Kan du använda Pine Sol på mattan?

Pine-Sol är ett berömt rengöringsmedel för flera ytor som vanligtvis används för att rengöra, deodorisera och desinficera olika porösa och icke-porösa ytor i och runt hemmet. Rengöringsmedlet är särskilt effektivt för att få bort fläckar och fläckar och används vanligtvis för att rengöra områden i huset som lätt blir fläckiga.

Du kan använda Pine-Sol på din matta. Pine-Sol producerar inga skadliga gaser och kan framgångsrikt ta bort ihållande fläckar och desinficera mattan genom att förstöra sjukdomsbärande bakterier och virus. Du måste dock vara mycket försiktig när du använder industrirengöringen för att rengöra mattan.

Även om det är ett effektivt mattrengöringsmedel och kan bli av med lukten av urin, spyor och alkohol från mattor, kan lukten av Pine-Sol i mattor vara obehaglig för många människor. Resten av den här artikeln belyser de rätta stegen för att rengöra din matta med rengöringsmedlet effektivt och hur du hanterar lukten efteråt.

Hur man rengör en matta med Pine-Sol

Clorox Companys Pine-Sol är en av de mest använda multifunktionsrengörings- och desinfektionsmedlen för hem i USA. Den innehåller tallolja, isopropylalkohol, alkylalkoholetoxylater, rengöringsmedel och sulfonsyra. Pine-Sol är särskilt effektiv vid rengöring av mattor.

Nedan följer stegen för hur man rengör en matta med Pine-Sol. Det är viktigt att noggrant följa dessa steg för att ta bort all mattans fett, smuts, fläckar och bakterier helt och hållet.

1. Samla alla saker du behöver för att rengöra mattan

Placera alla nödvändiga rengöringsmaterial på rätt plats. Du behöver handdukar eller mikrofiberduk och vatten, samt outspädd tallsol. Vissa av dessa föremål, såsom vatten och städhanddukar, kan vara lätt tillgängliga i ditt hus.

Du kan också få de nödvändiga städmaterialen på nätet om du inte har dem hemma. Till exempel kan du köpa en uppsättning mikrofiberdukar som den ultramjuka och icke-slipande Amazon Basics rengöringsdukar i mikrofiber och rengöringsmedlet för flera ytor Pine-Sol Multi-Surface Cleaner (båda tillgängliga på Amazon).

2. Ta på dig lämplig skyddsutrustning

Pine-Sol genererar inga skadliga ångor och utgör ingen fara för människor. Långvarig kontakt med rengöringsmedlet kan dock orsaka hud- och ögonirritation. Se till att du bär nödvändiga säkerhetskläder när du använder Pine-Sol för att rengöra din matta.

Se även  Hur man blir av med självrenande ugnsångor

Använda latex- eller neoprenhandskar som t.ex Uxglove latexhandskar kommer att skydda dina händer från att torka ut. Dess strukturerade design hjälper ditt grepp. Dessutom skyddsglasögon som den reptåliga Safeyear Anti Fog Skyddsglasögon fungerar bra som ögonskyddsutrustning.

3. Utför ett fläcktest på mattan

Kontrollera om din matta är färgäkta innan du applicerar Pine-Sol på den. Färgäkta material bleknar inte när kemiska rengöringsmedel används för att rengöra dem. Du kan kontrollera om din matta är färgäkta genom att utföra ett punkttest på den.

För att utföra ett punkttest, dutta lite Pine-Sol på en liten, oansenlig del av din matta och vänta i några minuter. Om det inte finns någon missfärgning kan du rengöra resten av mattan med Pine-Sol. Du kan dock behöva späda ut rengöringsmedlet PIne-Sol kraftigt om missfärgning inträffar i slutet av punkttestet.

4. Rengör mattan med Pine-Sol

Följ stegen nedan för att rengöra din matta effektivt:

 1. Blötlägg en del av rengöringshandduken med Pine-Sol och gnugga den på plats.
 2. Fortsätt att gnugga fläcken tills den försvinner.
 3. Ta bort Pine-Sol med en ren, fuktig handduk.
 4. Låt mattan torka helt.

Hur man får bort Pine-Sol-lukt ur en matta

Även om Pine-Sol är säkert för användning i mänskliga utrymmen och husdjursvänligt, kan den bestående aromen av lösningen vara obekväm för vissa individer. Pine-sol-produkter kan utlösa allergiska reaktioner hos vissa människor, särskilt om de är känsliga för starka lukter och ämnen som limonen.

Vatten och tvättlapp kan få bort Pine-Sol lukten ur din matta. Torka av det drabbade området och ventilera ordentligt för att rensa bort lukten. Aktivt kolpulver och kattsand kan också absorbera kraftfulla dofter i en matta. Du kan också bli av med Pine-Sol-lukter med bakpulver.

Här är detaljerna om hur du kan få bort Pine-Sol-lukten ur en matta:

Använd en tvättlapp

Du kan lätt ta bort Pine-Sol dofter med vatten och tvål. Spola ner det matta området. Torka sedan bort vattnet och eventuell kvarvarande Pine-Sol med en tvättlapp.

