Kan du göra en snögubbe i isig snö?

All snö är tekniskt sett gjord av iskristaller, men ibland är det som kommer upp från himlen isigare än det är snöigare. Om snöfallet som landade i ditt grannskap producerade pelletsliknande små partiklar av snö, så är detta grapel eller isig snö. Skulle du kunna göra en snögubbe med den här typen av snö?

Att göra en snögubbe i isig snö är nästan omöjligt på grund av snöfallets pelleterade struktur. Även om graupeln blandas med lätt eller blöt snö, skulle närvaron av den fortfarande göra snön svår att arbeta med. Is innehåller inte mycket vatten, så att få snön att fastna skulle vara en utmaning.

I den här guiden kommer vi att prata mer om vad som består av isig snö, hur bra det är att göra en snögubbe och vad – om något – du kan göra med den. Vinterväderälskare kommer verkligen inte att vilja missa denna!

Vad är isig snö?

Om du har läst den här bloggen kommer du att komma ihåg hur snökristaller finns i en mängd olika typer. Beroende på vilken typ av snö som faller kan du få mycket lätt snö, torrare och pudrigare snö eller tjockare, blötare snö.

Isig snö kallas ofta för graupel. Temperaturen som krävs för att snö ska falla är 32 grader Fahrenheit, men när temperaturen går under det, är det då isig snö kan bildas.

Vattendropparna i atmosfären fryser. När detta händer låser sig dropparna på den närmaste snökristallen. Detta kallas rimning. Det som blir resultatet av rimningen är pelletsliknande snö som faller i småbitar.

Graupel kan ofta misstas för hagel, men det är inte riktigt så. Hagel är frusen nederbörd som ofta faller i stora bitar. Om du någonsin har hört hur den slår till dina fönster eller slår in i din sidospår, då vet du att hagel kan vara ganska skadligt.

De mindre pellets som är graupel är mjukare och skonsammare. De är mindre benägna att orsaka skada, men det betyder inte att det är omöjligt.

Intressant nog kan graupel under de rätta förhållandena bli hagel, som om pelletsen tillåts öka i storlek på väg upp från himlen. Som sagt, Graupel blir inte alltid hagel, och på egen hand är det inte hagel.

  Kan du bära smycken i landhockey?

Är isig snö bra för att göra snögubbar?

Sanna vinterälskare ser fram emot snöevenemang som sommarnjutare längtar efter en sträcka av soliga, varma stranddagar. Du var väldigt exalterad över att få lite snö nyligen … tills det började falla från himlen.

Sedan blev du bestört över att inse att snarare än den långsamma, mjuka nedstigningen som snö ofta gör, blev du pellets. Du hade redan lovat barnen att du skulle göra en snögubbe idag, men du är inte säker på om den isiga snön kommer att fungera för det. Kommer det?

Dina antaganden är korrekta. Isig snö är inte bra för att göra snögubbar.

Om du har läst den här bloggen bör du vara medveten om att rätt snökonsistens för att göra snögubbar (liksom andra snöstrukturer som igloor eller snöfort) är blöt men inte alltför blöt snö.

Du kanske behöver en sammanfattning, så låt oss ge en nu. Snö har vanligtvis fritt vatteninnehåll, med fritt vatten hänvisar till mängden fukt i snön. Torrare snö som pudersnö har mellan tre och åtta procent fritt vatteninnehåll.

Våt men inte genomblöt snö innehåller åtta till 13 procent fritt vatten, och det är den idealiska mängden. Snö som överstiger 13 procent fritt vatten är mer som slask. Man kan inte göra något med den här typen av snö.

Så mellan mycket torr, perfekt blöt eller för blöt, var faller Graupel? Även om is bara är fruset vatten, har is mindre vatteninnehåll än du tror. Enligt nyhetskälla SFGatei en vanlig isbit från en bricka får du bara två matskedar vatten.

Is är torr, och det betyder att graupel skulle vara densamma.

Graupel faller inte alltid ensam. Det skulle kunna kombineras med pudersnö eller blötare snö, men förmodligen inte slask. Kom ihåg att förhållandena som krävs för att isig snö ska uppstå är kallare än de vanliga 32 graderna, så slask skulle frysa. Även blötare snö skulle göra detsamma.

Snön som blir resultatet skulle sannolikt vara torrare och sedan toppad med graupellets. Sammantaget skulle du ha lös, pudrig, torr snö.

Vi brukar rekommendera att blöta pudersnö för att öka mängden fritt vatten. Den extra fukten ger snön stickkraft så att den kan rullas till snöbollar eller snötegel.

