Kan du lämna Drano över natten?

Det är inte kul när man har ett igensatt handfat eller avlopp för då kan man inte använda det ordentligt, och täppan kan bara bli värre ju längre man lämnar den. Drano är ofta det bästa avloppsrengöringsmedlet för många människor – det fungerar på 15 till 20 minuter – och behöver bara sköljas med varmt vatten efter det. Men vad händer om du lämnar Drano längre än 15 minuter eller till och med över natten?

Du kan lämna Drano över natten tryggt om du inte gör det varje dag. Men om du lämnar Drano för länge kan det skada rören, orsaka dålig lukt och till och med släppa ut giftiga gaser. I de flesta fall kommer Drano bara att skada dina rör om du använder produkten ofta över natten.

Så, hur länge ska du lämna Drano för att täppa igen rör och avlopp? Den här artikeln kommer att besvara alla dina frågor om att använda Drano och de möjliga biverkningarna av att lämna den för länge. Jag kommer också att diskutera alternativa sätt att täppa till ditt avlopp utan att skada rören, så läs vidare!

Vad händer om du lämnar Drano i avloppet för länge?

Det är inte ovanligt att du glömmer att spola Drano med vatten efter applicering, speciellt på kvällen. Ibland kan du lämna den i avloppet längre för att rengöra mer envisa träskor. Vissa avloppsrengörare är utformade för att reagera långsammare, vilket är anledningen till att de appliceras över natten för bättre resultat.

Det är dock inte bra att lämna Drano i avloppet för länge.

Värme kommer att byggas upp och skada dina rör om du lämnar Drano i avloppet för länge. Drano kommer att reagera med materialet som fastnar i avloppet, vilket resulterar i värme och en distinkt illaluktande lukt, precis som vilken annan kemisk avloppsrenare som helst. I sällsynta fall kan det förvärra tilltäppningen om du lämnar Drano för länge.

Om det är första gången du använder Drano för att täppa till avloppet, kommer det inte att orsaka betydande skada på rören om du lämnar det lite längre än vanligt. Dranos formel är mildare än några av de industriella avloppsrengörare som finns på marknaden och kommer inte att orsaka betydande skada på dina rör direkt.

Men om du konsekvent lämnar det i avloppet för länge, kommer det gradvis att skada rören.

Varför du inte bör lämna Drano i avloppet över natten

Du bör inte lämna Drano i avloppet över natten eftersom det sakta kommer att slita ner dina rör och orsaka andra skador, särskilt om du gör det ofta. Dessa inkluderar att släppa ut giftiga gaser i luften, lämna en illaluktande lukt och potentiellt skada din septiktank.

Se även  5 orsaker till klibbiga linoleumgolv (och vad man ska göra!)

Följande diskuterar vad som kan hända om du lämnar Drano i avloppet över natten:

Dina rör kommer att skadas om du lämnar Drano över natten

Drano är en stark rengöringskemikalie som producerar värme när den kommer i kontakt med smuts i rören. Skadan beror ofta på hur länge du lämnar avloppsrenaren i rören.

I de flesta fall uppstår skador endast när Drano sitter i avloppet i mer än 10 till 12 timmar. Så om du tvättar ner den efter 6 till 7 timmar, bör den inte orsaka rörskador.

Men i fallet med envisa träskor är det inte tillrådligt att lämna Drano i avloppet för länge. Drano har varit känt för att härda träskorna och blockera avloppet helt eftersom kemikalierna kommer att reagera med olika ämnen på olika sätt. Om ditt avlopp är helt igensatt är det bättre att låta en rörmokare rensa det åt dig.

Drano som sitter i avloppet för länge kan orsaka giftiga ångor

Om du lämnar Drano i avloppet för länge kan det leda till att giftiga gaser släpps ut i luften, vilket kan leda till andningsproblem och ögonirritation. Hur mycket gas som släpps ut beror på hur mycket ditt avlopp är igensatt och vad som täpper till avloppet.

Men använd alltid handskar och bär en mask när du använder Drano för att rensa igen dina rör eftersom det kan vara oförutsägbart. Drano kan också orsaka hudskador om den kommer i kontakt med din hud, så undvik kontakt och använd den enligt rekommendationerna på flaskan.

Att lämna Drano över natten i avloppet kan skada din septiktank

Att applicera Drano en eller två gånger skadar inte din septiktank, men att använda den ofta kommer att göra det. Eftersom septiktanken innehåller bakterier som bryter ner flytande avfall, kommer för många kemikalier i tanken att minska dess effektivitet.

Om ditt avlopp ofta blir igensatt bör du överväga att få en VVS-tekniker att fixa det. I vissa fall kan Drano endast delvis täppa till avloppet, vilket resulterar i upprepade stopp.

Hur länge ska du lämna Drano i avloppet?

Du bör bara lämna Drano i avloppet i 10 till 15 minuter. Kemikalierna kommer att reagera med allt som täpper till avloppet och har det rensat på några minuter. Det är bäst att följa denna praxis som rekommenderas av Drano.

