Kan du få plats med ett tält i en ryggsäck?

När jag växte upp var vi alltid tvungna att fästa vårt tält på utsidan av våra ryggsäckar för att få dem att passa. Det var inte förrän senare i livet när jag fick reda på att du faktiskt förvarar ditt tält inuti din packning.

Ryggsäckar för 1 till 2 personer kan enkelt förvaras i en ryggsäck på minst 3400 kubiktum, eller 55 liter. Större tält är fortfarande möjliga att bära i en ryggsäck men du kan behöva fördela belastningen på flera ryggsäckar.

Frågan är varför skulle du vilja göra det? Jag ska förklara vilka typer av tält du kan göra detta samt några anledningar till varför du skulle vilja lägga ditt tält i din ryggsäck.

Är det möjligt att få plats med ett tält i en ryggsäck?

Jag har ett Kelty Grand Mesa 2-personerstält. Jag älskar det här tältet eftersom det har fungerat underbart för backpacking och för bilcamping. (Se här för en mer djupgående recension eller så kan du kolla in den här på Amazon) Och jag kan säga dig definitivt-ja, det här tältet passar lätt i min ryggsäck på 4600 kubik med inre ram. Detta inkluderar den valfria markpresenningen, tältpålarna, tältstängerna, själva tältet och regnflugan och linorna.

För just detta tält du skulle kunna passar den definitivt i en mindre ryggsäck men du skulle förlora lite lagringsutrymme som du kanske vill ha för andra nödvändiga föremål.

Kelty Grand Mesa är dock ett ryggsäckstält. Det gör att tältstängerna är gjorda av lätt aluminium och kan fällas ihop kompakt. Jag mätte tältstångens längd hopfälld och de är 18 tum långa. jag skulle rekommenderar att huvudfacket är några centimeter längre bara så att stolparna inte belastar ryggsäckens tyg.

Den ”långa stången” som avgör om du får plats med ditt tält i din ryggsäck är i själva verket den tältstänger.

När jag växte upp var vi alltid tvungna att fästa vårt tält på utsidan av våra ryggsäckar för att få dem att passa. Det var inte förrän senare i livet när jag fick reda på att du faktiskt förvarar ditt tält inuti din packning.

  8 sätt att värma ett tält och hålla värmen utan elektricitet
stånglängd för min kelty grand mesa

Om du däremot bär ett större tält, måste du vara mer försiktig. Till exempel har vårt Core 6-personerstält (inte ett backpacking-tält) tältstänger som vardera 25 tum lång. Detta tält är alldeles för stort för en ryggsäck.

Som referens var min Teton Outfitter 4600 (kubiktum) ryggsäck cirka 30 tum från botten av det största facket hela vägen till toppen.

min teton 4600 inre ram ryggsäck huvudfack höjd

Så, om du vill lägga ditt tält i ryggsäckenmåste du se till att längden på det största ryggsäcksfacket överstiger stolphöjden med några centimeter.

Så, innan vi fortsätter, låt oss dock fundera mer på frågan: varför skulle du vilja lägga ditt tält i ryggsäcken?

Ska du lägga ditt tält i din ryggsäck?

Så att lägga ditt tält i ryggsäcken har några distinkta fördelar och nackdelar. Låt oss prata om dem:

Fördelar

 • Regnskydd: Även om din ryggsäck inte är vattentät utan en presenning eller annat skydd, om det duggar några minuter medan du vandrar kommer ditt tält att hålla sig torrt. Att sätta upp ett kallt vått tält är inte särskilt inbjudande i slutet av din vandring.
 • Undvika problem: När du backpackar har du från 30-80 extrakilon på ryggen. Du är i grunden en klumpig elefant vid det här laget – din koordination är avsevärt nedsatt. På grund av detta, när du svänger från sida till sida och kliver över stockar och sådant, är det lätt att få din ryggsäck och eventuella redskap (som ditt dyrbara tält) fast (och slitna) på grenar. Om ditt tält är i packningen undviker du detta problem.
 • En mindre bungee-snöre: En nackdel med att fästa ditt tält på utsidan av din ryggsäck är att du måste tänka på hur du ska fästa saker på utsidan av din ryggsäck. Ibland har din ryggsäck tillräckligt med remmar för att få det här att fungera – men ibland gör det inte det och du måste använda bungee-snören

