Kan du använda propan i en butan spis?

Helt slut på butan för din butankamin? Du är på rätt ställe för att ta reda på om du bara kan använda propan istället.

Med tillstånd av Oaktree f
Denna fil är licensierad under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International licens

Om du inte använder en kamin med flera bränslen, är det inte en bra idé att försöka använda propan i en butankamin. Propan och butan är väldigt olika bränslen och var och en kräver en unik kombination av luft och bränsle för att fungera säkert och effektivt. Istället är det bättre att välja om du vill använda propan eller butan och köpa en kamin som passar det kravet.

Saker och ting kan bli komplicerade när det kommer till de bränslealternativ som finns tillgängliga för campingkaminer. Det finns så många olika val där ute, och det kan vara riktigt svårt att avgöra hur olika de är från varandra.

Det kan finnas hur många anledningar som helst till att du undrar om du kan använda propan i en butanspis. Kanske köpte du den perfekta campingspisen, bara för att upptäcka att bränslet den använder är dyrare än du hade hoppats. Eller kanske är propan allt du har till hands för tillfället och du vill se om du kan få det att fungera snarare än att slösa bort bränslet.

Oavsett vad du bekymmer är du på rätt plats. Fortsätt så kan du lär dig om skillnaderna mellan propan och butan, och om du kan byta ut det ena mot det andra på ett säkert sätt.

Varför kan du inte använda propan i en butanugn?

Propan och Butan är båda biprodukter från naturgasproduktion – så det verkar logiskt att de är utbytbara. I alla fall, även om de är lika och båda klassificeras som flytande petroleumgaser (LPG), är de tillräckligt olika för att göra det farligt att byta.

Butan är faktiskt en tätare gas med 2,489 (kg/m³), medan propan är 1,882 (kg/m³) – se Ingenjörsverktygslåda för detaljer. Om det inte var tillräckligt stor skillnad, har propan en mycket högre ångtryck än butan. (Vid 21.1C är propan ~109psig medan butan bara är ~16.9psig–källa).

Det är därför propan kommer i tuffa stålcylindrar och butan kommer i de mycket lättare behållare. Med andra ord, propan försöker fly ut ur sin bränsletank starkare än butan.

  Kan du tvätta en sovsäck med en toppmatad tvättmaskin?

Om du är ny på att använda campingspisar kanske du undrar vad alla olika bränslen är och hur du ens kan börja ta reda på vilket som är perfekt för dig. För att börja lära dig om grunderna för de olika campingspisbränslena, ta en titt på vår artikel om ämnet här.

När du använder butan i din butanspis, systemet är konstruerat för att säkerställa att bränslet blandas med rätt mängd luft. Som ett resultat får du en fin, säker låga som du kan använda för matlagning. Samma sak händer när du använder propan i en propankamin. Kaminen och strålarna är specialbyggda för egenskaperna hos den gas de är designade för.

Men det som är värt att förstå är det butan och propan behöver olika kombinationer av luft och bränsle för att fungera korrekt. Den specifika kombinationen som används för butan är osannolikt att fungera om du använder propan istället. Detta beror till stor del på att densiteten för varje bränsletyp är olika.

A ha! Man kan säga, men jag har fått det här att fungera! Tja, ja, både butan och propan är gaser du kan bränna – men vänta en sekund.

Generellt, butan är ett bränsle med högre densitet medan propan är mycket mindre tät. Så om du lägger till propan till en butankamin, kommer den kaminen att fortsätta fungera som om den använder butan. Som ett resultat kan du sluta uppleva oavsiktliga konsekvenser som allt från ineffektivitet till fara. En sådan konsekvens inkluderar kaminen som brinner med en gul låga.

Faror med kaminer med gul låga

Som ett minimum, att ha en gul låga på din spis kan innebära att den inte fungerar effektivt. Följaktligen kommer maten inte att kunna tillagas lika bra och det kan till och med resultera i framtida problem med din spis. Du kanske bränner mer gas vid lägre värme än vad som är optimalt. Det är det bästa fallet.

Vissa kaminer är utformade för att resultera i gula eller orange lågor, men om din spis vanligtvis skapar en blå låga är en gul låga ett problem. För att lära dig mer om vad som orsakar gula lågor på en kamin och hur man fixar dem, ta en titt på vår artikel om ämnet här.