Se även  Används för malpåse i huset

För tuffare problem kan du lämna Drano i 30 minuter, men inte mer. Att lämna Drano i mer än 30 minuter hjälper inte till att täppa igen avloppet eftersom det bara behöver några minuter för att reagera.

Om du använder Drano Build-Up Remover för rutinunderhåll kan du lämna den över natten eftersom den är mildare än vanlig Drano. Du kan dock inte använda den här produkten för att rensa igen avlopp.

Var kan du använda Drano?

Drano är en avloppsrengörare.

Du kan använda Drano i avlopp med PVC-rör eller metallrör. Att använda Drano för att rengöra envisa fläckar kan vara frestande, men använd den aldrig utanför de rekommenderade områdena eftersom det kan orsaka skada.

Nedan finns tips på var du kan applicera Drano:

Applicera Drano på diskhon i köket eller badrummet

Drano fungerar bäst för att täppa igen diskbänksrör, oavsett om det är badrummet eller diskbänken. Diskbänkar är vanligtvis gjorda av rostfritt stål, och Drano skadar dem inte. Detsamma gäller för keramiska handfat i badrummet.

Se till att du inte lämnar Drano för länge i diskhon.

Använd Drano i ditt duschavlopp

Duschavloppen blir ofta igensatta av hår och kan behöva täppas igen med några månaders mellanrum. Ett bra dräneringsskydd ska fånga in det mesta av håret och förhindra att det blockerar avloppet. Duschavloppet kan dock blockeras med tiden, och du måste använda en avloppsrengörare för att ta bort blockeringen.

Drano är stark nog att bränna igenom vanliga material som täpper till duschavlopp och kan täppa till avloppet på mindre än 10 minuter.

Rengör ditt badkar med Drano

Du kan också använda Drano för att rengöra badkarsavlopp som duschavlopp. När du applicerar det i badkarets avlopp, se till att du inte lämnar några spill i badkaret och tvätta det noggrant innan du använder badkaret. Drano har giftiga ingredienser, så du vill se till att din badkarsyta är fri från kemikalier.

Där du inte bör använda Drano

Den enda anledningen till att använda Drano är att rensa igen avlopp. Det finns vissa ställen du inte bör använda Drano.

Du bör inte använda Drano i toaletter eftersom produkten är för hård för dem. Du bör inte heller använda Drano för dina golv, kakel och andra heminställningar.

Använd inte Drano för att rengöra eller rengöra toaletter

Använd aldrig Drano för att rensa igen en toalett eftersom toalettens avloppssystem är utformat annorlunda än ett handfat eller vanligt avlopp. Använd alltid en specialiserad toalettrengöringsmedel för att rengöra din toalett. Låt alltid en professionell rörmokare låsa upp en igensatt toalett för att undvika att skada den.

Se även  5 kreativa sätt att hänga handskar eller trasor under diskbänken

Använd aldrig Drano för golv, kakel och andra heminställningar

Att använda Drano för att rengöra en envis fläck på ditt kakel eller golv kan vara frestande, men att göra detta kommer bara att skada golvet. Drano är ett starkt avloppsrengöringsmedel som är giftigt och kan orsaka hud- och ögonirritation.

Om du har en svår fläck att ta bort, använd en specialiserad golv- eller kakelrengöring istället.

Hur man tar bort Drano från ditt avlopp

Du kan ta bort Drano från ditt avlopp eller rör genom att spola ner det med varmt vatten. Varmt vatten fungerar bra, men varmt vatten hjälper till att spola bort all smuts som kan ha fastnat i avloppet. Anta att avloppet är helt igensatt och att Drano inte går ner. Överväg att kontakta en rörmokare för att laga tilltäppningen.

Vissa rekommenderar att du täpper igen avloppen med en kolv, men det kan göra att de skadliga kemikalierna stänker över dig. Det är inte heller en permanent lösning för att fixa till täppan.

Vad mer kan du göra för att täppa igen ditt avlopp?

Det finns många alternativ till Drano för att rensa upp igensatta avlopp.

Du kan förbereda hemlagad bakpulver eller vinägerlösning för att täppa till dina avlopp – håll det milda om du oroar dig för att lösningen kommer att skada dina rör. Bleach är också ett utmärkt alternativ. Annars kan du alltid ringa en rörmokare för att täppa igen dina avlopp.

Rörmokare kommer manuellt att ta bort smutsen som täpper till avloppet. De kommer också att kontrollera efter läckage, rörskador och andra problem.

Slutsats

Drano är en användbar kemikalie för att rengöra avlopp som används för att rensa igen avlopp, rör, handfat och till och med badkar. Men många gör misstaget att lämna Drano över natten, vilket resulterar i långvariga rörskador. Du bör spola ner Drano med vatten efter 15 minuter eller max 30 minuter om avloppet är helt igensatt.

Använd aldrig Drano för att öppna toaletter eller som allmänstädare. Om ditt avlopp är helt igentäppt eller ofta blir igentäppt är den bästa lösningen att få det fixat av en professionell rörmokare.

Lämna en kommentar