Kan du äta Bluegill Fish?

Med cirka 7,5 tum per styck är det verkligen en prestation att rulla in en bluegill. När du avslutar din fiskedag har du flera blågälar i kylen. Du överväger att släppa dem alla, men sedan igen, kanske du får en till middag. Kan du ens äta bluegill?

Ja, blågill är en ätbar fiskart och en som är ansedd för sin kvalitet. Konsistensen på blågälkött är fast så du kan tillaga det på många sätt. Med en mild smak kan även de familjemedlemmar eller vänner som inte riktigt gillar fisk tycka att bluegill är välsmakande!

I den här artikeln kommer vi att prata vidare om att äta bluegill, inklusive dess näringsfakta och om du kan konsumera fisken rå. Vi kommer till och med att ha några recept så att du kan klä upp bluegill och imponera på dina nära och kära när du piska middagen ikväll.

Låt oss börja!

Så, kan du äta Bluegill?

Bluegill går under många namn, inklusive abborre, kopparnäsa, sol, brätte och braxen. En vanlig fisk i hela Nordamerika (och särskilt Texas), du kan hitta blågill i dammar, sjöar, floder eller bäckar.

De största blågillarna är 12 tum och väger mer än fyra pund. Det är en ganska stor hake som du inte vill släppa taget om.

Den goda nyheten är att du inte behöver! Bluegill fiskar är ätbara som de flesta andra solfiskar. Medan vissa delar av världen som Japan och Korea ser solfisk som delikatesser, eftersom många solfiskar är så vanliga i USA, är de inte lika högt ansedda.

Hur smakar Bluegill?

Därmed inte sagt att bluegill smakar illa dock! Om något så är det precis tvärtom.

Jämfört med crappie föredrar många sportfiskare bluegill. Köttet av bluegill är fast och kan flagna när det är på din gaffel på väg in i din mun. Som vi pratade om i introt är smaken av bluegill väldigt mild.

Vissa människor avstår från att äta skaldjur eftersom de inte gillar den där överväldigande fisksmaken. Det kommer inte att vara något du kommer att uppleva när du njuter av bluegill. Även barn med kräsna paletter borde kunna tappa blågill så att du inte behöver göra dem en separat middag.

Är Bluegill näringsrik?

Det vattnas i munnen ännu? Det borde vara! Bluegill är inte bara gott, utan det är också näringsrikt. En vanlig blågälfilé är under 100 kalorier. Genom att fylla den med citronsaft, rapsolja, ett ägg, bakpulver och mjöl ökar kalorierna till 363,9 per portion. En portion bluegill på tre uns har också 21 gram protein!

Förutom de ovan nämnda näringsämnena, konsumerar du också:

 • 16 procent av ditt dagliga rekommenderade värde av vitamin B-1
 • 28 procent av ditt dagliga rekommenderade värde av vitamin B-3
 • 46 procent av ditt dagliga rekommenderade värde av vitamin B-6
 • 76 procent av ditt dagliga rekommenderade värde av vitamin B-2
 • 33 procent av ditt dagliga rekommenderade värde av vitamin B-12
  Är hockeybollar ihåliga?

Om du går på diet är det ett smart val att äta bluegill. Du kan enkelt hålla dig inom din kalorigräns utan att överdriva det på kolhydrater eller fett. Om du är på en diet där du begränsar kolhydrater som Atkins, kan du fortsätta att bränna kroppsfett medan du äter bluegill.

Även om du inte bantar men ändå är hälsosam, gör bluegill ett utmärkt val.

Kan du äta Bluegill Raw?

Du är en stor sushi-fanatiker, så rå fisk är något du tycker är väldigt gott. Även om du inte ser bluegill på menyn på någon av dina favoritsushiställen, kan du inte låta bli att undra om du får äta den rå ändå?

Ja, det kan du, men många sportfiskare rekommenderar att laga blågill, eftersom det smakar bättre så. Som ni kommer ihåg är rå blågill ganska fast, vilket inte direkt bidrar till en sushirulle som glider ner i halsen.

Vi skulle säga att hålla oss till tonfisk och lax för sushi och äta kokt blågill istället!

Hur man rengör Bluegill

Du tog med dig din blågill hem, ben, hud, ögon och allt. Du måste rengöra den för att laga den, men hur gör du det?

Om du inte redan äger en, behöver du en filékniv för att slipa. De Rhinoreto filékniv är en Amazon-bästsäljare och kostar mindre än $25, så det är ett utmärkt val. Du bör också ha en fiskfjäll och en matt kniv.

Så här rengör du fisken.

Steg 1

Ta bort fiskens fjäll med din slöa kniv eller fiskfjäll. Börja vid blågillens huvud och ta dig till dess svans. Du vill bli av med alla fjäll över hela kroppen.

Steg 2

Nu är det dags att skära av blågillens huvud. Rikta din filékniv bakom gälarna och skär i en flytande rörelse.

Steg 3

Med filékniven kvar i handen skär du fiskens mage från svansen upp till toppen där dess huvud skulle vara. Det här tar bort din blågill. Fjäril den genom att sprida ut den och ta sedan ut alla organ.

Steg 4

Skiva sedan av fenorna och svansen, igen med hjälp av din filékniv.

3 recept med Bluegill att göra till middag ikväll

Vill du imponera på din familj med dina avundsvärda matlagningskunskaper? Försök att göra bluegill på ett av tre sätt!

Helstekt Bluegill

För en lättansträngd middag som ser imponerande ut på bordet, gör helstekt bluegill. Fisken ska fortfarande ha sina tarmar, fjäll och huvud avtagna, men du kan lämna fenorna och svansen om du vill.