  Hur mycket väger pontonbåtar (plus 15 RIKTIGA pontonbåtar)

På en mer allvarlig ton, a gul låga kan också skapa fara genom den ökade utsläppen av kolmonoxid. Om kaminen används i ett slutet utrymme kan kolmonoxidförgiftning snabbt bli ett verkligt problem. Följaktligen bör campare se till att de använder sin kamin utomhus om det överhuvudtaget är möjligt – även om du har rätt typ av gas, partiklar, smutsiga kaminer etc kan påverka din kaminbränning.

För det andra, se till att du kan känna igen symptomen på kolmonoxidförgiftning. Att vara bekant med dessa symtom kan i vissa fall innebära att man räddar liv eftersom kolmonoxiden i sig är svår att märka utan detektor.

Enligt National Ag Safety Databaseden symtom på kolmonoxidförgiftning är följande:

  • Illamående och/eller kräkningar
  • Dåsighet
  • Andnöd
  • Hjärtfladdrar

Om du märker dessa symtom när du använder din campingspis, vänligen ta bort dig själv från närområdet så snabbt som möjligt. Då är det en bra idé att kontakta en läkare eller annan sjukvårdspersonal för att se till att du mår bra. I vissa fall kan en resa till sjukhuset behövas för att säkerställa att det inte finns några bestående effekter.

Skydda dig från kolmonoxid när du campar

Kolmonoxid är något som är värt att vara medveten om oavsett var du befinner dig. Förgiftning kan inträffa i hem, husbilar och tält. Dessutom är det inte lätt att avgöra om det finns en uppbyggnad på grund av att ämnet saknar doft. På grund av detta är det mycket viktigt att vidta de försiktighetsåtgärder som behövs för att skydda dig själv och din familj.

De Dartmouth-Hitchcocks webbplats tillhandahåller dessa tips att använda när du campar för att undvika kolmonoxidförgiftning:

  • Ventilation är din bästa vän. Laga mat utomhus i det fria om du kan, eller med dörrar och/eller fönster öppna om du är inne i en husbil.
  • Skaffa en detektor. Kolmonoxiddetektorer varnar dig för potentiellt farliga nivåer innan de kan bli ett verkligt problem. Se till att du har en som fungerar bra, har fräscha batterier och är lätt att se och/eller höra.
  • Var medveten om kolmonoxiden som kan skapas av andra. Kaminerna och avgaserna från närliggande campare kan ibland skapa problem. Var försiktig med hur nära du kommer andra campare och försök undvika att placera tält nära platser där högre halter av kolmonoxid kan släppas ut.
  • Underhåll. Utför regelbundet underhåll för din campingspis för att se till att den fungerar korrekt. Följ sedan riktlinjerna för den kaminen för att säkerställa bästa resultat.
  7 bra sätt att bära nycklar och telefon medan du springer

Men … Min vän provade detta och det fungerade bra

Så din vän kan ha en poänglåt oss titta på hur de kan ha gjort det.

Undantag finns för varje regel. Det finns spisar där ute som kan ta emot ett större utbud av bränslen. Camping spisar som GasOne GS-3400P kan använda antingen propan eller butan för matlagning. Detta är ett superbekvämt alternativ! Vill du ha flexibiliteten kan det vara värt att välja någon av dessa kaminer.

Som det visar sig, en hel del kaminer faktiskt kör på en blandning av propan och butan. Propan kan brinna vid MYCKET lägre temperaturer än butan (på grund av dess högre ångtryck). Bara för att din spis tar en bränsleblandning betyder det inte att den kan användas med ren propan eller butan. Använd alltid det bränsle som rekommenderas för kaminen.

Om det är viktigt för dig att kunna använda flera typer av bränsle i din campingspis, se till att forska mycket om kaminerna som kan hantera olika bränslen. Utöver det är det klokt att veta hur man gör de ändringar som behövs så att varje typ av bränsle kan brinna säkert.

Annars rekommenderar vi att du håller dig till det beprövade. Det betyder att du använd det bränsle som är avsett för din kamin och i rätt storlek. I slutändan garanterar detta högsta nivå av säkerhet och effektivitet, även om det inte alltid är det billigaste eller bekvämaste.

Nu kanske du undrar, varför ens använda butan? Tja, det finns fördelar och nackdelar du kan tänka på.

För er som ska köpa en ny campingkamin, att jämföra kostnaderna för olika typer av bränslen kan hjälpa dig att välja den kamin som passar dina behov och budget bäst. I vår artikel om ämnet här jämför vi kostnaderna för propan och butan för att ge dig en tydlig bild.