Kan du använda Windex på rostfritt stål?

Om du har några rostfria vitvaror i ditt hus och du letar efter sätt att rengöra dem, kan Windex tyckas vara ett bra alternativ till en början. Tvättmedlet anses trots allt vara en mirakelverkare för många ytor, och det är så enkelt att använda, så varför inte använda det på rostfritt stål?

Du kan i allmänhet inte använda Windex på rostfritt stål, eftersom det innehåller ammoniak, vilket kan skada stål med tiden. Däremot kan du använda ett ammoniakfritt Windex rengöringsmedel för dina rostfria vitvaror. Ett alternativ är att använda rengöringsmedel speciellt tillverkade för rostfritt stål.

I den här artikeln får du lära dig allt från vad Windex är till vad det innehåller till vad du behöver veta om rengöring av rostfria ytor och vilka alternativ som skulle vara idealiska i det här fallet.

Huvudorsaken till att du inte kan använda Windex på rostfritt stål

Windex betraktas främst som en fönsterputsprodukt – därav namnet – men i allmänhet annonseras det att du kanske kan använda den för andra ytor också. Dess formel består huvudsakligen av ammoniak, rengöringsmedel, alkohol och färgämne.

Du kan bli frestad att använda Windex på ytor av rostfritt stål eftersom det är så lätt att använda, och ibland verkar det idealiskt för att ta bort fläckar eller fingeravtryck från dina apparater. Men nu vet du att det kanske inte är en så bra idé, särskilt om du gör det regelbundet, eftersom det så småningom kan skada ytan.

Anledningen till att du inte kan använda Windex på rostfritt stål är en av huvudingredienserna jag tidigare listat: ammoniak. Ammoniak är en gas som inte har någon färg, med en mycket distinkt lukt. Bland dess många användningsområden är det en ganska vanlig ingrediens i hushållsrengöringsprodukter. Det är också mycket effektivt för att bryta ner fett och rengöra alla typer av fläckar.

Även om alla dessa egenskaper gör ammoniak utmärkt för rengöring av fönster, handfat, kakel och bänkskivor, gör de den olämplig för andra ytor, och rostfritt stål är en av dem.

Studier har visat att ammoniak kan orsaka korrosion i rostfritt stål. Ammoniak är inte särskilt frätande i sig, men det kan bli så när det kommer i kontakt med specifika typer av material och när det finns föroreningar. Material som kan påverkas av ammoniak i dessa situationer inkluderar aluminiumlegeringar, järn, koppar och, som du kanske har gissat vid det här laget, stål.

Jag bör betona att det finns olika synsätt på detta ämne, och vissa kan tyda på att ammoniak kan vara tillräckligt säkert för att torka av rostfritt stål så länge du torkar ytan noggrant. Det finns dock motstridiga röster om detta ämne, så om du väljer att prova den här metoden måste du fortsätta med försiktighet.

Det är dock förmodligen bäst att vara försiktig och undvika att använda Windex eller något rengöringsmedel som innehåller ammoniak för att rengöra ytor av rostfritt stål. Så länge det finns en viss risk för korrosion eller skada och det finns andra alternativ, är det säkrast att välja ett val som är 100 % säker på att inte påverkar materialet.

Du kanske tänker att det kan vara överdrivet att undvika tvättmedlet helt och hållet, eftersom du förmodligen skulle kunna känna lukten av stora mängder ammoniak i vätskan. Faktum är att de flesta Windex-versioner innehåller dofter för att maskera den starka lukten av föreningen som du kanske kan märka annars.

Se även  Hur länge håller malkulor utanför?

Vad kan du använda för att rengöra rostfritt stål istället?

Istället för Windex kan du använda andra rengöringsmedel som uttryckligen tillverkats för rengöring av rostfritt stål eller till och med alternativ du kan hitta hemma, som oljor, vinäger eller tvål.

Metoden du använder för att rengöra rostfritt stål beror på vilken apparat eller typ av yta du rengör. Det finns olika metoder som skulle vara idealiska för allmänna ytor, köksredskap eller dekorationer.

Allmänna ytor

En utmärkt allmän lösning är att använda rengöringsmedel som är utformade för att ta bort fläckar och fingeravtryck från rostfritt stål utan att orsaka skada. De är särskilt användbara för rengöring av apparatens ytor.

