Kan du använda saltvattenspö och rulle i sötvatten?

Om du tycker om att fiska både i saltvatten och sötvatten, kanske du undrar om du kan använda ett saltvattenspö och rulle i sötvatten, för att spara pengar och/eller utrymme. Vilka är skillnaderna? Och varför eller varför inte kan du använda dem omväxlande? Det här är vad vi kommer att utforska.

Kan man använda saltvattenspö och rulle i sötvatten? Ja, du kan använda ditt saltvattenspö och rulle i sötvatten, men du bör inte använda ditt sötvattenspö och rulle i saltvatten.

Du kanske undrar varför det är så och vad skillnaden ens är mellan de två. Fortsätt läsa för att lära dig alla svaren.

Varför kan du använda en saltvattenspö och rulle i sötvatten?

Du kan använda vilken sorts spö och rulle du vill i vilket vatten du vill, men du kommer att finna det lättare att fånga en fisk och förlänga din redskaps livslängd om du matchar spö och rulle till vattentyp. Men om du bara vill köpa ett spö och en rulle för att använda för båda typerna av vatten, välj ett saltvattenspö och en rulle.

Detta beror på att saltvattenstavar och -rullar är designade för att motstå den korrosion som saltvatten orsakar. Saltvattenrullar är förseglade för att förhindra att saltvattnet kommer in i mekanismerna och får dem att korrodera från det hårda saltvattnet. Dessa rullar har också andra stilar än sötvatten.

Saltvattenrullar är dock dyrare och tungare. Detta beror på att det är mer arbete involverat och dyrare, tunga material som används för att göra den. Låt oss titta närmare på detaljerna för både saltvatten- och sötvattenspön och rullar.

Var kan du använda en saltvattenspö och rulle och varför?

Saltvattenspön och -rullar är tyngre än sötvattenspön och -rullar, vilket innebär att du kan använda dem på en mängd olika platser, inte bara i saltvatten. I avsnittet nedan om sötvattenspön, kommer vi att dyka djupare in i varför du inte bör använda sötvattenspön och rullar i saltvatten på grund av deras material.

  Kinesiska fiskerullar: är de värda det?

Saltvattenspön och rullar kan användas i en mängd olika situationer eftersom de helt enkelt är tuffa. De är gjorda för att motstå korrosion av saltvatten, vilket innebär att de är gjorda av en speciell legering eller specialbehandlade.

Om saltvattenstavar tillverkas av billigare metaller, är de belagda med ett speciellt tätningsmedel för att hålla vattnet från metallen och förlänga dess livslängd. Detta gör att spöet blir lättare i vikt och kostnad, men kan fortfarande prestera längre. Tätningsmedlet kommer dock att börja flisa och kan medge korrosion med tiden.

Varför använder inte alla saltvattenspön och rullar då? Det beror helt enkelt på att saltvattenspön och -rullar är så mycket dyrare och tenderar att vara tyngre. Det finns fler anledningar till varför människor inte använder saltvattenrullar i sötvatten, i följande avsnitt.

Varför inte använda en saltvattenrulle i sötvatten

Vissa människor kommer att säga till dig att även om du kan, bör du inte använda en saltvattenrulle i sötvatten. Detta har inte något att göra med rullens hållbarhet, eftersom vi vet att saltvattenutrustning är tyngre, men med stilen och designen.

Det finns gott om saltvatten- och sötvattenrullar och finns i en mängd olika former och storlekar och priser. Saltvattenrullar kommer att hålla längre men kan vara designade för något du inte kommer att stöta på. Till exempel använder saltvattenrullar vanligtvis tyngre lina och beten, vilket inte är vad du vill ha för sötvatten.

De flesta saltvattenrullar är gjorda för specifika situationer, många av dem kommer du inte att stöta på under sötvattensfisketurer. Sötvattenrullar är vanligtvis tre grundläggande typer: spinning, spinngjutning eller baitcasting, medan saltvattenrullar har mer variation för olika situationer.

Saltvattenrullar är också mycket dyra. Om du bara ska vara i sötvatten finns det ingen anledning att spendera så mycket pengar på en rulle som du inte använder till fullo. Och slutligen, de är ofta designade för olika kaststilar som du bara kommer att använda vid havsfiske.

