Kan du bära militära stridsstövlar när du går?

Den vanliga militära stridskängan och en traditionell vandringskänga har mycket gemensamt. Det finns några skillnader, som extra fotledsstöd, men det är nästan som att regeringen utformade stridsstövlar speciellt för vandring. Det verkar som den perfekta passformen, men är militära stridsstövlar bra för vandring och backpacking?

Militära stridsstövlar är bra för vandring och backpacking. De är extremt hållbara, bekväma, flexibla, vattentäta, snabbtorkande och designade för användning i tuff terräng med tung belastning. Den upphöjda ovandelen gör dem lite tyngre, men du kan säkert använda militära stridsstövlar för vandring.

Militärstövlar är designade för strid, men tänk på terrängen de kommer att användas på. Soldater som bär stridsstövlar måste kunna hantera både på- och terrängapplikationer. Att vandra i bergen i Mellanöstern skiljer sig inte så mycket från att vandra i baklandet i en nationalpark (om man ignorerar strid).

Den militära testprocessen utformade standardstridsstöveln så att den kunde användas på grusstigar. Det finns några skillnader mellan militärkängor och typiska vandringskängor, men designen är väldigt lik vandrings- eller backpackingkängor.

Ska du använda taktiska militärkängor för vandring?

Militärstövlar är designade för att användas på långdistans ”Ruck Marches” med tung belastning. Så du kan definitivt bära armékängor istället för en traditionell vandringskänga! Om du inte är bekant med militära marscher är det i huvudsak en tidsinställd långdistansvandring med tung packning.

Regeringen kan ha designat militärkängor för strid, men de är perfekta för promenader. Det är egentligen bara en skillnad mellan militärkängor och vandringskängor. Militärstövlar har vanligtvis en högre ovandel så de är något tyngre. Det kan vara ett problem i början, men efter några veckor vänjer man sig vid det.

USA:s militära standard för en ruckmarsch är en 12-mils vandring genom svår terräng med en 45-pund (eller tyngre) ryggsäck, vilket är mycket likt att vandra med en ryggsäck. Det är ett snabbare tempo, men det liknar backpacking.

Alla typer av militära stövlar är tillräckligt hållbara för den genomsnittliga vandraren, men de höga anklarna gör dem lite tyngre. Det är bra ur hållbarhets-/säkerhetssynpunkt, men du kommer att märka en liten skillnad i vikt. Det finns några nackdelar (se nedan) jämfört med traditionella vandringskängor, men här är några av de viktigaste fördelarna.

9 anledningar till varför taktiska militärkängor är perfekta för vandring

 1. Militärstövlar är extremt hållbara och ska hålla tusentals mil.
 2. Tillverkad av en kombination av läder och nylon för att minska vikten samtidigt som den ökar flexibiliteten.
 3. Kraftig nylon/läder ”Upper” skyddar dina anklar utan att kännas stela.
 4. Vadderade innersulor och flexibel ”Upper” är extremt bekväm med minimal påverkan på hastighet och smidighet.
 5. Vattenavvisande sidopaneler i nylon förbättrar luftflödet och minskar fotsvett.
 6. Nylonskalet står emot vatten utan att orsaka överdriven svettning.
 7. Till skillnad från de flesta mellanhöga stövlar är stridsstövlar extremt flexibla så att de rör sig med terrängen.
 8. Tillverkad för att möta militära kostnadsstandarder så att du kan köpa ett extremt hållbart par stövlar till ett rimligt pris.
 9. Det semi-aggressiva slitbanemönstret fungerar bra i både urbana och lantliga miljöer.
  Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

Taktiska militärkängor är bra för vandring, men jag skulle inte rekommendera dem för alla. Jag har just nu ett par på mig Bates Ranger stövlarmen jag har fortfarande mina löparskor när det är riktigt varmt ute eller när jag planerar att bli blöt.

Vilka är de bästa militärkängorna för vandring?

Jag använder mina Bellville, Bates och Mcrae Boots för promenader.

Jag hatar att säga det, men jag har blivit lite av en stövelsamlare med åren. Min fru föredrar termen hamstrare, men min garderob är fylld med över 20 par stövlar. Hon skulle döda mig om hon någonsin tog sig tid att lägga ihop priserna.

