Kan du använda stålull på gjutjärn?

Gjutjärn är mycket populärt köksredskap på grund av dess hållbarhet och nonstick-egenskaper. Den uppnår dessa karaktärer genom sina lager av kryddor som byggs upp genom varje användning och varje oljeapplicering. Eftersom gjutjärn är så tåligt, kan man använda stålull för att rengöra det när det har fastnat på mat?

Stålull rekommenderas inte för regelbunden användning på gjutjärn eftersom det kan ta bort kryddskikten från ytan. Stålull är det idealiska materialet för att ta bort gamla kryddor eller ta bort rost. Salt och en icke-nötande trasa eller ringbrynjesskrubber rekommenderas för daglig rengöring.

Resten av den här artikeln kommer att diskutera effekterna av stålull på gjutjärn, inklusive att ta bort kryddor och rost från kokkärlens yta. Jag kommer också att täcka den bästa metoden att rengöra gjutjärn för att skydda kryddlagren. Till sist kommer jag att diskutera vad du bör undvika när du tvättar ditt gjutjärn för att förhindra skador på dess yta.

Hur stålull påverkar gjutjärn

Stålull är känt för att ta bort några av de tuffaste matsmutsarna på köksredskap. Den fungerar bäst på de mest hållbara ytorna, så man skulle kunna tro att den skulle vara säker att använda på gjutjärn.

När du stannar upp och tänker på ditt gjutjärn verkar det som att det tål vad som helst, men hur är det med den där speciella kryddningen du måste behålla? Eftersom den kryddningen är ett lager ovanpå gjutjärnet bör stålull påverka det.

Låt oss titta på vad stålull kan göra med gjutjärnsytan.

Stålull kan ta bort kryddorna från gjutjärnet

En av egenskaperna hos kokkärl i gjutjärn är de uppbyggda kryddskikten som bildas vid fortsatt användning av pannorna, vilket hjälper till att göra dem så hållbara. Även om det inte är svårt att krydda gjutjärn, bör du inte behöva börja upprepade gånger från början.

Se även  Skadar salt gjutjärn?

Att använda stålull under rutinmässig rengöring av ditt gjutjärn kan ta bort de uppbyggda lagren av kryddor. Förlust av dessa lager kan resultera i att din högkvalitativa panna fastnar under matlagning och rostar.

Det kan finnas tillfällen då du behöver strippa och krydda ditt gjutjärn, till exempel när kryddningen blir flagnande eller matt. I dessa situationer är stålull det perfekta valet för jobbet.

Du kan använda följande steg för att skura och krydda ditt gjutjärn:

 1. Använd tvål och vatten och skrubba gjutjärnet kraftigt med stålull för att ta bort all gammal krydda.
 2. Torka kokkärlet noggrant.
 3. Belägg pannan jämnt med rökfri olja, ta bort överflödig olja med en pappershandduk.
 4. Placera panna i ugnen upp och ner i 500 grader i en timme.
 5. Ta ut formen från ugnen och låt den svalna helt.

När du har slutfört dessa steg bör ditt gjutjärn vara redo för regelbunden användning och underhåll.

Stålull kan ta bort rost från gjutjärn

Genom försummelse och felaktig skötsel kan gjutjärn bli rostigt. Rost uppstår på grund av att kokkärlet har utsatts för för mycket fukt. Detta kan hända när du blötlägger ditt gjutjärn i diskhon eller diska den i diskmaskinen.

För att återställa ditt gjutjärn måste du noggrant ta bort rosten från dess yta. Precis som att ta bort gamla kryddor är stålull ett utmärkt alternativ för rostborttagning. Skura helt enkelt ytan med stålull, tvål och vatten. Att använda stålull och tvål är helt okej eftersom du direkt kommer att följa det med smaksättning.

Se den här videon för en demonstration av hur du tar bort rost och kryddar ditt gjutjärn:

Även om stålull är ett utmärkt verktyg för att ta bort gamla kryddor eller rost i gjutjärn, är det inte ett idealiskt material för dagligt underhåll av din kokkärl. Så låt oss utforska det bästa sättet att underhålla ditt gjutjärn.

