Kan du sätta ett tält i torktumlaren?

Det enkla svaret på frågan: ”Kan du sätta ett tält i torktumlaren?” är nej, det kan du inte. Även om det kan vara frestande att torka ditt tält i torktumlaren för att påskynda hela processen, kommer det du sparar i tid att kosta dig i längden.

Så nu när du vet att du inte kan torka ett tält i torktumlaren, låt oss ta en titt på hur du kan torka ditt tält ordentligt utan att skada det.

Varför kan du inte sätta ett tält i torktumlaren?

Det är viktigt att se till att all din utrustning är torr innan du lägger den i förvaring eftersom blöt utrustning kan växa mögel och förstöras om den inte sköts ordentligt. Speciellt om du bor i ett litet utrymme och inte har tid att lufttorka dina större redskap, som ett tält, kanske du undrar om du kan lägga dem i torktumlaren. Tyvärr är att lägga vissa redskap, som ett tält, i torktumlaren (eller en tvättmaskin, för den delen) ett säkert sätt att förstöra din utrustning.

Istället för att sätta ditt tält i torktumlaren måste du titta på andra metoder för att säkerställa att ditt tält är fritt från fukt innan du förvarar det under längre perioder. Framöver kommer vi att diskutera olika sätt att torka ditt tält och fördelarna och nackdelarna med varje metod.

Det bästa sättet att torka ett tält efter camping

Det bästa sättet att torka ett tält efter camping är att hängtorka det på en klädstreck utomhus en varm, solig dag med lätt vind. När ett tält torkas på detta sätt är risken för skador minimal.

Om en klädstreck inte är tillgänglig är ett annat bra alternativ att drapera tältet över ett staket. Att slå upp tältet på en solig plats är ett annat bra sätt att torka det snabbt och samtidigt kontrollera det för skador, men denna metod gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att torka tältets bas.

  Är det dåligt för ryggen att sova i en hängmatta?

Å andra sidan kan ett tält i en torktumlare lätt skada den vattentäta beläggningen eller själva tyget. Speciellt med tältkroppar, som ofta är gjorda av nät, kan en torktumlare lätt slita sönder tyget och orsaka allvarliga skador.

Faktum är att jag går in mycket mer i detalj på hur man torkar ett tält (även inomhus) i min artikel, här.

Hur lång tid tar det för ett tält att lufttorka

Hur lång tid det tar för ett tält att torka beror helt på förhållanden tältet torkas i och hur blött tältet var till att börja med. En varm, solig dag, med låg luftfuktighet och svag vind kommer att få ett tält att torka ganska snabbt, även om det är genomblött. Under sådana idealiska förhållanden kan ett fuktigt tält torka inom 30-45 minuter.

Som sagt, tält kommer att ta längre tid att torka om det är kallt eller särskilt fuktigt ute. Under dessa förhållanden kan du förvänta dig att tältet tar timmar, om inte dagar att torka. Men se upp, om det är för kallt ute kan du riskera att frysa ditt blöta tält eller om det är väldigt fuktigt ute kan du göra ditt tält fuktigare än det var när det startade!

Kan du torka ett tält inomhus

Om du bor någonstans med särskilt dåligt väder eller om du förväntar dig en storm när du torkar ditt tält, kanske du vill överväga att torka det inuti. Detta kan vara lite knepigt om du bor i ett litet utrymme eftersom du måste hitta någonstans att hänga ditt tält, som en provisorisk klädstreck i ett garage. Om allt annat misslyckas kan en duschstång vara ett bra ställe att torka ett tält på, särskilt om det är aktivt droppande vatten, eftersom ett badrum redan är designat för att hantera fukt.

  Hur mycket bör du spendera på ett tält?

När du väl har hittat en lämplig plats att hänga upp ditt tält inomhus är nästa steg att skapa de idealiska förutsättningarna för att det ska torka. Visst, du kan bara hänga upp ditt tält i badrummet och vänta, men det kan ta ett tag och du kanske vill använda din dusch så småningom.

Eftersom varma, lätt blåsiga förhållanden med låg luftfuktighet är idealiska för att torka tält, vill du återskapa dessa förhållanden efter bästa förmåga i ditt hem. Ett bra sätt att göra detta är att skaffa en liten värmare och en fläkt.

Om du kopplar in dem båda och riktar in dem med tältet (var noga med att hålla värmen tillräckligt långt från tältet för att undvika att skada det), har du skapat den värme och vind som krävs för torkning. Om du torkar ditt tält i ditt badrum rekommenderar vi också att du stänger dörren och låter frånluftsfläkten vara på för att hjälpa till att sänka luftfuktigheten i rummet.

Det snabbaste sättet att torka ett tält

Som vi har diskuterat är det snabbaste sättet att torka ett tält att hänga upp det utomhus i varma, soliga, låg luftfuktighet och svag vind. Även om dessa är de bästa förutsättningarna för att torka ett tält, i avsaknad av sådant behagligt väder, är att torka ett tält i ett varmt, välventilerat rum, med en fläkt som blåser en lätt bris, ett annat säkert sätt att torka ett tält.

Hur torrt behöver ett tält vara

I tältvårdens värld är detta miljonfrågan. Även om det kan vara frestande att packa undan ett tält så fort det börjar kännas torrt, kan även lätt fuktiga förhållanden förstöra ett tält. Om ett tält är lätt blött, bildas mögel snabbt och orsaka en hemsk lukt i ditt tält.

  Kan jag lämna min RV vattenpump på?

En dålig lukt är det minsta av dina bekymmer, men om du packar bort ditt tält när det fortfarande är blött. Mögel som kan bildas på ett vått tält kan lätt förstöra dess vattentäta beläggning, försvaga tyget och få det att läcka eller gå sönder. Även om det finns produkter på marknaden som påstår sig minska effekterna av mögel, finns det inget som helt kan fixa ett tyg som skadats av mögel.

Innan du packar undan ditt tält måste du alltså se till att ditt tält är helt torrt. Om du inte är helt säker på att ditt tält är helt torrt, låt det stå och torka ett tag till. Det är bättre att lägga lite extra tid på att torka ditt tält än att riskera skadan som uppstår om du packar bort ditt tält när det fortfarande är blött.

Slutsats

Enkelt uttryckt, att sätta ett tält i torktumlaren är ett säkert sätt att förstöra det, så det är bättre att hänga upp tältet för att torka utomhus en trevlig, varm och solig dag. Om du inte hittar en plats att hänga upp ditt tält utanför garaget eller badrummet i ditt hem kan det också vara en bra provisorisk torkplats för ditt tält.

Kom ihåg att om du tar hand om ditt tält kommer det att ta hand om dig i många år framöver!