Kan du lägga gjutjärn i ugnen?

Kokkärl i gjutjärn är billiga, mångsidiga, slitstarka och populära över hela världen för sin hållbarhet och naturliga nonstick-egenskaper. Den kan användas på öppen låga och vilken spishäll som helst. Men om du har en hemma kanske du undrar om den även kan användas i ugnen.

Du kan lägga gjutjärn i ugnen. Kokkärl i gjutjärn är i allmänhet ugnssäker för upp till 500 ° Fahrenheit eller 260 ° Celsius. Men om kokkärlet har delar som inte är ugnssäkra, till exempel ett trä- eller silikonhandtag, är det inte säkert att använda i ugnen.

I den här artikeln kommer jag att diskutera några idiotsäkra sätt att veta om din gjutjärnspanna är ugnssäker, fördelarna med att använda gjutjärn i bakning och mer. Låt oss börja!

Hur vet man om din gjutjärnsgryta är ugnssäker?

Att använda fel panna i ugnen förstör inte bara maten och pannan; ännu viktigare, det kan utsätta dig för giftiga ångor och utgöra en risk för brand. Om du äger en kokkärl i gjutjärn och du vill veta säkert om den är säker att använda i ugnen, kan dessa tips hjälpa dig:

För att veta om en kokkärl i gjutjärn är ugnssäker, kontrollera manualerna eller undersök kokkärlen och leta efter en ugnssäker symbol eller text. Du kan också kontakta tillverkaren och be om information. I allmänhet är en obelagd panna av metall säker för upp till 350 ° Fahrenheit i ugnen.

Om du funderar på att köpa en ugnssäker gjutjärnspanna rekommenderar jag denna Amazon.com-bästsäljare: Lodge förkryddad gjutjärnsgryta.

Lodge gjutjärnspanna finns i olika storlekar och har ett avtagbart silikonhandtag. Den är ugnssäker (utan handtag) och förkryddad med vegetabilisk olja så att du kan använda den direkt.

En annan högklassig ugnssäker kokkärl i gjutjärn på Amazon är Victoria gjutjärnsgryta. Denna stekpanna är förkryddad med icke-GMO linfröolja och har ett långt handtag för ökad säkerhet. Beroende på dina behov kan du välja storlekar från 4,8 till 13 tum.

Varför använda en gjutjärnspanna vid bakning

Gjutjärn har använts i generationer. Trots dagens breda utbud av köksredskap på marknaden, är de gamla goda kokkärlen i gjutjärn fortfarande ett populärt val för både amatörkockar och professionella kockar.

Kokkärl i gjutjärn är tillverkade av en tungmetall känd för sin otroliga hållbarhet och värmebevarande. När de är ordentligt kryddade är gjutjärnspannor fantastiska för nonstick-matlagning.

Se även  Har alla rökdetektorer batterier?

Kokkärl och bakverk av gjutjärn inkluderar:

 • Stekpannor
 • Kittel
 • Krukor
 • Cocotte
 • Bakformar
 • Platta grillar
 • Panini trycker på
 • Fritös med mera.

Om du planerar att köpa kokkärl i gjutjärn men inte är säker på om det är det bästa valet för dig, här är fler anledningar till varför kokkärl i gjutjärn är värt att använda för bakning och matlagning:

Kokkärl i gjutjärn håller värmen väl

Gjutjärn värms långsamt, absorberar värme väl och fördelar den jämnt över hela ytan när den används på rätt sätt. Dess förmåga att behålla värmen under lång tid gör den idealisk för att laga specifika rätter och hålla maten varm, speciellt om receptet betonar vikten av en jämn värmenivå.

Gjutjärnspannor har naturligtvis en nonstick-yta

Obelagda kokkärl i gjutjärn är praktiskt taget non-stick om de ”kryddas” ordentligt. Smaksättning är processen att belägga en metallyta med lager av uppvärmd olja för att göra den naturligt nonstick och skydda den från rost.

Godkvalitativa och väl underhållna kokkärl i gjutjärn behöver inte kryddas om ofta. Faktum är att bara genom att laga mat med olja i, kryddar du praktiskt taget om och ökar dess nonstick-förmåga.

Jag ska lära dig hur du kryddar dina kokkärl i gjutjärn senare i den här artikeln.

Kokkärl i gjutjärn har lång livslängd

Med rätt skötsel och regelbunden kryddning kan en bra gjutjärnspanna hålla en livstid (eller mer!)

Men en viktig fråga att vara orolig för när du använder en gjutjärnspanna är sprickbildning. Gjutjärn är känsligt för plötsliga temperaturförändringar och kan spricka under dessa förhållanden.

För att förhindra att den spricker, häll aldrig kallt vatten på en het stekpanna, och ställ inte heller en kall stekpanna i en het ugn.

Kokkärl i gjutjärn är prisvärt

Gjutjärn, tillverkat av smält tackjärn blandat med metallskrot, är en av de billigaste metallerna som används i matlagningsredskap och är ett toppval för praktiska familjer.

