Kan du förvara mat under diskbänken? Vad du borde veta

Om du inte har mycket utrymme för köksskåp kan du ha övervägt utrymmet under diskbänken för matförvaring. Att förvara mat under diskbänken är dock inte vanligt, så kan man göra det?

Du bör inte förvara mat under diskbänken eftersom detta utrymme ofta är mörkt, varmt och fuktigt efter att ha använt den varma kranen. Fukten kan främja bakterie- och svamptillväxt, vilket lätt kan förorena din mat. Detta område är också besvärligt format, kan läcka och du riskerar att blöta din mat.

Läs vidare för att upptäcka varför du inte bör förvara mat under diskhon. Jag kommer också att diskutera vad du kan förvara där och ge dig några värdefulla tips för att förvara mat säkert med begränsat köksutrymme.

Vad kan jag förvara under diskbänken?

I föregående avsnitt förklarade jag att du inte ska förvara mat under diskbänken eftersom du riskerar att förorena den eller bli blöt. Det finns begränsat utrymme under diskbänkar på grund av vattenröret, så vad finns det för saker du kan förvara där?

Du kan förvara skonsamma tvättmedel, vaser, planthållare samt köks- och städutrustning under diskbänken. Att förvara en kompakt återvinningsbehållare under diskbänken är också en utmärkt idé.

Du bör dock undvika att förvara pappersprodukter där eftersom de kan bli fuktiga på grund av läckage eller fuktiga förhållanden (källa).

Med dess utskjutande vatten rör, området under ditt handfat är obekvämt format och svårt att hålla snyggt och snyggt. En arrangör under diskbänken kan dock lösa detta problem. NYYTGE Under Sink Organizer (länk till Amazon) kommer i 2 delar, är lätt att rengöra och ger gott om plats för att förvara dina viktiga tvättmedel och andra föremål snyggt.

Jag ska förklara varför du säkert kan förvara produkterna som nämns ovan under diskbänken mer detaljerat nedan:

Milda rengöringsmedel

Förvaring av skonsamma tvättmedel (de utan ammoniak) under diskbänken är bra, så länge du använder dem ofta.

Området under diskbänken upplever ofta temperaturfluktuationer – det blir varmt och fuktigt när du använder den varma kranen och svalnar sedan.

Att lagra tvättmedel under en längre period under dessa förhållanden kan göra att de förlorar sin effektivitet snabbare. Det är dock inga problem om du går igenom städare snabbt.

Ammoniak är inte mycket brandfarligtmen det kan explodera under extremt varma förhållanden, så du bör undvika att förvara ammoniakhaltiga rengöringsmedel under diskbänken för säkerhets skull.

Kök och städutrustning

Ditt område under diskbänken är det perfekta stället att förvara rengöringsutrustning, inklusive:

 • Trasor
 • Grytskurmaskiner
 • Mikrofiberdukar
 • Rengöringsborstar
 • Svampar
 • Soppåsar

Dessa föremål kommer inte att förstöra eller förlora effektivitet om de förvaras i en miljö med extrema temperaturfluktuationer. Om du tidigare förvarade dessa föremål i en kökslåda eller ett litet skåp, kunde du flytta dem under diskhon och föra över dina matvaror till lådan eller skåpet.

Vaser

De flesta har bara ett fåtal vaser utan något särskilt köksskåp. För att optimera utrymmet i ditt kök och frigöra utrymme i dina skåp för matvaror kan du flytta dina vaser under diskbänken.

Undvik att förvara ömtåliga vaser under diskbänken eftersom de extrema temperaturfluktuationerna kan leda till att det bildas sprickor.

Det är också en bra idé att förvara några av de sällan använda behållarna under diskbänken för att spara utrymme. Men om du förvarar köksutrustning under diskbänken är det mycket lämpligt att tvätta föremålen med tvål och vatten innan du använder dem.

Växthållare

Om du är en ivrig trädgårdsmästare kanske du har svårt att hitta utrymme inuti för att förvara dina trädgårdsartiklar. Att förvara trädgårdsutrustning av metall under diskbänken är ingen bra idé eftersom den fuktiga miljön ökar risken för rost.

Utrymmet under diskbänken är dock idealiskt om du behöver en plats att förvara grytlappar av plast eller keramik.

Kompakt återvinningsbehållare

Återvinningsbehållare är vanligtvis fula och skrymmande och gör ingenting för att förbättra utseendet på ditt kök. Om du vill gömma din återvinningsbehållare inomhus, överväg att förvara den under diskbänken.

Och eftersom återvinningsbehållare finns i olika former och storlekar, är det bäst att välja en som passar perfekt till storleken på ditt underskåp.

Var kan jag förvara mat med begränsade köksskåp?

Nu när du vet att det inte är en bra idé att förvara mat under diskbänken, vad ska du göra om du har begränsat med förvaringsutrymme i ditt kök?

Med begränsade köksskåp kan du förvara mat på bänkskivan i snygga, lufttäta behållare. Du kan också installera hyllor, använda en rullande vagn eller förvara mat ovanpå dina skåp.

Nedan finns lite mer information om dessa lagringshack:

 • Förvaringsbehållare för bänkskivor. Även om denna metod innebär att du använder värdefullt bänkutrymme, kan det förbättra ditt köks utseende om du väljer attraktiva behållare som matchar ditt köks inredning.
 • Hyllor. Du kanske inte har utrymme i ditt kök för att installera ett nytt skåp, men du kan hitta en plats att installera en hylla. Leta efter platser, som sidan av skåpen eller tomma väggutrymmen, för att bygga en hylla för dina matvaror.
 • Rullande vagn. Du kan köpa rullande köksvagnar online eller från hemvarubutiker. Dessa har vanligtvis några hyllor som hjälper dig att ordna dina matvaror snyggt. De Enkel trendig fruktkorg i tre nivåer (länk till Amazon) har tre trådkorgar med gott om plats för dina produkter och torrvaror.
 • Ovanpå skåpen. Om det finns ett utrymme mellan toppen av dina köksskåp och taket, överväg att förvara dina matvaror där. Det kan få ditt kök att se lite rörigt ut, men det är ett bättre alternativ än att förvara mat under diskbänken.

Slutsats

Det är inte tillrådligt att förvara mat under diskbänken eftersom området ofta blir varmt och fuktigt, vilket ökar risken för kontaminering. Du bör inte heller förvara pappersprodukter under diskbänken eftersom de skulle bli förstörda vid en eventuell rörläcka.

Tack och lov kan du förvara olika föremål under diskbänken, inklusive:

 • Vaser
 • Skonsamma tvättmedel
 • Växthållare
 • Återvinningscontainrar

Om du har begränsade köksskåp, överväg att förvara din mat här istället för under diskbänken:

 • Förvaringsbehållare för bänkskivor
 • Hyllor
 • Rullande köksvagn
 • Ovanpå skåpen

Lämna en kommentar