Kan du bära två baslager?

Baslagret är förmodligen den viktigaste komponenten i lagersystemet när man klär sig för att vara utomhus i kallt väder under en längre tid. Gör det ont eller hjälper det att bära flera baslager?

Vid mycket kallt väder går det bra att lägga till ett extra baslager. Två lager kommer att kunna transportera bort ytterligare fukt och hålla dig torrare och bekvämare. Underlag bör vara tättslutande, så ett extra lager kan hämma rörligheten något. I så fall är ett tjockare underlag också ett alternativ.

Att utrusta ditt system för vinterväder kan vara skrämmande. Det finns alla möjliga åsikter om vad som är nödvändigt. Vi kommer att försöka avmystifiera basskiktets syfte samt förtydliga varför två baslager inte förstör någonting.

Varför flera baslager inte skadar

Lagersystemet har tre delar: Det första är basskiktet som vanligtvis är ett tunt lager (syntet, ull eller siden) bredvid din hud. Syftet med alla baslager är att transportera bort fukt från din hud. Om din hud blir blöt börjar du svalna, vilket är skönt på sommaren, men inte vad du vill under de kallare månaderna.

Tänk på det så här, om du har ett tjockare baslager, det är lite extra isolering för dig medan du fortfarande utför den viktiga uppgiften att transportera bort fukt från din hud.

Det fungerar likadant om du har två baslager som är lika täta och lika effektiva. Båda basskiktsplaggen kommer att utföra sin plikt i detta fall.

Om du har ett baslager som är säckigt och ett som är tätt, kommer du att störa uppsugnings- och isoleringsprocessen.

Det är en otroligt komplex interaktion mellan molekylära tygstrukturer och hydrodynamik. Det är säkert att säga det om något av basskiktet du bär inte passar som ett basskikt borde störa dess primära funktion.

Frågan är, finns det någon anledning att dubbla upp basskikt överhuvudtaget?

Finns det en anledning att dubbla upp basskikten?

Det primära syftet med basskiktet är att transportera bort fukt och ge lite isolering. Om du lägger till ett andra basskikt, försöker du bara lägga till isolering?

I så fall bör du överväga att lägga till ett mellanlager istället.

Mellanlagrets syfte är att isolera din kropp och är ofta gjord av fleece eller dun.

Mellanskiktet är vanligtvis ett lager som andas så att du kan bära det som det yttersta lagret utan att göra en personlig bastu av dina egna kläder. (Om du vill se hur andningsbar fleece är, kolla in vårt inlägg här)

Gör inga misstag, ett tjockt underlag kan tillföra betydande isolering. Mina ColdPruf-termiska produkter (se min rekommenderade utrustningssida för att få reda på mer information) är tjocka och de är definitivt varma även bara för att bära dem själva.

  Lång kappa eller jacka för skidåkning: jaja eller nej?

Det finns många faktorer som avgör ditt lagersystem. Om du bär två eller flera baslager, kom ihåg att om du blir för varm måste du ta av det lagret någon gång–hur lätt ett lager är att ta bort kan vara skillnaden för att du någonsin tar bort det.

Så sammantaget, att lägga till ytterligare ett baslager hjälper dig att behålla lite värme, men det kanske inte är det mest effektiva, effektiva eller bekväma sättet att lägga till den värmen.

Vad är det idealiska klädskiktssystemet?

För att sammanfatta allt vi pratar om, för ett effektivt lagersystem behöver du följande.

  • Baslager gjord av fuktavledande material som andas (polyester, ull)
  • Mellanlager tillverkad av andningsbara men isolerande material som t.ex fleece eller dun
  • Yttre skal tillverkad av mindre andningsbara material för att blockera vind och regn.

Oavsett dina val av baslager, isolerande lager och ytterlager är det bästa sättet att vara bekväm i kylan att tänka på hur länge du kommer att vara ute och vad din aktivitetsnivå kommer att vara. Generellt sett gäller att ju lägre aktivitetsintensitet eller ju längre varaktighet utomhus, desto mer behöver du lägga upp.

Llägre Intensitet eller Longer Duration = Layer upp

Det är superenkelt att testa detta innan du gör din aktivitet genom att helt enkelt gå ut och bestämma om du är kall efter fem eller tio minuter. Om du inte känner dig förkyld är du förmodligen rätt klädd.

Aktiviteter med högre intensitet är lite knepigare. Ju högre aktivitetsintensiteten är, desto varmare blir du, och du riskerar att svettas för mycket om du är för varmt klädd.

Hhögre intensitet = Hgamla Back a Layer

I det här fallet, om du känner dig lite kall direkt i början, kommer du att känna dig bekväm när du är halvvägs uppför den stora backen, och du kommer att hålla svettningen på en hanterbar nivå. Lagret du bör utelämna ska vara ett isolerande lager eller ett ytterlager, lämna aldrig bort underlaget.

Naturligtvis, ha det extra lagret i din packning ifall vädret ändras eller du befinner dig ute längre än du trodde. Kom ihåg att det alltid är bättre att ha det och inte behöva det än att behöva det och inte ha det.

Behöver jag ens ett baslager?

