör du lägga ett par omslag av fluoro/mono på spolen för att ge flätan något att bita i.

Varför fluorkarbon inte fungerar

Om du vill använda ett lättare fluorkarbon på din baitcaster kommer det förmodligen att fungera. Du fiskar förmodligen efter hyfsad fisk och det är därför du med största sannolikhet behöver något tyngre. Jag hittade det vad som helst över 8 lb test kommer att orsaka problem. Under 8 lbs fungerade okej men det var definitivt inte så smidigt som en fläta.

Om du försöker använda tyngre fluor på din baitcaster är det kommer inte kasta särskilt långt. Linan kommer att bli för tjock, det kommer att orsaka mycket friktion och det kommer nästan att få dig att känna att du aldrig kastat ett fiskespö förut. Om du inte castar kommer det här inte att spela någon roll, men jag antar att du kommer att göra det.

  Hur man riggar och fiskar en Jerkbait från en kajak (för alla arter)

Det andra jag märkte är att det kommer att bli trasslar ihop ganska lätt (med en tyngre linje). Du kommer förmodligen att känna att du verkligen måste ge den lite kraft för att kasta ut den och det är där problemen spelar in. Jag vet inte hur det är med dig men jag ägnar hellre min tid åt att fiska än att städa upp mina rullar flera gånger om dagen.

Varför fläta är bättre

Jag använder fläta som min huvudsakliga fiskelina 90% av mina spön och även om det inte är perfekt så uppväger fördelarna nackdelarna enligt mig. Detta är särskilt fallet om du använder en baitcaster för att kasta beten (och inte för trolling).

Det första skälet till att jag gillar att använda det är att det är det mer mångsidig. Eftersom jag kan slänga 20 lb fläta på min baitcaster, kan jag använda spöet för mer än en typ av fisk. Jag kan sätta en tunn fluorkarbonledare och fiska regnbåge eller så kan jag lägga 12 pund på och fiska bas. Med fluorkarbon (eller mono) måste du troligen byta varje gång (eller ha fler stavar).

Den andra anledningen till att jag gillar det är att det är det starkare och varar längre än mono och fluor. Jag har haft samma fläta på min rulle de senaste åren och det går fortfarande starkt. Det skulle inte hända om jag använde fluoro eller mono. Dessutom är 20 lb fläta samma tjocklek som 6 lb mono och det är därifrån den extra styrkan kommer.

  Kostnad för fiskespö: hur mycket du kommer att spendera i genomsnitt

När ska du använda flätad fiskelina

Eftersom fläta är tunnare än de andra två fiskelinorna kommer det att förbättra din gjutavstånd. Om du trollar med din baitcaster så spelar det ingen roll men det kan vara en stor fördel om du kastar. Du kommer att kunna täcka mer vatten och det kommer förhoppningsvis att ge dig mer fisk. Jag gjorde en artikel om hur var och en av linjerna jämförs för gjutning och du kan se det här.

Den sista fördelen med att använda fläta är att det är det känsligare. Både mono och fluor kommer att sträcka sig lite och det kan ibland göra det svårt att känna de mindre tuggan. Fläta sträcker sig inte alls och det kommer att göra ditt spö mycket känsligare. Du kommer att kunna känna att ditt bete stöter på saker och du kommer att kunna känna fiskar som leker med ditt bete. Du kommer då att kunna få en snabb krok och förhoppningsvis landa den fisken.

Den bästa linjen för en Baitcaster

När det kommer till vilken flätad linje jag ska välja tror jag inte att det är en stor grej. Jag har inte provat dem alla men de jag har provat har alla varit ganska anständiga. Det var inte alltid så men flätad lina har kommit långt under det senaste. Här är en fullständig video om hur jag ställer in saker och ting:

Det första du vill göra är att sätta en ett par omslag av mono eller fluoro direkt på spolen. Flätan är ganska hal och tenderar att glida på spolen. Genom att sätta lite mono/fluoro på kommer det att ge flätan något att bita i. Bara ett par omslag så att spolen är täckt är allt du behöver. Du kan också använda lite eltejp istället om du vill.

  Fungerar ogräsfria krokar verkligen? Jag provade dem

Efter det vill du skaffa din fläta (jag använder normalt Sufix 832), trä den genom den första öglan och fäst den på underlagsmaterialet. Jag använder normalt Dubbel Uni-knut och det hålls alltid bra (video för det nedan). Du behöver inte använda den knuten utan bara se till att den är riktigt säker när du kopplar ihop dem (eftersom flätan glider).

Du vill då lägga spänning på fiskelinan och börja rulla. Se till att din linje inte går på kors eller tvärs i lagret bakom den. Annars kommer du att lägga mer tid på att lösa upp än att fiska. Sätt tillräckligt med lina så det finns en 1/8-1/16 tums mellanrum mellan linan och spolen.

Det sista steget är att fästa din fluorkarbonledare (jag använder normalt Seaguar Red Label). Längden är upp till dig men du vill se till att din knut inte når spolen. Jag brukar lägga 5-6 fot av fluoro på slutet av min linje och sedan byta ut den när den blir under 2 fot. Du kan sedan fästa ditt favoritbete eller krok/bete och vara på väg.