  Hur farligt är det att åka ATV? Med säkerhetsstatistik

Så vad händer när du blöter is? Vattnet ovanpå isen fryser och gör mer is. Det är så istappar bildas.

Vad kan du göra i iskall snö?

Med informationen ovan i åtanke inser du nu att det kommer att bli nästan omöjligt att göra en snögubbe med graupel. Är isig snö bra för något annat?

Ärligt talat, inte riktigt. Den pelleterade snön ger inte det mest tilltalande snöfallet, så om du är intresserad av fotografering eller videofotografering, kommer du att bli förvirrad.

Att göra snöänglar känns inte bra i isig snö eftersom det är kallt och konsistensen är stötande.

Om du hoppades kunna rädda dagen genom att åka pulka med barnen, skulle vi inte heller rekommendera det. Isen i snön kan göra pulka oförutsägbar. Plus, återigen, det finns texturen som inte gör pulka till den bästa idén.

Det gäller såväl skidåkning som snöskoter. Isen tillför bara för mycket fara för dessa aktiviteter. Ditt snöfordon kan sladda eller glida på grund av isen, vilket kan leda till krascher och skador.

Även att skotta isig snö är svårare än vanligt, men det är ungefär det enda du kan göra när graupel pryder marken.

Säkerhetstips för isig snö

Isig snö är inte bara obekvämt om du hoppades på att åka pulka eller bygga en snögubbe, utan det kan också vara direkt farligt. Nästa gång Graupel är med i din väderprognos, se till att ta hänsyn till dessa tips.

Använd en avisningsmedel innan du skyfflar

Att skotta is är ett dårjobb. Du kan spåna och sticka på isen med din spade, men allt du gör är att förbruka energi i onödan. Åh, och du riskerar att knäppa eller på annat sätt gå sönder din snöskyffel också. Det är bara inte värt det.

Vad du bör göra innan du försöker skotta är att använda en avisningsmedel. Efter applicering, vänta minst två timmar för avisningsmedlet att göra sitt. Isen kommer att ha smält under den tiden tillräckligt mycket för att du lättare kan skotta.

När du går är små steg bäst

Du vill inte halka och falla på is, och det vill du inte heller för dina barn. Säg åt dem att inte springa på gräsmattan eller på några gångvägar förrän du har haft chansen att astra dem. Ta små, samordnade steg för att hålla dig upprätt.

  Hur man förblir säker när man vandrar runt björnar

Använd kattsand när du skotar för dragkraft

På tal om att hålla sig upprätt, det kan vara svårt att göra när man skottar isig snö. Här är ett konstigt knep som fungerar förvånansvärt bra. Sprid färsk kattsand runt området du skyfflar. Ströet kommer att öka dragkraften så att du inte halkar.

Undvik att köra i isiga förhållanden om du kan

Problemet med is är att vilken del av vägen som helst kan vara full av svart is. Trots namnet är svart is nästan osynlig, särskilt i blåsiga förhållanden eller det tidiga mörkret som vintern för med sig varje dag.

Mer benägna att utvecklas på asfalt än andra ytor (vilket förklarar namnet), kräver svart is vanligtvis omfrysning en eller flera gånger. Överfarter, broar och andra delar av vägen som får mycket trafik är de mest sannolika för att utveckla svart is.

Eftersom du inte kan se svart is är det bästa du kan göra att undvika att köra bil helt och hållet. Förhoppningsvis, om du har fått mycket snö, kommer din chef att ge dig ledig dag eller åtminstone låta dig arbeta hemifrån. Barnen går nog inte i skolan heller.

Om du måste köra, gör det då i en lägre hastighet än vad hastighetsgränsen kräver. Ignorera andra bilister som kör runt dig på båda sidor, eftersom det är de som kör farligt.

Motstå att bromsa så ofta du kan, eftersom du förmodligen kommer att glida eller sladda om du gör det. Istället, för att sakta ner, sluta helt enkelt accelerera. Håll också en rak ratt, vilket ökar kontrollen över ditt fordon.

Slutgiltiga tankar

När isig snö faller i grannskapet är det bättre att stanna inne och göra varm kakao. Du kan inte göra en snögubbe i den här typen av snö, och du kan inte heller bygga ett snöfort. Att åka snöskoter eller åka pulka eller åka skidor är också farligt på grund av förekomsten av is.

Förhoppningsvis blir nästa snöfall blötare och mindre isig så att du kan njuta av ovanstående vinteraktiviteter!