Se även  Kan du förvara mat under diskbänken? Vad du borde veta

Hur du bör underhålla ditt gjutjärn

Nu när vi har eliminerat stålull som en utmanare för rutinunderhåll och skötsel av gjutjärn, måste du undra hur du får bort de fastnade matbitarna från din panna.

Gjutjärn kan vara hållbart, men det krävs en speciell rengöringsrutin för att behålla sina unika lager av kryddor. Denna rutin är väldigt annorlunda än vad du gör för att ta hand om dina vanliga kastruller och kastruller, vilket innebär mycket tvål och vatten.

För bästa resultat bör du hålla dig till följande plan och undvika saker som kan skada din kokkärls skyddande beläggning.

Korrekt steg för att rengöra gjutjärn

Det viktigaste steget för att underhålla gjutjärn är att rengöra det direkt efter användning och att inte låta maten svalna på ytan.

Du kan följa dessa åtta enkla steg för att rengöra ditt gjutjärn nästa gång du lagar mat:

 1. Medan kastrullen fortfarande är varm, töm av eventuella vätskor och torka av insidan. Om du gör detta medan den fortfarande är lätt uppvärmd kommer det att bli lättare att ta bort de flesta matrester.
 2. Skölj pannan med varmt vatten. Att lägga till kallt vatten i en uppvärmd gjutjärnspanna kan skada den, så du vill undvika att göra detta.
 3. Tillsätt salt i botten av pannan med en liten mängd vatten. Grovt koshersalt fungerar bäst eftersom det har de mest nötande egenskaperna.
 4. Använd antingen en ringbrynjeskursvamp eller en handduk som du inte är orolig för att förstöra, skrubba saltet runt insidan av pannan. Ta bort eventuella matrester som har fastnat.
 5. Skölj pannan noggrant. Se till att allt salt och matbitar har tagits bort.
 6. Torka den torr med en pappershandduk. Använd brännaren på spisen och värm pannan tills den är helt torr.
 7. Använd en pappershandduk och tillsätt rökfri olja på insidan av pannan medan den fortfarande är på brännaren. Vänd på den och tillsätt oljan i botten av pannan.
 8. Låt pannan svalna ordentligt. Du bör ha en snyggt belagd panna redo att användas nästa gång du lagar mat.
Se även  Hur länge lever vägglöss på kläder?

För ett exempel på rengöringsprocessen kan du titta på den här videon:

Det är viktigt att rengöra ditt gjutjärn varje gång du använder det. Korrekt underhåll kommer att fortsätta att bygga upp kryddskikten och hålla pannans yta skyddad.

Vad du ska undvika när du rengör gjutjärn

Nu när du vet vad du ska göra är det viktigt att veta vad du inte ska göra. Ett par saker bör undvikas när du underhåller ditt gjutjärn.

Som jag nämnde kan gjutjärn rosta när det utsätts för för mycket fukt, vilket kan vara allt från att blötlägga det i diskhon till att diska det i diskmaskinen. Du måste till varje pris undvika att använda överflödigt vatten när du hanterar gjutjärn såvida du inte tänker ta bort kokkärlet.

Även om detta kan låta kontraproduktivt för att rengöra något, bör du undvika att använda tvål när du tvättar ditt gjutjärn. Tvål kan orsaka att smaksättningen går sönder, vilket kan leda till rost eller det upprepade behovet av att krydda dina köksredskap helt. Du kommer att märka att tvål inte nämndes en enda gång i de steg som diskuterades tidigare för rengöring av gjutjärn.

Poängen

Gjutjärn ger ett distinkt sätt att laga mat med fantastisk smak och nonstick-kvaliteter, vilket ger dig skötsel av din kokkärl på rätt sätt.

För det mesta bör du undvika att använda stålull på ditt gjutjärn. Du bör endast skrubba din kokkärl med en slipande skrubber när du tänker ta av och krydda den igen. Att följa denna riktlinje kommer att hjälpa till att skydda lagren av kryddor när de byggs upp på ditt gjutjärn.

Lämna en kommentar