Först ville jag ta en bild på mina gamla slitna stövlar, alla på rad, men jag trodde att de äldre bilderna från första gången jag köpte dem skulle se lite bättre ut. De har använts i konstruktion i flera år, så de är täckta av färg, smuts, blod, cement och vem vet vad mer.

Det finns 3 stora aktörer när det kommer till traditionella stridsstövlar. Förenta staternas militära frågor fördel, Belleville och Mcraes som deras vanliga stridssko. Det spelar ingen roll vilket märke av stövlar du köper, de uppfyller alla eller överträffar den amerikanska arméns kvalitetsstandarder.

 • Bates stövlar: Jag har provat några olika märken genom åren och jag tycker att Bates erbjuder den bästa kombinationen av komfort och hållbarhet. Jag har kört minst 5 000 mil i ett par Bates Rangers och de håller fortfarande på. Min fru har precis köpt mig ett par nya till jul (nya stövlar finns på bilden ovan), men jag sparar de gamla för att använda i leran.
 • Bellville stövlar: Bellville stövlar verkar vara de mest hållbara av de 3 stora märkena, men priset speglar det. Jag gillar verkligen min Bellville C300s, som jag köpte för några år sedan när jag byggde. De är extremt bekväma och håller väldigt länge.
 • Mcrae stövlar: Mcrae stövlar tenderar att vara billigare än Bates och Bellvilles eftersom de är den mest använda stöveln i den amerikanska militären. Du kan ibland hitta ett par McRae Mil-Spec-stövlar för $80-$130 om du har en bra affär. Mina Mcrae Legacy stövlar är inte lika trevliga som mina hej är inte som mina Bates/Bellvilles men de är lättare och uppfyller militära specifikationer.
 • Andra märken: Det finns gott om andra stöveltillverkare som uppfyller militära specifikationer. Jag har hört bra saker om Oakley lätta attacker och Reebok snabba svar bland mina vänner inom polisen. Alla kängor som uppfyller militära specifikationer är av hög kvalitet, så välj det par som passar din budget.
  Kan varmt kaffe gå i en Nalgene?

Finns det några nackdelar med att gå i militärkängor?

Taktiska stridsstövlar är tyngre än vandringskängor
Army stövlar är tyngre än vandringskängor
 • Hög övre ökar vikten: En hög ovandel är bra för att förebygga skador, men den ger dina fötter tyngd. Det finns ett gammalt talesätt som vandrare svär vid: ”ett pund på dina fötter är lika med fem pund på ryggen”. Det kanske inte är helt korrekt, men du kommer att märka skillnad om du vandrar i tunga stövlar.
 • Inga billiga alternativ: Vandringsstövlar finns i alla prisklasser. Billiga stövlar kan kosta $50-$70 och dyra är över $300. Mil-Spec stridsstövlar måste uppfylla militära test- och prisstandarder, så de faller alla mellan $100 och $150.

Det finns inte mycket du kan göra åt priset, men oroa dig inte för den extra vikten! Det kan ta 2-3 veckor, men din kropp kommer snabbt att anpassa sig till viktskillnaden. Minska din packning ett tag och förkorta dina promenadkilometer tills de känns bekväma. Börja med att bära dem på dagsturer med en lättare ryggsäck och lägg gradvis till vikt/kilometer allt eftersom du vänjer dig.

Våra kroppar är väldigt bra på att anpassa våra muskler när vi sätter dem på prov. I vandringssamhället kallas detta vanligtvis för att bygga din vandrares ben eller stigben, men forskare kallar det neuromuskulär anpassning. Det är när din kropp aktiverar nervcellerna i dina muskler för att hantera extra stress tills det bildas fler muskler (6-8 veckor).

Vandring i militärkängor kontra traditionella vandringskängor

Det är inte så stor skillnad mellan stridskängor och traditionella vandringskängor. Stridsstövlar har större ”överdelar”, men resten av stöveln delar liknande egenskaper. De skyddar dina vrister från repor/sår, stukningar och frakturer, men det tillför något till stöveln.

Army stövlar är bra för vandring, men traditionella vandringskängor kan passa bättre. Du kanske vill använda en vandringskänga med låg till mitten av fotleden om du bara planerar att vandra platta, välskötta stigar. Det finns en mycket liten risk för fotledsskada, så en lättare sko kan vara ett bättre alternativ.

