Kan du sätta ett (mini) kylskåp på en matta?

Ett kylskåp är en nödvändig apparat när det kommer till boende och arbetsytor. Men de passar inte för alla utrymmen. Till exempel har de flesta sovsalar och små lägenheter heltäckningsmatta, så kan du lägga ett kylskåp eller ett minikylskåp på en matta?

Du kan och ska inte ställa ett kylskåp eller ett minikylskåp på en matta. Den kan blockera luftflödet till kondensorn, som är placerad i botten av kylskåpet, och hålla värmen. Det kan göra att apparaten inte fungerar som den ska eller arbetar extra hårdare, vilket resulterar i högre elräkningar och fler skador.

I den här artikeln kommer vi att diskutera varför du inte ska sätta ett kylskåp eller minikyl på en matta och vad du ska göra om du inte har något annat alternativ i ditt utrymme. Slutligen kommer vi att diskutera andra viktiga aspekter av kylskåp som du behöver veta, inklusive vad du ska göra och inte göra med dem.

Vad är en kondensor?

För att förstå varför du inte bör placera ditt kylskåp eller minikyl på en matta är det viktigt att först förstå grunderna i en kondensor.

Ett kylskåp är en komplicerad apparat med många rörliga delar. De arbetar alla tillsammans för att kylen ska fungera korrekt. En av dessa delar är kondensorn.

När det kommer till kylskåp fungerar kondensorn genom att ta den varma luften från insidan av kylen och flytta den utåt. Det gör det genom att kondensera gas till vätska genom kylning. En kondensor är vanligtvis i form av spolar placerade på baksidan eller undersidan av kylskåpet.

Det finns tre typer av kondensorer, eftersom de varierar från kyl till kyl:

 • Forcerad luftkondensor. Denna kondensor är utrustad med kondensatorfläktar för att hjälpa till att flytta värmen från insidan av kylskåpet till den yttre miljön. De är vanligtvis placerade under kylskåpet.
 • Rengör aldrig kondensorn. Med dessa enheter är kondensorn faktiskt placerad nära kompressorn. Detta möjliggör enklare luftflöde. Eftersom dessa kondensorer inte är placerade på sin vanliga plats, blir de inte smutsiga och täcks av skräp; så du behöver aldrig rengöra dem.
 • Kondensor med naturligt drag. Många små kylskåp har en naturlig dragkondensor. Det fungerar genom att använda naturlig luft för att få bort värmen från kylskåpet. Kondensatorer med naturligt drag är också vanliga i endörrskylskåp och de med manuellt avfrostningsläge.

Varför du inte bör sätta ett kylskåp på en matta

 • Kondensorspolarna kan inte få tillräckligt med luftflöde. Detta kan göra att din kondensor måste arbeta hårdare, vilket gör att den blir snabbare att brinna ut. Detta innebär också att din elräkning, som en möjlig konsekvens, kommer att skjuta i höjden.
 • De kan hålla värmen. De kan vara utmärkta isolatorer när det gäller att hålla värmen i ditt hem eller kontor. Detta är dock negativt när det gäller att sätta ett kylskåp ovanpå ett. Det kan få din kondensor att arbeta hårdare och eventuellt brinna ut. Om kondensorn inte har tillräckligt med luftflöde eller blir för varm kan det orsaka en läcka som då gör mattan blöt. Detta kan producera mögel och mögel i din matta.
 • Din matta kommer att börja blekna på den platsen. Om du någon gång vill flytta från ditt hem eller arbetsplats eller bara vill flytta platsen för ditt kylskåp, kan du hitta en överraskning när du så småningom lyfter upp den. Det kommer förmodligen att finnas en blekt ruta på mattan precis där du förvarade ditt kylskåp.
Se även  Hur länge håller toaletterna och när du ska byta ut din

Vad du ska göra om du inte har något annat alternativ

Kanske är ditt hem eller kontor heltäckande heltäckningsmatta, eller så finns det ingen annan plats för ditt kylskåp förutom ovanpå mattan. Det är inte idealiskt, men det finns några sätt att arbeta med det du har. Här är fyra saker att göra om du måste lägga ditt kylskåp eller minikyl på en matta:

