Kan du blanda blekmedel och bakpulver?

Husägare har använt blekmedel och bakpulver separat som rengöringsmedel i flera år. Det är produkter som du kan hitta i alla hem och är lätta att använda. Men kan man blanda blekmedel med bakpulver?

Du kan blanda blekmedel och bakpulver. Att blanda de två kommer inte att producera några skadliga gaser, så det är säkert att använda i hemmet. Använd blandningen för allmän rengöring, ta bort mögel, rengöring av väggar och blekning av kläder i tvätten. Kom ihåg att bära handskar, glasögon och ansiktsmask.

Det är alltid en bra idé att vara försiktig med vilka kemikalier du blandar med blekmedel. I den här artikeln kommer vi att beskriva om det är säkert att blanda blekmedel med bakpulver och vad du kan använda blandningen till. Dessutom kommer vi snabbt att ta upp vilka hemprodukter du aldrig ska blanda med blekmedel eftersom det kan vara farligt att blanda fel sak.

Kan du säkert blanda blekmedel med bakpulver?

Den första frågan som folk ställer om att blanda en annan kemikalie med blekmedel är om det är säkert eller inte. Blekmedel är en stark kemikalie och har redan sina egna faror, så det här är en smart fråga att ställa.

Blekmedel kan producera en giftig gas när den blandas med vissa produkter du hittar i ditt hem, varför du måste vara försiktig när du blandar det. Om du blandar blekmedel med fel produkt kan du uppleva hälsoeffekter som hosta, bröstsmärtor, illamående, lunginflammation och vätska i lungorna.

Ett av de primära produktexemplen att inte blanda blekmedel med är vinäger. Eftersom vinäger också är ett starkt rengöringsmedel, tror många att de två skulle fungera bra tillsammans. Men kombinationen skapar klorgas. Om du andas in för mycket av denna typ av gas kan den bli dödlig.

Lyckligtvis är det säkert att blanda blekmedel med bakpulver. Det finns inga skadliga kemikalier eller giftiga gaser som kommer att frigöras på grund av den kemiska reaktionen vid blandning, så du kan använda båda dessa produkter tillsammans utan bekymmer.

Varför blanda blekmedel och bakpulver?

Både bakpulver och bleka kan vara effektiva på egen hand för olika ändamål, så varför blanda de två?

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i hushållsblekmedel är natriumhypoklorit. I andra hushållsblekmedel är väteperoxid huvudingrediensen. Dessa två kemikalier har en stark rengöringsförmåga; du kan använda dem för att ta bort fläckar och döda bakterier, bakterier och forma.

Se även  Kommer att hålla ljus på att hålla mörtar borta?

Det fungerar så bra i att bleka kläder eftersom kemikalierna i blekmedel bryter föreningen som kallas kromoforens kemiska bindningar. Kromoforer är den kemiska förening som ger färg till kläder (det är därför blekmedel bleker kläder och tar bort färg).

Kemiskt sett är bakpulver lite likt blekmedel eftersom de båda kommer från salt – detta faktum förklarar också ytterligare varför du kan blanda de två. Bakpulver fungerar bra som rengöringsmedel eftersom det har ett högre pH och inte är neutralt. Produkten fungerar bra för att ta bort lukt och bryta upp fett. Du kan också använda den som ett allrengöringsmedel.

Eftersom båda produkterna kommer från salt är det inte farligt att blanda de två. Att blanda båda produkterna kommer att förbättra var och ens rengöringsegenskaper, vilket är anledningen till att blandningen fungerar så bra. Som en lösning har kemikalierna en förstärkt förmåga att effektivt attackera otäcka fläckar och bakterier.

Tips när du blandar blekmedel och bakpulver

Nu när vi vet att det är säkert att blanda kemikalierna måste vi veta hur man gör. Bara för att det är säkert betyder det inte att du kan slänga hur mycket som helst av varje och kalla det en dag. Det är fortfarande kemikalier vi arbetar med; det är viktigt att vara försiktig när man blandar starka kemikalier.

Även om vi kommer att ge specifika recept för vissa rengöringsändamål nedan, är här några grundläggande tips att följa när du blandar de två:

  • Blanda endast i ett väl ventilerat utrymme. Att öppna fönstren medan du använder blekmedel på egen hand är alltid en bra idé, men detta är ett kritiskt steg när man hanterar både kemikalier som en blandning. Se till att släppa in så mycket frisk luft som möjligt vid rengöring. En boost av frisk luft kommer att hindra dig från att andas in skadliga kemikalier och hjälpa ytorna att torka snabbare.
  • Späd den kemiska blandningen med vatten. Att blanda de två kemikalierna kommer att skapa ett mycket starkt rengöringsmedel. Den är så stark att den kan skada vissa ytor om du inte späder den med vatten – det här tipset gäller inte om du blandar en pasta; vi kommer att ta upp det senare.
  • Testa blandningen på ytorna innan. Om du gör detta för första gången är det alltid en bra idé att testa blandningen på eventuella bänkskivor eller ytor innan du använder den. På så sätt kommer du att ta reda på om den är för stark eller för svag.
Se även  Hur man rengör oavslutade trägolv

Bakpulver och blekmedelsblandning för rengöring

Eftersom vi vet att bakpulver och blekmedel ger ett ännu starkare rengöringsmedel när du blandar de två, låt oss titta på vad du kan använda superrengöraren till. Det kommer att finnas flera områden i ditt hem som kommer att dra nytta av blandningen. Du kommer att bli förvånad över hur bra blandningen fungerar och kommer aldrig att vilja använda båda produkterna på egen hand igen.

