Kan du hoppa fallskärm från en luftballong? Vad är nödvändigt?

Du har hoppat fallskärm några gånger och du vill ändra på saker och ting. Om möjligt skulle du hellre lämna en luftballong än ett plan, eftersom du har hört att det är en ganska unik upplevelse. Kan du hoppa fallskärm från en ballong och vad behöver du i så fall?

Ja, du kan hoppa fallskärm från en luftballong, men du måste ha ett fallskärmshopparlicens på nivå B eller högre. Du behöver också ett packkort som bevisar att du har packat din fallskärm under de senaste sex månaderna.

Framöver kommer vi att utveckla mer om fallskärmshoppning från en luftballong, inklusive hur det känns och reglerna att följa. Det här kan vara ett väldigt roligt, minnesvärt hopp, men du måste vara säker, och vi hjälper dig att göra det i den här artikeln.

Hur känns fallskärmshoppning från en luftballong? Vad skiljer det från fallskärmshoppning ur ett plan?

Vad är det som lockar med fallskärmshoppning från en luftballong? Det visar sig, massor! När du hoppar från ett plan genererar du vad som kallas relativ vind. Detta är en flygterm som syftar på atmosfärens rörelseriktning jämfört med själva planets rörelseriktning.

Vanligtvis, när du hoppar fallskärm ut ur ett plan, är planet vänt framåt. Detta orsakar horisontell relativ vind när du hoppar. Sedan ändrar det aerodynamiska motståndet den relativa vindens fart. Samtidigt drar gravitationen dig ner genom luften. Kombinationen av dessa krafter ändrar den relativa vindriktningen från horisontell till vertikal.

Resultatet är en båge som vissa fallskärmshoppare säger är som flödet av vatten från en horisontell lågtrycksslang för trädgården.

Vid fallskärmshoppning från en luftballong finns det ingen relativ vind. Detta minskar trycket när du lämnar ballongen jämfört med att hoppa från kanten på ett plan. Du kommer att känna dig utom kontroll, som om du är i fullständigt fritt fall. Denna känsla är känd som en död luftutgång och det är det som får fallskärmshoppare att komma tillbaka för mer när de hoppar ut ur en luftballong.

Sensationerna av död luft är kortlivade, vi får veta. Du är trots allt kopplad till en fallskärm, så tyngdlösheten av en nedstigning i fritt fall är bara tills du når en viss punkt. Sedan kan du dra upp din fallskärm och flyta tillbaka till land precis som när du hoppar fallskärm från ett plan.

  Vad är stolpen framför pil och båge?

Här är en annan intressant skillnad som inte redovisas tillräckligt. Relativ vind, förutom att skapa tryck, genererar också buller. Utan den vinden kan de första sekunderna av att hoppa ur en luftballong vara skrämmande tysta. Inte heller detta håller i sig, särskilt inte när du får fart under din nedstigning med fritt fall, men det är definitivt en anmärkningsvärd del av upplevelsen!

Behöver du en licens för att hoppa fallskärm från en luftballong?

Om du vill hoppa fallskärm, måste du skaffa en licens innan din resa? Fallskärmshoppare som vill hoppa solo och njuta av fler upplevelser i himlen bör få minst en B-licens. United States Parachute Association utfärdar fallskärmshoppningslicenser.

På grund av de mycket märkbara skillnaderna vid fallskärmshoppning från en luftballong kontra ett plan, bör endast mer erfarna dykare försöka.

Låt oss prata om typerna av fallskärmshopparlicenser samt hur man får dem.

En licens

A-licensen är en certifiering på nybörjarnivå. Om du vill tjäna denna licens måste du gå en kurs som är godkänd genom United States Parachute Association eller USPA. Om du klarar det måste du sedan arbeta med instruktörer och tränare, hoppa på en mängd olika sätt för att visa upp de färdigheter du har lärt dig.

B-licens

Den andra nivån av fallskärmshoppningslicenser är B-licensen. Du måste anmäla dig till en kapellkurs och hoppa minst 50 gånger för att få denna certifiering. Du förväntas känna till många landnings- och flygmanövrar, inklusive vattenlandningar.

När du kommer till 100 hopp är du nu berättigad att arbeta som tränare och hjälpa dem som försöker få sina A-licenser.

C-licens

Om du har hoppat minst 200 gånger kan du uppgradera till en C-licens. Vid det här laget är du tillräckligt skicklig för att du kan landa inom räckhåll för ett mål även om det målet är mindre. Du kommer att ha förmånen att spela in dina hopp med en GoPro eller annan kamera. Om du är intresserad av att flyga med wingsuit kan du göra det med en C-licens också.

