Kan du använda torrraderingsmarkörer på speglar?

Alla föräldrar vet att om du har barn måste du ha några torrradsmarkörer till hands. Dessa färgglada skrivinstrument är de perfekta verktygen för att underhålla dina små. De kan använda dem för att rita på papper, duk eller whiteboardtavlor. Alternativt kan de vara ett användbart utbildningsmaterial om du undervisar ditt lilla barn i hemmet.

Men i slutändan är markörer gjorda för att skriva meddelanden. De ljusa, djärva färgerna och tjocka linjerna gör att dina meddelanden blir iögonfallande. Plus, om du skriver dem på en plats med hög synlighet, som din spegel, kommer du definitivt inte att missa dem.

Även om speglar är en okonventionell plats för anteckningar, fungerar de faktiskt riktigt bra. Den reflekterande ytan ger en skarp bakgrund för skriften, vilket gör den mycket synlig. Dessutom ser du din spegel varje dag, speciellt på morgonen. Därför är det ett bra sätt att komma ihåg alla små uppgifter du ska göra den dagen.

Men är det säkert att använda torra markörer på speglar? Vissa markörer är notoriskt svåra att ta bort. Därför kan skrivandet av meddelanden eventuellt skada din spegel permanent. Så, kan du använda torrradsmarkörer på speglar? Håll dig kvar för denna fullständiga uppdelning av markörer och om du säkert kan använda dem för dina meddelanden.

Typer av markörer

De flesta köper markörer baserat på två saker – pris och färgintervall. Men erfarna artister vet att det finns så mycket mer som definierar markörer, och i förlängningen, deras kvalitet.

Markörer har funnits sedan 1900-talet. Uppfinnaren Sidney Rosenthal kom på konceptet när han av misstag placerade en filtspets i en flaska fylld med permanent bläck. Han bestämde sig för att kalla sin uppfinning ”magiska markörer” och resten är ganska mycket historia.

Ända sedan dess har tillverkare kommit med en uppsjö av olika typer av markörer som passar olika ändamål. Men när det gäller att skilja dem åt använder vi två distinkta kriterier.

1. Spetsform

Formen på markörspetsen är den mest definierande egenskapen hos detta redskap. Det avgör vad markören är bäst lämpad för. Medan den vanligaste formen är den klassiska mejseln, finns det flera andra typer du kan välja mellan för att möta dina skrivbehov.

Se även  Hur du gömmer elektriska sladdar på ditt golv

Borstspets

När du tänker på konst tänker du förmodligen på penslar. Spetsformen gör att du kan skapa tunna, ömtåliga drag medan du ritar. Men du kan också platta till nämnda spets till en mattare punkt, för att fylla i större ytor och skapa drag med variabel bredd. Sammantaget är det en av de mest mångsidiga spetsformerna som finns.

Så det är inte förvånande att tillverkarna använde det för att passa ovanpå markörer. Det livfulla bläcket låter dig göra vackra och exakta konstverk av varierande grad av komplexitet. Den enda nackdelen är dock att dessa pennor slits ner ganska snabbt, speciellt om du använder dem dagligen. Som tur är låter vissa märken dig byta ut spetsen så att din tillverkare kan bli så bra som ny!

Mejselspets

De mejselspets är vad de flesta definierar som den klassiska markörformen. Den har en platt topp som lutar i en liten vinkel, vilket gör den perfekt för att framhäva. Själva spetsen är utmärkt för tunnare slag, men totalt sett är den inte lika exakt som de flesta finare spetsar. Men för vardagliga meddelanden kan det fungera alldeles utmärkt!

Bra tips

Om precision är vad du är ute efter, är den fina spetsmarkören något för dig. Detta redskap har en vass spetsig ände som bara är 1 millimeter tjock! Därför är det ett favoritverktyg för arkitekter vars ritningar kräver enorm precision och uppmärksamhet på detaljer.

Den är dock inte idealisk för färgläggning eftersom den lilla spetsen gör att fylla ut stora ytor mycket besvärande.

Bullet Tips

Precis som mejseln är kulspetsen en av de mest typiska markörspetsarna. Den har samma form som en fin spets men en mycket tjockare bas. Därför är den bättre lämpad för att färglägga och skriva feta, mycket synliga meddelanden.

