Kan du lägga polyuretan över färg?

När du inreder och målar vill du ha bästa möjliga finish när du är klar. Det är dock inte alla som vet hur färger och ytbehandlingar samverkar, till exempel om man kan lägga polyuretan över färg. Kan du?

Du kan lägga polyuretan över färg och det är en av de bästa efterbehandlingarna som finns. Rätt applicerat kommer ett eller två lager polyuretanlack att skapa ett tjockt, glänsande skydd för din nymålade yta. Olika typer av polyuretan finns tillgängliga för olika behov.

Vad är polyuretan?

Polyuretan är ett lack, som i grunden är en hartslösning man applicerar på trä eller metall för att ge det en hård, glänsande och klar skyddsrock. Lack är mycket användbart för att ”låsa in” utseendet på ett nytt lager färg och skapa en permanent fixtur.

Många trägolv är belagda med lack för att skydda sin yta från friktionsbaserat slitage, liksom möbler – särskilt antikviteter. Lack är ett av de bästa sätten att bevara antika föremål eller möbler.

Olika typer av polyuretanlack finns för olika behov eller preferenser.

Oljebaserad vs. vattenbaserad polyuretan

Olje- eller lösningsmedelsbaserade polyuretanlacker finns tillgängliga och används ofta för att ytbehandla trägolv eller möbler. Vattenbaserade lacker blir också vanliga, men de två typer har sina kompromisser som du måste tänka på innan du bestämmer dig för vilken du ska använda.

Oljebaserade för- och nackdelar

Fördelar
 • Lämnar en bärnstensfärgad nyans vid applicering
 • Kräver så lite som 2 lager för att avsluta
 • Vanligtvis billigare än vattenbaserat
 • Tål värme bättre än vattenbaserad
 • 50 % av dess vikt är solid, vilket ger mycket hög hållbarhet
 • Kan hålla så länge som 10 år
Nackdelar
 • Mycket stark lukt från giftiga, brandfarliga kemikalier
 • Kräver lika giftiga kemikalier för att städa upp
 • Kräver betydligt längre tid att slutföra jämfört med vattenbaserad
 • Bärnstensfärgad glöd kan vara oönskad beroende på träets naturliga färg

Vattenbaserade för- och nackdelar

Fördelar
 • Torkar snabbare än oljebaserad (2 timmar mot 5 timmar) så att du kan göra fler lager på en dag
 • Lämnar en klarare päls än oljebaserad, vilket är perfekt för en naturlig look
 • Rengörs lätt med vatten
Nackdelar
 • Vanligtvis dyrare än oljebaserad (upp till dubbla priset)
 • Behöver göras om vartannat år kontra oljebaserade 10 år
 • Mer sannolikt att spricka av värme och UV-strålar
 • Klart utseende kan få vissa ytor att se ”kalla” ut
Se även  Hur man borrar i porslinsplatta utan att bryta den

Glansnivåer i polyuretan

Det är värt att överväga hur glänsande eller glänsande du vill att dina slutresultat ska vara, oavsett om det är diskret eller en hög grad av glans. Olika typer av polyuretan har olika nivåer av glans eller glans, så du måste känna till skillnaderna mellan dem för att få rätt produkt för jobbet.

Olika lystertyper av polyuretan inkluderar:

 • Högglans polyuretan är den blankaste och mest glänsande typen som finns. Det är bra på att framhäva delar, men förstorar också brister och brister.
 • Matte eller platt polyuretan är precis motsatsen, bevarar och skyddar ytan utan att uppmärksamma lackbeläggningen.
 • Halvmatt och glans är ett medium alternativ som ger en måttlig lyster mellan de två första alternativen.
 • Satin polyuretan har låg reflektionsförmåga men hjälper till att skydda mot mindre repor och repor.

Kan du lägga polyuretan över färg?

Polyuretan kommer att förstärka färgen på färgen, plus det lägger till en skyddande beläggning som motstår repor, repor och annat slitage. Repor är nästan oundvikliga, särskilt med oljebaserad polyuretan, men de flesta bra polyuretanlacker hjälper till att förhindra det värsta av det.

Behöver du måla för att applicera polyuretan?

Du kan använda polyuretanlack på naturligt trä med lika bra resultat, så du behöver inte applicera färg. Lönnträ har en fantastisk naturlig färg som har stor nytta av klar vattenbaserad polyuretanlack, medan många väljer oljebaserad lack med andra träslag, som ek. Det är i slutändan upp till personliga preferenser om de gillar den bärnstensfärgade oljebaserade lacken ger.

Precis som med att använda lack på färg, hjälper det att repa golvytan med fint sandpapper med 120 korn. Detta ger lacken större chans att applicera jämnt över hela ytan

Vad fungerar polyuretan på?

Polyuretanlack används främst på träytor på grund av dess förmåga att bevara antingen målat trä eller naturligt träs färg utan att skada det. Men många vet inte att polyuretan också kan användas på en mängd andra materialtyper.

