Kan du sätta en trollingmotor på en pontonbåt (med storlekar)

Om du äger en pontonbåt och älskar att fiska, kanske du frågar dig själv om du kan sätta en trollingmotor på en pontonbåt. Trollingmotorer är fantastiska små elmotorer som kan flytta en båt tyst genom vattnet, vilket hjälper till att undvika att skrämma fisk. Detta gör dem perfekta för alla typer av fiskeentusiaster, som behöver fortsätta att manövrera sitt fartyg medan de kastar linor. Men du kanske undrar om en trollingmotor är lämplig för din pontonbåt.

Den goda nyheten är att, ja, du kan verkligen sätta en trollingmotor på en pontonbåt. Så länge du väljer rätt axellängd och dragkraft (minst 52 tum längd och 55 lbs dragkraft), bör du vara bra att gå!

Trollingmotorer kan vara avgörande för din förmåga att locka in fisk utan att skrämma bort dem, och för att stanna kvar på dem. Med det sagt, även om en trollingmotor kan göra en enorm skillnad på din fiskedag, är det viktigt att se till att du får rätt motor för din båt.

Som tur är är vi här för att hjälpa dig. Vi har de viktigaste råden som du behöver för att sätta en trollingmotor på din pontonbåt, inklusive vilken storlek motor du behöver och om du behöver skaffa ett andra batteri, var ska du montera trollingen. motor, och om du behöver speciella batterier för att göra det.

Bästa stället att montera en trollingmotor

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/zs6A1OL7dXw

Det finns tre huvudsakliga ställen att montera en trollingmotor: bog, akterspegel (bak) eller motor. Var och en av dessa platser har sina egna fördelar och nackdelar, som vi kommer att titta på här.

  Håller lägereldar borta björnar?

Bågmonterade trollingmotorer tenderar att vara de mest populära eftersom de ger en betydande mängd styrkontroll när du rör dig genom vattnet, särskilt jämfört med ett akterspegelsfäste (bakre). Denna ökade båtkontroll beror på att en bogmonterad trollingmotor drar båten genom vattnet i motsats till tryckande det bakifrån.

Med det sagt, bogmonterade trollingmotorer är ofta dyrare än alternativa alternativ och tar upp mer plats på din båt än vad en akterspegel eller motorfäste skulle göra.

Akterspegelsfästen är ganska populära bland småbåtsägare eftersom de är lättare att installera, tar mindre plats och är billigare än bogmonterade trollingmotorer. För att installera en bogmonterad motor måste du borra en platta på framsidan av din båt. Med en akterspegelmonterad motor, å andra sidan, behöver du bara klämma fast den på aktern på din båt.

Däremot erbjuder akterspegelsfästen mindre precision i manövrerbarhet, vilket kan vara ett problem, beroende på var du använder din båt.

Slutligen finns den motormonterade trollingmotorn. Som du kanske misstänker från namnet, monteras en motormonterad trollingmotor direkt på själva motorn – till kavitationsplattan, närmare bestämt. Dessa trollingmotorer är otroligt bekväma, eftersom de inte tar upp något utrymme på din båt.

Med detta sagt tenderar motormonterade trollingmotorer att vara dyrare än alternativa alternativ och kan också vara svårare att kontrollera än en bogs- eller akterspegelmonterad trollingmotor.

Vilken storlek på en trollingmotor behöver jag?

För trollingmotorer är mer kraft bättre. Du vill skaffa den mest kraftfulla trollingmotorn du har råd med eftersom det är bättre att ha den extra kraften och inte behöva den än att behöva den och inte ha den. Som ett absolut minimumför varje 400 pund av vikt på båten, behöver du cirka 5 pund dragkraft för att flytta den framåt.

  Angriper Coyotes tält?


Till skillnad från din vanliga utombordsmotor mäts trollingmotorns effekt i termer av dragkraft, snarare än i hästkrafter. Som du kanske föreställer dig, ju mer dragkraft på en trollingmotor, desto mer kraftfull är den.

Trollingmotorer finns dock också i en mängd olika spänningar (12, 12/24, 24 och 36 volt), vilket kan förvirra saken lite. Ju högre spänning en trollingmotor har, desto mer användbar kraft på propellern för att flytta din båt genom vattnet.

Därför, om du har en 36 volts trollingmotor med 90 pund dragkraft, kommer den att vara mycket starkare än en 12 volts motor med 50 pund dragkraft.

Behöver jag speciella monteringsfästen

Du behöver bara speciella monteringsfästen om du ska köpa en bågmonterad trollingmotor. Detta beror på att akterspegels (bakre) trollingmotorer helt enkelt klämmer fast på akterspegeln och motormonterade motorer klämmer fast på, ja, motorn.

Således behövs monteringsfästen endast för bogmonterade trollingmotorer. Vanligtvis kommer dessa fästen med din nya trollingmotor, men du måste lägga ner lite arbete för att göra motorn redo för vattnet. Ofta handlar det om att borra in i däcket på din båt (en skrämmande tanke, vi vet) och montera en speciell platta som motorn ska ansluta till. Detta fäste gör att motorn kan fällas upp och ner i vattnet när du behöver det.

Även om det är lite mer arbete att installera, föredrar många båtägare den ökade manövrerbarheten hos den bogmonterade trollingmotorn framför den enkla installationen av alternativen.

Behöver en trollingmotor ett eget batteri

Eftersom trollingmotorer kräver elektricitet för att generera ström, kräver de faktiskt batterier för att fungera. Även om du skulle kunna använd batteriet på din båt (som egentligen bara används för att starta din utombordsmotor), om du gör det tar du snabbt ut dess energireserver och lämnar dig med en båt som inte startar igen efter en dags fiske.

  Vad är ett badkarsgolv för ett tält? Behöver jag en?

Lösningen? Ett djupgående batteri installerat specifikt för din trollingmotor. Speciellt om du ska ha en trollingmotor med hög spänning, eller om du planerar att använda den i timmar och timmar under en dag av fiske, kanske du till och med vill överväga att ha flera djupgående batterier på din båt för att hålla din trollingmotor igång .

VMAX 12 Volt 100Ah AGM Deep Cycle Batteri – Amazon (vår favorit)

Slutsats

I slutet av dagen är trollingmotorer bra för alla med en pontonbåt som älskar att fiska. Istället för att skrämma bort all fisk med det höga ljudet från din motor, låter en trollingmotor dig enkelt manövrera genom vattnet med minimalt ljud. Det finns dock många olika typer av trollingmotorer, så det är viktigt att välja den som bäst passar dina behov.