Kan du lägga avloppsrengörare i en sophantering? Låt oss ta reda på!

Avfallshanteringssystem är ett av de bästa tilläggen du kan göra till vilket kök som helst. Men även om deras syfte är att hålla våra rör från att bli igensatta, händer det fortfarande stopp då och då. Så vad ska du göra om det händer? Kan du lägga avloppsrengörare i en sophantering?

I slutändan beror svaret på den frågan på ingredienserna som ingick i produkten i fråga och de material som din sophantering är gjord av. Men om du letar efter en kort svar — ja, du borde kunna lägga avloppsrenare i ditt sophanteringssystem. Ändå, om du vill vara säker på att avloppsrengöraren du har inte är undantaget från den regeln, fortsätt att läsa.

Hur fungerar en sophantering?

De flesta vet hur man använder ett sophanteringssystem. Du slänger bara dina rester i diskbänken och medan vattnet från kranen trycker ner dem i avloppet, vrider du på sopbrytaren. Bladen i rören börjar snurra och bryter ner matrester som du kastade i avloppet.

Huvuddelen av sophanteringen är fäst på undersidan av din diskbänk. Så om du till slut måste demontera rörsystemet på grund av ett felplacerat arvegods som tog sig förbi bladen, det är där du börjar. Naturligtvis måste du först inaktivera elmotorn som flyttar bladen för att förhindra potentiella skador.

I slutändan bör sophanteringssystem minimera rörpropp genom att bryta ner matpartiklar innan de når avloppsrören. Det är det som gör det dubbelt ironiskt när man ändå lyckas täppa igen rören. Apparaten ska trots allt åtminstone klara av matrester som finns kvar på din tallrik efter lunch eller middag. Så av allt att döma borde de fungera på de flesta sorters mat.

Bitar av frukt och grönsaker, såväl som mjuka, kokta köttrester bör rensa bladen utan problem. Även då måste du se till att sakerna du kastar in var i bitar som är tillräckligt små för att bladen ska kunna hantera. Dessutom finns det fortfarande vissa typer av livsmedel och även icke-livsmedel som tenderar att orsaka blockeringar.

Se även  Hur man rengör en sil av diskbänk: En snabbguide

Vad kan täppa till ett sophanteringssystem?

Vid det här laget kanske du undrar om du får din sophantering att hugga igenom saker som den inte var designad för att gå sönder. Så låt oss prata om hur ditt system kan bli igensatt.

För det första borde du inte kasta fibrösa grönsaker som selleri, lökskal och majsskal till din sophantering. Oavsett hur små bitarna du slänger i är, skulle strukturen hos dessa grönsaker få dem att trassla ihop sig i bladen. Andra saker du inte borde slänga i avloppet inkluderar:

 • Olja och feta ämnen som baconfett, smör och matoljasom kan koagulera
 • Pasta, ris och andra stärkelsehaltiga grönsakereftersom de bara hopar sig vid första kröken i rören
 • Bananskalsom kan bli klibbig, speciellt när du slänger hela skalet istället för att skära det i små bitar
 • Hårda fruktgropar och stenar som skulle skada både bladen och rören innan de orsakar ett hinder
 • Cigarett fimpareftersom de tenderar att ha liknande problem med att rensa rören som både fet och stärkelsehaltig mat
 • Kaffesumpäven om många använder dem för att få sitt kök att lukta gott (de lägger sig alltid i ett tjockt slam vid första böjningen av rören)

Men egentligen kan även de godkända matvarorna byggas upp i dina rör om du inte använder sophanteringen på rätt sätt. Nämligen, sophanteringssystem bör inte fungera utan smörjning. Så se till att hålla vattnet rinnande medan bladen river sönder dina rester.

Slutligen, även om många av dessa föremål inte hör hemma i sophanteringssystemet, kan du alltid kompostera dem. På så sätt kan ditt avfall blåsa nytt liv i de omgivande växterna genom att berika jorden de växer ur.

Kan ingredienserna i kommersiella avloppsrengörare skada ditt sophanteringssystem?

Nu när du vet hur blockeringar bildas trots närvaron av ett sophanteringssystem, låt oss se hur du kan rensa dem. Som vi har fastställt, de flesta typer av avloppsrengörare borde kunna hjälpa dig att lösa upp hinder i rören. Men det finns fortfarande en fråga om ingredienserna som går in i olika avloppsrengörare som finns på marknaden.