  Hur man knyter en kanot till en SUV

Här är receptkvantiteterna:

 • Jordnötsolja (8 koppar)
 • Peppar och salt (som du tycker passar)
 • Old Bay krydda (2 matskedar)
 • Majsmjöl (4 koppar)
 • Ägg (2, vispade)
 • Mjölk (4 koppar)
 • Bluegill (8 till 12 fiskar)

Ta en ren medelstor skål och tillsätt ägget och mjölken. Vispa ingredienserna tills de är skummande och fluffiga. Låt sedan blågälfiléerna dra i blandningen i 10 minuter.

I en separat skål, kombinera peppar, salt, Old Bay och majsmjöl, rör om tills allt är införlivat. Häll sedan hälften av din mängd jordnötsolja i en holländsk ugn eller fritös, vrid värmen på medelhög.

När de 10 minuterna har förflutit innan blågillen sitter i ägg- och mjölkblandningen, sätt in fisken i ugnen eller fritösen. Låt fisken koka i cirka fyra minuter per sida eller tills den är gyllene, vänd sedan och tillaga dem på andra sidan. När båda sidor är kokta, tallrik och servera!

Pan-stekt Bluegill

Ett klassiskt, enkelt recept, pan-stekt bluegill är utsökt. Receptet är inte så annorlunda än det ovan, men du använder inte hel blågill.

Livsstilsblogg Ginghamförklädet rekommenderar dessa ingredienser:

 • Citron (1, skivad)
 • Canolaolja (4 koppar)
 • Peppar och salt (som du tycker passar)
 • Old Bay-krydda (2 teskedar)
 • Majsmjöl (1 kopp)
 • Ägg (1, vispad)
 • Mjölk (2 koppar)
 • Bluegill (12 filéer)

Överför ägget och mjölken till en grund skål, vispa igen tills blandningen är fluffig. Låt blågillfiléerna stå i en timme den här gången. Under tiden lägger du peppar, salt, Old Bay och majsmjöl i en annan medelstor skål och rör om tills allt är väl blandat.

Vrid spishällen till medium och häll rapsoljan i en kastrull. Ta bort blågillfiléerna från mjölk- och äggblandningen och täck dem i den andra skålen med majsmjöl och Old Bay.

Håll i fisken med en tång och lägg filén på pannan. Låt varje sida koka i två minuter. Torka bort överflödig olja med en pappershandduk innan servering. Om du känner dig extra sugen kan du lägga till lite tartarsås eller citron som garnering.

Bluegill Parmesan

Vi har ytterligare ett supergott bluegill-recept till dig, det här för bluegill-parmesan. Receptet kommer från Smak av hem.

Du behöver följande receptkvantiteter:

 • Paprika (en halv tesked)
 • Salt (1 tesked)
 • Finhackad persilja (2 matskedar)
 • Parmesanost (1/3 kopp, riven)
 • Brödsmulor (en halv kopp)
 • Smör (1/4 kopp, smält)
 • Bluegill

Ta två grunda skålar, en för smöret och den andra för kryddorna, osten och ströbrödet. Blanda dessa ingredienser tills de blir en smet.

Klä först blågillfilén i smör, lägg den sedan i smeten så att den fastnar. Ta sedan en bakpanna som mäter 15 tum gånger 10 tum gånger 1 tum och smörj den. Lägg fisken på pannan och koka den vid 350 grader Fahrenheit i 20 minuter.

  Har luftballonger fallskärmar?

Tips för att bevara Bluegill tills du kan laga den

Om du fångade en fet, köttig blågill tidigt på din fiskedag och du inte planerar att åka tillbaka till stranden när som helst snart, måste du bevara fisken mellan nu och den tid du tillagar den. Här är några tips för att göra just det.

Håll det på is

Som vi berörde i introt är det ett bra drag att lägga din fångade fisk i en kylare. Kylaren ska vara packad med is (faktisk is, inte ispåsar).

Att förvara din fångade fisk så här är bra av två anledningar. Först minskar du riskerna för kontaminering. För det andra bevarar du blågälköttets fräschör och fasthet så att det smakar gott senare.

Undvik direkt sol

Även med kylarlocket stängt är det fortfarande ingen bra idé att lämna kylaren ute i solen. Skjut den under din båtsäte eller i ett annat slutet område av båten tills du är redo att åka hem.

Det är ingen hemlighet att solljus kan börja förstöra bluegill, förstöra dess djup av smak och kvalitet innan du ens kan få hem den. Om du fångade en särskilt stor blågäl, är det ett slöseri att behöva tappa den på det här sättet.

Kyl tills den används

Du kanske kommer hem och bestämmer dig för att efter en dag i solen är du för utmattad för att laga mat. Istället för att göra bluegill till middag ikväll, beställer du en pizza istället. Det är bra, eftersom du alltid kan förvara din bluegill för en natt till.

Först, ta med din bluegill till diskbänken och skölj den. Torka sedan av med några pappershanddukar. Slå in fisken i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxpapper och lägg den i en plastpåse.

I kylen är bluegillen god i ca 24 timmar. När den förvaras på is i frysen kan du lagra fisken i veckor.

Se bara till att inte vänta för länge. Du kommer att kunna säga att din bluegill blev funky om den luktar särskilt fiskigt (lita på oss, du kommer att känna lukten). Fisken kommer också att ha utvecklat en mjölkaktig, hal, slemmig konsistens.

Din bluegill måste gå i papperskorgen omedelbart. Ät inte det!

Slutgiltiga tankar

Bluegill är en ätbar fisk som är låg i kalorier och hög i vitaminer och protein. Oavsett om du steker den hel eller tillagar den i filéer på din spishäll, har du många sätt att njuta av bluegill med din familj eller vänner!