Kan du lägga aluminiumfolie i en Crock Pot? Är det säkert?

Om du använder en lerkruka ofta, som jag gör, så har du någon gång undrat ”kan du lägga aluminiumfolie i en kruka?”

Du kan använda aluminiumfolie i din kruka. Matlagning med aluminiumfolie har visat sig öka aluminiumhalten i maten med så mycket som 378 %. Dock, medicinska forskare anser generellt att aluminiumfolie är säker att laga mat med, och den ökade aluminiumexponeringen har inte visat sig orsaka hälsoproblem.

Med det sagt så använder jag personligen inte aluminiumfolie i min kruka, och det finns några anledningar till det. Så låt oss gräva in mer detaljer om detta ämne. Här är vad vi kommer att täcka:

Är det säkert att lägga aluminiumfolie i en Crock Pot?

1. Risk för sjukdom

Du kanske har hört talas om att ökad konsumtion av aluminium är kopplat till sjukdomar som Alzheimers.

Om ditt primära problem är den ökade risken för sjukdomar från matlagning med aluminiumfolie, bör du inte vara alltför orolig.

Jag är inte läkare eller vetenskapsman, men flera respekterade hälsoorganisationer/publikationer har studerat effekterna av aluminiumnivåer i människors dieter, och resultaten har inte visat tydliga kopplingar till sjukdomar.

Till exempel, Healthline uttrycka det så här:

Det finns för närvarande inga starka bevis som kopplar användningen av aluminiumfolie till en ökad risk för sjukdomar

Och detta uttalande hänvisade till forskning direkt från US National Library of Medicine.

2. Aluminium läcker ut i maten

Med ovanstående sagt har aluminiumfolie visat sig öka aluminiumhalten i mat när den används för matlagning.

Till exempel, den här studien på kött bakat i aluminiumfolie, visade att aluminiumhalten i köttet ökade med ”89-378% i rött kött och 76-215% i fjäderfä”.

Det är också intressant att notera att belopp av urlakning som uppstår kan öka när…

 • Du ökar temperaturen du lagar mat med
 • Du lagar mat med sura livsmedel
 • Du använder vissa kryddor i din matlagning

Som en sidoanteckning: aluminiumfolie är tunn, och bitar kan också slitas av och blandas i maten. Jag har ätit foliemiddagar på campingturer tillräckligt många gånger för att veta att det inte är trevligt att få en bit folie i munnen av misstag.

Se även  Är torktumlare nödvändiga? 3 enkla alternativ

3. Gör en Crock Pot det värre?

Och nu, om vi går tillbaka till att tänka på våra krukor, kanske du märker att du potentiellt kan träffa alla 3 av lakningsfaktorerna (från föregående avsnitt) när du använder en långsam spis.

Med andra ord kan krukor tillagas vid ganska höga temperaturer, du kan laga sur mat (till exempel innehåller chili sura ingredienser), och i de flesta fall kommer du förmodligen att använda lite kryddor (salt, peppar, etc.) .

Som ett resultat tycker jag att det är rättvist att dra slutsatsen att om du lagar mat med aluminiumfolie i din kruka, kommer en del av det aluminiumet att läcka in i din måltid.

Tänk på att det fortfarande anses vara säkert att laga mat med aluminiumfolie. Men personligen älskar jag inte tanken på att extra aluminium läcker in i min mat. Det är en anledning till att jag väljer att inte använda folie i min kruka.

Jag säger inte att du inte ska göra det, det är bara mitt eget personliga val. Men innan jag hoppar över pistolen, låt oss ta upp anledningarna till varför någon kanske vill använda folie i sin kruka i första hand.

Topp 5 användningsområden för folie i en Crock Pot

Det finns 5 primära sätt som människor använder aluminiumfolie i sina krukor.

Här är de:

 1. Foder
 2. Foliekrage
 3. Slå in mat
 4. Foliebollar
 5. Folie lock

Nu ska vi gräva lite mer i detalj i dessa.

1. Hur fodrar du en Crock Pot med aluminiumfolie?

För att göra städningen enklare, gillar vissa att fodra sin kruka med aluminiumfolie. Jag har också hört att folie kan hjälpa maten att lagas mer jämnt.

För att göra detta måste du täcka några grundläggande steg:

 • Mät upp folieark
  • Helst kommer en del att nå från ena sidan, över botten och upp på andra sidan
  • Vissa tycker om att lägga till extra längd så att de kan rullas ihop till handtag
 • Lägg till ark i kruka tills hela insidan är täckt
 • Du kanske vill lägga till extra lager för att göra den starkare

Det är den grundläggande processen. Tänk på att hur bra detta fungerar också beror på vilken typ av mat du lagar.