Se även  Hur man använder malkulor i köket: En komplett guide

När allt kommer omkring, om vissa ingredienser i produkterna du använder kan skada strukturen på dina rör, svaret på frågan vi ställde är ett bestämt nej. Så låt oss börja med att undersöka ingredienserna som ingår i de flesta avloppsrengörare på marknaden.

Vad är avloppsrenare? Ingrediensfördelningen

Avloppsrengörare är vanligtvis flytande kemiska produkter som är gjorda för att rensa eventuella rörhinder som kan uppstå. Dessa produkter har vanligtvis en flytande bas gjord av vanligt gammalt vatten. Som du redan vet är att hålla kranen öppen medan sophanteringen är igång något de flesta tillverkare rekommenderar.

Det betyder också att den flytande basen i de flesta avloppsrengörare inte kommer att vara farliga för ditt system. I själva verket, enligt vissa källor, det enda sättet att verkligen skada din sophantering är att hälla i nötande ämnen. Det är därför du förmodligen bör undvika att använda produkter som Drano Kitchen Crystals.

De resten av företagets lineup bör vara tillräckligt säker för dina rör. Men ändå, du kanske vill vara försiktig. De den huvudsakliga aktiva ingrediensen i dessa typer av avloppsrengörare är natriumhydroxid aka lut. Även om kemikalien inte kommer att skada dina rör, kan den orsaka allvarliga brännskador på huden.

Dessutom, eftersom den kemiska föreningen avger värme när den kommer i kontakt med vatten, kan den reagera dåligt på andra kemikalier du väljer att använda. För säkerhets skull kanske du vill undvik att tillsätta blekmedel eller ammoniak i blandningen. Och, naturligtvis, vill du bära gummihandskar när du applicerar rengöringsmedlet.

Naturliga alternativ

Alternativt kan du använda en av de många kommersiella avloppsrengörare som inte innehåller natriumhydroxid eller blekmedel. Den enda nackdelen är att produkterna har mer naturliga ingredienser kan ta ett tag att arbeta. Ändå, om du ger det tillräckligt med tid, något liknande Green Gobbler Drain Clog Dissolver bör kunna göra hår eller liknande envisa träskor flytande.

Se även  Hur man hanterar en dålig lukt i ett hus som kommer och går

Ett annat alternativ är Rejuvenate Disposer & Pipe Cleaner. Produkten kommer i pulverform, vilket indikerar att dess Huvudingrediensen är faktiskt natriumbikarbonat — eller bakpulver. Å andra sidan kan du även göra din egen avloppsrenare.

Hur man rensar ett igensatt sopor på rätt sätt

Nu när du vet riskerna med att välja fel avloppsrengörare, låt oss gå igenom hur du kan bli av med eventuella blockeringar i ditt sophanteringssystem.

Det första du behöver göra är koppla ur sophanteringssystemet. Du vill inte riskera att den slår på medan du pysslar med rören.

Därefter kanske du vill komma under diskbänken och sätt en klämma över gummidelen av avloppsledningen som går till din diskmaskin. Som du vet, dessa två system är sammankopplade. Att göra detta bör därför förhindra att röran från sophanteringen hamnar i din diskmaskin.

Äntligen är det dags att rensa bort hindret i sophanteringen. Som tur är finns det flera sätt att göra det på:

 • Fyll sedan upp diskhon med det igensatta avloppet med några centimeter vatten kasta den. Kom ihåg att skapa ett vakuum genom att stänga av ett intilliggande avlopp med en våt trasa.
 • Snör avloppet uppifrån tills hindret försvinner.
 • Häll kokande vatten i avloppet innan du använder några kemikalier, eftersom det kan rensa igen blockerade rör.
 • Använda en kommersiell avloppsrenare efter eget val för att rensa och deodorisera rören.
 • Ta bort allvarligare hinder genom att demontering av systemet underifrånsom visas i den här videon.

Om du fortfarande inte är säker på hur säkra de kommersiella avloppsrengörare är, kan du alltid göra din egen. Bara blanda en kvarts kopp bakpulver med en halv kopp vinäger och blockeringen kommer att vara ett minne blott. Du kan till och med byta ut vinägern med bleka!

Ändå är det bästa sättet att förhindra att ditt sophanteringssystem täpps igen använd den enligt tillverkarens instruktioner.

Lämna en kommentar