Kan du måla Corian bänkskivor?

Corian bänkskivor är ett klassiskt, om än dyrt sätt att piffa upp utseendet på ditt kök. Men vad händer när du vill ge ditt rum ett nytt utseende? Många undrar, kan man måla Corian bänkskivor?

Du kan måla Corian-diskar. Du måste dock göra lite förberedande arbete som att rengöra och slipa disken och använda rätt epoxifärg. Beroende på färgmärke kan du behöva ett eller två lager.

Vi kommer att gå igenom processen steg för steg för att måla dina Corian-bänkskivor. Målning är ett billigt alternativ för att ge dina bänkar ett annat utseende utan att spendera pengarna på att ersätta dem med nya bänkskivor.

Vad är Corian bänkskivor?

Corian är en typ av material som ursprungligen skapades av DuPont 1967. Detta material är gjort av akrylpolymer och aluminiumoxidtrihydrat (ATH) – som kommer från bauxitmalm.

Hartserna och pigmenten blandas till en flytande form, som sedan reageras kemiskt och hälls i formar för att härda till en hård, fast form.

Corian används ofta för bänkskivor på grund av att den är fläckbeständig och icke-porös – vilket innebär att ytan är helt solid, utan små hål där bakterier kan växa. Nonporous är lätt att rengöra och mer hygieniskt än porösa material.

Hur man målar Corian bänkskivor

Corian bänkskivor är en solid slät yta, vanligtvis med ett spräckligt mönster som liknar det naturliga utseendet hos material som granit.

Det är möjligt att måla Corian-bänkskivor, men det kräver mycket förarbete, tid och uppmärksamhet. Eftersom färgmönstret går hela vägen genom Corian-materialet, kan det vara svårt att täcka över de inlagda designerna.

Se även  Behöver Crock Pots vatten? Eller kan de koka torrt?

Du kommer att behöva lite extra material, förutom din färg, för att utföra ditt jobb korrekt.

För att måla dina Corian-bänkskivor måste du ha följande verktyg:

  • Rent, varmt vatten
  • Rena kläder
  • Sandpapper (finkornig)
  • Avfettningsmedel
  • Måla
  • Borstar

Nu när du vet vilken utrustning du behöver, låt oss titta på de steg du kommer att ta för att måla dina Corian-bänkskivor. Det första du alltid bör göra är att ta bort alla föremål, så att dina bänkskivor är nakna.

1. Rengör din bänkskiva

Innan du kan måla dina bänkskivor måste du först se till att de är rena och förberedda. Efter att ha tagit bort allt från ytan är det dags att torka av dem med en ren trasa och ett högkvalitativt avfettningsmedel.

Du kan hitta ett avfettningsmedel i din lokala bilaffär eller i din lokala butik. Produkterna som är utformade för att ta bort bilfett fungerar bäst.

Många gillar att använda en nylonskrubber för att se till att de får med sig allt skräp från diskarna. Väl genom tvätt, skölj med en ren tvättlapp. Du kanske vill skölja diskarna två eller tre gånger för att säkerställa att du har tagit bort alla tvålrester.

2. Slipa din bänkskiva för målning

Nu när du har dina bänkskivor helt rena är det dags att förbereda dem för färg. För att göra det här steget måste du ha slippapper eller en slipmaskin.

Vi rekommenderar att du använder slippapper med ett fint korn, till exempel #400. Slipa hela ytan på diskarna, håll slipmaskinen i rörelse så att du inte hamnar i fördjupningar.

Se även  Behöver alla bärbara AC-enheter ventileras?

För kanter och hörn bör du slipa dem för hand så att du kan få en slät yta. Många experter rekommenderar att du bär skyddsglasögon och andningsmask, så att du inte andas in dammpartiklarna.

När du är klar med slipningen, använd en dammsugare för att ta bort allt dammskräp. Torka sedan av ytan med en trasa fuktad med rent, varmt vatten. Upprepa sköljningsprocessen flera gånger, var noga med att rengöra trasan ofta mellan torkarna.

3. Applicera färg på din bänkskiva

Efter att du har slipat ner bänkskivorna, vänta i 12 till 24 timmar innan du målar för att ge dammet tid att lägga sig. Under denna tid, upprepa avtorkning av ytan för att ta bort eventuellt damm som har samlats.

Det skulle hjälpa om du också gjorde en sista avtorkning innan du applicerar din färg. Det finns olika alternativ att välja mellan när det gäller färgen på din färg. Leta efter en tvådelad epoxi. Färg och bets (matt, glansig, högblank) är ett personligt val.

Innan du applicerar ditt första färgskikt, applicera ett lager epoxiprimer med en roller. En låg tupplur är bättre för släta, hårda ytor.

När primern har torkat, applicera ditt första lager epoxifärg. Ge denna päls tid att torka och lägg sedan till ett andra lager för att fullborda din look.

Tänk på att även om du kan måla Corian-bänkskivor kommer färgen att slitas ut med tiden. Och målade ytor håller inte bra vid frekvent användning. Det är lätt att repa en målad Corian-bänkskiva, vilket kommer att avslöja den tidigare bänkfärgen.

Se även  Kan duschgel användas för hår? Och andra vanliga frågor om duschgeléer

Slutsats

Som vi har visat är det möjligt att måla dina Corian-bänkskivor om du vill ha ett nytt utseende för ditt kök. Men att måla dina bänkskivor garanterar inte ett bättre utseende än ditt ursprungliga utseende, eftersom färgen repar och bleknar vid användning.

Om dina Corian-bänkskivor ser slitna och daterade ut kan du göra det polera dem och lägg på ett lager polish för att behålla samma färg men få dem att se nya ut igen. Vi hoppas att du gillade den här guiden om hur man målar Corian-bänkskivor.

Lämna en kommentar