Men den tjocka änden är också något av en nackdel på precisionsavdelningen. Till skillnad från mejseln är kulan helt matt, med vassa kanter som hjälper dig att dra ut de finare linjerna. På samma sätt, om du trycker ner spetsen lite hårdare, riskerar du att spruta ut för mycket bläck och smeta ut din ritning.

Se även  Långsam spistemperatur: Låg och hög inställningar bryter ner

Dubbeländade markörer

Behöver du en mejselspetsmarkör, men vill du också ha en borstspetsmarkör till hands? Oroa dig inte! Nu kan du få det bästa av två världar med dubbelsidiga markörer! Som namnet antyder har dessa markörer spetsar på vardera sidan av dem, som är anslutna till en central bläckbehållare.

De har oftast en borstspets i ena änden och en mejselspets i den andra, men du kan hitta andra typer i specialaffärer. Dessa markörer är den perfekta lösningen när du vill ha ett varierat urval av markörer men inte vill spendera mycket pengar på att köpa två markörtyper, separat.

2. Bläcktyp

Utöver spetsformer är en annan utmärkande egenskap hos markörer vilken typ av bläck de använder. Här kan vi skilja på permanenta och raderbara markörer. Som deras namn antyder lämnar permanenta markörer efter sig bläck som du inte kan radera. De innehåller bläckharts som är opolär, vilket innebär att det inte löser sig när det kommer i kontakt med vatten.

Raderbara markörer har å andra sidan polärt harts. Så du kan enkelt torka av den med en trasa. Men den typ av tyg du använder för att ta bort markören skiljer torrradering från våtraderingsmarkörer. Torrraderingsmarkörer innehåller SD-alkohol, isopropanol och harts. Därför kan du enkelt torka bort det från icke-porösa ytor med en torr trasa.

Våtraderingsmarkörer förlitar sig på en pasta istället för alkoholbaserat bläck, vilket betyder att märkena är semipermanenta. Pastan reagerar dock på vatten, så du kan ta bort den med en fuktig trasa och olika rengöringslösningar. Dessa markörer kommer inte att bubbla under extrem värme eller blekna när de utsätts för väder och vind. Därför är de idealiska för en klassrumsmiljö där du använder projektorer på whiteboardtavlan.

Se även  Mattkniv vs. Utility Knife: Vad skiljer dem åt?

Använda torrradsmarkörer på speglar: Ja eller nej?

Nu när du känner till de grundläggande typerna av markörer som finns på marknaden, kanske du undrar: kan du använda dem för att skriva på speglar? Svaret är ett rungande ja!

Ta bort torrraderingsmarkör.

Båda typerna av markörer kan användas på icke-porösa ytor som glas, plast, metall, whiteboardtavlor och svarta markeringstavlor. Däremot när det gäller spegelskrift specifikt är torrradsmarkörer det överlägsna valet.

För det första är våtraderingsmarkörer semipermanenta. Därför fungerar de bättre för att skriva komplexa meddelanden som du vill ha kvar, som kalendrar, scheman eller visningstavlor. Plus, medan du torkar bort dem med en våt trasa tar bläcket bort, det kan också lämna spår.

Detta kan smutsa ner din spegel och göra att du spenderar ytterligare 5 minuter på att torka den med en fönsterputslösning. Dessutom, om din spegel står i badrummet riskerar du att markören smetar ut innan någon har haft chansen att läsa ditt avsedda meddelande. Varför? Tja, badrum har hög luftfuktighet. Så varje gång du slår på kranen kan eventuellt bläck som finns kvar på spegeln reagera och börja lösas upp. Därför är det mycket bättre att använda torrraderingsmarkörer.

De är inte bara lätta att torka av, utan bläcket kommer att sitta stadigt på plats även om du utsätter det för en ånga. Dessa markörer är perfekta för att skriva dagliga påminnelser eller för att lämna anteckningar till dina familjemedlemmar eller betydande andra. Därför är de det ultimata skrivverktyget för att klottra på din spegel.

Slutgiltiga tankar

Att skriva saker med markörer kan vara kul! Du kan använda dem för att göra kreativa teckningar, anti-stress doodles eller lämna meddelanden på olika ytor.

Men kan man använda torrradsmarkörer på speglar? Svaret är ja! Torrraderingsmarkörer är helt säkra att använda på speglar, eftersom du enkelt kan torka av dem med en torr trasa. Därför är de idealiska för att skriva enkla dagliga påminnelser, inköpslistor eller förtjusande meddelanden som får dina nära och kära att le!

Lämna en kommentar