Kan du fläcka träspackel?

Om du gillar träbearbetning är du förmodligen medveten om hur ofta det kan finnas brister som behöver korrigeras. Som tur är har du gott om träfyllmedel som kan lappa upp vilket hål som helst eller spricka väldigt bra. Men om du behöver fyllmedlet att ha samma färg som resten av ditt träbearbetningsstycke, kan du möta vissa utmaningar.

De flesta träfyllmedel kan färgas relativt lätt, men de kommer inte att kunna se ut exakt som träet runt dem. Fyllmedel kan inte absorbera färg på samma sätt som trä gör på grund av deras olika struktur. För att betsa träspackel, se till att du har ett lämpligt material och gör ett test innan färgning.

Läs nedan om du vill veta mer om träspackel! Jag kommer att förklara i detalj hur man försöker färga träfyllmedel och varför fyllmedel inte färgar på samma sätt som trä. Dessutom kommer jag att ge dig några extra tips om träfärgning.

Färgning av träspackel: steg-för-steg

Generellt sett tar tillverkare som tillverkar träfyllmedel hänsyn till färgning, så de flesta träfyllmedel som du hittar är färgningsbara, så du behöver inte oroa dig för om de kan hantera det. Problemet är om de kan titta exakt samma som träet runt dem.

Om du vill veta om det fungerar kan du prova att betsa träspackel och se hur det hanterar färgningen. Själva processen är relativt enkel och innehåller bara några enkla steg:

1. Välj Stainable Filler

Det första steget du behöver ta innan du ens tänker på själva färgningen är att välj ett betsbart träspackel. Som jag nämnde är massor av träfyllmedel färgningsbara, men du måste se till att du inte har valt en som inte är det.

För att vara säker på att du får rätt träspackel, tänk på att oljebaserade fillers inte är lättfärgade, medan vattenbaserade fyllmedel är mer lämpliga för det här syftet. När du köper träfyllmedlet, fråga efter det senare.

2. Applicera Wood Filler

När du har valt lämpligt träspackel måste du använda det som du vill. Se till att du följer alla nödvändiga steg för att applicera träfyllmedlet korrekt för att skapa en lämplig duk för färgning. När du har applicerat fyllmedlet kan du gå vidare till nästa steg.

3. Samla dina verktyg

När du är klar med att applicera träspacklet är det dags att förbereda för själva färgningen. Först måste du se till att du har allt du behöver till hands. Du behöver några viktiga saker:

 • En slipmaskin (sandpappers- eller palmslipmaskin, beroende på ytan)
 • En bets (helst så nära det ursprungliga träet som möjligt)
 • En pensel (även en pensel om du färgar ett litet eller invecklat område)
 • En trasa eller trasa
 • Vatten
 • Fläckborttagare
Se även  Varför låter min propantank? 6 möjliga orsaker

4. Slipa delen med träspackeln

Innan du färgar måste du se till att fyllmedlet och träet runt det är plant och så nära som möjligt i struktur så att fläcken kan stelna jämnt. Därför måste du slipa området där träspacklet är. Detta är också ett av stegen som ingår vid applicering av träspackel, men det skadar inte att se till.

Om träspackelområdet är litet, använd sandpapper med händerna för att slipa området; Använd annars en palmslipmaskin. Slipa i riktning mot kornet. Se till att använda rätt korn så att du skapar en slät yta som färgar bra. Experter rekommenderar att du använder 220 grit för ett bättre resultat, som t.ex Fandeli 36027 220 Grit Sandpappersark.

När du är klar med slipningen, torka av ytan med en trasa för att bli av med sågspån. Använd först en våt trasa för att säkerställa att du får med dig allt damm, och torka sedan igen med en torr trasa för att ta bort fukten. Låt träet torka fullständigt.

5. Testa fläcken

Innan du applicerar färgen, testa den för att se till att du får den önskade färgen och att fyllmedlet kommer att färgas ordentligt.

 1. Skaffa en extra träbit och applicera fyllmedel på den, som du gjorde på själva biten du arbetar med.
 2. När du har använt spackeln och slipat området, ta en borste och applicera fläcken.
 3. Vänta tills fläcken torkat helt innan du bestämmer dig för om det är rätt fläck.

Om testet visar att fläcken är för mörk för fillern kan du späda ut fläcken med vatten. Häll lite av färgen i en behållare eller en skål och tillsätt sedan bara några droppar vatten. Det är viktigt att tillsätta vattnet försiktigt eftersom du inte vet exakt hur tunn fläcken blir.

Testa den uttunnade fläcken igen på en träbit och vänta tills den torkar. När det är helt torrt, se om resultatet är bättre. Om inte, försök att tunna ut fläcken igen eller välj en annan fläckfärg.

