Kan du lägga kartong i ugnen?

Vi har alla varit där. Du vill äta en läcker pizza så du sätter in den i ugnen och går därifrån. Några minuter senare inser du att du glömt att ta bort kartongen från botten. Nu undrar du, kan jag sätta in kartong i ugnen?

För säkerhets skull, lägg inte kartong i ugnen. Kartong har en antändningspunkt på 427 grader. Teoretiskt, om kartongen håller sig under denna temperatur, kommer den inte att antändas. Det finns dock fortfarande en chans att det börjar brinna beroende på vilken typ av ugn du har.

Om risken för självantändning inte räcker för dig finns det några andra anledningar till att inte sätta in kartong i ugnen. Vi har även satt ihop en lista med alternativ som du KAN sätta in i ugnen. Låt oss ta en titt…

  1. 3 anledningar till att kartong aldrig bör gå i ugnen
  2. Vad du ska använda istället för kartong
  3. Relaterade frågor

3 anledningar till att kartong aldrig bör gå i ugnen

Pizzor är inte det enda som förpackas med kartong. De flesta frysta livsmedel är förpackade i en kartong samt ett plastskydd av något slag.

På grund av detta, se alltid till att du tar bort all förpackning från din mat innan du bakar den. Annars kan du sluta med smält plast på maten, och det vill ingen ha.

Oavsett vilken mat du försöker göra, bör du aldrig sätta in kartong i ugnen. Här är varför.

1. Hot om spontan förbränning

Kartong kan fatta eld om den når den mycket specifika temperaturen på 427 grader. De flesta pizzor gräddas vid eller över 425 grader. Denna två graders marginal är lite för nära för komfort.

Om du lagar din pizza med kartongen kvar på, kommer en av två saker att hända. Din pizza blir krispig och läcker och ingenting kommer att hända. Eller så kommer kartongen att ryka fruktansvärt och kanske till och med brinna och förstöra din kväll och din pizza.

Den typ av ugn du har kan avsevärt öka eller minska risken för att din kartong brinner. Äldre ugnar tenderar att ha värmeelement som är mer utsatta för insidan av ugnen vilket ökar brandrisken.

Se även  15 säkraste dörrlås tillgängliga på marknaden

Nyare ugnar har värmeelementen bättre täckta och cirkulerar värmen vilket gör att det blir mindre troligt att elda. Men för att vara på den säkra sidan, gör det inte.

Och även om det är ganska osannolikt att din kartong kommer att fatta eld, borde bara möjligheten att få något i brand i ditt hus ge dig en paus.

2. Saktar ner tillagningstiden

Även om du kanske tror att du sparar tid genom att lämna kartongen på din pizza, så kan det faktiskt vara precis tvärtom.

Om du lämnar kartongen på botten av din pizza, eller omger din mat, kan det sakta ner tillagningstiden och förhindra att botten av din pizza blir fin och krispig.

Det finns dock några saker som är designade för att bakas med kartongen på. Till exempel har vissa frysta middagar behandlade pappersrätter som är gjorda för att tåla ugnsvärmen.

Med vilken typ av pappersprodukt som helst inte speciellt utformad för bakning i ugnen, sätt den inte i ugnen. Ta bara den extra tiden och ta av den. Brandkåren kommer att tacka dig.

3. Får din mat att smaka konstigt

Även om din kartong inte helt brinner kan den fortfarande ryka och avge ångor. Dessa ångor kan lämna en dålig smak på din mat samt få din ugn och kök att lukta.

Förutom kartong innehåller de flesta frysta livsmedel även plastförpackningar för att förhindra frysbränna. Om du inte tar bort förpackningen och bara slänger in det hela i ugnen så kan det verkligen skapa en otäck lukt/smak.

Plasten kan till och med smälta till din mat vilket gör den oätlig. Men, oroa dig inte, det är lätt att undvika. Ta bara bort all förpackning.

De små fördelarna med att lämna förpackningen på maten överväger inte riskerna. Om den inte är gjord för att bakas, ta bort kartongen och annat förpackningsmaterial.

Vad du ska använda istället för kartong

Vi har några saker du kan göra för att eliminera behovet av att behålla kartongen på botten av din pizza (eller annan mat).