Allrengöring

Det första och mest grundläggande sättet att använda en blandning av blekmedel och bakpulver är för allrengöring. Du kan använda den för att torka av diskar, skåp eller något annat du vill desinficera.

För detta ändamål behöver du inte följa ett specifikt recept; blanda helt enkelt de två beroende på hur stor yta du ska rengöra. Om du vill ha grundläggande riktlinjer fungerar det att kombinera lika delar av varje. Det viktigaste att komma ihåg är att späda denna blandning med rumstempererat vatten.

Whitening kläder

Du kan också använda blandningen för att bleka dina kläder. Att använda bakpulver med blekmedel i tvätten blekar effektivt kläderna och gör dem ännu ljusare. Bakpulver kommer att öka blekmedlets effektivitet för att bli av med envisa fläckar.

Innan du lägger till några extra kemikalier, tillsätt tvättmedlet i tvätten först. Sedan häller du ½ kopp blekmedel i tvätten och ½ kopp bakpulver. Om du har en större maskin eller last, tillsätt en kopp blekmedel.

Rengöring av väggar och mögel

En annan populär användning av blekmedel och bakpulver är att rengöra väggar och mögel. För detta rengöringsändamål kommer du att vilja göra en pasta.

Allt du behöver göra för detta recept är att:

  1. Tillsätt ¾ koppar bakpulver och ¼ kopp blekmedel. Du kommer inte att lägga till vatten eftersom du vill att det ska ha en tjock konsistens.
  2. När de två har blandat sig kan du använda pastan för att rengöra väggarna. Det tar också effektivt bort mögel.
  3. För att rengöra väggarna kan du använda en skurborste eller en svamp. De Amazer Scrub Brush Comfort Grip kommer att fungera bra för det här jobbet.
  4. När du är klar med att använda pastan, se till att torka av området med en våt trasa och vatten.
Se även  En enkel guide till hur man rengör bilmattor

När du använder detta recept, se till att bära gummihandskar, skyddsglasögon och en respirator om du har det. Eftersom du inte späder ut pastan med vatten, blir den mer potent och kan utgöra hälsorisker.

Produkter som du aldrig bör blanda med blekmedel

Innan vi avslutar är det värt att veta vad du aldrig ska blanda med blekmedel. Som nämnts tidigare kan en blandning av blekmedel med fel kemikalie skapa giftiga gaser och leda till allvarliga akuta och kroniska hälsoproblem.

Den första kemikalien du inte bör blanda med blekmedel är någon produkt som innehåller ammoniak. Att blanda de två kommer att producera kloraminer, som är en typ av giftig gas. Kloraminer kan irritera hals, näsa, ögon och orsaka andnöd, bland andra symtom.

Ammoniakprodukter kommer att innehålla föremål som fönster- och glasrengöringsmedel och färg. Du bör också vara försiktig när du använder blekmedel för att rengöra toaletten eftersom urin innehåller ammoniak.

Den andra sortens produkt du aldrig ska blanda med blekmedel är en produkt som innehåller syra. Dessa kommer att omfatta ättika, glas- och fönsterrengöringsmedel, rengöringsmedel för toalettskålar, avloppsrengörare, diskmedel och vissa betongrengöringsmedel. Syra och blekmedel kommer att producera klorgas.

Slutligen bör du aldrig tillsätta blekmedel till väteperoxid, insekticider, ugnsrengöringsmedel eller någon form av poolkemikalier.

Du kanske också gillar: Hur man blir av med blekmedellukt i ett hus

Slutsats

Att blanda bakpulver och blekmedel kommer att vara helt säkert. Det kommer att öka rengöringseffektiviteten för varje produkt. Du kan använda lösningen som ett allrengöringsmedel och för rengöring av dina väggar. Kombinera helt enkelt lika delar av båda med vatten när du använder den för grundläggande rengöring.

Blekmedel och bakpulver fungerar utmärkt i tvätten för vita laster. Använd den dessutom för att bli av med eventuellt envis mögel på väggarna. När du använder blandningen som en pasta, se till att bära handskar, skyddsglasögon och en ansiktsmask. Blanda slutligen aldrig blekmedel med produkter som innehåller ammoniak eller syra.

Lämna en kommentar