Ett exempel skulle vara Weiman rengöringsmedel för rostfritt stål och polish och Weiman våtservetter i rostfritt stål (båda tillgängliga på Amazon.com), som rengör och skyddar den rostfria ytan på samma gång.

Dessa speciella rengöringsmedel innehåller ingredienser som inte är skadliga för materialet och kan rengöra alla typer av fläckar och smuts. De skyddar också ytan från skador och gör den blankare. De kan dock vara dyrare än andra metoder som jag kommer att nämna i följande avsnitt.

Andra sätt att rengöra ytor av rostfritt stål inkluderar att använda diskmedelslösningar eller vit vinäger. Hur som helst är det också viktigt att använda bra mikrofiberdukar för att rengöra ytan för bästa resultat.

Köksredskap

Köksredskapsset i rostfritt stål kan göra rengöringen lite mer komplicerad eftersom de är mer känsliga, och du måste se till att allt du använder på dem är livsmedelssäkert. Det är därför det i det här fallet vanligtvis är tillrådligt att välja naturliga rengöringslösningar som inte innehåller några starka kemikalier, som vinäger, bakpulver eller diskmedel.

Du kanske också vill komma ihåg att använda varmt vatten när du rengör kokkärl i rostfritt stål för att underlätta rengöringen.

Ett vanligt sätt att rengöra kokkärl i rostfritt stål är att blanda vit vinäger med vatten och koka upp blandningen. Efter att du tagit bort den från värmen kan du låta den dra en stund tills den svalnat. När det har svalnat behöver du bara rengöra kokkärlet med en svamp eller mjuk trasa.

Kolla upp Denna artikel för att hitta fler sätt att rengöra fläckar från rostfritt stål.

Dekor

Om du har inredningsdetaljer i rostfritt stål i ditt hus, är du förmodligen medveten om hur irriterande det kan vara att rengöra och underhålla dem. Detta beror främst på att de ständigt utsätts för föroreningar och samlar på sig en massa dammpartiklar och fingeravtryck.

Du behöver inte bara hålla inredningen i rostfritt stål ren, utan du bör också vara noga med att hålla den glänsande. Det är därför det generellt rekommenderas att använda någon typ av olja när du rengör den. Du kan använda olivolja och en mjuk trasa för bästa resultat.

Vad man inte ska använda på rostfritt stål

Nu vet du om Windex och ammoniak i allmänhet, men vad mer kan potentiellt skada dina rostfria apparater och ytor? Här är några alternativ som bör undvikas till varje pris för att rengöra rostfritt stål:

Se även  3 naturliga och enkla sätt att rengöra handfat i badrummet

Använd inte blekmedel

Att använda klor på rostfritt stål är ett av de sämsta valen du kan göra. Dessa två komponenter bör aldrig komma i kontakt med varandra, och av goda skäl.

Rostfritt stål har fått sitt namn för att materialet är täckt av ett lager av kromoxid, som skyddar stålet från rost eller gropbildning. Klor kan förstöra det skyddande lagret, varför du efter att ha rengjort ytan med blekmedel kan hitta rost eller gropfläckar. Se till att du läser ingredienserna i alla rengöringsmedel som du använder för att säkerställa att ingen av de som innehåller klor kommer i närheten av rostfritt stål.

Salta inte vatten innan du kokar i rostfria kastruller

Detta råd är speciellt för kokkärl i rostfritt stål. För olika ändamål kan du vara van att salta vattnet innan det ens kokar. Detta kan vara ett problem eftersom saltning av vattnet medan det inte kokar ännu kan orsaka gropbildning. För att undvika detta, se till att vattnet är helt kokande innan du saltar det.

Använd inte stålull eller borstar

Det kan vara frestande att använda stålull eller stålborstar för att rengöra rostfria ytor och kokkärl. Det finns fläckar som är särskilt svåra att ta bort, och du kan vända dig till ull eller borstar för att avsluta jobbet.

Detta skulle vara ett misstag på grund av följande huvudorsaker:

  • Stålull och borstar är ganska nötande och kan repa ytan av rostfritt stål, och denna skada är oåterkallelig.
  • Dessa stålföremål som du använder för rengöring kan lämna sina egna partiklar på ytan, vilket gör att de rostar. Som ett resultat kommer din ”rostfria” stålyta också att färgas.