Nackdelar

 • Tälten är skrymmande: Så… det här är lite sant. Ett backpackande 2-personerstält kan packas väldigt litet, men det kräver viss anti-lathet (vilket jag ofta saknar). Om du stoppar in ditt tält i tältväskan (eller helt enkelt i din ryggsäck), betyder det att din andra utrustning kommer att bli mer trång och när du behöver fiska upp något ur din packning måste du kämpa dig igenom ditt tält .
 • Ditt tält kanske inte passar: Om ditt tält väger över 5-6 pund finns det en chans att det inte får plats i din ryggsäck. Vanligtvis om ditt tält väger runt 4 eller 5 pund, passar det i en ryggsäck i vuxenstorlek. Om ditt tält är ett 4- eller 6-personers tält kan du behöva dela upp tältmaterialet (regnfluga, tältpålar, etc) mellan flera backpackers.
  Mat och dofter som lockar björnar (information för att hålla dig säker)

Tips för att sätta ett tält i din ryggsäck

Innan du stoppar in ditt tält i ryggsäcken och går på din glada väg, här är några tips för att säkerställa att ditt tält inte skadas och att du har gott om plats i ryggsäcken.

 • Kombinera det nedre och huvudfacket: Det nedre facket (fickan längst ner på ryggsäcken som vanligtvis har separata dragkedjor) kan ofta kombineras med huvudfacket. Om du har problem med att få dina stavar att passa kan du delvis öppna springan mellan det nedre facket och huvudfacket så att dina stavar kan ligga vertikalt i ryggsäcken.
 • Vik din markduk platt mot den inre ramen: Jag använder en enkel presenning till min markduk och jag har märkt att allt passar mycket bättre om denna tarp är så platt som möjligt mot själva ramen på ryggsäcken. Med andra ord ska presenningen vara så platt och så nära din rygg som möjligt på insidan av ryggsäcken.
 • Rulla ditt tält hårt: Att vika ihop ett tält som en flagga kan leda till skarpa veck som kan skada tältets vattentäta foder och orsaka problem. Det är bäst att vika lätt och rulla. Jag har kommit undan med att stoppa ner mitt tält i min tältväska men jag hör att det inte är det bästa för det.
 • Packa inte ditt tält vått: Detta är sant i allmänhet (ibland kan det inte hjälpas), men det är särskilt viktigt om du ska lägga ditt tält i ryggsäcken för att se till att du torkar det så mycket som möjligt. När du kommer hem ska du tömma din packning (det är lätt att bara lämna allt där eftersom du precis avslutat en ansträngande vandring) och låta ditt tält torka ut. Se mer information om varför det är så viktigt att torka ditt tält och några tips för snabb torkning här.
  Är strumpor nödvändiga med löparskor?

Typer av tält du får plats i en ryggsäck

Jag täckte detta spridda ut genom artikeln, men om du letar efter det specifika koncisa svaret, här är det. Inget tält kommer att få plats i din ryggsäck, oavsett hur stor din ryggsäck är.

Om du vill placera ditt tält i en ryggsäck, här är några nyckelkomponenter och nyckelord du bör leta efter:

 • Backpacking tält
 • Ultralätt
 • 1-2 personer
 • Aluminiumstolpar
 • Mindre än 5-6 pund

Min Kelty Grand Mesa 2 person annonserades inte som ultralätt, men den är definitivt tillräckligt lätt och tillräckligt kompakt för att få plats i en ryggsäck.

Ultralätta tält är otroliga i sin bärbarhet. Detta Zpacks Plexamid-tält (se det på deras hemsida, här.) väger mindre än ett pund. Otrolig! Hur som helst, detta får plats i din ryggsäck utan problem.

Tarpskydd (som den här från ZPacks) väger cirka 6 uns och kan användas som ditt enda skydd (populärt för dem som är seriösa campare och gillar bushcraft). Om du planerar att göra ett skydd med bara en presenning, kommer du att kunna vika den tillräckligt liten för att passa in i din packning.

Allt större än 5-6 pund är det troligt att du kommer att behöva dela upp tältet mellan flera personer för att kunna dra det i flera förpackningar.

Typer av ryggsäckar idealiska för att stoppa in ett tält

Återigen, jag nämnde mycket av denna information tidigare, men om du vill att ditt tält ska passa i din packning, se till att du får ett pack med följande:

Minsta storlek på cirka 3400 kubiktumeller 55 liter (vanligtvis står detta nummer i modellnamnet på ryggsäcken) – mycket mindre än detta och du behöver ultralätta eller extremt kompakta tält för att få plats i dessa paket.