Kan du hyra två lägenheter samtidigt?

När det är dags att flytta eller påbörja ett nytt hyresavtal är en vanlig fråga ”kan man hyra två lägenheter samtidigt?”

I de flesta fall finns det inga begränsningar mot att hyra två (eller flera) lägenheter samtidigt. Så länge du kan uppfylla alla skyldigheter enligt ditt hyresavtal och fortsätta betala din hyra för alla lägenheter, så borde det inte vara några problem.

Jag har personligen hyrt 5 olika lägenheter under de senaste 6 åren, och jag har haft mitt namn på två aktiva hyresavtal samtidigt. Det finns några anledningar till att du kanske vill hyra två lägenheter samtidigt, och det finns några saker du bör tänka på innan du gör det. Vi kommer att gräva mer i detalj nedan:

Obs: Jag är inte advokat och detta är inte juridisk rådgivning. Detta är helt enkelt insikt från min personliga erfarenhet och forskning. Om du är osäker, rådfråga en advokat innan du fattar viktiga juridiska beslut.

Kan du hyra två lägenheter samtidigt?

Om du kan hyra två eller flera lägenheter samtidigt beror i första hand på om du kan betala hyra och klara alla andra hyresförpliktelser på alla dina lägenheter samtidigt.

För många människor skulle bara kostnaden för hyran hindra dem från att ha två eller flera hyresavtal i sitt namn samtidigt. Men det kan vara möjligt (och till och med fördelaktigt) för andra.

Här är ett par vanliga exempel där du kan hyra två lägenheter samtidigt.

Exempel

1. Dina hyresavtal överlappar varandra vid flytt

Det här är ett scenario jag själv har hanterat. Ibland kan du hitta den perfekta lägenheten för dig, men hyresavtalet överlappar ditt nuvarande hyresavtal med 15 dagar, 1 månad osv.

Detta är förmodligen den vanligaste anledningen till att ha flera hyresavtal samtidigt.

Det kan göra det lättare att flytta, eftersom du inte behöver ta itu med en 1-dagars handläggning och/eller att flytta in och ut grejer ur förvaring. Men det är också ett högt pris att betala för lite extra bekvämlighet.

Till exempel, om du hyr en lägenhet med 1 sovrum, kan du betala $1600/månad i hyra (varierar dramatiskt beroende på plats). Om du överlappar i bara 1 månad, kommer det att kosta dig 1600 USD + verktyg.

2. Du reser ofta

Om du reser ofta för arbete, skola etc. Då kanske du är benägen att ha en lägenhet hemma och en lägenhet på jobbet/skolan.

Se även  Är toalettstolar universella? 2 standardstorlekar du bör känna till

Till exempel har jag arbetat i både Minneapolis och Austin i ungefär ett år (vardera), medan jag bodde i en annan stat. Jag bodde på hotell hela tiden, men det börjar verkligen bli gammalt efter ett tag.

Så jag skulle lätt kunna tänka mig en konsult, entreprenör eller andra typer av proffs som hyr en lägenhet i sin hemstad och sin arbetsstad.

3. Grattis, du är rik

Jag erkänner, jag är inte själv i den här gruppen, men jag känner några som är det. Om du har det bra ekonomiskt, kan du välja att hyra flera lägenheter av bekvämlighet eller för sport och fritid.

Det är till exempel inte ovanligt att människor som har råd äger eller hyr sommarhus. Eller till och med hem på varje kust i USA (t.ex. New York och Los Angeles).

Så det är några exempel på när/varför du kanske hyr två eller flera lägenheter samtidigt. Låt oss nu täcka ett par undantag där du kanske inte kan hyra flera lägenheter:

Möjliga undantag

1. Hyresvärden ser dig som en ekonomisk risk

Bara för att du teoretiskt sett kan hyra två eller flera lägenheter samtidigt, betyder det inte att en given hyresvärd kommer att se dig som en ekonomiskt stabil hyresgäst.

Om din ekonomi är tunn på grund av ditt befintliga hyresavtal, eller om du har dålig kredit och en historia av uteblivna betalningar, kan en hyresvärd vägra att hyra ut sin lägenhet till dig.

2. Statssubventionerade bostäder

Om ditt första eller andra hyresavtal är hyreskontrollerat, eller kopplat till ett statligt bostadsprogram, kan du ha restriktioner eller juridiska problem som gör det svårt (eller omöjligt) för dig att hyra en andra lägenhet.

Jag har inte hanterat den här situationen själv, men jag skulle kunna tänka mig att det här blir komplicerat. Om du har den här typen av situation kan du behöva konsultera en advokat för att förstå dina alternativ.

Det kan finnas andra undantag, men jag tror att detta fångar höjdpunkterna. Som jag nämnde är en av de vanligaste anledningarna till att ha två hyresavtal samtidigt överlappning i hyresavtalen när du ska flytta. Låt oss ta upp ett par sätt att undvika den dubbla betalningen härnäst.

Så undviker du dubbelhyra vid flytt

Om du ska flytta och du vill slippa betala dubbel hyra finns det ett par sätt du kan göra det på. Du kan förhandla med din nuvarande hyresvärd, förhandla med din nya hyresvärd eller så kan du tillfälligt flytta dina tillhörigheter till förråd.