Jämför inte en taktisk känga med löparskor

Vandringsstövlar och traillöpare är lättare än militära stridsskor.
Vandringsstövlar och stiglöpare

När man tänker på vandringskängor föreställer sig de flesta en vanlig halvhög vandringskänga. Ett typiskt par vandringskängor har en robust och slitstark design som är vattentät/vattentät. De är bra för stabilitet och fotledsstöd, men många vandrare byter till traillöpare.

Jag gillar trailrunners, men det är som att jämföra en minivan med en sportbil. De tjänar ett liknande syfte, men de är gjorda för helt andra saker. Trailrunningskor är designade för att vara lätta med extra grepp för terrängbruk och dräneringsventiler längs sidorna. De är inte ens vattentåliga eftersom de har dräneringshål och använder snabbtorkande material.

Det finns inget sätt att jämföra en taktisk sko med vad som egentligen är en terränglöpare. Jag gillar att bära armékängor på en vandring, men löpare har definitivt plats för dem. Om du inte är orolig över dina anklar, bör du definitivt överväga en löparsko. Att vandra genom oländig terräng kan motivera att bära stridsstövlar.

  9 enkla sätt att laga ris när du campar

Varför jag vandrar i taktiska militära vandringskängor

Militära stridsstövlar är bra för promenader.

Militära stridsstövlar är ett bra alternativ till traditionella vandringskängor. De är designade för militär användning, men har samma konstruktion som vandringskängor. Taktiska stövlar, som vandringskängor, använder en kombination av läder och vattenavvisande nylon.

Lädret används i botten av stöveln för att förbättra hållbarheten och de har en ovandel i nylon för att minska vikten och förbättra komforten. Armyboots är några centimeter längre än en traditionell vandringskänga för att minska risken för fotledsskador, men det märks inte lika mycket eftersom de är så flexibla. Det är svårt att säga hur mycket en hög fotled hjälper, men jag är säker på att militären gjorde en grundlig forskning om fördelarna med höga stövlar.

Min kusin bröt fotleden i det andra slaget vid Fallujah. Han halkade på en hög med kopparhöljen medan han tog skydd och bröt talusbenet. Det har gått nästan 20 år och han ger fortfarande sina stridsskor för att han undvikit allvarliga skador. Han bär fortfarande sina stridsstövlar för att skydda anklarna på jobbet.

Du behöver inte vara i militären för att bära taktiska stridsstövlar. De används ofta av brottsbekämpande, byggnads- och fabriksarbetare. Alla som arbetar i svår terräng förstår fördelarna med stridsstövlar.

De är mycket hållbara, flexibla, mångsidiga, lätta, extremt bekväma och den höga ovandelen skyddar dina anklar från skador. Det verkar självklart, men de är ett utmärkt val för vandrare. Problemet är bara att de är lite tyngre. Dina muskler kommer snabbt att anpassa sig till den extra vikten, men att lätta på din packvikt kan hjälpa dig genom övergångsfasen.

Det finns olika typer av taktiska stridsstövlar

Militären har strikta standarder när det kommer till deras stridsstövlar. Alla typer av standardkängor måste uppfylla militära teststandarder. De måste vara extremt hållbara, lätta och flexibla och ge högt fotledsstöd.

Inte heller USA:s militära frågor Mcrae, Bellville, eller fördel stridsstövlar till alla deras soldater. Det verkar som att de har bytt till Mcraes eftersom de är billigare, men äldre Bellvilles och Bates stövlar används fortfarande. Det finns två olika typer av stövlar som används av militären.

 • Lätta stridsstövlar i varmt väder: Dessa har en lätt, andningsbar, vattenavvisande ovandel i nylon/läder med sidoavloppsöppningar
 • Kallväderisolerade stridsstövlar: Har 200g isolering (vanligtvis 200g) och en vattentät Gore-Tex nylonkropp.

Jag föredrar faktiskt isolerade stridsstövlar framför traditionella vintervandringskängor. De upphöjda anklarna håller snö ute och är mycket mer flexibla/bekväma. Du kanske vill kolla in mitt andra inlägg om att bära vandringskängor i snön då det gäller vinterkängor.