Kan du sätta en campingspis på ett plastbord?

Campingspisar kan vara perfekta att laga mat på, men kommer de att smälta rakt igenom ett plastbord? Du får reda på vad du kan förvänta dig av en kamin här, samt hur du undviker ett bränt bord eller ännu värre.

Många campingkaminer är okej att ställa på ett plastbord. Men beroende på campingspisens design kan de smälta plasten. Som sagt, omständigheterna för varje kamin kan vara olika. Det är alltid bättre att hålla sig på den säkra sidan och para ihop kaminen med en värmebeständig matta eller bord.

Att laga mat över lägerelden kan bli ganska besvärligt, och lägerspisar är perfekta för att hjälpa till med ”kampen”. Men att veta hur man använder en campingspis på ett säkert sätt är det första steget för att kunna laga fantastiska måltider medan du är ute i skogen.

Vilka typer av campingspisar är säkra att använda på ett plastbord

Genom min forskning har jag funnit att de flesta campingkaminer på marknaden faller i kategorin ”vanligtvis okej” när de används på ett plastbord. I de flesta fall kommer botten av spisen inte att bli tillräckligt varm för att orsaka problem med vare sig ett plastbord eller en plastduk på ett träbord.

När jag kikade igenom erfarenheterna och råden från många andra campingspisanvändare, Jag hittade blandade resultat. Vissa kaminer har rapporterats smälta plastbord (som Gas One från Amazon) eller plastbordskläder, medan många andra spisar inte har några problem.

När jag tittade igenom några av manualerna för campingkaminer som de som gjorts av Coleman, såg jag inga varningar om att kaminen inte borde användas på sådana ytor. Detta betyder inte att de är helt säkra att använda på vilken yta som helst, bara att det inte är ett tillräckligt stort problem för att det ska komma in i säkerhetsföreskrifterna i manualen.

Som jag nämnde från min forskning kan en användare då och då rekommendera att undvika plastytor eller ha en historia om en viss spis som orsakade ett problem. Många av dessa kaminer kan bli otroligt varma, så det skulle inte vara omöjligt att tro att det inte skulle vara en dålig idé att lägga till en värmebeständig yta till blandningen.

Det är alltid bättre att vara säker än ledsen. Oavsett vilken yta du använder en campingspis på, det är ett klokt val att använda en matta under spisen. Detta hjälper till att hålla värmen som når bordet till ett minimum.

  Vilken är den bästa spjälsängen för pojkscouter (eller flickor)?

För det mesta är campingspisar gjorda för att hålla värmen innesluten, men det betyder inte att utrymmet runt kaminen inte kan bli varmt. Bara en enda extra försiktighetsåtgärd kan ge dig mer sinnesfrid när du lagar mat, åtminstone!

Hur varm blir en campingspis?

Campingkaminer kan komma på ett ganska brett utbud när det kommer till värme.

I vissa fall kan du upptäcka att den typ av bränsle en kamin använder kan spela en roll för hur varmt den blir. Men både propan och butan kan ge ungefär samma nivåer av värme. Följaktligen beror beslutet mellan de två ofta på deras bekvämlighet och kostnad.

Om du fortfarande bestämmer dig för om du föredrar en propan- eller butankamin, är vår artikel om kostnaderna för dessa bränsletyper värd att titta på. Läs igenom artikeln här!

Något som är värt att veta om att mäta värmen på campingkaminer är hur den värmen vanligtvis mäts. BTU, eller British Thermal Units, är enheterna som beskriver hur varm en spis kan bli när du använder den för att laga mat. Naturligtvis, ju högre dessa BTU är, desto varmare blir en kamin.

Låt oss därifrån ta en titt på några exempel på de olika spistyperna:

 • En av de mest använda campingkaminerna är standarden Coleman propan spis. Det är en enkel, effektiv spis som ger dig två brännare att laga mat på. Dessa kaminer kan fylla på 20 000 BTU.
 • Samtidigt når nyare modeller av Coleman propankaminer, som Even-Temp Stove, maximalt 28 000 BTU.
 • För dem som vill ha det lättaste alternativet kan kapsugnar som Jetboil MiniMo få upp till 6 000 BTU.
 • Om du föredrar butan, erbjuder Coleman också en mindre butankamin som kan slå maximalt 7 650 BTU.

Som du kan se kan alla dessa kaminer bli ganska varma. Som tidigare nämnts försöker de flesta av dessa kaminer åtminstone att hålla värmen på en central plats. Detta kan dock vara svårare för kaminer som är mindre inneslutna (som kapsugnar), än det är för fullt inneslutna spisar som de propanalternativ som erbjuds av Coleman.

