Kan du mikrovågsugn glas? Och hur du kontrollerar din behållare

Ah ja, det där ögonblicket av tvekan innan du sätter en glasbehållare i mikrovågsugnen. Du kanske har hört skräckhistorier, eller ännu värre, kanske du aldrig har hört det något om att sätta glas i mikron. Låt oss fixa det med en snabb förklaring:

Kan du mikrovågsugn glas? I allmänhet är de flesta glasvaror säkra att mikrovågsugna. Speciella glasmaterial som glaskeramik, färgade glasvaror eller glasvaror med metalldetaljer är dock inte mikrovågssäkra om inte annat är märkt.

Det är sammanfattningen på hög nivå, men du måste veta några fler saker innan du tydligt kan identifiera om en specifik glasbehållare är mikrovågssäker. Se detaljerna nedan för mer klarhet.

Kan du mikrovågsugn glas?

Som vi nämnde är de flesta glasbehållare säkra i mikrovågsugnen. Glasvaror är relativt säkra och unika genom att de (typiskt) är kemiskt inert, vilket innebär att maten i glaset inte kommer att reagera med några kemikalier.

Jämfört med andra material, som plast, kan glas vara ett bra alternativ för att förvara din mat i mikrovågsugnen. Men det finns några undantag du vill undvika.

Vilka typer av glas kan du mikrovågsugna?

Här är en snabb översikt över vilka typer av glas du kan och inte bör ställa i mikrovågsugn.

Mikrovågssäker Inte mikrovågssäker, om den inte är märkt
Pyrex glasvaror Glaskeramik
Glas med etiketter för mikrovågssäker Färgat glas
Glas som klarar mikrovågstestet (teststeg listade nedan) Glas med metall- eller foliekanter
Glas som inte klarar mikrovågstestet

Nu undrar du säkert Varför vissa av ovanstående glastyper bör inte mikrovågsugna. Vi tar upp det härnäst:

Varför inte mikrovågsugna vissa typer av glas

Vissa glas är märkta ”inte säkert för mikrovågsugn” på grund av många olika anledningar. Det kan bero på tillverkningsprocessen, typ av kemikalier eller tillsatser i glasvarorna, eller helt enkelt designen eller dekorationerna.

Låt oss börja med glaskeramik. Glaskeramik är vanligtvis inte mikrovågssäker. Med blandningen av den keramiska leran, när den värms upp och sedan kyls för snabbt, ändrar sammandragningen de inre bindningarna som kan få behållaren att splittras.

Tillsatser i tillverkningen, som färgämnen för att ge färg till glasvarorna, kan också göra glaset osäkert för mikrovågsugn. Vid mikrovågsugn kan vissa av kemikalierna omvandlas och bli skadliga, särskilt när maten är direkt i kontakt med glaset, detta är en livsmedelsrisk och bör undvikas.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Av denna anledning, ibland är dina färgade glasvaror inte säkra att mikrovågsugna.

Glas med metallkant (även en liten foliefärg på fälgarna) kan tändas i gnistor i mikrovågsugnen. Dessa gnistor kan vara farliga på egen hand, men kan också vara extremt farliga på ömtåliga material som glas.

Det finns även glas som inte är designade för att vara i mikrovågsugnen, som kan ha luftbubblor som inte specifikt elimineras under tillverkningen. Dessa är inte säkra i en mikrovågsugn eftersom bubblorna expanderar under uppvärmning, vilket kan göra att glaset spricker eller till och med splittras.

Som en notis finns det också vissa saker du inte bör göra med glas i mikron, oavsett typ av glas. Du bör till exempel inte tömma glasföremål i mikrovågsugn eller använda glasföremål för att överhetta olja eller smör i mikrovågsugnen.

Nu när du känner till några av riskerna med mikrovågsglas som inte är designade för det ändamålet, låt oss ta upp hur du kan kontrollera en behållare för att se till att den är mikrovågssäker.

Så här kontrollerar du din behållare

Vid tveksamhet, kontrollera alltid själva behållaren. Nästan alla glasskålar och behållare kommer att ha en identifikationsdekal, bläck eller märkning på produkten. Detta kan vanligtvis hittas på botten av behållaren, på locket (som för pyrex) eller med produktförpackningen.

Etiketten kan vara skriven och säga ”säker för mikrovågsugn”, ”kan användas i mikrovågsugn” eller något liknande. Så här:

Du kan också se en symbol som anger ”mikrovågssäker”. Nedan hittar du ett exempel på symbolen (ursäkta om bilden är svår att läsa):

Om du inte ser en etikett kan du också prova nedanstående mikrovågstest:

Mikrovågstest: Vad händer om det inte finns några etiketter?

Om glaset helt enkelt inte är märkt eller om du har slängt produktförpackningen, eller bottenetiketten har tvättats bort från slitage, kan du prova ett snabbt experiment för att ta reda på om det är säkert att mikrovågsugna.

Se även  9 olika typer av verktygsknivar förklaras

Obs: om dina glasföremål är färgade, har metall- eller foliekanter, eller om du vet att det är glaskeramik, bör du inte göra det här testet. Syftet med detta test är att undvika att krossa glaset i mikrovågsugnen, inte att testa för tillsatser, färgämnen etc.

