Kan du installera bänkskivor i granit utan plywood?

Det verkar konstigt att du skulle behöva stödja stenplattor med tunna skivor av trä, men i många fall är det sant! Även om det krävs mycket kraft för att få granit att böjas, behöver den bara böjas lite för att börja bilda sprickor. Men kan du installera bänkskivor i granit utan plywood?

Du kan installera bänkskivor i granit utan plywood endast om graniten är 3 cm tjock eller mer. 2 cm tjock granit kommer att kräva en ¾” plywoodskiva för stöd. 3 cm kommer att kräva en plywood underskiva på vissa ställen, som mellanrummet för diskmaskinen. Med 3 cm behöver överhäng på 3,8 cm eller mindre inte stöd.

Nu när vi har en grundläggande idé om när plywood behövs eller inte behövs för att stödja bänkskivor i granit, är det dags att gå in på detaljerna. I den här artikeln kommer vi att titta på när plywood behövs, hur man mäter och installerar det och när du behöver stödja granitöverhäng.

Varför använda trä för att stödja sten?

Det verkar väldigt kontraintuitivt (ursäkta ordleken) att tro att en tunn träskiva kan göra någon skillnad för styrkan hos en stenskiva. Men plywood är ett förvånansvärt hållbart material, och granit är faktiskt ömtåligt om plattan är tillräckligt tunn. En annan anledning att använda plywood är att det är ganska billigt, speciellt jämfört med massivt lövträ. Att använda trä som stöd för sten är alltså inte så tokigt trots allt.

Om du använder 3 cm (1,18 tum) plattor måste du använda flera stenar och foga ihop dem, vilket kan lämna fula sömmar om de görs fel. Plattor på 2 cm (0,79 tum) kan dock vara mycket större utan att behöva flera stenar eftersom de är mycket lättare att transportera och installera på grund av vikten.

Det betyder att även om du måste installera plywoodskivor för 2 cm (0,79 tum) granit, kommer du också att ha en slät och sömlös bänkskiva.

Gör 1 cm verkligen hela skillnaden?

Ja, det gör det verkligen. Det kanske inte verkar så mycket, men 1 cm mer granit kommer att göra mycket för plattans strukturella integritet. Varken en platta på 2 cm (0,79 tum) eller 3 cm (1,18 tum) kommer sannolikt att gå sönder, men en ostödd platta på 2 cm (0,79 tum) kan gå sönder om den tar för mycket vikt på en gång. Med tanke på priset på granit är det bättre att vara försiktig och se till att graniten håller så länge du behöver den.

Se även  Hur man stoppar vatten från att rinna nerför en kulle

Överhäng och mellanrum

Det är här saker och ting blir lite komplicerade. Många bänkskivor har en lucka där diskmaskinen går eller ett utrymme som kan användas som ett skrivbord med en lucka för dina ben. Om du använder 2 cm (0,79 tum) granit kommer du säkert att behöva en plywoodskiva över springorna eller riskera att gå sönder din bänkskiva.

Om du använder 3 cm (1,18 tum) granit kan du förmodligen komma undan med ett trådnät för att stödja plattan, men plywood är fortfarande det säkrare alternativet.

Många bänkskivor har ett överhäng vilket gör att de kommer ut längre än kanten på skåpen under. Som nämnts ovan, om du använder 3 cm (1,18 tum) plattor, behöver du inte stödja ett överhäng på 3,8 cm (1,50 tum) eller mindre. Om du vill ha ett större överhäng, till exempel för en barskiva, måste du ta med extra stöd i designen av din bänkskiva.

Här är några vanliga typer av stöd som används i bänkskivor i granit:

Corbels

En konsol är ett stöd där ryggen fästs vertikalt på en vägg eller ett skåp, och toppen fungerar som stöd, som du kan vila andra föremål på. De liknar L-formade fästen men är gjorda som solida 3D-objekt som är designade för att synas. Till skillnad från fästen är de designade för att vara estetiskt tilltalande såväl som funktionella.

Hjulstöd är ett bra sätt att stödja ett överhäng på en stång, eftersom du kan lämna ett utrymme för dina ben mellan konsolerna.

polacker

Ganska självförklarande. Stolpar kommer rakt upp från golvet och ger stöd åt undersidan av bänkskivan. Dessa är en bra idé om du planerar att göra ett stort överhäng, men det bör nämnas att någon form av undertopp också rekommenderas för överhänget, vare sig det är trådnät eller plywood. Återigen, det är bättre att vara försiktig och ha en ¾” (1,91 cm) plywoodskiva mellan stolparna och graniten.