 • Lägg något under den. Vi föreslår att du köper en matta eller till och med en liten bit linoleum att lägga ditt kylskåp ovanpå. Du kan också köpa apparatstativ som detta Universal Mobile Base Kylskåpsställ från Amazon. Vi rekommenderar även detta SPACECARE Mobil Roller Justerbar Möbeldockaoch den kommer till och med med fyra låsande hjul för enkel rörlighet.
 • Håll den stängd. Det är absolut nödvändigt att du ser till att stänga kylen ordentligt varje gång du öppnar den. När du lägger kylskåpet på en matta tenderar dörren att dra, vilket gör det svårare att stänga. Om du inte stänger ditt kylskåp hela vägen kommer maten inte att hålla sig sval, och din enhet kommer att behöva arbeta mycket hårt för att försöka nå en viss temperatur, använda överdriven energi och öka din elräkning.
 • Köp ett kylskåp med kondensor i ryggen. I de flesta minikyl är kondensorn i botten av kylen. Om du vill använda en matta, måste du köpa ett kylskåp som har sina kondensorspolar på tillbaka av enheten. Placera inte ett kylskåp med bottenslingor på en matta. Det kan orsaka brännskador i mattan, eller i vissa fall till och med starta en brand.
 • Håll den välskött. Håll koll på regelbundet underhåll av ditt kylskåp. Detta kommer att hjälpa enheten att fungera mer korrekt och därmed hålla din energiräkning nere. Du bör också tina upp ditt kylskåp och rengöra det var sjätte månad. Du bör också torka av eller byta ut dörrpackningarna och rengöra kondensorns spolar och luftventiler regelbundet.

Att göra och inte göra för att underhålla kylskåp

Om du äger ett kylskåp bör du kunna ta hand om det ordentligt. Ibland är det svårt att komma ihåg att den finns där eftersom vi är så vana vid den, men det är en av de största apparaterna du äger. Det är viktigt att ta hand om ditt kylskåp för att förlänga dess livslängd och för att hålla det igång effektivt, vilket sparar extra pengar. Därför måste du känna till vissa dos and don’ts eller kylskåpsvård.

Att göra för att underhålla kylskåp

 • Förvara ditt kylskåp på en sval, torr plats. Ditt kylskåp kommer att fungera optimalt på en sval och torr plats. Detta kan vara ditt kök, källare eller till och med ditt garage.
 • Placera ditt kylskåp borta från väggen. Som du har läst ovan är korrekt luftflöde avgörande i ett väl fungerande kylskåp. Om ditt kylskåp är för nära väggen kommer det inte att finnas tillräckligt med luftflöde för att kondensorn ska fungera korrekt.
 • Kontrollera temperaturen i ditt kylskåp. Se till att konsekvent kontrollera din kyl- och frystemperatur. Ställ in kylen på 40°F eller 4°C och frysen på 0°F eller -18°C. Dessa temperaturer är perfekta för att hålla din mat sval utan att behöva spendera för mycket på din elräkning.
 • Kontrollera ditt kylskåps dörrpackningar. Dörrpackningar är den perfekta platsen för smulor att samlas, som kan komma i vägen för att din dörr stängs hela vägen och låter sval luft komma ut. Se till att rengöra dina dörrpackningar varje månad och byt ut dem vid behov. Om du behöver byta ut din dörrpackning, här är en Supco Universal Dörrpackning från Amazon.
 • Rengör dina kondensorslingor. Om dina kondensorslingor är smutsiga eller dammiga måste de rengöras. Smutsiga kondensorspolar kan få ditt kylskåp att släppa ut mer energi och öka din elräkning. Du kan också använda ditt tillbehör på din dammsugare för att suga ut allt damm och skräp som kan ha fastnat i dina spolar.
 • Låt maten svalna innan du ställer in den i kylen. Om du ställer in varm eller varm mat i ditt kylskåp värms luften inuti den upp. Detta gör att kylen måste arbeta hårdare för att kyla ned luften inuti.
 • Håll din mat organiserad. Att hålla ditt kylskåp organiserat på ett visst sätt hjälper dig att komma ihåg var allt är, så att du inte behöver hålla dörren öppen under långa perioder. Om du håller dörren öppen kommer ditt kylskåp att använda mer energi.
 • Byt ut ditt kylskåps vattenfilter. Var sjätte månad eller så bör du byta ut ditt kylskåps vattenfilter. Vattenfiltret blir så småningom fyllt med föroreningar som det tar bort från vattnet och kan sätta tillbaka dem i ditt rena vatten. Kontrollera din manual för vilken typ av vattenfilter du behöver till ditt kylskåp. Här är en Everydrop by Whirlpool vattenfilter från Amazon.
Se även  Diskmaskin som låter när den är avstängd

