Kan du måla en timmerstuga? Gör det inte! Gör så här istället

Färg används vanligtvis för att skydda det som finns under. Vi började måla bilar för att de inte skulle rosta. Nu använder vi färg för att göra saker vackra. Det tillför färg, personlighet.

Så att måla en timmerstuga borde väl vara en bra idé? Borde det inte skydda stockarna från vittring? Och skulle det inte göra min stuga vackrare? Huruvida målning skulle göra din timmerstuga vackrare är en fråga om personlig uppfattning. Jag och många andra timmerstugaägare skulle säga ”no way!” Men du kanske känner annorlunda, och det är bra. När det gäller den andra frågan, kommer färg att skydda dina stockar på din stuga från väderpåverkan? Svaret är nej, det kommer det inte. Färg skyddar inte stockar som det gör andra saker. Faktum är att det kommer att få dina stockar att ruttna. Så gör det inte. Måla aldrig en timmerstuga. Färga den istället.

Varför kan du inte måla en timmerstuga?

I verkligheten kan du. Det finns inget som hindrar dig. Om du är helt sugen på att måla din timmerstuga, gör det då. Men det finns en verklig fara om du gör det, så om du vill att din timmerstuga ska hålla längre och du inte gillar att slänga pengar, läs vidare.

Såhär är det. Stockar skiljer sig lite från andra byggmaterial. Även dimensionellt timmer som dubb 2x4s kan målas. Skillnaden är att stockar innehåller fukt. Ganska lite fukt faktiskt.

Du förstår, stockar är mycket tjockare än dimensionellt virke. Och de innehåller hela trädet, inte bara ett tvärsnitt som de flesta timmer. Så dessa stockar börjar med mycket fukt i sig. Att ge dem ett år på sig att torka ut är jättebra, men det blir inte av med all fukt. Dessutom finns det en viss mängd fukt som alltid stannar kvar i stockarna. Så även när du bygger en timmerstuga innehåller stockarna fukt.

Faktum är att även om du har en timmerstuga som har stått i 20 år, är dina stockar inte helt torra. De kommer att absorbera fukt från luften. Så under fuktigare årstider kommer de att ta på sig mer fukt. Under torra årstider blir de torrare. De kommer att nå ett bra stabilt tillstånd med luften runt dem, men de kommer aldrig att bli helt torra.

  De bästa bågskyttebanorna i landet

Så vad händer när du målar dem? Nåväl, färg är riktigt bra på att hålla fukt ute eller inne. Genom att måla de exponerade stockarna på din stuga förhindrar du att stockarna kan andas. Så fukten som finns inuti stannar inne. Timmer måste faktiskt kunna andas, inte bara medan de torkar ut innan byggandet, utan under och långt efter bygget.

Både latexfärger och oljefärger kommer att skada dina stockar. Dina stockar kommer faktiskt att ruttna inifrån och ut. Hur är det med polyuretanbeläggningar? Använd inte någon beläggning som gör ett hårt glansigt skal på utsidan av dina stockar av samma anledning. Allt som hindrar stockarna från att kunna andas skulle vara ett misstag.

Men vad sägs om att förhindra att regnet, vinden och solen förstör dina stockar från utsidan?

En bra bets med en lämplig klarlack kommer att göra jobbet samtidigt som det låter dina stockar andas.

Rötnar stockarna verkligen när de målas?

Ja absolut.

Du förstår, när du använder färg på dina stockar fångar du in all fukt i dina stockar. Den fukten sitter bara där inne i dina stockar.

Tänk på vad som händer när mycket sitter på den fuktiga marken. Om du någon gång har rullat över en stock som har legat på marken i några år, kommer du ihåg att undersidan verkligen var förstörd. Det är vad som händer inuti dina stockar när du fångar in fukten inuti.

