Kan du använda WD-40 på en fiskerulle?

Ett kontroversiellt ämne inom fiske är, kan du använda WD-40 på en fiskerulle? Alla har olika svar på denna fråga, och båda sidor har en viss sanning i sina argument. Vad gör WD-40 och är den skadlig att använda på en fiskerulle?

Du kan använda WD-40 på dina fiskerullar för ditt årliga underhåll. WD-40 kommer inte att förstöra dina fiskerullar, och den kan användas i stället för ett rengöringsmedel, avfettningsmedel eller för att få delar att lossna. WD-40 bör dock inte användas för regelbundet underhåll.

Det finns två skolor för att rengöra dina fiskerullar. En inkluderar att använda WD-40 som rengöringsmedel, avfettningsmedel och sedan applicera smörjmedel/fett. Den andra tankegången när det gäller att rengöra dina fiskerullar är att inte använda WD-40 och använda ett annat avfettningsmedel som Simple Green för att rengöra, tvätta bort avfettningsmedlet och sedan applicera olja och fett på de nödvändiga delarna. Vi kommer att utforska båda skolorna så att du kan känna dig säker på ditt val.

Kan du använda WD-40 på en fiskerulle?

Även om WD-40 inte är skadlig för dina fiskerullar, är den inte heller lämplig som en fristående behandling. Wd-40 bör appliceras för att rengöra fiskerullen, och sedan ett vanligt smörjmedel (t.ex. Ardent’s Reel Butter Combination Pack – Amazon-länk), bör användas för att avsluta ditt årliga underhåll på dina fiskerullar.

WD-40 har en avfettningsmedel och vattenförträngningsformel. WD-40 kommer att bli av med fett, smuts, smuts, rost och andra svåra att rengöra element som samlas på dina fiskerullar. Wd-40 kan användas för att rengöra fiskerullarna men inte för att smörja dem. WD-40 lägger också ett skyddande vattenskikt över området där det applicerades.

Grundprincipen är att du skulle använda WD-40 för att rengöra utsidan av rullen och sedan smörja växlarna och olja allt annat. Att lägga för mycket fett kan sakta ner fiskerullen precis som att inte lägga tillräckligt med rullefett kan göra.

Du vill inte använda Wd-40 som en fristående behandling eller som smörjmedel för dina fiskerullar. Bassmaster rekommenderar också att du tvättar bort filmen som Wd-40 lämnar med tvålvatten efter applicering av avfettningsmedlet. (Du kan läsa mer om det här).

För ett annat perspektiv på WD-40 och fiskerullar, kolla in den här videon av Aliex Folgueira.

  Baitcaster-bromsar: vad gör de egentligen?

Vad är WD-40?

WD-40 står för Water Displacement Formula 40. Medan de flesta kritiker hävdar att WD-40 inte är ett smörjmedel, bryter företaget som tillverkar WD-40 ner exakt vilken typ av olja de använder på sina hemsida. De hävdar att deras produkt kan användas för att skydda fiskeutrustning från rost och korrosion.

WD-40 har en lista med över 2000 användningsområden, och även om det görs några upprörande påståenden varje år med användningen av WD-40, förblir det bara ett smörjande lösningsmedel. Du kan hitta en komplett lista över vad WD-40 kan användas till här.

WD-40 har flera specialprodukter gjorda av olika anledningar, några med olika specifika användningsområden, såsom elektrisk kontakt. Ingen av deras produkter är specifika för fiske. Också, trots populära åsikter, innehåller WD-40 inte fiskolja och lockar inte heller till sig smuts.

Även om WD-40 själva inte rekommenderar att man använder sin produkt för att fånga fisk – skulle smaken ens tilltala fisk? – rekommenderar de att den används för att underhålla dina fiskerullar.

Vad är bättre än WD-40

Medan WD-40 är ett fenomenalt rengöringsmedel och smörjmedel, är det inte specialiserat på fiskeredskap specifikt. Det händer mycket inuti en fiskerulle, och du behöver delarna för att fungera korrekt. Skaffa ett bra underhållskit, som t.ex ABU Garcia underhållssats (se på Amazon), kommer att tillhandahålla allt du behöver för att utföra rutinunderhållet på dina fiskerullar.

Simple Green-metoden består av samma element som WD-40-processen innehåller. Du rengör med Simple Green, sedan smörjer och oljar du de förväntade delarna. Du kan även använda penetrerande olja, som t.ex Flytande skiftnyckel (klicka för att se på Amazon).

Efter att ha använt avfettningsmedel följer man upp det med en smörjolja för lagren, och lite växelfett för de invändiga växlarna. Hoppes nummer 9 smörjolja (hittas här på Amazon) är en utmärkt idrottsmans smörjolja, som främst används på vapen. Denna formel fungerar även utmärkt på fiskerullager.

Du skulle då behöva följa upp med lite växellådsfett liknande det Kvicksilver (länk till Amazon) marin redskapsfett som de flesta skulle ha på sina båtar.

  Vad är åldersintervallet för Yamaha 50cc Dirt Bike?

Toppunderhållssatser

Kit är ett bra alternativ – du hämtar ett och har allt du behöver. Men alla kit är inte likadana, som du kan se i den här tabellen.