Se även  Hur högt man hänger en spegel över en byrå: Vad man bör tänka på

6. Färga det önskade området

Om du är nöjd med hur betsen ser ut på testträet, applicera betsen på själva träslöjdsbiten.

 1. Använd en pensel eller en mindre målarpensel för att färga träspackelområdet; försök att färga ytan jämnt och inte få för mycket fläckar på ytan.
 2. När lagret ser ut som du vill att det ska, vänta i några minuter och torka sedan av överflödig fläck med en torr trasa (kolla om fläckboxen har några instruktioner om väntetiden)
 3. Efter att ha väntat på den instruerade tiden, kontrollera ytan; om fillern ser ljusare ut än du förväntade dig kan du applicera ett andra lager fläck.

Processen är exakt densamma, och du kan upprepa den så många gånger du vill för att uppnå samma färg som träet.

7. Gör korrigeringar

Ibland, även om testet på reservträbiten ser bra ut, kan resultatet på själva fyllmedlet på träverket du vill betsa se annorlunda ut. Om du tycker att fläcken ser för mörk ut på spackeln jämfört med resten av träet efter att färgen har torkat helt, kan du ta bort lagret.

Så här tar du bort fläckskiktet:

 1. Slipa ytan försiktigt tills det tunna lagret är borta.
 2. Om du inte kan slipa bort fläcken kan du applicera en fläckborttagare; metoden för att använda en fläckborttagning beror på vilken typ och märke du använder, så läs instruktionerna och applicera fläckborttagningsmedlet under den rekommenderade tiden.
 3. Efter att tiden har gått, torka av fläcken med en torr trasa.
 4. Applicera fläcken igen på fyllmedlet, se till att det inte är lika mörkt som tidigare (för detta ändamål kan du tunna ut färgen som jag förklarade i steg 5)
 5. Efter att ha applicerat fläcken, vänta tills den torkar, och du är klar!

Extra tips för färgning av träspackel

Här är några ytterligare tips som kan hjälpa dig att se till att färgning av träfyllmedel blir en framgång:

Använd Wood Conditioner

Träkonditioneringsmedel är fördelaktiga när man arbetar med barrträ som tall eller gran. De skapar en barriär som hindrar material från att absorberas i träet.

Att lägga balsam på träet innan du applicerar spackeln säkerställer att en del av fillern inte absorberas i träet runt det, vilket kan orsaka missfärgning. Du kan också sätta balsam på delen med filler för att förhindra att fillern absorberar mer fläck än resten av träet, vilket filler tenderar att göra.

Se även  Varför fryser maten i baksidan av mitt kylskåp? 6 möjliga orsaker

Betsa träspackeln separat

Om du vill försäkra dig om att träspacklet matchar träet som omger det kan du prova att betsa det i förväg. På så sätt behöver du inte applicera fyllmedlet om du inte är nöjd med resultatet.

Betsa först träslöjdsbiten och blanda sedan fyllmedlet med bara lite av fläcken. Blanda det väl och se om färgerna är desamma. Om de är det, applicera fyllmedlet på ytan som vanligt. Om du kan, testa den här metoden på en träbit först för att se till att den kommer att fungera som du förväntar dig.

Skaffa färgat fyllmedel

Du behöver inte ens färga fyllmedlet om du köper några med liknande färg som ditt träslöjd. Det finns gott om fyllmedel där ute med färger som liknar olika träslag.

Köper du färgad filler kan du bara applicera fillern som vanligt utan att färga den. Det enda du behöver göra är att se till att du har rätt färg.

Varför träspackel färgas annorlunda

Träspackel är ett material tillverkat av trädamm och ett bindemedel, som en lack eller lim. Den viktigaste kvaliteten på detta material är att det binder med träfibrer, vilket gör det idealiskt för att dölja skavanker i träverket.

Även om träfyllmedel till viss del är gjorda av träfibrer har de inte samma förmåga att absorbera fläckar eller färg som trä. Som ett resultat kan de inte blandas med träet för att visa några tecken på lappar.

Vissa träfyllmedel kan inte färgas alls; oljebaserade fyllmedel kan inte absorbera någon form av färg. Däremot kan vattenbaserade fillers absorbera fläckar eller färg i större utsträckning. Det finns dock fortfarande en skillnad mellan bets på trä och bets på träspackel.

Slutsats

Träspackel kan vara till stor hjälp för att rätta till brister i ett träslöjd, men det kan vara svårt att färga. Anledningen till att det inte kan betsas som trä är att träspackel inte absorberar fläckar på samma sätt.

För att färga träspackel måste du välja ett färgningsbart fyllmedel, applicera det och slipa området. Gör ett test på en extra träbit med fyllmedel och fortsätt sedan med själva träarbetet om testet lyckas. Om du vill kan du använda färgat filler eller färga det själv separat.

Lämna en kommentar