Material behövs:

 • GLASVAROR A: Glas som du försöker testa.
 • CUP B: En kopp som du vet är mikrovågssäker
 • Vatten
 • Mikrovågsugn

Steg:

 1. Kontrollera att det inte finns några etiketter på GLASVAROR A
 2. Ställ in din mikrovågsugn på högsta inställningen. Detta kan hittas i effekt, effektnivå, meny eller i inställningar.
 3. Fylla CUP B med 1 kopp vatten
 4. Ha kvar GLASVAROR A tömma.
 5. Plats CUP B och GLASVAROR A tillsammans i mikron. (obs: Om GLASVAROR A är tillräckligt stor för att den tar upp det mesta av utrymmet i mikrovågsugnen kan du bara placera CUP B insidan av GLASVAROR A. Häll fortfarande inget vatten i GLASVAROR A.)
 6. Mikrovågsugn CUP B (med vatten inuti) och GLASVAROR A (tom) i 1 minut.
 7. Rör försiktigt GLASVARA A, att känna hur varmt det är.

Om GLASSVARA A är hett är det ett tecken på att materialet inte är säkert för en mikrovågsugn. De flesta glasvaror som kan värmas i mikrovågsugn är bara något varma vid beröring. Om koppen med vatten är varm och glasföremålen är sval, är glaset förmodligen mikrovågssäkert.

Notera: Om CUP B placerades inuti GLASVAROR A, då kan området där bitarna rörde vid varandra vara varmt. Men om den allmänna ytan på GLASSWARE A är cool att röra vid, så går det förmodligen bra att mikrovågsugna.

Är Pyrex glas mikrovågsugn säker?

Pyrex glas är älskad av många hushåll för sin förmåga att hoppa in i mikrovågsugnar och ugnar. Så ja, Pyrex är mikrovågssäkert, men var alltid uppmärksam på vad du gör.

Allmänna riktlinjer för Pyrex-hantering

Enligt Pyrex Säkerhets- och Användningsinstruktionerdet finns några allmänna risker som man måste vara uppmärksam på när man använder Pyrex, inklusive följande:

 1. Plötsliga temperaturförändringar kan leda till brott
 2. Påverkan på glas på grund av att den tappas eller knackar
 3. Brännande på grund av hudkontakt med heta bakverk (ugnssäker Pyrex bakform)

Här är fler tips för att använda Pyrex:

Se även  Toalettvattnet stiger och rinner sedan långsamt: Orsaker och åtgärdar

Undvik plötsliga temperaturförändringar

Med alla typer av glas, inklusive Pyrex, försök alltid att undvika plötsliga temperaturförändringar. Tillsätt inte vätska i en behållare som har värmts upp och fortfarande är varm.

Om glaset är varmt, placera inte glaset direkt på en våt eller sval yta, på en kall metallyta eller diskbänk eller med en våt trasa.

Låt alltid glaset svalna på ett kylställ, en grytlapp eller en torr trasa. Låt behållaren svalna innan du tvättar den under vatten, kyler eller fryser.

Ingen direkt värme

Placera aldrig dina glasföremål eller Pyrex i en direkt värmekälla som en låga, spishäll, broiler, grill eller i en brödrost.

Tillsätt vätska före uppvärmning

Om du vet att din maträtt kommer att släppa ut lite vätska under tillagning, häll en liten mängd vätska för att täcka botten av glaset (INNAN du lagar mat i mikrovågsugn eller ugn). Detta är en förebyggande åtgärd för att undvika heta stänk av vätska som stöter glasytan.

Använd alltid grytlapp/skydd

För ditt skydd, använd alltid grytlapp eller lager av torr trasa när du hanterar varma behållare.

Material som aldrig ska användas i mikrovågsugn

Utöver vissa typer av glas, tänk alltid på att det finns massor av andra material som INTE bör mikrovågsugna. Till exempel bör folie- och metallförpackningar (som avhämtningsbehållare) aldrig ställas i mikrovågsugn.

Här är en snabb lista som en påminnelse:

GÖR INTE MIKROVÅGSlistan

 1. Folie eller metalliskt material
 2. Bruna papperspåsar
 3. Mejeribehållare
 4. Koppar och tallrikar i frigolit
 5. Vissa plaster (undvik om de inte är märkta med ”mikrovågssäker”)
 6. Plastfolie om det inte är märkt att det är mikrovågssäkert

Den här listan är inte tänkt att vara uttömmande, men förhoppningsvis kommer den att ge dig en uppfattning om vilka typer av föremål du bör hålla borta från din mikrovågsugn.

Slutsats

Om du har glas som har en etikett som indikerar att det är mikrovågssäkert, är du bra att gå! Om du inte kan hitta etiketten, prova mikrovågstestet.

Var noga med att undvika mikrovågsugn produkter som har metalltrim, färgämne (som färgat glas), är gjorda av keramiskt glas eller material som värms upp dramatiskt vid mikrovågsugn.

Och om du är tveksam, använd en annan behållare som är tydligt märkt som mikrovågssäker. Det är alltid bättre att vara säker än ledsen.

Lämna en kommentar