Kan du använda ett ugnsrengöringsmedel i en självrengörande ugn?

Att rengöra ugnen är inget som de flesta av oss ser fram emot. Det är därför självrengörande ugnar för många är en gudagåva för deras liv. Vissa människor överväger till och med att använda en ugnsrengörare i självrengörande ugnar i ett försök att göra rengöringsprocessen ännu mer effektiv, även om det generellt inte rekommenderas.

Du bör inte använda ett ugnsrengöringsmedel i en självrengörande ugn eftersom värmen kommer att påverka rengöringsmedlet och släpper ut giftiga ångor. Kommersiella ugnsrengöringsmedel kan skada insidan av vissa självrengörande ugnar. Du kan använda ett ekologiskt gör-det-själv ugnsrengöringsmedel för att ta bort smuts medan spisen är avstängd.

Läs vidare för att lära dig mer om effekten av ugnsrengöringsmedel på självrengörande ugnar och allt annat du behöver veta om ämnet.

Varför är det en dålig idé att använda ett ugnsrengöringsmedel i en självrengörande ugn?

Det kan vara lockande att använda en ugnsrengöringsmedel tillsammans med din spiss självrengöringscykel i namnet av att inte lämna några stenar ovända för att säkerställa en fläckfri ugn. När allt kommer omkring antyder logiken att användningen av ett ugnsrengöringsmedel i en självrengörande ugn är som att tillsätta tvättmedel i en tvättmaskin. Tyvärr är det inte så det fungerar i självrengörande spisar.

Ugnsrengöringsmedel är speciellt framtagna för att hjälpa till att ta bort envis smuts genom att bilda en pasta över matrester – vilket gör det mycket lättare att rengöra.

För att uppnå dessa nedbrytande egenskaper innehåller ugnsrengöringsmedel frätande kemikalier, såsom natrium- och kaliumhydroxid (lut) och butoxydiglykol. Dessa kemikalier är farliga för din hälsa, vare sig de vidrörs eller inandas, vilket förklarar varför du rekommenderas att använda handskar och skyddsglasögon när du hanterar ett ugnsrengöringsmedel.

Som sådan kommer att starta upp den självrengörande cykeln med ugnsrengöraren inuti att resultera i produktion av giftiga ångor som kommer att skada alla levande varelser i ditt hem. Det betyder att du kommer att behöva evakuera huset under hela den period ugnen är självrengörande, för att inte tala om att noggrant behöva torka av varje plats i ugnen för att ta bort alla spår av de giftiga gaserna.

Dessutom kan vissa självrengörande ugnar inte hantera den frätande effekten av ugnsrengöringsmedel på deras ytor. Katalytiska (kontinuerligt renande) ugnar är känsliga för de frätande effekterna av kommersiella ugnsrengöringslösningar, rostar med tiden och hämmar deras förmåga att självrengöra ordentligt.

Hur fungerar en självrengörande ugn?

Förståeligt nog kan du ha tvivel om effektiviteten eller grundligheten hos en självrengörande spis, varför du kan överväga att lägga till en ugnsrengörare i ekvationen.

Självrengörande ugnar är anmärkningsvärt effektiva för att hantera härdat matrester. De rengör sig själv med antingen hög värme eller ånga.

Självrengörande ugnar med hög värme uppnår sitt mål genom att utsätta kaminens inre för extremt höga temperaturer, vilket sönderdelar allt organiskt material inuti ugnen, vilket gör rengöringen mycket enklare. Därför är allt du behöver göra efter självrengöringscykeln, vilket kan ta upp till 5 timmarär att helt enkelt torka bort askan med en fuktig trasa.

Å andra sidan kräver självrengörande ugnar som använder ånga att du häller en kopp vatten i botten av spisen. När du väl påbörjat självrengöringscykeln kommer ugnen att höja sin kärntemperatur till cirka 250 grader Fahrenheit (121 grader Celsius), vilket gör vattnet till ånga som mjukar upp de härdade matpartiklarna för att göra dem lätta att ta bort. Denna process tar vanligtvis cirka 30 minuter.

Självrengörande spisar med hög värme gör vanligtvis ett bättre jobb vid rengöring än sina ångbaserade motsvarigheter. Det beror på att de fördelar värmen jämnt inuti kaminen, vilket säkerställer en effektiv sönderdelning av matrester i alla skrymslen och vrår.

Ångbaserade enheter gör bara ett grundligt jobb i botten av ugnen eftersom det är där ångan produceras, vilket innebär att det alltid finns en chans att du kommer att behöva hantera envis smuts på ovansidan av spisen.

Problemet med självrengörande ugnar

Självrengörande ugnar kan spara dig lite armbågsfett; Det finns dock några (potentiella) nackdelar med att låta dem rengöra sig själv. Beroende på hur du känner om deras nackdelar kan du till och med välja att rengöra dessa enheter manuellt.

Självrengörande ugnar är energislukare

Till att börja med kan och kommer självrengörande ugnar göra en siffra på din energiräkning. Högvärmeenheter kräver flera timmar (2-6) för att slutföra en självrengöringscykel. Föreställ dig energin som förbrukas av en maskin som måste generera temperaturer över 1000 grader Fahrenheit (537 grader Celsius) i flera timmar för att göra ett jobb!