Om du inte planerar att tillbringa hela ditt liv i tropikerna med flipflops, shorts och t-shirts, kommer du någon gång att behöva tänka på baslager. För kallare väder är det det enda lagret du nästan alltid bör ha på.

  Blir tält stulna på campingplatser?

Om vädret är lugnt och det inte regnar eller snöar kanske du inte behöver ett skal. Om det bara är lite svalt, men inte kallt, kanske du inte behöver ett isolerande lager, men det är svårt att tänka på ett kallväderscenario när du inte behöver eller vill ha ett baslager.

Undviker fukt

I varmt väder svettas du, och din kropp kyler sig själv genom svettavdunstningen. Det är samma sak i kallt väder, men den här gången vill du att din hud ska hålla sig torr.

Våt hud kommer att kyla din kroppstemperatur. Det är baslagrens uppgift att hjälpa till att dra ut den fukten från din hud, och därför borde de sitta ganska tätt. De behöver inte vara hudtighta för OS-skidåkare, men de behöver ha kontakt med huden för att göra sitt jobb, så de ska inte vara lösa och säckiga. Dessutom kommer du att lägga fler lager ovanpå så att allt måste passa bekvämt.

På en sidoanteckning, detta är ytterligare en anledning till att skiktningssystemet är viktigt – om du känner att du blir för varm och börjar svettas, är det en bra idé att ta bort ett eller två lager så att du kan hålla dig torr. Det hjälper dig att hålla dig varmare i det långa loppet, även om det verkar kontraintuitivt till en början. Se alltid till att spara utrymme i ditt dagspaket ifall du behöver ta bort ett lager.

Välj rätt baslagermaterial

En av de få oföränderliga lagarna för vinter utomhuskläder är att du bör undvika att bära bomull. På en resa till brevlådan går det bra, men om det finns någon chans att du stöter på vatten, antingen i form av nederbörd eller svett, så är bomull en dålig idé. Bomull hänger på fukt och kommer att motverka dig i kylan om det blir blött.

Cgammal = Lämna Cotton i Cförlora

De bästa basskikten är gjorda av antingen polypropen eller ull. De torkar snabbt och håller dig varm även om de blir lite blöta. När det gäller vilken av dessa man ska välja är de två faktorerna att ta hänsyn till kostnaden och miljön. Polypropen är billigare än ull, men eftersom det härrör från fossila bränslen, och i huvudsak är en mängd olika plaster, kräver det en mycket större miljökostnad – från produktionen, hela vägen till mikroplasterna som ständigt tappas när du tvättar den och bär det.

  Hur hög är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide

Den här studientill exempel undersökte mikroplasternas inverkan på miljön.

Silke är ett annat alternativ för ett tunt baslager. Silke är lite mindre effektivt för att transportera bort fukt än ull eller polypropen, så det kanske inte är den bästa idén för de kallaste dagarna, men dess mjuka konsistens gör det till ett bekvämare (om dyrare) alternativ. Dessutom är dess fuktuppsugningsförmåga och styrka faktiskt i nivå med ull i många aspekter – kolla in vår artikel om silke som baslager för mer detaljer.

Du kan stöta på material som Capilene eller Thinsulate. Dessa är inte helt olika material, utan snarare varumärken för små variationer på polypropen (polyester är en annan variant).

Capilene är en produkt av märket Patagonia och har en extra komponent avsedd att transportera bort mer fukt.

Thinsulate är en 3M-produkt som används av ett antal klädföretag. Jag nämner detta inte som ett sätt att jämföra varumärken, utan bara för att rensa eventuell förvirring eftersom olika namn ofta slentrianmässigt slängs runt i utomhusgemenskapen utan mycket förklaring.

Tunnare baslager vs. tjockare baslager

Generellt, ett tunt baslager borde vara allt du behöver (tillsammans med mellanskiktsisoleringen och skalskikten) om inte temperaturen sjunker under 10 grader Fahrenheit. Vid den tidpunkten kommer du att vilja överväga antingen ett tjockare baslager eller två tunnare.

Eftersom basskikten är täta, kan du upptäcka att att bära två är ett litet hinder för din flexibilitet och rörelse. För mer avslappnade utomhusaktiviteter som vandring eller sightseeing kan det vara OK, men för aktiviteter med högre intensitet som löpning, snöskor eller längdskidåkning kanske två lager inte fungerar. Prova i så fall ett tjockare lager för att hålla dig varmare.

Om inget av dessa alternativ verkar fungera, kanske du bara behöver lägga till mer till det isolerande lagret. Det är här den verkliga värmen kommer att komma ifrån medan basskikten mest handlar om att få bort fukt från din hud. Isolerande lager kan vara så tjocka och så många du kan klara av, och om det är riktigt kallt (som Minnesota kallt), desto mer desto roligare.

Hur många baslager behöver jag?

Ett enda baslager är allt som behövs för att hålla sig varm så länge du kombinerar ditt lager med ett skrymmande mellanlager och ett vattentätt yttre skal.

Även om ett extra baslager sannolikt inte kommer att påverka ditt lager negativt, strängt taget, får du alla fördelarna med ett baslager från att bara ha ett enda baslager.