Kan du maskintvätta klätterskor? (läder och syntet)

Den första frågan som kom till mig efter att ha avslutat min första klätterexpedition var hur jag skulle rengöra mina klätterskor. Eftersom de kostade mig ganska mycket pengar var jag tvungen att veta hur man gör det utan att förstöra dem. Jag ville särskilt veta om man kan tvätta klätterskor i tvättmaskin eller inte.

För att svara på det gjorde jag en del djupgående research, läste forum, bloggar och YouTube-kommentarer. Nu har jag samlat ihop allt så att du inte behöver slösa mycket tid.

Ja, du kan maskintvätta klätterskor så länge de är syntetiska eller nylon. Men om dina klätterskor är äkta läder kan du inte tvätta dem i maskin; du måste rengöra dem för hand.

Först och främst måste du ta reda på om klätterskorna du har är gjorda av syntetiskt läder eller nylon eller något annat material. Beroende på detta kommer proceduren för maskintvätt av dina klätterskor att variera. Oavsett din skotyp kommer min guide nedan säkert att hjälpa. Jag ska gå in på detaljerna för att tvätta dessa skor så att du kan hålla dem helt rena.

1. Syntetiska klätterskor (kan tvättas i maskin)

Proceduren för att tvätta de syntetiska klätterskorna (källa) är ganska enkel och okomplicerad. Här är stegen för att tvätta syntetiska klätterskor i tvättmaskinen:

 • Det första steget är att borsta bort smutsen och andra föroreningar från ytan på skorna. Detta är också möjligt för interiören. Det ser till att det mesta av smutsen tas bort.
 • Du måste använda en borste för att ta bort stenar, stenar och annat skräp mycket bra från botten av skorna. Det kommer att hålla din maskin från att bli igensatt med den.
 • Du måste sätta maskinen på den milda cykeln. Du kan använda varmt vatten och ett milt rengöringsmedel.
 • Innan du sätter klätterskorna i maskinen måste du ta bort alla snören. Om dina skor har kardborre, se till att de är stängda.
 • När du har gjort detta kan du lägga skorna i maskinen och tvätta dem på ett skonsamt sätt. Du bör avstå från att använda blekmedel.
 • Efter tvätt är det en utmärkt idé att låta dem torka naturligt eller med hjälp av en fläkt. Du kan sedan fylla på dem med tidningspapper för att se till att de inte krymper.

Du måste komma ihåg att du inte ska använda torktumlaren när du tvättar de syntetiska klätterskorna (källa). Det är en mycket bättre idé att torka dem utanför maskinen.

2. Klätterskor i äkta läder (ej maskintvättbar)

Du kanske tänker, vad sägs om äkta klätterskor i läder? Svaret är nej. Klätterskor i äkta läder kan inte tvättas i maskin.

Den främsta anledningen till detta är att läder innehåller hydrofoba ämnen. Dessa kan i sin tur förstöras om de kommer i kontakt med vatten under längre perioder, liksom de tunga maskincyklerna (källa).

Det finns dock ett alternativt sätt att rengöra dem. Det handlar om att tvätta händerna. Proceduren är som följer:

 • De två första stegen liknar att tvätta syntetiska klätterskor. Du måste ta bort damm, föroreningar, stenar och stenar från sulan.
 • Rengör dina skor med varmt vatten i en skål. Istället för att lägga dem i maskinen, rengör dem med händerna och en mycket mjuk borste eller trasa. Samtidigt är den känslig för kemikalier. Därför är det lämpligt att hålla sig borta från aggressiva eller starka rengöringsmedel.
 • Det bästa sättet att torka sådana skor är att låta dem torka naturligt. Först när de är torra kan du ta dem till din nästa uppstigning. Tills dess är det en utmärkt idé att låta dem torka. Om du börjar använda dem för tidigt kan lädret spricka.
  Är Leggings bra för löpning

Så när det kommer till klätterskor i naturligt läder kan du inte tvätta dem i maskin. Men om du försiktigt rengör dem med händerna i ett badkar så borde det fungera hur bra som helst.

3. Klätterskor i nylon (maskintvättbara)

När det kommer till att tvätta klätterskor i nylon i maskinen kan proceduren ta lite lång tid, men den är relativt enklare att utföra. Jag går in på detaljerna i steg-för-steg-processen nedan.

