Kan du applicera ett nytt lager av caulk över det gamla?

Tätning är viktigt för alla hem. Alla, från erfarna fastighetsägare och förvaltare till vanliga människor som du själv, vet att tätning är lika viktigt som att lägga om tak eller isolera. Faktum är att du kommer att finna det svårt att hitta ett enda hem i ditt eget område som inte har åtminstone en viss nivå av tätning någonstans. Och om det tillämpas väl kan det bara vara det den enda biten av tätning du behöver på flera år.

Men som allt annat försämras detta material med tiden tack vare antingen slitage eller elementen. Någon gång måste du byta ut den gamla tätningen. Men några människor tenderar att helt enkelt applicera ett nytt lager av caulk över det befintliga. Ska man göra det då?

I den här artikeln kommer jag att täcka allt du behöver veta om recaulking och varför det kan (eller kanske inte) gynna ditt hem. Men innan vi går vidare, låt oss snabbt ta upp vad caulk är och vad du kan använda det till.

Olika typer av caulk

Caulk är en typ av material som du kan använda till täta sömmar eller fogar i rör samt olika strukturer (byggnader, hus etc.). Normalt använder du tätning för att täta luckor för att förhindra att vatten, damm, luft eller insekter kommer igenom.

Låt oss bara säga, för argumentets skull, att du aldrig har gjort caulking förut i ditt liv. Som nybörjare skulle du behöva ta reda på vad den bästa typen av caulk är, eftersom det finns så många att välja mellan när du går in i butiken eller bläddrar i produkter online.

Innan du köper caulk måste du ta reda på några viktiga detaljer, till exempel:

  • Där du ska tillämpa det (våta kontra torra områden, utomhus eller inomhus, etc.)
  • Vilket material du planerar att täta (plastträ, betong, etc.)
  • Hur hållbar du behöver den ska vara
  • Kan man måla över det eller inte

Bästa lösningen för våta ytor

Vissa områden i ditt hem kommer alltid att vara det exponeras för en viss mängd vatten. Till exempel är hela ditt badrum i huvudsak ett stort område som kräver vattentät tätning, oavsett om det är runt badkaret, duschkabinen, toaletten, handfatet, avloppet eller fönstret. Felaktig tätning kan leda till sprickor, fjällning och andra typer av skador, vilket är den främsta anledningen till att vissa människor vill återkalla de befintliga, skadade lagren.

Se även  Hur man rengör ett duschhuvud utan vinäger: 3 enkla metoder

De två absolut bästa alternativen för våta ytor inkluderar polyuretan och silikon tätning. Var och en av dessa två alternativ är kända för sina spektakulär flexibilitet. Dessutom, de spricker eller skadas inte lätt, även om du ständigt utsätter dem för vatten eller allmänt fuktiga miljöer. Dessutom har den den extra fördelen att den inte kräver ett återvinningsjobb under en lång tid efter att du har ansökt om det.

Du kanske också vill veta: Vad händer om caulk blir blöt innan det härdar?

Bästa lösningen för nedsänkta ytor

Oftast behöver du ett bra tätningsmaterial som kan hålla sig starkt och hållbart när nedsänkt under vattnet under långa perioder. Till exempel måste båtägare underhålla båtens botten och täta varje punkt där vatten kan komma in. Detsamma gäller för personer som äger pooler eller fontäner, båda inventarier som måste innehålla vatten dygnet runt. Även vissa stora akvarier och trädgårdsdammar har detta problem.

Så för att hålla dessa ytor säkra och tätade behöver du några stark polysulfidlösning. Den förblir hållbar i både torra och våta förhållanden, men det är mest effektivt när det är nedsänkt. Av alla tätningsmedel och tätningsmaterial där ute är polysulfid det du förmodligen inte kommer att återanvända på länge.

Bästa lösningen för gjutning

Trälister är benägna att ha luckor, vilket är anledningen till att människor behöver en anständig, icke-flexibel tätningslösning för det. Så om du vill fylla i formluckan i fönster, dörrar och andra områden runt huset behöver du en akryl latex produkt. Dess främsta fördel är att den håller sig fast och hållbar i flera år. Dessutom, du kan måla över den om du vill jämna ut färgerna mellan fogmassan och listens trä.

Det finns naturligtvis andra olika typer av tätning som vi kan använda i nästan varje enskild aspekt av byggbranschen, från brandskydd till murbruksreparation. Men när det kommer till återvinning, de fyra lösningarna ovan är de vanligaste gör-det-själv-valen.