Några av dessa material är:

 • Metall
 • Plast

Hur man applicerar polyuretan över färg

Att applicera polyuretan som lack eller klarlack är inte komplicerat, och fördelarna är uppenbara – ett glänsande, skyddande lager som framhäver ytan.

Se även  Allt du behöver veta om att flytta trappor i ett hus

Att applicera materialet kan vara lite tidskrävande, men ansträngningarna är väl värda det i slutresultatet.

1. Välj rätt polyuretan

Detta beror mycket på vad du letar efter i ditt slutresultat. Om du bara vill ha ett tillfälligt skydd med låg glans kan en platt eller matt vattenbaserad polyuretan vara något för dig. Å andra sidan skulle en högblank oljebaserad polyuretan skydda och förstärka ett hårt ekgolv. Oavsett behov finns det en form av polyuretan där ute redo att möta dem.

2. Sand, Sand, Sand!

Använd fint sandpapper med korn 120 för att repa ytan där du vill applicera polyuretan. Huvudsyftet med detta är att ta bort all form av redan existerande finish som lack. Om träet är nyare kan det ha nytta av lite grovslipning med 80-korns sandpapper. När ytan har slipats kan slipning igen med finare 180-korns sandpapper hjälpa till att ta bort fastnade sandpartiklar och andra skavanker.

När slipningen är tillfredsställande, blås av den och se till att din yta är fri från sand eller damm. Nu är det klart för första lagret polyuretan!

Som en sidoanteckning är det tekniskt möjligt att applicera polyuretan och andra ytbehandlingar utan att slipa, men du får det bästa resultatet om du slipar ytan i förväg, och de håller också mycket längre.

3. Applicera det första lagret

Teknik och utrustning för en applikation beror på underlaget, men det första steget är att alltid Vispa och skaka inte polyuretanburkar. Skakning för in luft till blandningen, vilket orsakar problem med luftbubblor i dina applikationer som gör pälsen ojämn.

Plana golv kräver applicering med en mjuk nylonborste eller roller, medan böjda ytor som möbler kan beläggas med en trasa doppad i polyuretan. Att försöka borsta böjda ytor kommer att skapa en ojämn och droppande yta.

För de svåråtkomliga områdena, aerosol polyuretan är en gudagåva! Skaka bara burken och spraya 6-12 tum bort från området du belägger.

4. Sand det igen!

Eftersom ingen är perfekt på att applicera polyuretan, kommer du att ha några grova fläckar i ditt första skikt. Det är bra, och du ska inte stressa över dem – det är därför du ska slipa det igen! Ojämna och droppande områden på ditt torra första skikt bör slipas ner innan du lägger på ett andra skikt. Att applicera ett andra lager ovanpå dessa grova områden kommer bara att framhäva bristerna i det.

Se även  Är toalettstolsöverdrag spolbara? Hur man använder dem på rätt sätt

5. Skölj och upprepa

Vattenbaserad polyuretan kan kräva så många som 4 lager innan ytan är riktigt färdig, medan du med oljebaserad polyuretan kommer undan med så få som 2 lager. Det viktigaste att vara uppmärksam på under hela processen är att vara medveten om brister och vara villig att slipa ner dem för ett nytt lager.

Polyuretanalternativ

Om polyuretan inte passar dina behov för efterbehandling av en yta, finns det många alternativ att välja mellan. Vissa människor gillar inte utseendet på polyuretanlack, medan andra väljer andra alternativ av hänsyn till miljön; polyuretan är en syntetisk förening. Från lack, schellack och mer finns det naturliga produkter som ger liknande resultat som polyuretan.

Lack

Lack är en produkt som använder klar nitrocellulosa suspenderad i en lösningsmedelslösning. När den väl torkat blir lacken ett glänsande och klart skyddande lager. Lack som efterbehandlingsmedel är särskilt känt för att vara kristallklart när det torkat. Detta kan vara användbart för att bevara en viss färg som den är utan att ändra den med en nyans, men är inte lika stark som shellack eller polyuretan.

Schellack

Shellac liknar lack men mer naturligt eftersom det inte använder lösningsmedel. Shellac används för att producera en lysande glans och är faktiskt därför käglor är så glänsande! Shellac finns i flera färger, vilket gör det användbart att ändra en ytas egenskaper. Att schellack inte använder lösningsmedel är också en välsignelse för den miljömedvetna. Shellack är hårdare än lack men mindre hållbart än polyuretan.

Lack

Lack används ofta som en samlande term för efterbehandlare, men själva lacken är gjord av lösningsmedel, olja och alkydharts. Liksom lack avdunstar lösningsmedlen efter applicering, och det kvarlämnade lagret härdar och blir vattenavvisande. Lack är lite föråldrat nuförtiden men är användbart för områden som utsätts för vatten, som däck.

Slutgiltiga tankar

Polyuretan är en utmärkt produkt att använda för efterbehandling och tätning av trä, särskilt golv och möbler. Även om det är lite skillnad mellan olje- och vattenbaserade val, är polyuretan enkelt att applicera själv med fantastiska resultat som gör att färgen ser helt ny och fräsch ut.

Lämna en kommentar