 • Du bör använda en liten borste för att ta bort allt damm och andra föroreningar från skon. Det håller smutsen och föroreningarna från att förvandlas till en pasta när du lägger dem i maskinen.
 • Du måste vända dina klätterskor upp och ner. Efter det kommer en försiktig skakning eller klapp hjälpa dig att ytterligare ta bort skräp och stenar.
 • Den idealiska varvtalsinställningen för tvättmaskinen när man tvättar sådana skor är runt 500 till 600 varv/min. Temperaturen bör inte överstiga 40C eller 100F.
 • Du måste se till att tvättmedlet du använder är ganska milt. Du måste använda den skonsamma cykeln för att tvätta dessa skor.
 • När tvättcykeln i tvättmaskinen är klar, skölj dem med vatten. Det tar bort eventuellt kvarvarande tvättmedel.
 • Använd under inga omständigheter torktumlaren för att torka klätterskorna. Det skadar både innersulan och yttersulan på skon. Likaså påverkar det kardborreband och snören. Du måste låta skon lufttorka. Innan du torkar den är det en bra idé att skaka den för att få bort överflödigt vatten.
 • Många människor gör misstaget att hålla dem ute i solen. I ett sådant fall kommer UV-strålning att skada din klättersko. Du bör förvara den i ett varmt rum, lite borta från solljus.
 • Du måste fylla den med tidningspapper eller annat papper för att se till att den inte krymper.
 • När skon är helt torr är den redo att användas.

Som du kanske märker, av de tre mest populära typerna av klätterskor är två maskintvättbara. Skon i äkta läder är endast handtvättbar. Jag kommer också att dela med mig av några tips med dig nedan som gör det enkelt för dig att följa min guide ovan.

Tips att följa när du maskintvättar klätterskor

Jag har beskrivit proceduren för maskintvätt av klätterskorna ovan. Det finns dock några ytterligare tips som du också bör följa. Dessa steg gör att du snabbt kan rengöra dina klätterskor och se till att de inte skadas på något sätt.

1. Bli av med lukt

Om dina klätterskor luktar illa kan du tillsätta en nypa bakpulver i vattnet. Det säkerställer att alla bakterier och bakterier dödas. Det kommer till och med att eliminera den starka lukten i dina klätterskor. Så du behöver inte oroa dig för att tvätta dem om och om igen.

2. Undvik fukt

Om du vill rengöra dina klätterskor mer sällan är ett enkelt tips du kan följa att låta dem torka efter varje användning. Den allmänna tendensen bland klättrare är att packa ihop dem efter resan.

Detta håller dem fuktiga. I ett sådant tillstånd kan luktframkallande bakterier växa i skorna. Det gör klätterskorna inte bara ohygieniska utan också illaluktande (källa). Det bästa sättet är att låta dem torka innan de packas.

3. Ta av dig skorna under rasterna

Likaså när du tar en paus är det en bra idé att ta av dig skorna också. Det håller dem torra och hjälper inte luktframkallande bakterier att växa. Det kommer också att hjälpa dig att slappna av fötterna under dessa pauser.

  Hur landar luftballonger mjukt?

4. Undersök ditt tvättmedel

När du ska välja ett tvättmedel för att rengöra dina klätterskor är det en bra idé att se över ingredienserna. Välj helst den som endast består av milda och naturliga ingredienser för att rengöra skorna.

Alla starka kemikalier som kommer i kontakt med syntetiskt läder och nylon kan skada dina skor. Det är därför avgörande att välja rätt tvättmedel.

5. Undvik omtvätt

Det är normalt att slänga skorna i maskinen en gång till om du ser några spår av smuts. Men om du tvättar dina skor i maskinen i flera cykler kommer de att skadas.

Det är en bra idé att torka dem och låta dem torka innan du gör detta. Men om du följer mina tips ovan, finns det förmodligen ingen anledning att tvätta dem upprepade gånger.

Jag föreslår att du följer de fem tipsen jag nämnde om du planerar att maskintvätta dina klätterskor. Med hjälp av min detaljerade guide ovan och dessa fem tips bör du inte ha några problem med att hålla dina klätterskor i gott skick.

Dessutom kan denna procedur också förlänga livslängden på dina klätterskor, så du behöver inte leta efter ersättare snabbt.

Finns det något annat sätt att tvätta mina klätterskor?

Jag har gått in på detaljerna om maskintvätt och handtvätt av dina klätterskor ovan. Nästa alternativ du har är att välja en kemtvätt för sko.

En av fördelarna med detta är att kemtvättarna oftast kan rengöra alla typer av skor till ett rimligt pris. Om du dessutom väljer en erfaren kemtvätt behöver du inte oroa dig för skorna alls.

Om du är osäker på att välja ett kemtvätt för sko, överväg punkterna nedan när du jämför de olika alternativen.

 • Erfarenhet av kemtvätt
 • specialisering
 • Kosta
 • Behandlingstid

När du har gjort det blir det lätt för dig att välja rätt skotork. Så om du vill lägga ut rengöringen av dina klätterskor på entreprenad är en skokemtvätter ett bra alternativ.

Är det bra att tvätta klätterskor?

Ja, det är okej att tvätta klätterskor. Den enda skillnaden är att om du har att göra med äkta läder måste du tvätta det för hand, medan de flesta andra klätterskor går att tvätta i maskin. Därför bör du överväga materialet i showen innan du väljer rengöringsteknik.

Krymper klätterskor vid tvätt?