  En guide för att hitta den perfekta löparskon

Du kan till och med bli en USPA-instruktör och göra några demonstrationshopp för underhållning.

D Licens

Om du har gått hela vägen upp på totempålen för fallskärmshoppning, kommer du så småningom att få din D-licens. Du måste först göra 500 hopp. Om du är en proportionell D-licensinnehavare kan du göra utställningar och mer grandiosa demonstrationshopp, som de med pyroteknik och/eller flaggor.

Regler för fallskärmshoppning med varmluftsballong

För att fallskärmshoppning från en luftballong ska vara en säker och njutbar upplevelse måste både dykare och ballongpilot följa i förväg fastställda regler. Dessa regler kan variera något beroende på ballongföretaget, men dessa är de allmänt fastställda riktlinjerna.

Kontrollera dykardokumentationen

Har fallskärmshopparna B-licens i fallskärmshoppning eller högre? Är licensen aktuell? Är varje dykare licensierad? Fråga efter dykarnas packkort också. Ett packkort indikerar att dykaren packat sin fallskärm åtminstone under de senaste sex månaderna. Fallskärmen ska vara i fungerande skick.

Be om bevis på ballongpilotdokumentation

Luftballongpiloter är certifierade med flygmanscertifikat eller pilotlicens. Båda certifikaten utfärdas genom Federal Aviation Administration eller FAA. Som vi har diskuterat på andra ställen på bloggen måste ballongpiloter klara utbildning och tester som är specifika för att flyga en luftballong jämfört med andra typer av flygplan.

Det är alltid en bra idé att dubbelkolla att din ballongpilot har sitt certifikat även om de aldrig borde flyga utan det.

Ha en briefing inför hoppet

Du ska aldrig bara hoppa efter dokumentationskontrollen. Istället bör nästa steg vara en briefing med ballongpiloten. Under genomgången planerar och repeterar du hur du ska hoppa ut ur planet, inklusive den exakta positionen du ska hoppa fallskärm från.

Gå in i hoppposition

Hopppositionen är viktig när man hoppar från en luftballong. Du måste befinna dig på en plats där du inte riskerar att kollidera med några kronlinjer eller rivlinjer. Den sida av korgen som är närmast dig bör vara så fri som möjligt från hinder. Ballongpiloten kan behöva rigga sin installation så att kontrolllinorna dras åt sidan.

Tid ditt hopp

Ballongpiloten kommer att välja en säker plats för dig att hoppa fallskärm på, en som inte är nära några högspänningsledningar, stora vattendrag eller betydande terrängförskjutningar. När ballongpiloten ger dig signalen att hoppa, måste du agera där och då.

  Hur man hittar fisk i surf

Höjden på vilken du hoppar är också av största vikt för ballongpiloten. Din höjd kommer att variera beroende på vilken licens du har. Om du är en licensierad fallskärmshoppare på B-nivå kan du hoppa från 3 500 fot. Om du har C-licens är det 3 000 fot.

För att göra hoppet, gå upp till korgens kant. Ta tag i brännarramen och kör sedan!

Släpp inte fallskärmen direkt

När du väl är ute ur luftballongen och faller fritt genom luften får du inte släppa fallskärmen i förtid. Att dra i fallskärmen för tidigt kan orsaka problem med rännan, vilket inte är vad du vill när du är 3 000+ fot upp i luften med bara fallskärmen för att guida dig till fast mark.

Om du är en B-licensinnehavare bör du ha placerat ut din fallskärm med 3 000 fot, och för C-licensinnehavare är den mellan 1 500 och 2 500 fot.

Kan jag schemalägga mitt fallskärmshopp med varmluftsballong när som helst på dagen?

Luftballongföretag tar emot intresserade fallskärmshoppare, men mindre ofta än en genomsnittlig ballongfarare. Därför, om du vill hoppa fallskärm från en ballong, är det ingen dålig idé att ringa eller mejla luftballongföretaget tidigt och ge dem ett meddelande.

Bli inte förvånad om du inte kan schemalägga din luftballongfärd när du vill. Visst väder är säkrast för fallskärmshoppning från en ballong, till exempel mycket låga vindar och annars stilla förhållanden. Du kommer att se det här vädret oftast tidigt på morgonen såväl som senare på eftermiddagen före solnedgången, så var redo att hoppa fallskärm vid dessa tidpunkter!

Slutgiltiga tankar

Du kan hoppa fallskärm från en luftballong förutsatt att du har ett B-nivå fallskärmshopparlicens eller högre. Om du frågar någon fallskärmshoppare vem som har gjort det, kommer de att berätta hur spännande det är att dyka från en luftballong jämfört med ett flygplan. Nu är det dags att uppleva spänningen själv!