Kan du sätta flätad lina på en baitcaster?

En av de vanligaste frågorna jag hör är vilken typ av fiskelina jag ska sätta på mitt spö. Jag tror verkligen inte att det gör någon stor skillnad men i det här inlägget kommer jag att prata om huruvida du kan sätta flätad lina på en baitcaster eller inte.

Lång historia kort, du kan och bör använda flätlina på din baitcaster. Det är lite dyrare men det finns så många fördelar med att använda det. Det kommer att hålla ganska mycket längre, det kommer att vara starkare och det kommer att vara mycket känsligare än monofilament eller fluorkolväten. Inte bara det, utan det blir också lättare att kasta.

Jag använder nästan alltid 20 lbs fläta som min huvudsakliga fiskelina men det har funnits tillfällen då jag har ökat den till 40 lbs. Det fina med fläta är att det är mycket tunnare än standard fiskelina (20 lb fläta är samma tjocklek som 6 lb mono). En sak du alltid vill göra är att sätta en mono- eller fluoroledare i slutet av din flätade linje. Jag ska prata mer om det här om en sekund.

Den bästa flätad lina för en baitcaster

När ska du använda flätad fiskelina

När det kommer till vilket märke du ska kasta på ditt spö tror jag verkligen inte att det finns ett rätt och fel svar. Jag har inte provat alla flätade linjer där ute men majoriteten av dem har varit ganska solida. Allt du egentligen behöver göra är att leta efter något som är bra prissatt och har bra recensioner på Amazon.

De två flätade linjerna jag använder på min baitcaster är Sufix 832 braid och Power Pro braid (kolla priset på Amazon). Båda har 4,5 stjärnor på Amazon och jag har aldrig haft några problem. Jag är säker på att det finns andra bra alternativ där ute men jag har inte haft någon anledning att använda något annat.

  Hur snabbt går en 125cc Dirt Bike?

Om jag ska fiska under normala förhållanden så använder jag en 20 lb flätlina. Om jag letar efter större fiskar eller jag fiskar i ett område där jag vet att det kommer att ha problem, kommer jag att använda 30-40 lbs. Det kommer dock att bli en tunn linje så du kan fortfarande lägga en bra summa på din riktiga och gipset är en bra bit.

En sak du också vill göra är att ta tag i dig själv fluorkol eller monofilament. Du kommer att vilja använda en av dessa som din ledare och du vill också använda den på din spole innan du fäster din fläta. 90% av tiden kommer jag att använda Seaguar Red Label fluorocarbon men om du vill använda mono, Berkley Big Game (kolla priset på Amazon) är ett utmärkt alternativ.

Hur man sätter fläta på en Baitcaster

När du sätter fluorkarbon på ett fiskespö är det superviktigt att du gör det på rätt sätt. Braid har dock inget minne så det kommer inte att vara lika viktigt. Du borde antagligen ta för vana att göra det här rätt så här är en snabb video som förklarar hur du sätter flätan på din spö:

Det allra första jag alltid gör är att sätta en ett par omslag av fluorkarbon eller monofilament på min spole. Flätan tenderar att glida på spolen och genom att täcka spolen i standard fiskelina, ger det flätan något att bita i. Allt du behöver göra är att täcka spolen i ett lager och du är igång.

  Kastar den flätade linan verkligen längre?

Efter det vill du knyt din flätad linje på monon eller fluoro du precis satt på. Jag använder normalt Double Uni-knuten och jag tror att den är den mest populära för detta. Videon nedan visar hur du knyter den knuten.

Du kommer att vilja fylla upp din spole så att det finns en 1/8 tums mellanrum mellan linan och toppen av spolen. Du behöver inte mer eftersom du förmodligen inte kommer att använda det och du vill inte ha mindre eftersom det inte kommer att gjuta lika bra.

När du spolar ditt spö, se till att du lägger en bra mängd spänning på linjen. Om den inte spolas rakt eller tätt kommer du att stöta på många problem på vägen. Få någon att sätta spänning på linan eller håll den hårt med en hand.

En sak jag alltid gillar att göra är att ta ut den i båten, släppa ut en bra mängd lina medan båten rör sig och rulla in den. Det kommer att se till att allt är rakt och tätt. Se bara till att linjen inte går överallt.

Att fästa din ledare

Även om jag använder fläta på 90% av mina spön är det fortfarande inte perfekt och det är därför jag alltid använder en ledare. Anledningen till att du inte vill använda rak fläta är att den är snygg lätt att se i vattnet. Du kommer fortfarande att kunna fånga fisk men jag tror att många kommer att skrämmas bort. Det är också sträcker sig inte alls vilket kan vara dåligt för dig och det kan vara dåligt för fisken.

  Kommer fiskespön med lina?

Om du använder mono eller fluor är helt upp till dig. Jag använder normalt fluor på min baitcaster men båda fungerar. Om du har snäv budget blir mono billigare. Om du behöver att din presentation sjunker djupt blir fluoro bättre. Vilket du än använder, börja med en 5-6 fot ledare och byt ut den när den kommer ner till 2 fot (från klippning och omkoppling).

En av de andra nackdelarna med att använda fläta är att det är mycket mer hal än mono och fluor. Det är därför du måste använda rätt knut och se till att den sitter tätt. Det finns många olika alternativ att välja mellan men jag gillar att använda Kirurgknut. Här är en snabb video som visar hur du knyter den:

Anledningen till att jag gillar Surgeon’s knot är att den är super små och det är nästan omöjligt att göra det ogjort. Uppenbarligen, om du knyter det fel kommer du fortfarande att ha problem men det är ganska enkelt att lära sig. Kirurgens knut kan användas för att knyta fläta till fluorkarbon och fläta till monofilament.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.