Fästen

Fästen finns i många former och storlekar, men de är i huvudsak som konsoler, som vanligtvis är utformade för att inte synas. Ett exempel på ett dold bänkfäste är det L-formade fästet. Dessa fungerar precis som konsoler, monteras vertikalt på skåpen, med ett utrymme på toppen för att stödja disken. Skillnaden är att det inte finns något mellan toppen och baksidan av det L-formade fästet, vilket gör det nästan osynligt.

Se även  Hur lång tid tar det att lufttorka kläder?

Ett annat exempel är knäväggsfästet (eller ponnyväggen). Det är raka fästen som monteras horisontellt i en knävägg, vilket är en vägg som inte sträcker sig hela vägen från golv till tak.

Med andra ord, du skär hål i träet under där du planerar att installera dina bänkskivor, och installerar sedan raka metallplåtar i träet, som kommer att sticka ut och stödja vikten av ditt bänkskivans överhäng.

Plywood Subtop Mått

Det är mycket viktigt att få alla dina mått rätt innan du beställer din bänkskiva i granit. Granit är inte bara väldigt dyrt, utan det är också väldigt svårt att forma. Beställer du granit av fel dimensioner, då blir det en mardröm att reda ut.

Ett bra sätt att se till att dina mått är rätt är att mäta och installera plywooden innan du beställer graniten. Det är mycket lättare att fixa plywood av fel storlek än granit.

För att mäta behöver du en penna, papper, måttband och en miniräknare. Här är några tips för att mäta plywood:

  • Mät alltid två gånger för att säkerställa noggrannhet. Som vi just har diskuterat kan det sluta med en katastrof att vara några centimeter borta.
  • Rita ett skaldiagram över diskutrymmet. Detta gör att du bättre kan visualisera utrymmet och ta reda på hur du behöver skära plywooden för att fylla det utrymmet. Inkludera luckor som den för diskmaskinen i din skala.
  • När du mäter utrymmets längd, se till att mäta från vägg till vägg snarare än från ändarna på dina nuvarande bänkskivor.
  • För att få kvadratfoten, multiplicera utrymmets längd med djupet (båda i tum), dividera sedan med 144 för att få området i kvadratfot. Det kommer att vara den siffra som verkligen talar om för dig hur mycket granit du behöver köpa.

Laminatkantprofiler

En sak till att tänka på när du installerar en bänkskiva i granit är ”kantprofilen”, som helt enkelt hänvisar till hur kanten på stenen är formad. Detta är relevant för det vi pratar om i den här artikeln, eftersom vad du gör med kanterna på din bänkskiva beror till viss del på om du har en plywoodunderskiva eller inte.

Se även  Kan du sova på en luftmadrass permanent?

Detta kommer inte att påverka dina alternativ för olika former runt kanterna, men det kan påverka om du vill ha laminering eller inte.

I samband med bänkskivor avser laminering processen att limma en annan stenbit på botten av bänkskivan vid kanterna. Detta gör att bänkskivan ser tjockare ut, vilket i sin tur gör att den ser mer imponerande ut. Vad den dock också kan göra är att dölja den fula plywoodunderskivan.

Om du bestämmer dig för att välja 2 cm (0,79 tum) graniten är det en bra idé att installera plywood under och sedan dölja den med lite smart laminering.

Kosta

Det sista man ska titta på är den relativa kostnaden för att få 2 cm (0,79 tum) granit med en subtop på ena sidan och 3 cm (1,18 tum) granit utan å den andra. Som en allmän regel är 3 cm (1,18 tum) granit cirka 25 % dyrare än 2 cm (0,79 tum) granit. Det berättar dock inte hela historien. När du lägger till kostnaden för att installera plywooden och kostnaden för laminering kommer kostnaden mycket närmare varandra.

Hur som helst kommer den tjockare graniten nästan alltid att fungera dyrare.

Sammanfattning

Det är upp till dig om du vill ha 2 cm (0,79 tum) granit eller 3 cm (1,18 tum) granit till din bänkskiva. Men om du väljer 2 cm (0,79 tum) är det en mycket bra idé att installera en plywoodunderplatta för stöd. Det sista du vill är att lägga mycket tid och pengar på en bänkskiva som kommer att börja spricka på kort tid. Om det är värt att göra, är det värt att göra det bra.

Beroende på hur mycket av ett överhäng du vill ha, kan du också behöva investera i stöd för att se till att din bartopp inte kollapsar. Det är sant oavsett om du arbetar med 2 cm (0,79 tum) eller 3 cm (1,18 tum) granit. Lycka till med monteringen av din bänkskiva!

Lämna en kommentar