  Kan ett fiskespö böjas åt båda hållen?

Var kan du använda en sötvattenspö och rulle?

Sanningen är att du burk använd valfri spö och rulle i alla typer av vatten. Men om du vill förlänga livslängden och kvaliteten på ditt spö och rulle bör du vara försiktig när du väljer vilken typ av spö och rulle du köper. Vi kommer först att undersöka var du bör använda din sötvattenutrustning för att förlänga dess livslängd.

Sötvattenspön och rullar bör endast användas i sötvatten om du vill förlänga deras livslängd.

Sötvattenspön och rullar är billigare att köpa, mindre tunga att bära med sig och det är lättare att hitta ett stort urval av i butik. De är dock inte byggda för att klara det tuffa jobbet med saltvattenfiske. De kommer vanligtvis att behöva bytas ut när de används för saltvattenfiske minst tre gånger så snart ett saltvattenspö behöver bytas ut.

Varför du inte bör använda en sötvattenspö och rulle i saltvatten

Som vi diskuterade tidigare är saltvattenspön och -rullar byggda av tuffare, tyngre material på grund av saltvattens frätande egenskaper kontra sötvatten. Det betyder att du kan använda saltvattenspön och -rullar i nästan vilket vatten som helst, eftersom de är byggda för att klara vad som helst. Sötvattenutrustning är något annorlunda.

Varför inte använda en sötvattenspö i saltvatten

Sötvattenspön är byggda av billigare, lättare material än saltvattenredskap är gjorda av. Detta gör att både priset och vikten blir lägre, vilket gör dem lättare att ha råd med och bära. Detta beror på att de vanligtvis är gjorda av enkla metaller, som är bra för sötvatten.

Enkla metaller kommer långsamt att korrodera med tiden, men de är billiga nog att du har råd att byta ut dem med några års mellanrum. Om du använder den i saltvatten kommer de dock att korrodera mycket snabbare om de inte har ett tätningsmedel applicerat för att förhindra det.

  Detta är det bästa sättet att fånga fisk med en mask och bobber

Sötvattenspön är vanligtvis inte heller avsedda att användas med de mer avancerade saltvattenrullarna. Många av dessa ska kasta ner djupt medan de är på en båt som går efter monsterfisken i djupet. Du kommer helt enkelt inte att göra det med en sötvattenspö.

Sötvattenspön kan vara frestande för någon ny till saltvattenfiske på grund av deras lägre pris. Medan spöet kommer att hålla dig genom flera saltvattenfiskeäventyr, behöver du bara byta ut det senare. Du måste byta ut ditt spö någon gång, men det rätta spöet kommer att hålla minst dubbelt så länge.

Varför inte använda en sötvattenrulle i saltvatten

Tidigare har vi diskuterat varför man inte använder en saltvattenrulle i sötvatten och hur de har olika inställningar och design för dina behov. När det gäller att använda sötvattenrullar i saltvatten finns det en annan faktor inblandad. Detta är materialen som används, precis som sötvattenstaven.

Sötvattenrullar är gjorda av samma enkla metaller som sötvattenstavar. Detta orsakar samma korrosionsrisk som staven när den används i saltvatten. På grund av detta använder de flesta saltvattenrullar samma legeringar och tätningsmedel som saltvattenstavar gör. Det finns en annan lösning, några saltvattenrullar finns också.

Vissa saltvattenrullar är förseglade, som vi diskuterade tidigare. Detta håller vattnet ute, för att förhindra korrosion. Men du kanske undrar om du kan köpa en förseglad sötvattenrulle billigare än en saltvattenrulle och få samma resultat som att köpa den speciella saltvattenrullen.

Det korta svaret är, nej, du kommer inte att kunna använda en förseglad sötvattenrulle på samma sätt som en förseglad saltvattenrulle. Detta beror på att materialen som används för att täta rullar för sötvatten är samma enkla metaller som kommer att korrodera från saltvatten. Utsidan av din rulle kommer att korrodera och spridas igenom.