Kaminerna brinner varma, en del extremt varma. Kaminens hårdvara kommer oundvikligen att värmas upp under processen och kan potentiellt påverka ytan de är på.

  Bästa hundar för camping

Om du funderar på en ny spis, att förstå vilken typ av bränsle den använder kan spela en stor roll i beslutet. För att lära dig mer om alla spisbränslen som finns på marknaden idag, ta en titt på vår artikel om ämnet här.

Värmebeständig matta för campingkaminer

Om du är orolig över mängden värme som kan passera från din kamin till ytan den sitter på, kan en matta vara en bra idé. Även om det kan vara svårt att hitta mattor som utformats speciellt för campingspisar, finns det större alternativ som BioLite FireMat som kan fungera bra som ersättning. Även om alternativ som dessa vanligtvis är utformade för vedspisar, kan vissa enkelt återanvändas till campingspismattor.

Du kan också titta på bakmattor av silikon, som vanligtvis är utformade för att skydda dina bänkar när du bakar. Många av dessa mattor kan hantera temperaturer upp till nästan 500 grader Fahrenheit. Sammantaget är de ett utmärkt sätt att hålla värmen borta från bordet och är ofta mycket lätta att rengöra.

Värmebeständigt bord för campingkaminer

Om du hellre bara vill ge spisen ett eget bord, finns det massor av alternativ där ute som är utformade speciellt för matlagning. För den som vill bli riktigt tjusig finns det några utmärkta kombinationer av matlagningsbord, förvaring och även diskbänksutrymme, som t.ex. Colemans bärbara kök.

En annan fördel med att ha ett eget bord att ställa kaminen på är att du inte bara kan sikta på ett värmebeständigt bord, utan det är mindre krångligt om det bordet hamnar skadat. Camping kan vara grovt mot möbler, och det är bättre att undvika att oavsiktlig skada de campingägda borden.

Tips för att använda campingugnar på ett säkert sätt

Camping spisar kan vara mycket användbara verktyg när du campar, men de kan också vara ganska farliga!

För att vara säker, tänk på följande tips:

 • Vet hur du hanterar ditt bränsle. Som ett minimum är dessa bränslen vanligtvis brandfarliga. Propan kan också orsaka risk för problem med kolmonoxid eller till och med explosioner. Lär dig hur du lagrar, flyttar och använder ditt bränsle försiktigt för att undvika farliga situationer.
 • Överallt där du använder kaminen ska den vara väl ventilerad. Många spisar avger kolmonoxid, vilket gör dem osäkra att använda inomhus. Använd den inte i ett tält, husbil eller annat slutet utrymme.
 • Testa spisen innan du ger dig ut i vildmarken. Det här är mer ett bekvämlighetstips än ett säkerhetstips, men det kan vara ganska frustrerande att resa hela vägen till din camping bara för att upptäcka att din spis inte fungerar!
 • Barn och husdjur bör hållas borta från campingspisen. Det är en risk för brännskador när den används. Om du använder ett propanträd kan barn och djur stöta in i det, orsaka problem med anslutningarna eller till och med kunna välta det.
 • Försök att undvika matlagning i för mycket vind. Vind kan orsaka problem för din låga, tvinga den att ändra riktning eller till och med blåsa ut den helt.
 • Lämna inte spisen medan du lagar mat. Det här är ett bra tips för alla matlagningsytor, men det gäller särskilt när en låga är inblandad. Lågorna och bränslet kan vara temperamentsfullt, och det är bättre att lösa problem snabbt. Annars kan de ha en chans till snöboll.
 • När du får erfarenhet kommer du att lära dig att färgen på lågorna kan ge dig en uppfattning om hur bra kaminen fungerar. Se till att bli bekant med dem.
 • Ta reda på var närmaste sjukhus är och se till att andra familjemedlemmar kan nå ut för att få hjälp om det behövs. Bara några ögonblicks exponering för lågan kan resultera i en allvarlig brännskada. Det är alltid bättre att vara förberedd, ifall en olycka skulle vara framme.
  Tillåter husbilsparkeringar skåpbilar?

Grattis! Du är nu redo att bli en mästare på att laga mat på en kamin. Vad ska du laga? En lägerspis är ett utmärkt verktyg för att ta de där tråkiga varmkorvarna och förvandla dem till något mer magnifikt. För att lära dig mer, ta en titt på vår artikel om vad du ska äta med varmkorv.

Därefter måste du välja ut din kamin, välja den idealiska värmebeständiga mattan eller bordet och komma ihåg säkerhetstipsen som anges här. Innan du vet ordet av kommer du enkelt att laga läckra måltider samtidigt som du njuter av skönheten i naturen.