Se även  Allt du behöver veta om att flytta trappor i ett hus

Var och en av dessa har en viss nyans, och vi kommer att täcka dem mer i detalj nedan. Men först, låt oss lyfta fram de två huvudsakliga anledningarna till att du kanske överväger dubbel hyra i första hand:

  1. En dags gap mellan nytt och gammalt hyresavtal
  2. Du hittade en plats du gillar, men det nya hyresavtalet överlappar varandra

Det är typiskt att hyresavtal börjar den första dagen i månaden och slutar den sista dagen i månaden. Detta verkar väldigt logiskt, tills naturligtvis, när det är dags att flytta och du inte vet vad du ska göra med alla dina grejer för en dag mellan ditt gamla hyresavtal och ditt nya hyresavtal.

Säg till exempel att ditt nuvarande hyresavtal löper ut den 31 juli och ditt nya hyresavtal börjar den 1 augusti, vad gör du med dina grejer för natten den 31 juli?!

En annan vanlig situation är att hitta en lägenhet som du verkligen gillar, men det nya hyresavtalet överlappar ditt gamla hyresavtal. Tänk dig till exempel att ditt hyresavtal löper ut den 31 juli, men du hittar en plats du älskar där hyresavtalet börjar den 1 juli. Vad gör du?

Här är de tre huvudsakliga metoderna du kan använda för att komma igenom dessa problem:

1. Förhandla med din nuvarande hyresvärd

Om din nuvarande hyresvärd inte har en ny hyresgäst i rad, eller om hyresgästen inte flyttar in förrän senare, kan de vara öppna för att låta dig stanna en extra dag tills du flyttar.

Detta är upp till din hyresvärds gottfinnande, och om de har en ny hyresgäst som flyttar in, kommer de inte att vara något de kan göra. Men om enheten ska stå tom kommer många hyresvärdar att vara öppna för att låta dig stanna en extra dag.

De kanske bara förväntar sig att du ska betala för en extra dags hyra, vilket är ganska rimligt enligt mig.

2. Förhandla med din nya hyresvärd

Ett annat alternativ är att försöka förhandla med din nya hyresvärd. Det är en liknande situation, fast tvärtom. Om enheten är tom kommer din hyresvärd sannolikt att vara villig att låta dig flytta in en dag för tidigt.

Detta kommer inte alltid att vara möjligt, och din hyresvärd förväntar sig förmodligen att du betalar en extra dags hyra om det är möjligt. Men det är definitivt värt ett försök, med tanke på att det kan spara mycket pengar för dig.

Se även  Hur man stoppar vatten från att rinna nerför en kulle

Dessutom, om inflyttningsdatumet för det nya hyresavtalet är satt till senare än du vill, kan du kanske övertala hyresvärden att ändra det till önskat inflyttningsdatum.

Om du till exempel vill flytta in den 1 augusti, men inflyttningsdatumet för det nya hyresavtalet är 1 juli, kan din hyresvärd vara villig att följa med ditt inflyttningsdatum eller träffa dig halvvägs (t.ex. 15 juli).

Detta är upp till din hyresvärds gottfinnande. Om du har stor kredit, eller om hyresvärden har haft problem med att hyra sin plats, kan de gärna förhandla med dig. Men om de har en riktigt trevlig enhet som vanligtvis hyrs ut snabbt, kommer de att vara mindre villiga att förhandla.

3. Lägg dina saker i förvaring för en dag

Slutligen, om alternativ 1 och 2 inte fungerar för dig, kan du alltid förvara dina saker för att fylla luckan.

Visst, det här är ett krångel, men det kan vara värt det om det kommer att spara mycket pengar. Det finns många self-storage enheter som du kan hyra ganska billigt, eller om du har en vän/granne med ett stort garage, kan det också vara ett alternativ.

Om det bara är en dag mellanrum, så kommer vissa människor till och med bara lämna alla sina grejer i en U-Haul över natten och sedan flytta in den nästa dag.

Okej, där har du det. Det är de viktigaste sätten du kan komma runt att betala dubbel hyra. Jag hoppas att du har funnit den här artikeln till hjälp. Och om du har, skulle jag uppmuntra dig att kolla in våra andra ”hyrtips”-artiklar, som hur man köper mat utan bil, eller andra tips på vår blogg.

Relaterade frågor

Kan du hyra en lägenhet och äga ett hus?

Det finns i allmänhet inga begränsningar som hindrar dig från att äga ett hus och hyra en lägenhet samtidigt, så länge du kan uppfylla alla ekonomiska och juridiska skyldigheter på hyreskontraktet och bolånet (om tillämpligt). Det kan finnas undantag från detta, såsom dålig kredit eller andra ekonomiska problem.

Kan jag ha ett löpband i en lägenhet?

En majoritet av tiden kan du ha ett löpband i din lägenhet. Men det finns många variabler att ta hänsyn till som utrymme, användningstid, buller etc. Och som alltid är det bäst att kontrollera detaljerna i ditt hyresavtal med din hyresvärd innan du vidtar åtgärder.

Lämna en kommentar