Se även  5 orsaker till klibbiga linoleumgolv (och vad man ska göra!)

Efteråt, ventilera området noggrant. Du kan behöva upprepa denna process flera gånger för att uppnå önskat resultat.

Använd aktivt kol

Du kan också bli av med lukterna med aktivt kolpulver. Fyll en kartong halvvägs med aktivt kolpulver och låt den ligga på eller runt det drabbade området. Aktivt kolpulver absorberar lätt intensiva aromer och lämnar en neutral lukt på sin plats.

Du kan behöva använda många lådor om doften finns i flera rum i ditt hem; annars räcker en eller två lådor för ett medelstort rum.

Använd kattsand

Fyll botten av en kartong med cirka 2,54 cm oparfymerad kattsand och placera den i rummet som luktar Pine-Sol. Kattsand neutraliserar den skarpa lukten av Pine-Sol rengöringsmedlet snabbt och effektivt. Om lukten är genomträngande i hela ditt hem, kan du behöva använda fler lådor med kattsand.

Du kan få kattsand som är oparfymerad som t.ex Fresh Step Catsand. Det är ett utmärkt val att använda när du blir av med Pine-Sol-dofter. Den har aktivt kol men du kommer inte att lukta någon onödig tillsatt doft.

Använd bakpulver

Bakpulver är också ett utmärkt deodoriseringsmedel. Ös några skedar bakpulver i en skål och ställ den i området där doften av Pine-Sol finns. Bakpulver tar bort lukten av rengöringsmedlet.

Använd mattrengöringsmaskin

En annan gångbar metod är att använda en mattrengöringsmaskin som inte innehåller något rengöringsmedel. Pine-Sol kan tas bort från din matta med endast vatten och schampo. Det här alternativet är snabbt och enkelt, men du måste se till att inte skada mattan.

De Hoover PowerDash Mattrengöringsmedel är en effektiv mattrengöringsmaskin som kan hjälpa dig att deodorisera din matta med sin antimikrobiella borstrulle.

Tips för rengöring med Pine-Sol

Här är några tips för hur du använder Pine-Sol:

 • Gör ett stickprov innan du använder Pine-Sol på vilken yta som helst, inklusive mattor och mattor.
 • Använd alltid högkvalitativa handskar, skyddsglasögon och en ansiktsmask när du använder Pine-Sol för längre rengöringssessioner.
 • Förvara alltid Pine-Sol-flaskan på en torr plats borta från barn och husdjur.
 • Se till att spärra av det behandlade området tills rengöringen är klar.
 • Använd aldrig Pine-Sol med andra rengöringsmedel eftersom det kan orsaka produktion av skadliga gaser.
 • Du kan använda Pine-Sol i mattrengöringsmedel istället för det vanliga mattrengöringsschampot.
 • Om Pine-Sol gör att dina ögon eller hud blir irriterade, skölj med vatten och sök omedelbart läkare
Se även  Används för malpåse i huset

Vad mer kan du använda Pine-Sol som?

Förutom att vara ett utmärkt rengöringsmedel för mattor, mattor, kakel och toaletter, kan Pine-Sol användas för många aktiviteter. Vissa av dessa kan dock kräva att du hanterar rengöringsmedlet i koncentrerad form. Var noga med att bära lämplig skyddsutrustning när du hanterar Pine-Sol under längre perioder.

Pine-Sol kan också användas som:

 • Ett flugavvisande medel
 • En deodorizer
 • Ett skadedjursbekämpningsmedel
 • En bilbarnstolsrengörare
 • Desinfektionsmedel
 • Mögeldödare
 • Allrengöringsmedel
 • Färgborttagningsmedel
 • Urinrenare för husdjur

Vilka ytor bör du inte använda Pine-Sol på?

Pine-Sol är säkert för en mängd olika ytor och områden. Du kan använda den på hårda, icke-porösa ytor och tvätt, handfat, bänkskivor, möbler, mattor och trägolv. Pine-Sol är dock inte lämplig för specifika ytor eftersom det kan få det att blekna eller till och med skada materialet.

Använd inte Pine-Sol på icke-porösa ytor som koppar, marmor eller aluminium, samt köksutrustning och bilar. Det kommer att absorberas av dessa ytor och kan orsaka irreparabel skada. Även om Pine-Sol kan användas på lövträ, använd den inte på lövträgolv utan topplack.

Det är en bra idé att utföra punkttester på en yta innan du använder Pine-Sol rengöringsmedel.

Viktiga takeaways

Du kan använda Pine-Sol Multi-Surface rengöringsmedel för att rengöra olika ytor, inklusive mattor. Du bör dock utföra ett punkttest för att kontrollera om din matta är färgäkta så att rengöringsmedlet inte får den att blekna. Kom ihåg att alltid använda skyddsutrustning som skyddsglasögon, neoprenhandskar och ansiktsmasker för att arbeta med Pine-Sol under längre perioder.

Även om Pine-Sol i allmänhet är säkert för människor, kan lukten vara irriterande eller utlösa allergiska reaktioner hos vissa människor. Däremot kan du få ut doften av Pine-Sol ur mattor genom att tvätta med tvål och vatten.

Lämna en kommentar