Ångbaserade självrenare kanske inte är lika energikrävande som ugnar med hög värme, men kommer ändå att få en bra kostnad.

Onödigt att säga, om du är en energimedveten individ kanske självrengörande ugnar inte är på vägen.

Självrengörande spisar producerar skadliga gaser under drift

Som du kan föreställa dig, kommer att bryta ner smuts genom att utsätta det för värme tills det blir till aska producerar rök som en biprodukt av förbränning. Dessa ångor kan vara otroligt illamående, så du rekommenderas att lämna rummet under en självrengöringscykel. Det betyder att du inte kan använda ditt kök på ett par timmar.

Dessutom släpper självrengörande kaminer ibland ut kolmonoxid (CO), vilket kan vara otroligt farligt i höga doser. Kolmonoxid frigörs ofta från en ugn om den inte är ren, och gasen produceras från bitar av mat och skräp som inte har torkats bort.

Som sådan måste du installera kolmonoxiddetektorer i ditt hem om du har en självrengörande ugn för att undvika att bli ytterligare en statistik för CO-förgiftning.

Självrengörande ugnar går sönder regelbundet

Utlösta säkringar och utbrända värmeelement kan förväntas vid användning av en självrengörande ugn; det är oundvikligt. De höga temperaturerna inne i ugnens trånga utrymme kan utplåna nästan vad som helst. Visst, porslinsbeläggningen gör att ugnens inre yta tål hög värme; detsamma kan dock inte sägas om värmeelement och säkringar som ofta innehåller plastdelar.

Dessutom är driften på en så hög nivå i flera timmar en annan anledning till att en självrengörande ugns säkring och värmeelement sannolikt brinner ut.

Med tiden kan de reparationer som behövs för att rätta till dessa fel lämna en rejäl buckla i fickan.

Så varför fortsätter tillverkare av självrengörande ugnar att producera dessa enheter trots deras inneboende brister? Det är enkelt; det är på grund av dig (konsumenten). Konsumenter vill ha apparater som underlättar deras liv.

Med tanke på att självrengörande spisar har varit i produktion sedan 1960-talet – deras fel trots det – kan det vara svårt för en tillverkare att sluta tillverka dessa apparater utan att skada deras varumärke. Som sådan är det bästa de kan göra att fortsätta leta efter lösningar för att kringgå dessa brister.

Kan du rengöra en självrengörande ugn manuellt?

Med tanke på de potentiella nackdelarna med att låta en ugn rengöra sig själv, kanske du undrar om det är rimligt att rengöra dessa enheter själv.

Den goda nyheten är att du kan rengöra en självrengörande spis manuellt utan att skada enheten. Jag rekommenderar dock att du använder ett ekologiskt gör-det-själv-ugnsrengöringsmedel istället för ett kommersiellt. De invändiga ytorna på vissa självrengörande ugnar är känsliga för de frätande effekterna av kommersiella ugnsrengöringsmedel.

Gör-det-själv-städare innehåller inga onödiga kemikalier, så dessa är ofta att föredra framför kommersiella rengöringsmedel. Här är ett exempel på en bra gör-det-själv-rengörare:

  1. Gör en pasta med en ¾ kopp bakpulver och en ¼ kopp vatten. Tillsätt lite vinäger för att skapa en kemisk reaktion med bakpulver så att det brusar något.
  2. Ta bort gallren och applicera det över hela ugnen inuti och låt det sedan stå i 30 minuter till en timme.
  3. Följande dag kommer du att upptäcka att det blir en bit av kakan att skrapa bort allt, tack vare hur den milt nötande bakpulver löser upp organiskt material.

Tips för att undvika oreda när du använder en självrengörande ugn

Helst ska du bara använda din ugns självrengörande funktion en gång var 3-4 månad. Genom att göra det kan du undvika de höga energikostnaderna för en självrengöringscykel och minska risken för att din maskin går sönder.

Som du kan föreställa dig kommer du att undvika spill och annat smuts vid matlagning att du inte behöver använda självrengöringsfunktionen, eftersom manuell rengöring blir mycket enklare.

Följande tips bör hjälpa dig i det avseendet:

  • Täck maten med aluminiumfolie när du lagar mat
  • Placera maten i en behållare med lock före tillagning
  • Använd en stekplåt eller påse där det är tillämpligt, till exempel när du lagar kött och grönsaker

Genom att använda tipsen ovan kan du förhindra de alltför vanliga spill som uppstår när du lagar stora eller feta måltider.

Slutsats

Självrengörande ugnar är livräddare, eftersom de ger dig friheten att laga dina favoriträtter utan att oroa dig för den fruktade saneringsprocessen.

Använd dock inte kommersiella ugnsrengöringsmedel i en självrengörande ugn. Dessa produkter är inte utformade för att användas i dessa enheter, och användning av dem kan skada ugnen. Dessutom kan ångorna som kommer från rengöringsmedlet som förångas av ugnens extremt höga temperaturer vara giftiga för hemmets invånare.

Låt ugnen självrengöras enligt tillverkarens instruktioner. Om du måste använda ett ugnsrengöringsmedel, använd då ett ekologiskt gör-det-självrengöringsmedel.

Lämna en kommentar