Kan du lägga polyuretan över epoxi?

Du kanske undrar om det är en bra idé att blanda polyuretan och epoxi. Kommer dessa två kemikalier att kunna binda samman? Finns det några biverkningar om du väljer att lägga polyuretan över epoxi?

Du kan lägga polyuretan över epoxi. Polyuretan är ett tätningsmedel och får ditt projekt att glänsa. Se dock till att den typ av polyuretan du använder, oavsett om den är olje- eller vattenbaserad, är lämplig för ditt projekt och kommer att kunna binda till det material som används. Dessutom, lägg inte epoxi över polyuretan.

För att lära dig mer om varför du bör lägga polyuretan över epoxi och egenskaperna hos dessa hartser, fortsätt läsa!

Är det säkert att lägga polyuretan över epoxi?

Det är säkert att lägga polyuretan över epoxi. Att använda epoxi på ditt projekt säkerställer att det är fuktbeständigt, vilket skyddar materialet från slitage. Genom att lägga till polyuretan-finish över epoxi kommer ditt projekt att skyddas mot UV-strålar och repor.

Epoxi är ett harts som vanligtvis används för träbearbetningsprojekt. Det är ett robust och mångsidigt material som är mycket fuktbeständigt, vilket gör det perfekt för utomhusbruk.

Det används också för att binda olika material, inklusive metaller och plaster.

Till skillnad från polyuretan har epoxi bara en färdig form – ett härdat tillstånd som fungerar som tätningsmedel. Polyuretan är dock mycket mer flexibel än epoxi. Det kan existera i olika former när det väl härdat, även används i skum och gummi.

Till exempel väljer de flesta att lägga en polyuretanbeläggning över epoxi för sina trägolv. Epoxin fäster sig på träet och förhindrar att det ändrar dimensioner på grund av att det absorberas eller försvinner av fukt. Den tillsatta polyuretanbeläggningen förhindrar oxidation av lacken på grund av exponering för solens UV-strålar och förlänger livslängden på epoxibarriären.

Se även  11 ställen att använda hyllfoder i ditt hem

Utöver detta kommer den tillsatta beläggningen av polyuretan att öka antalet skikt på golvbeläggningen och låta den absorbera stötar bättre.

Du kanske också gillar: Kan du lägga polyuretan över färg?

Kan du lägga vattenbaserad polyuretan över epoxi?

Vattenbaserad polyuretan kan läggas över epoxi. Men överväg att använda en oljebaserad polyuretan istället för en vattenbaserad som kanske inte täcker ordentligt. Se till att epoxin slipas korrekt innan du applicerar polyuretan för en glansig yta.

Att slipa epoxin är nödvändigt innan du lägger till din polyuretanfinish eftersom den samtidigt tar bort defekter samtidigt som den skapar vidhäftning så att kemiska bindningar kan bildas mellan polyuretan och epoxi.

Men att använda felaktig slipteknik kan resultera i repmärken som kommer att synas genom din polyuretanfinish om den är klar.

Om du inte redan har sandpapper, överväg att köpa högkornigt sandpapper som detta LotFancy 320 Grit vått torrt sandpapper från Amazon. Dessa sandpappersark är prisvärda och lätta att använda.

Kom ihåg att du sannolikt kommer att behöva många olika korn av sandpapper för att slipningsprocessen ska få en slät och jämn yta.

Innan du lägger till din polyuretanbeläggning, bör du först ta bort rodnaden från den rensade epoxin. Detta kan göras med lite tvättmedel. Du bör undvika att använda tvål eftersom den innehåller vaxer som fastnar på epoxin och stör en bra finish.

Om du är orolig för din epoxis klarhet efter att du har applicerat din polyuretan, bör du göra ett test med lite vattenbaserad polyuretan. Icke-vattenbaserade polyuretaner har ofta en gul eller bärnstensfärgad nyans, så överväg möjligheten att färga innan du använder polyuretan över en epoxi.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Kan du sätta epoxi över polyuretan?

Du kan lägga epoxi över polyuretan, men det är ingen bra idé. Eftersom epoxi inte har någon UV-beständighet kommer den att degenerera snabbt efter att du lagt den ovanpå lacken. Det blir vitt och flagnar snabbt. Plus, att lägga epoxi över vattenbaserad polyuretan kommer att göra att den mjuknar.

Utöver detta, om du lägger epoxi över vattenbaserad polyuretan, kommer du att få olika problem. Ofullkomligheter som fisheyes kommer att bildas på ytan, och epoxin kan trycka mot polyuretanet och få det att skrynklas.

Traditionellt går epoxi före vilken lack du än vill använda. Detta ger en stabilare bas för lacken än projektets material, speciellt om det är trä. Det gör att du så småningom behöver färre lager lack för att få den karakteristiska glansiga looken många vill ha.

Om lacken har applicerats felaktigt eller håller på att lossna, prova följande.

  1. Slipa ner materialet tills lacket lossnar.
  2. Lägg på några lager epoxi.
  3. Tillsätt lacket igen.

Att göra saker i den här ordningen innebär också att du måste använda färre lager epoxi för att uppnå de resultat du vill ha.

Men om du har köpt en produkt byggd helt av polyuretan och har problem med den, som ett bord eller golv, kan det vara en bra idé att använda en epoxifinish.

Innan du använder din yta, se till att polyuretanet är helt härdat.

Så här bör du göra i dessa fall:

  1. Förbered ytan. Epoxi är ökänt för att hålla sig till allt och allt, inklusive damm. Se till att ytan är ren och slipa den noggrant för att behålla eventuell lack.
  1. Känn ditt material. Du bör veta hur väl materialet du använder håller värmen. Om du till exempel använder trä är det en bra värmeisolator, så du bör inte använda kylig epoxi eftersom det kan få träet att expandera.
  1. Applicera epoxibeläggningen. Du bör applicera epoxibeläggningen med rullnings- och spetsmetoden som illustreras i videon nedan.
  1. Applicera ditt nästa lager först efter att det första lagret blivit klibbigt. Du bör applicera allt från två till fyra lager för att säkerställa en jämn finish.
Se även  Bästa stegen för trappor

Slutgiltiga tankar

Epoxi och polyuretan binder ihop väldigt bra, så du kan kombinera dem. Se dock till att lägga polyuretan över epoxin och inte tvärtom.

Innan du lägger din finish över hela ytan, se alltid till att testa den på några små bitar. På så sätt, om de två materialen reagerar dåligt på grund av felaktig teknik, som härdningstid eller förekomst av färg, kan du enkelt rätta till ditt misstag.

Lämna en kommentar