Kan du täta över täta?

Det korta svaret är Ja. Du måste dock göra en del efterforskningar innan du bestämmer dig för att göra det.

Se även  Kan du skruva i en träspackel?

Till exempel, vissa ytor, som ren silikon, kommer inte att hålla sig till någonting (inklusive själva silikonet). Med andra ord, du kan inte riktigt täta över ett befintligt lager av silikon och förvänta dig att det håller. Naturligtvis bör det fortfarande inte hindra dig från att applicera ett brett, tjockt lager av någon annan caulk, som kommer att fastna på de icke-kaulkade sidorna runt silikonlagret under.

Recaulking 101: Saker att tänka på

Innan du bestämmer dig för att återkalla måste du göra det se till att det gamla lagret av caulk inte torkar upp. Men om det är torkat och du inte har något annat alternativ än att applicera ett nytt lager ovanpå, måste du tänka på följande:

  • Se till att ytan du vill applicera den nya caulken på är ren och innehåller inget damm. Om du ser lite damm på det gamla lagret av caulk, ta helt enkelt bort det med en torr, ren trasa.
  • Det bör absolut inte finnas något vatten eller någon annan vätska på det torra lagret av den gamla fogmassan. När du upptäcker någon vätska, ta en näsduk eller en torr trasa och blöt försiktigt upp ämnet med det. Om du kan, använd en fläkt för att torka upp den våta fläcken lite snabbare.
  • Applicera bara den nya caulken när det gamla lagret är rent. Det får inte finnas några skräp, vätskor, damm eller andra hinder.
  • Se till att fogmassan du använder och det gamla lagret du täcker är båda gjorda av samma material. Om de inte är det kommer det nya lagret inte att ”fastna” och du kan sluta återkalla det hela igen.

För- och nackdelar med recaulking

Som du kan se är det fullt möjligt att lägga nya lager av caulk ovanpå de gamla. Faktum är att fler människor gör det än man tror; en sökning på frasen ’kan du caulk över gammal caulk’ får över 36 miljoner träffar på Google.

Naturligtvis har recaulking sina fördelar och sina brister, så låt oss gå över några just nu.

Det positiva med recaulking

Låt oss säga att du har använt akryl tätning för din diskbänk, och att du upptäckte en lucka där det finns en läcka. När du använder samma material (dvs akrylfogning) för att gå över det gamla lagret, du kommer garanterat att täcka den läckan snabbt.

Se även  Vilken typ av färg ska man använda på bänkskivor?

Dessutom, genom att applicera ett nytt lager av caulk, du täcker djupa, breda läckor och fyller upp dem. Med den tidigare tätningen som en stark grund kommer du inte ha några problem med framtida läckor.

Negativa med recaulking

Självklart, inte ens den bästa tätningen på marknaden kan förbli fast och hållbar för alltid, och inte varje nytt lager av caulk kommer att hålla fast vid det gamla (även om de är gjorda av samma material). Med tiden kommer de att skiljas åt, och om det gamla lagret är särskilt svagt kan de separera så snart som några timmar efter att du har applicerat dem.

Än en gång måste jag betona att du måste rengöra det gamla lagret av caulk noggrant. Alla damm- eller smutsfläckar kan skapa en ”bubbla”. lämnar materialet öppet för läckage.

När bör jag undvika att återkalla?

Två av de största anledningarna till att återkalla är sprickbildning och mögeltillväxt. Människor frågar ofta om de kan och, ännu viktigare, bör applicera ett nytt lager av caulk på dessa ytor.

När det gäller sprickor måste du först kontrollera skicket på ditt gamla lager av caulk. Det är viktigt att underlaget sitter fast på ytan och välplacerat. Om det inte rör sig är du bra att gå. Du bör dock fortfarande kontrollera tätningen för tecken på mögel.

Och på tal om mögel, Försök aldrig att applicera ett lager av ny fogmassa på den mögliga basen. Formen kommer att hålla sig till det nya lagret av caulk, men det kommer att fortsätta att växa och så småningom kommer det att dela de två lagren och du måste göra om allt igen.

Recaulking: slutsatsen

Enkelt uttryckt är det inte bara möjligt att applicera ett nytt lager tätning över ett befintligt, det är något som bokstavligen miljontals människor runt om i världen gör. Så länge din bastätning är ren och relativt hel, applicera gärna så många nya lager av tätning som du vill.

Lämna en kommentar