Ja, klätterskor krymper vid tvätt (källa). Vill du undvika detta finns det några tips att följa under och efter tvätt. Jag går in på detaljerna i dessa steg nedan:

 • Du bör stoppa in lite tidningspapper på skorna efter tvätt.
 • Efter tvätt, utsätt dem inte för överdriven värme (särskilt torktumlare och värmare).
 • Se till att vattentemperaturen ligger inom det föreskrivna intervallet.
 • Håll dem borta från solen direkt efter tvätt.
 • Det är viktigt att låta skorna torka helt innan de förvaras eller används igen.

Följer du dessa fem tips blir det relativt enkelt för dig att undvika att krympa dina klätterskor.

Vad ska man undvika när man tvättar klätterskor i maskinen?

Är du rädd att du ska skada dina klätterskor under tvätten? Om ja, kommer den här listan säkert att hjälpa dig. Jag ska gå in på detaljerna om saker du bör undvika när du tvättar dina klätterskor.

 • Du bör läsa tvättmedlets sammansättning innan du gör ett val.
 • Förläng inte tvättcykeln.
 • Använd inte torkcykeln.
 • Du bör aldrig ignorera skons material innan du väljer tvättmetod.
 • Det är inte en bra idé att förbise tvättråden på etiketten innan du tvättar dina klätterskor.
 • Efter tvätt bör du omedelbart ta bort klätterskorna från maskinen. Om du inte gör detta kan de hålla sig fuktiga under lång tid, vilket uppmuntrar tillväxten av bakterier.
  Bästa vandringskängor för dåliga anklar

Dessa sex misstag bör du till varje pris undvika när du tvättar dina klätterskor. När du har följt steg-för-steg-proceduren som beskrivs ovan, kommer du förmodligen att kunna rengöra skorna utan att skada dem.

Kan jag använda en spray istället för att tvätta klätterskor i maskinen?

Letar du efter ett enkelt sätt att hålla dina klätterskor rena? I så fall har du förmodligen stött på olika typer av sprayer som påstår sig hjälpa dig att rengöra dina klätterskor. De är dock inte ett substitut för tvätt.

När du går igenom sprayen kommer du att inse att den har ett visst syfte, såsom:

 • Skaffa en vattentät jacka
 • Döda mögel
 • Putsa din sko
 • Täta eventuella sprickor i yttersulan

Som du kan se tjänar varje spray ett annat syfte. Om du vill hålla klätterskorna rena med spray måste du använda flera sprayer.

Men att applicera olika sprayer på dina skor kan slå tillbaka. Det betyder att det ena kan förneka det andra. Av denna anledning är sprayer endast lämpliga för vissa ändamål. Du kan inte bara applicera flera sprayer på dina klätterskor för att ersätta tvättprocessen.

Tvättprocessen är det viktigaste sättet att hålla skorna rena i längden. Sprayerna är oftast en tillfällig lösning som kan ge lite extra skydd tills du tvättar dina klätterskor. Så nej, du kan inte använda spray istället för att tvätta klätterskorna i maskinen, åtminstone på längre sikt.

Hur ofta ska jag tvätta mina klätterskor i maskin?

Av min erfarenhet och vad jag har hört från andra klättrare, bör du inte tvätta dina skor i maskin för ofta för att undvika att de krymper. Försök att hålla det till en gång i månaden som mest.

Det går dock bra att försiktigt rengöra dem i ett badkar med en mjuk trasa efter varje klättring. Att göra detta kommer faktiskt att hjälpa dig att upptäcka brister som kan kräva att du köper ett nytt par.

Jag har berört det ämnet tidigare i en artikel jag skrev om när ska jag köpa nya klätterskor. Jag nämnde fem varningstecken där som du bör se upp för varje gång du tar bort smutsen från den.

Vad skulle hända om jag höll dem blöta efter maskintvätt?

Jag nämnde tidigare att du bör se till att dina skor är torra innan du packar eller sätter på dem igen. Den främsta anledningen till det är att mögel tenderar att växa i fuktiga områden. Med andra ord kan dina skor utveckla mögel eller mögel.

När de väl dyker upp är det en utmaning att bli av med dem. Jag har skrivit en guide om det förut hur man tar bort mögel och mögel från ett tält, och vissa knep kan också gälla skor. Jag har faktiskt samlat femton olika sätt att göra det på.

Ändå är förebyggande det bästa alternativet i det här fallet.

Slutsatser

Du kan gå igenom min guide ovan för att göra det enkelt att tvätta dina klätterskor. Det är dags att du underhåller dem under ordentliga hygieniska förhållanden så att du kan använda dem under lång tid.

Med hjälp av min guide ovan får du inte bara veta hur du tvättar klätterskorna utan även vilka misstag du ska undvika för att säkerställa att de är i gott skick även efter tvätt.

Istället för att skjuta upp denna uppgift är det dags att ta hand om din klätterutrustning, särskilt klätterskorna, för att skorna ska hålla längre.