Och när stockarna ruttnar, vad händer? Tänk på det. Om en stock blir mjuk kommer den inte att isolera bra. Det kommer att bli svagt. Faktum är att den lätt kan brytas sönder, vilket tillåter vind och regn. Tänk nu på vad som skulle hända om massor av stockar på din stuga ruttnade. Hela din stuga kan förlora sin strukturella integritet och måste byggas om helt.

  11 bästa avståndsmätare för bågskytte

Får du röta tidigare än så kan du ha tur och bara behöva byta ut en handfull stockar. Men det är en svår och riktigt dyr process. Du måste ta bort de gamla stocksektionerna och se till att du tog bort all röta. Att lämna någon bakom sig kommer bara att få det att spridas. Så du måste se till att du får allt. Sedan måste du skära en stock helt rätt för att ersätta de saknade sektionerna. Föreställ dig kostnaden för att göra detta för flera stockar på din stuga.

Och när allt är klart måste du sandblästra hela din kabin för att få bort färgen som orsakade problemet i första hand. När sandblästringen är klar måste du gå tillbaka och färga den.

Låt oss bara göra saker rätt i första hand genom att inte måla din stuga.

Vad ska du göra istället?

Bets fungerar helt annorlunda än färg. Istället för en beläggning som förseglar dina stugstockar, som färg, tränger fläcken faktiskt in i dina stockar och ger den en fin färg samtidigt som den bevarar träets naturliga ådring.

Bets har många fördelar jämfört med färg för timmerstugor.

För det första tätar den inte fukt ut eller in. Den skyddar dina stockar genom att stöta bort mycket av fukten från regn, snö, frost och dagg. Det gör egentligen bara träet mer motståndskraftigt mot väder och vind. Men den gör det utan att täta utsidan av dina stockar helt. Detta gör att dina stockar kan andas och släpper ut fukten som är fångad inuti dina stockar. Men genom att stöta bort fukt, hindrar det faktiskt att det mesta av fukt kommer in. Så dina stockar förblir torra.

  Hur mycket kostar ett klätterrep?

Torkare stockar betyder mindre röta.

Stockar är gjorda av organiskt material, så de kommer så småningom att gå sönder. Men denna process påskyndas snabbt av fukt. Fånga fukten inuti, och du får mer röta. Låt dina stockar andas och du kommer att få ut decennier mer av stockarna på din stuga.

Så nu när vi vet att fläcken är bättre, låt oss prata lite om vad vi ska använda.

Det finns både olje- och vattenbaserade betsar för timmerstugor. Det jag rekommenderar är faktiskt att köpa din bets lokalt. Och om du köper online, köp en som är känd för att vara av hög kvalitet i ditt område. Vissa fläckar som fungerar bra i torrt klimat kan leda till mögel i varma, fuktiga klimat. Så du kan inte bara få en enstaka bets.

Som sagt, det finns en rekommendation jag absolut kommer att ge. Skaffa en bets som är gjord för timmerhus. Dessa fläckar kommer att fungera bäst. Fläckarna från hyllmärket i dina lokala hemförbättringsbutiker kommer inte att vara i närheten av lika hållbara som fläckar av toppmärket timmerhus. Detta stämmer inte alltid, men när det kommer till timmerstutsfläckar får du i allmänhet vad du betalar för.

Om du är orolig över vilken fläck du ska köpa för ditt klimat kan du göra en Google-sökning och hitta några bra resurser online. Men jag rekommenderar också att du ringer en timmerhusbyggare i din region och frågar deras råd. De vet bäst vilken bets som är idealisk för ditt klimat.

Som sagt, här är några bra märken av stockbetsar.

  • Permachink
  • Sansin
  • Sashco
  • Sikkens
  • TWP

Till och med Sherwin Williams gör en timmerstugabets som kostar mindre än de flesta av dessa andra märken och som verkar vara riktigt hållbara. Men den här artikeln är inte en uppdelning av de bästa fläcktillverkarna. Du måste hålla ögonen öppna för det.