Se även  Så här målar du dina laminatmöbler så att de ser ut som trä

Du kanske till exempel kan lyfta ut en bakad quiche om du har lagom tjock folie i lager. Men om du lagat soppa kommer du förmodligen inte att kunna göra så mycket förrän maten är tömd.

2. Hur gör du en foliekrage för en Slow Cooker

Crock-grytor är ofta hetare på baksidan jämfört med framsidan, beroende på ålder, märke och modell.

Detta kan göra att maten tillagas ojämnt eller till och med bränns. För att lösa detta problem, gillar vissa människor att skapa en ”foliekrage” på baksidan av långsamkokaren, för att minska en del av värmen som kommer till maten.

För att göra en krage, du behöver bara:

 • Mät upp längden på baksidan av din kruka
 • Gör 6 lager aluminiumfolie (av samma längd)
 • Placera din aluminiumfolie på baksidan av lerkrukan
  • Obs: folien går in i ”krukan”, så den är på baksidan, på insidan av krukan. Det kommer att röra din mat.
 • Lägg till mat i lerkrukan

Där har du det. Det är ganska enkelt att göra.

3. Kan du slå in kött och grönsaker i folie för en Crock Pot?

Du kan slå in kött och grönsaker i folie och sedan placera de individuellt inslagna matvarorna i din lerkruka för matlagning.

Du kan till exempel slå in potatis i aluminiumfolie och sedan lägga den inslagna potatisen i en lerkruka för att laga mat.

Här är en video som visar den grundläggande processen:

4. Varför lägger du foliebollar i en lerkruka?

Foliebollar kan användas för att höja mat (särskilt kött) i en lerkruka, för att hålla den åtskild från några av juicerna som ackumuleras i grytan.

Jag har inte använt den här metoden själv, och jag vet inte om jag kommer att få tillfälle att göra det. När jag lagar mat i min kruka, lagar jag mest saker där jag vill att alla de olika ingredienserna och juicerna ska blandas (som grytstek, chili, etc.)

5. Kan du använda folie som lock till en Crock Pot?

Om du är i en nypa, kan du teoretiskt skapa ett lock av aluminiumfolie, att använda med din lerkruka. Men om locket till din kruka är trasigt eller förlorat, är det förmodligen bättre att gå vidare och köpa en ersättning eller en ny kruka.

Se även  Vad är metallstället i mikrovågsugnen till för? 7 tips för säker användning

Enligt min mening är en mer rimlig användning av aluminiumfolie (relaterat till lock), att använda den för att skapa en bättre tätning runt lockets kanter, om ditt lock inte håller värmen superbra.

Jag har till exempel två krukor. Den ena har en gummitätning på botten av locket och den andra har ingen gummitätning. Den utan gummitätningen håller inte värmen lika bra, så jag skulle kunna tänka mig att lägga till lite folie för att skapa en bättre tätning.

Slutsats

Okej, nu till avslutningen. Låt mig börja med att bjuda in dig att dra dina egna slutsatser och använda ditt eget omdöme när du bestämmer dig för om du ska använda aluminiumfolie i din kruka. Jag är inte läkare eller vetenskapsman.

Baserat på tillgänglig information verkar det som om aluminiumfolie generellt anses vara säker för matlagning av medicinska experter.

Jag tror dock inte att fördelarna med att använda aluminiumfolie i en lerkruka är riktigt värda det. Åtminstone inte enligt min erfarenhet. Till exempel finns det flera alternativ för lerkruka, och jag föredrar att inte använda något foder alls.

Så personligen planerar jag att fortsätta INTE använda aluminiumfolie i min kruka. Förmodligen för alltid, eller åtminstone tills jag hittar en riktigt övertygande anledning att börja använda den.

Relaterade frågor

Vilka är ersättningarna för liners för slow cooker?

Pergamentpapper och aluminiumfolie är två vanliga ersättningar för slow cooker liners som finns i de flesta kök. Om du vill bli av med linersen helt och hållet kan du också belägga din lerkruka med olja för att göra den lättare att rengöra senare.

Vilken temperatur lagar en Slow Cooker vid?

Slow cookers värms i allmänhet upp till cirka 190-210 grader Fahrenheit (~87-99 grader Celsius) på låg inställning och kan gå upp till ungefär 300 grader Fahrenheit (~149 grader Celsius) på hög inställning. Emellertid varierar långsam spistemperatur beroende på tillagningstid, märke, modell osv.

Lämna en kommentar