Abu Garcia Ardent Reel Butter Ardent Reel Care PENN Reel Oil and Lube Angler Pack CLENZOIL Marine & Tackle fiskerulleolja
Verktyg X
Fett X X X X X
Bärväska X
Smörjolja X X X X X
Rengöring/Avfettningsmedel X X X
Line Conditioner X

Kommer WD-40 att förstöra min fiskerulle?

WD-40 kommer inte att förstöra dina fiskerullar alls. Tvärtom, WD-40 förlänger livslängden på dina fiskerullar. Vissa hävdar till och med att WD-40 är ett bra linjebalsam också, även om tillverkaren inte rekommenderar att du använder det som ett linjebalsam.

WD-40 fungerar genom att bryta ner rost- och korrosionsmolekyler och sedan applicera en skyddande smörjfilm över det drabbade området. Denna skyddsfilm tränger också undan vatten, vilket gör den till ett utmärkt korrosionsskyddsmedel.

Anledningen till att du behöver smörja efter att du applicerat WD-40 är att formulan rengör de andra smörjmedel som fanns på lagren. Med tiden, om du inte konsekvent använder WD-40 varje resa, kan dina lager rosta. Ett enkelt sätt att förhindra att detta händer är att smörja dina fiskespölager med ett smörjmedel i samband med att du använder Wd-40.

Hur smörjer jag min fiskerulle

Det finns flera steg att ta för att utföra underhåll på dina fiskerullar. Beroende på vilken typ av fiskerulle du har skulle du följa separata demonteringsinstruktioner; dock är processen densamma.

Så här smörjer du din fiskerulle:

  1. Rengör utsidan med ett lösningsmedel/avfettningsmedel som WD-40.
  2. Spraya trasan och torka av rullens utsida, noggrant nog att inte få vatten eller avfettningsmedel på insidan.
  3. Börja plocka isär fiskerullen.
  4. Smörj kugghjulen och olja in lagret på insidan av höljet.
  5. Sätt ihop allt igen.

Här är en utmärkt video som visar hur du rengör dina snurrande rullar.

Hur ofta ska jag smörja min fiskerulle

Att utföra årligt underhåll på dina fiskerullar är standardvård. Konsensus är olika för varje person. Vissa människor föredrar att rengöra dem varje gång de ska fiska, andra rengör bara sina fiskerullar en gång, kanske två gånger om året.

Det enda felaktiga svaret är att inte rengöra dina fiskerullar. Om du inte gör något underhåll på fiskerullarna kommer de oundvikligen att misslyckas vid värsta tillfället. De flesta fiskeforum när de ställs den här frågan har alla olika metoder och tidsramar för att ta hand om sina fiskerullar.

  Varför detta är den bästa tiden för sötvattensfiske

Vissa föredrar Simple Green och tandborstemetoden, andra WD-40 och smörjmedelsmetoden. Hur som helst, så länge du sköter underhållet på dina fiskerullar bör de hålla länge.

Bass Resource Fishing Forum (här) är en utmärkt resurs för dig att komma i kontakt med andra sportfiskare, eller till och med skumma igenom för att se vad andra människor gör när det gäller underhållet av deras fiskerullar.

Skäl till att inte använda WD-40

Det beror på dina personliga preferenser för rengöring av dina fiskerullar. WD-40 är inte skadlig men är inte heller uttryckligen avsedd för underhåll av fiskerullar. Vissa hävdar att WD-40 torkar ut deras fiskeredskap, och detta kan vara deras erfarenhet.

WD-40 är ett smörjmedel som lämnar en film för att tränga undan vatten; det är dock ett lösningsmedelsbaserat avfettningsmedel som råkar vara säkert på plaster och andra metaller. Vissa webbplatser hävdar att WD-40 inte är ett smörjmedel – det här är en myt. WD-40 innehåller en blandning av smörjmedel som avleder vatten, jord, smuts och andra skadliga komponenter.

WD-40 måste också appliceras regelbundet för att vara lika effektiv som att ge ett silikonbaserat smörjmedel till lagren. En sak som den inte är lämplig för är monofilamentlinan eftersom den kommer att orsaka tidig åldring av linan. Du vill ändå inte applicera något annat än linbalsam på din fiskelina.

Dessutom innehåller WD-40 inte fiskolja. Det kan inte heller bota artrit!

Slutliga tankar/slutsats

Som ett minimum måste du använda ett avfettningsmedel åtminstone, och sedan applicera ett oljebaserat smörjmedel, samt lite växellådsfett på de interna komponenterna årligen. Southdoors har en komplett guide för de olika typerna av fiskerullar, och hur man tar isär dem. En sak som alla har gemensamt är en specifik metod att följa.

Efter att ha prövat båda metoderna får ingen av dem särskilt bättre resultat än den andra, vilket är anledningen till att det är så kontroversiellt. Det finns inget sätt att rengöra dina fiskerullar. Det finns flera sätt, och du måste hitta det som fungerar bäst för dig.

”Fiske är en disciplin i jämställdhet mellan män – för alla män är lika före fisk,” Herbert Hoover.