Kan du applicera polyuretan med en trasa?

Polyuretan är en av de mest populära efterbehandlingsprodukterna som används vid hantverk. Det kan dock vara problematiskt då bubblor och penseldrag ofta förstör dess utseende på slutet. Vissa gör-det-själv-entusiaster använder en trasa för att applicera polyuretan för att undvika dessa problem, men är detta en bra idé?

Du kan applicera polyuretan med en trasa om du använder avtorkningsvarianterna. Dessa formler är mindre trögflytande och ger bättre resultat där borstapplicerad polyuretan är problematiskt. Du måste dock applicera flera lager av denna produkt, vänta tills varje lager har rinnit av och arbeta med en luddfri trasa.

Jag ska titta på varför polyuretan applicerat med trasor fungerar utmärkt och appliceringsprocessen nedan.

Varför använda wipe-on polyuretan?

Den största fördelen med att använda avtorkningspolyuretan är den släta finishen som den garanterar när den används på rätt sätt. Men vissa människor älskar också dessa produkter på grund av deras tunnhet. Att applicera några tunna lager med en trasa säkerställer mindre ansamling i hörnen av materialet du arbetar med.

Det är därför avtorkning av polyuretanformler är mest användbara när du arbetar med knepiga jobb som på vertikala ytor och fina detaljer. Med uppbyggnad och dropp eliminerade, finns det en större chans att göra ett perfekt jobb första gången.

Den största nackdelen med att välja denna typ av polyuretan för trasapplikation är att du behöver flera lager för att få samma resultat som standardpolyuretan. Där du behöver fem lager för att få jobbet gjort med konventionell polyuretan, behöver du tio med avtorkningspolyuretan. Detta kan öka din totala budget för projektet.

Se även  Hur du gör dina stolar högre: 9 enkla DIY-metoder

Kan du applicera borste-på polyuretan med en trasa?

Du kan applicera borste-på polyuretan med en trasa, men alla vanliga nackdelar gäller här. När du applicerar på trä måste du arbeta i linje med ådring för att undvika att ådring höjs. Du måste också vara uppmärksam på mängden som appliceras för att minska ansamlingar och ränder så mycket som möjligt.

Men fler märken arbetar hårt för att producera polyuretan som är mindre problematiskt att applicera med trasor. Miniwax har till exempel flera polyuretanprodukter (finns på Amazon), som de säger är lätta att applicera med trasor. Vissa av dessa produkter torkar snabbt och kan lätt rengöras med tvål och vatten. Detta gör ansökningsprocessen mycket mindre frustrerande.

Hur man applicerar polyuretan med en trasa

Oavsett om du väljer att använda avtorkningspolyuretan eller mer konventionella varianter för trasapplicering, måste du fortfarande gå igenom appliceringsprocessen korrekt för att få rätt resultat. Jag ska titta på vad du ska göra nedan, förutsatt att du arbetar på en träbit.

  1. Flytta pjäsen till ett ordentligt ventilerat utrymme.
  2. Slipa träet ordentligtbörja med grovkornigt sandpapper (som 120) och avsluta med 220-kornigt papper.
  3. Använd en vakuum- eller häfttrasa för att ta bort damm från slipningsprocessen.
  4. Doppa en luddfri trasa i lite mineralsprit att torka av ytan.
  5. Färga ytan i enlighet med fläcktillverkarens instruktioner. Du kan hoppa över den här delen om det inte är nödvändigt för projektet.
  6. Häll ut polyuretan i en behållare och använd en luddfri trasa för appliceringsprocessen. Torka av polyuretanet på ytan i jämna, jämna drag. Var uppmärksam för att säkerställa tillräcklig täckning genom överlappande drag. Fokusera på ett avsnitt och flytta nedåt gradvis.
  7. Vänta ett par minuter tills polyuretanet har torkat. Vissa tillverkare kan dock rekommendera olika väntetider. Att applicera det andra lagret innan det första har torkat förstör din finish.
  8. När det första lagret har torkat, slipa ytan lätt med 320-korns sandpapper. Rengör resterna med en dammsugare eller klibbtrasa som tidigare och torka igen med fuktad luddfri trasa (sprit, inte vatten!).
  9. Applicera det andra skiktet polyuretan. Om du behöver applicera ett tredje, fjärde eller femte skikt, upprepa den lätta slip- och rengöringsprocessen som jag har diskuterat ovan tills du är klar.
Se även  Hur högt ska överskåpen vara ovanför bänken?

Notera

Undvik att slipa trä som lönn eller furu med mycket fint sandpapper (över 220-korn) om du tänker använda en pigmentfläck på ytan. Finslipning på sådant trä kan göra det mycket svårare att ta färg.

Även om flera lager av polyuretan ger bättre skydd för ytan överlag, måste du överväga det estetiska resultatet du kommer att uppnå i slutändan. Flera lager av polyuretan kan vara distraherande, vilket gör att träbiten ser mindre naturlig ut överlag.

Slutord

Du kan applicera polyuretan med en trasa. De speciella avtorkningsformlerna är designade för denna beläggningsmetod, men du kan också applicera konventionell borstad polyuretan med en trasa.

För bästa resultat, använd en luddfri trasa och applicera polyet med jämna, jämna och överlappande drag.

Lämna en kommentar