Se även  Enkelt sätt att ta bort repor från härdat glas

Om du lagar en fryst pizza, följ uppvärmningsanvisningarna på förpackningen.

Om du återuppvärmer överbliven pizza i din ugn är det de flesta restauranger som rekommenderar att värma den till 350 grader på en plåt.

Här är 5 alternativ till kartong som du kan tänka dig att använda för att baka eller värma upp din mat:

1. Kakblad

Det bästa sättet att byta ut kartongen under din pizza är att baka den på en plåt. Metallen kommer att värmas upp för att tillaga jämnt och göra botten av pizzan knaprig.

Detta är också ett utmärkt alternativ för alla andra frysta livsmedel. Från färdiggjorda kassler till kycklingnuggets, är kakformen en fantastisk baklösning.

Lägg bara din pizza eller annan mat på plåten och skjut in båda i ugnen tillsammans. Inget brandhot och fin krispig mat. Det är en win-win.

2. Grytform/Bakpanna

Om du inte har ett platt bakplåtspapper är det näst bästa att lägga det i en ugnsform eller ugnsform.

Du kanske inte har en gryta som är tillräckligt stor för att rymma hela din pizza, men dessa är också bra för att baka andra typer av fryst mat.

Om du har färdiggjorda kassler kan fatet de kommer i ibland vara ganska tunt och innehållet kan bubbla ut. Det skulle vara en bra idé att lägga den i en ugnsform ifall den går sönder eller droppar. Ingen vill att mat droppar in i ugnen.

3. Aluminiumfolie

Om du har lite aluminiumfolie och inget annat att lägga din pizza på, kan du täcka ugnsgallret med aluminiumfolie.

Innan du förvärmer ugnen, ta ut ugnsgallret och täck den med aluminiumfolie. Du kan till och med bara täcka mittdelen om du inte vill slösa bort folien.

Detta är ett fantastiskt billigt alternativ till plåtar och gryta. Det hjälper till att baka den jämnt och förhindrar att saker droppar in i din ugn.

4. Pizzablock

Om du äter mycket pizza kan ett pizzablock vara ett värdigt tillskott till ditt kök.

Det här är specialgjorda keramiska plåtar som du stoppar in direkt i din ugn för att baka din pizza på. De hindrar ost från att droppa in i din ugn och gör skorpan fin och krispig.

Se även  Hur man håller sofföverdrag på plats: Bästa metoderna

De kan också användas för att baka andra frysta livsmedel. Du kan lägga en fryst gryta på den eller till och med några läckra burritos. Vilken mat du än gillar, kommer ett pizzablock att hjälpa till att göra det krispigt.

5. Direkt på hyllan

Vissa saker kan gräddas direkt på gallret.

Om du gör en pizza kan du ta bort kartongen från botten och lägga pizzan direkt på gallret.

Om din mat levereras med en ugnssäker behållare, kan du vanligtvis lägga den direkt på gallret.

Att lägga mat direkt på gallret är ett bra tillvägagångssätt om du inte har något annat alternativ, men du riskerar att ost och pålägg droppar ner i ugnen.

Sammantaget, om du är frestad att lämna kartongen på botten av din pizza (eller annan mat), använd dessa alternativ istället. Om du undviker kartongen minskar du risken för brand, och kommer förmodligen också att göra att din mat lagas bättre.

Är det OK att sätta en pizzalåda i ugnen?

Du bör generellt undvika att sätta in pizzakartonger och annan kartong i ugnen. Det finns en chans att lådan eller kartongen börjar brinna. Om du lagar en fryst pizza bör du också ta bort all plastförpackning, eftersom plasten kan smälta till din pizza och göra den oätlig.

Är det OK att laga pizza på kartong?

Du bör generellt undvika att laga pizza på kartong. Kartongen kunde fatta eld av ugnsvärmen. Att lämna kartongen på botten av pizzan kan också öka tillagningstiden och kan till och med göra att pizzan smakar sämre.

Vid vilken temperatur brinner kartong?

Kartong antänds vid cirka 427 grader Fahrenheit (219 grader Celsius). Men innan den når den antändningstemperaturen kan kartong ryka och glöda. Om du till exempel försöker baka en pizza i ugnen med kartong i botten kan det förstöra din pizza och din ugn, eller det kan till och med starta en eld.

Lämna en kommentar