Du kan använda ammoniakfri Windex på rostfritt stål

Om du fortfarande är intresserad av Windex och inte är särskilt förtjust i att använda föremål du hittar i ditt kök för att rengöra ytor av rostfritt stål, kanske du blir glad över att ta reda på att du fortfarande har alternativ. Det finns nu några typer av ammoniakfria Windex som du kan hitta och använda säkert på vilken yta som helst.

De Windex ammoniakfri glasrengöring är en förbättrad version och mycket effektiv för att ta bort fläckar och fingeravtryck. Eftersom den inte innehåller föreningen bör den inte ha några negativa effekter på ytor av rostfritt stål.

Hur man rengör rostfritt stål med ammoniakfri Windex

Innan du börjar använda tvättmedlet, se till att versionen av Windex som du har är ammoniakfri. Kontrollera ingredienslistan för att bekräfta.

Gör ett test

Även om det inte innehåller ammoniak, kan tvättmedlet ha andra ingredienser som kanske inte är idealiska för dina rostfria stålytor. För att vara säker på att du inte kommer att förstöra ytan kan du göra ett snabbt test.

Missfärgning är ett av de största problemen du kan möta om du använder fel rengöringsmedel så att du kan testa rengöringsmedlet i en liten dold fläck av en rostfri apparat. På så sätt kan du se till att du inte skadar de synliga delarna av ytan samtidigt som du ser till att tvättmedlet är säkert att använda.

Se även  Hur man desinficerar en tvättmaskin

Använd en sprayflaska

Ammoniakfri Windex kan komma i en sprayflaska eller inte. Om det är det senare är det lämpligt att hitta en sprayflaska att lägga rengöringsmedlet i. En sprayflaska kan hjälpa till att göra rengöringen mer effektiv och sprida rengöringsmedlet jämnt.

Om din Windex kommer i en sprayflaska, behöver du inte göra något mer.

Använd en trasa för att torka

Ha en mjuk, ren trasa redo att användas och torka av rengöringsmedlet. Slipande svampar eller trasor är inte att rekommendera eftersom de kan skada ytan. Se till att du torkar i fibrernas riktning snarare än mot den.

Det är viktigt att torka av varje del av ytan och sprida rengöringsmedlet i varje hörn. Jag upprepar att det är viktigt att se till att torka av varenda droppe av rengöringsmedlet från den rostfria ytan eftersom det kan skada materialet om det får stå där under en längre tid.

Torka igen

När vätskan har torkats av kan du nöja dig med att lämna ytan som den är. Detta är helt acceptabelt, men det finns ytterligare ett par steg du kan ta för att få en bättre, blankare och mer skyddad yta.

Efter att ha torkat bort den ammoniakfria Windex, bör du helst torka av ytan igen. Detta steg hjälper till att säkerställa att all vätska är helt absorberad och borta från ytan och även för att göra den lite blankare också.

Använd olja (valfritt)

När du har sett till att den ammoniakfria Windex är helt borta från ytan och att varje fläck och fingeravtryck helt har försvunnit, finns det ett valfritt steg som du kan göra. Om du vill göra ytan ännu blankare och ge ytterligare ett skydd till ytan kan du använda olja.

Du kan använda en annan trasa för att torka av lite olja på ytan, men torka väl för att inte lämna oljiga fläckar. Även om du kan använda olika typer av olja, är olivolja ett bra val som också är väldigt lätt att hitta.

Olja är faktiskt ganska användbart för att underhålla dina rostfria ytor. Det hjälper ytan att behålla sin glans och glöd, vilket gör att den ser helt ny ut. Dessutom hjälper det också till att skydda materialet från ytterligare skador.

Efter att ha konditionerat din rostfria yta med olja är du klar! Genom att följa denna process kan du se till att ytan är fläckfri och skyddad med minimal ansträngning.

Du kanske också gillar: Hur man polerar en diskbänk av rostfritt stål

Slutsats

Även om det kan verka lockande att använda Windex för att rengöra ytor av rostfritt stål, är det vanligtvis inte en bra idé på grund av ingredienserna som finns i det. Just detta rengöringsmedel innehåller ammoniak, som är frätande för rostfritt stål och kan skada materialet.

Däremot kan du prova att använda ammoniakfria Windex, som är lika effektivt som ett rengöringsmedel men utan det skadliga ämne som kan skada dina rostfria vitvaror.

För att använda den ammoniakfria Windex, måste du spraya den på ytan och torka den väl. Efteråt kan du konditionera ytan med olja.

Lämna en kommentar