Observera dock att de flesta moderna kokkärl i gjutjärn är behandlade med en beläggning som porslinsemalj. Den belagda typen kan vara bekväm att använda men är betydligt dyrare än de obelagda varianterna.

Gjutjärnskokkärl är mångsidigt

Gjutjärn är lämpligt för matlagning på vilken värmekälla som helst: på grillen, på alla typer av spishällar (gas, el och induktion), och kan användas vid matlagning över heta lägereld eller placeras direkt i ugnen.

Se även  Varför fryser maten i baksidan av mitt kylskåp? 6 möjliga orsaker

Gjutjärn kan också användas för att laga ett stort utbud av rätter, från biffar och stekar till majsbröd och kakor. Vad finns att inte älska?

Inte nog med det, utan med sitt estetiska utseende fungerar gjutjärnspannor fint som serveringsfat, perfekta för att sätta en dekorativ touch på alla bord.

Lätt att rengöra och underhålla

Även om det finns förutfattade meningar om att kokkärl i gjutjärn är svåra att underhålla och många människor tenderar att undvika att använda dem, är sanningen att det är relativt enkelt att ta hand om kokkärl i gjutjärn.

Och medan många kommer att avråda från att tvätta dina gjutjärnskärl med diskmedel, kommer rengöring med lite tvål inte att göra någon större skada på dina gjutjärnspannor.

Här är några tips på hur du rengör din kokkärl i gjutjärn:

 • Se till att använda en mjuk trasa eller disksvamp, och undvik att använda skursvampar av metall när du tvättar dina kokkärl i gjutjärn.
 • För envisa spår av mat och fastbränd mat, använd koshersalt som slipmedel. Torka av saltet från ytan med en fuktig trasa eller svamp och låt sedan pannan torka på en torr yta.
 • När den är helt torr kan du förvara den i ditt skåp med locken av.
 • Förvara aldrig rester i gjutjärnskärl under en längre tid. Fukt kommer att penetrera den kryddade ytan, förstöra din smaksättning och göra att ytan rostar.
 • Gjutjärn tål inte diskmaskin och bör inte läggas i diskmaskinen. Du bör inte heller låta den dra i vatten under en längre tid för att undvika rost.

Hur länge kan ett kokkärl i gjutjärn stanna i ugnen?

I allmänhet kan en kokkärl i gjutjärn tåla en temperatur på upp till 500 ° Fahrenheit eller 260 ° Celsius i ugnen, men kontrollera alltid med tillverkaren för att veta temperaturgränsen för just din kokkärl i gjutjärn.

En annan faktor att tänka på är om ditt gjutjärn är kryddat eller inte. Om den är kryddad ska du inte sätta in den i ugnen mer än 1 timme. Att sätta in den i ugnen under en längre tid kan bränna av din krydda och skada nonstick-ytan.

Se även  9 olika typer av verktygsknivar förklaras

Hur man kryddar en gjutjärnspanna i ugnen

En obelagd gjutjärnspanna kräver krydda med olja före användning för att skapa en nonstick-yta och hjälpa till att förhindra rost.

Du kan krydda en kokkärl i gjutjärn på en spis, men att krydda den i ugnen bygger en tjockare päls på pannans yta.

Om du använder din gjutjärnspanna för första gången kan det låta komplicerat att krydda den i ugnen, men det är en praktisk och enkel process.

Följ dessa enkla steg för att hjälpa dig krydda ditt gjutjärn ordentligt:

 1. Börja med att rengöra din kokkärl med varmt tvålvatten. Skölj tvålen med vatten och torka försiktigt av den med en trasa för att torka.
 2. När det är helt torrt, använd en tråckelborste för att applicera ett lätt, jämnt lager av olja eller matfett på kokkärlets in- och utsida. Du kan använda valfritt märke av vegetabilisk olja, rapsolja eller smält matfett.
 3. Placera gjutjärnet upp och ner i ugnen och lägg sedan ett stort bakplåtspapper under det för att fånga upp överflödig olja.
 4. Värm gjutjärnspannan i ugnen vid 450 till 500 ° Fahrenheit i en timme. Det kommer att ryka till att börja med, men det är okej.
 5. Stäng av ugnen efter en timme. Låt sedan grytan stå i den tills den svalnar vid beröring.
 6. Du kan upprepa kryddningsproceduren upp till 4 gånger för att få en ordentlig beläggning av olja.
 7. Ta gjutjärnspannan från ugnen och låt den svalna på en icke brännbar yta.
 8. Efter att ha använt kokkärlet för matlagning, rengör det med varmt tvålvatten. För att ta bort envis mat, använd en lätt borste eller gnugga med salt för att undvika att skada den kryddade pannan.

Slutsats

Gjutjärn är kanske inte lika populärt som det var för några decennier sedan, men det är fortfarande ett utmärkt matlagningsverktyg om du vill undvika farorna med att använda syntetiska nonstick-pannor.

Med rätt skötsel och försiktighetsåtgärder kan du laga och njuta av en mängd olika rätter i många år framöver med din mångsidiga gjutjärnspanna.

Lämna en kommentar