Att inte göra för att underhålla kylskåp

 • Förvara inte ditt kylskåp på en varm plats. När du installerar ditt kylskåp, ta hänsyn till platsen. Placera inte ditt kylskåp nära din ugn eller ens i direkt solljus. Detta kan orsaka överhettning. Som vi har nämnt ovan är för mycket värme nära ditt kylskåp en dålig idé. Det kommer att få din enhet att arbeta extra hårt för att hålla sig sval och kommer att öka din energiräkning.
 • Förvara inte ditt kylskåp på sidan. Om ditt kylskåp levererades på sidan, ställ det upprätt men koppla inte in det. Vänta några timmar innan du gör detta, eftersom kompressor kan skadas. Att lägga kylen på sidan kan också skada dörrarna.
 • Koppla inte in ditt kylskåp med en förlängningssladd. Anslut alltid ditt kylskåp direkt till vägguttaget. Att använda en förlängningssladd kan vara farligt.
 • Förvara inte ömtåliga föremål i dörren. Eftersom dörren ständigt öppnas och stängs brukar det vara den varmaste delen av kylen. Förvara alltid dina färskvaror som mjölk och ägg inne på hyllorna för att undvika att de förstörs.
 • Glöm inte luftventilerna. Att rengöra luftventilerna ibland kan hjälpa ditt kylskåp att fungera bättre, vilket sparar pengar på lång sikt.
 • Lägg inte otäckta vätskor i kylen. Detta kan orsaka överskott av fukt i din enhet, vilket gör att ditt kylskåp måste arbeta hårdare.
 • Överfyll inte ditt kylskåp. Du vill alltid hålla ditt kylskåp cirka ¾ fullt. Om du gör det, när du öppnar kylskåpsdörren, kommer den redan kylda maten att hålla temperaturen kall och ditt kylskåp kommer att fungera mindre. Om du fyller för mycket i ditt kylskåp kan det blockera luftventilerna och orsaka dålig cirkulation. Om du håller din kyl tom måste den också jobba hårdare för att nå rätt temperatur.
 • Vänta inte med att ringa en professionell om ditt kylskåp inte fungerar som det ska. Om du har följt alla tips ovan, och ditt kylskåp fortfarande inte fungerar som det ska eller har full kapacitet, kan det vara något fel. Istället för att lägga ut stora pengar för att köpa ett helt nytt kylskåp, be en tekniker som kommer och tittar på det. De kanske kan lösa problemet, men gör det förr än senare, eftersom väntan kan leda till större problem.
 • Förvara ingenting ovanpå ditt kylskåp. Det är frestande att förvara mat eller dryck ovanpå ditt kylskåp, särskilt om du är pressad för utrymme. Men värmen från fläkten och motorn avleds till luften från toppen av kylen. Att förvara något ovanpå kommer att göra det svårare för värmen att skingras, så ditt kylskåp kommer att avge mer energi för att försöka hålla din mat sval.
Se även  Varför gurglar min toalett när den spolas? (10 potentiella skäl)

Slutgiltiga tankar

I den här artikeln beskrev vi varför det är en dålig idé att sätta ett kylskåp på mattan. Det kan förhindra att kondensorslingorna får tillräckligt med luft, samt att behålla värmen, vilket kan göra att kylen måste lägga mer arbete, släppa ut mer energi och öka din elräkning. Det kan också skada mattan, vilket så småningom kommer att få dig att spendera mer pengar för att få den ersatt.

Om du inte har något annat alternativ finns det regler att följa när du gör detta för att ge det säkraste och mest kostnadseffektiva resultatet.

Den här artikeln gick också över några vad man bör och inte bör göra för att sköta kylskåp, till exempel var man ska placera sitt kylskåp, vad man ska placera i ditt kylskåp och hur du underhåller din enhet på rätt sätt.

Om du följer alla dessa regler och försiktighetsåtgärder så är du på väg att bli en ansvarsfull ägare av kylskåp eller minikyl.

Lämna en kommentar