Kan du använda ett fyrasäsongstält på sommaren?

Är ett fyrasäsongstält okej för sommarbruk, eller blir det för varmt? Ta reda på hur fyra säsongstält klarar sig i sommarvärmen här!

Du kan använda ett fyrasäsongstält på sommaren, men du kan behöva vara extra uppmärksam på temperaturen i tältet. Många fyra säsongstält är gjorda för att hålla dig bättre skyddad från vind under mer extrema vinterförhållanden, så du kan behöva lägga tid på att kyla ner dem för att campa bekvämt.

Vad mer behöver du veta? Är 4-säsongstält verkligen så annorlunda än 3-säsongstält? Vilket är bättre till sommaren? Behöver du verkligen ett 4-säsongstält om du gillar att gå ut på vintercampingturer? Läs vidare, så kommer du hitta svaren på dessa frågor och mer.

Kan du verkligen använda ett 4-säsongstält på sommaren?

Om du redan har ett 4-säsongstält kanske du inte vill lägga mer pengar på ett tält för sommarbruk. Det är trots allt en tält designat för 4 säsonger. Som namnet antyder kan du verkligen använda ett 4-säsongstält på sommaren, men det kanske inte alltid är det bästa valet.

Om du till exempel bor i Texas, där det blir upp till 98 grader Fahrenheit i maj (som det gjorde igår), så är ditt 4-säsongstält inte alls en bra idé.

För att avgöra hur ditt 4-säsongstält kommer att fungera på sommaren, kanske du vill ta en titt på några funktioner i både tältet och var du campar. Vissa 4-säsongstält är gjorda med dubbla väggar. Naturligtvis är dessa tält ofta gjorda för att hålla värmen inne under vintern.

På grund av det kan de ha mindre luftflöde än tält designade för 3 säsonger eller mindre. I sommarvärmen som kan lämna dem ganska kvävande.

Det fina med dubbelväggiga tält är att ytterväggen ofta är avtagbar. Om du sover under öppna stjärnor kan du ha turen där du kan ta bort ytterväggen helt och hållet – det här skulle fungera alldeles utmärkt.

Därmed inte sagt att du inte kan kyla ner dem med andra medel. Förbi lämnar en dörr öppen (myggor!) en stund innan läggdags, eller ett fönster om ditt tält har ett, kan du få tillbaka sakerna till en fungerande temperatur i tid för sängen. Se till att sätt upp ditt tält i ett skuggigt område kan också hjälpa mycket.

Kort sagt, du kan behöva var beredd att ta några extra steg för att hålla ditt 4-säsongstält bekvämt. Det går dock säkert att göra. Det finns egentligen ingen anledning att ett 4-säsongstält skulle vara obeboeligt på sommaren.

  Hur man springer när man inte tränar för ett lopp: varför och hur

Även om du campar i ett välventilerat 3-säsongstält, camping på sommaren kan fortfarande bli ganska varmt! Utöver det kanske du inte alltid har tillgång till någon form av luftkonditionering, eller ens tillgång till en elektrisk fläkt. I dessa fall behöver du fler metoder till hands för att hålla dig själv och din familj cool. I vår artikel här hittar du tips du behöver för att hålla dig sval utan el.

4 säsongstält kontra 3 säsongstält: En jämförelse

Det bästa sättet att avgöra vilken typ av tält du behöver är att jämföra 3-säsong och 4-säsong alternativ sida vid sida.

För att underlätta detta har jag sammanställt lite information om två olika tält för varje sektion, ett i en lägre prisklass och ett som är i den dyrare änden. På så sätt kan du se vad liknande budgetar ger dig när det kommer till både 3-säsong och 4-säsong tält.

Exempel på 3-säsongstält

3-säsongstält är fortfarande inte slarviga när det gäller att hålla dig bekväm i en enorm variation av väderförhållanden. Efter att ha tittat igenom en mängd olika åsikter, artiklar och detaljer om specifika tält, har jag kommit till slutsatsen att ett rejält 3-säsongstält klarar i stort sett allt utom en vinterstorm.

Alternativ som REI:s Quarter Dome SL2 är mer än kapabel att hantera normala vädermönster, regn och till och med hagel. De tillåter lite mer luftflöde än andra alternativ eftersom de inte är designade för att hålla in din värme så mycket som möjligt.

De MSR Hubba 2 by MSR kommer in till ett högre pris och erbjuder lite mer kvalitet. Men detta är också ett tält som inte är designat för extremt vinterväder.

Båda dessa tält är slitstark och extremt lätteftersom de rekommenderas för backpacking.

Exempel på 4-säsongstält

Till skillnad från 3-säsongstält är 4-säsongstält det designade för att klara allt som vädret kan kasta på demförutom att bli träffad av blixten.

Många av dessa tält är också mycket lätt så att de kan bäras långa sträckor av vandrare och bergsbestigare. Vissa 4-säsongstält har dubbla väggar för att hjälpa till med hållbarhet och värmebevarande. Men 4-säsong tält som Svart diamant HiLight använd en extremt tålig enkelväggsdesign istället.

Vilka är skillnaderna?

Enligt REI-webbplatsen innehåller vart och ett av tälten jag har tittat på en rekommenderad användning. Om du tar en titt kommer du att kunna se att 3-säsongstält som jag har inkluderat rekommenderas för ”backpacking”, medan 4-säsongstälten rekommenderas för ”bergsklättring”.

  Så här roterar du dina Rollerblade-hjul: Steg-för-steg med bilder

Detta i sig kan ge dig en bra uppfattning om vilken typ av tält du bör använda. Väsentligen, om du vet att du kommer att vara i kyligt snöväder, så behövs ett 4-säsongstält. Bortsett från det kommer ett 3-säsongstält att fungera bra i de flesta fall.

Jag kan intyga min egen erfarenhet, efter att ha sovit i temperaturer på 30- och 40-talen (Fahrenheit), att ett 3-säsongstält kan fungera för dessa scenarier om allt du har att göra med är regn.

Kom ihåg att tältet är designat för att hålla vind och regn ute, du behöver fortfarande solida sovsäckar eller täcken, liggunderlag och eventuellt mer isolering (till exempel sovsäcksfoder) för att hålla dig varm.

Båda dessa typer av tält är mycket hållbar, pålitlig och lätt. Den största skillnaden är att 4-säsongstält erbjuder ett extra steg upp i hållbarhet och design, ifall det skulle hamna täckt av snö.

Behöver jag ett 4-säsongstält för vintercamping?

När du funderar på om ett 4-säsongstält är värt att köpa eller inte, tänk på var du ska campa under vintermånaderna. Det är en enorm skillnad mellan att campa i en kalifornisk vinter och en vinter i Wisconsin.

Camping i den förra kan i bästa fall ge dig några duschar under normala omständigheter, medan det senare kan innebära att du hamnar instängd i en snöstorm.

Det går inte att förneka det värmen som många 4-säsongstält är designade för att ge kan vara till hjälp för camping på vintern oavsett vilket tillstånd du befinner dig i. Som sagt, det gör dem inte absolut nödvändiga om du campar i ett område med mycket milda vintrar.

I alla fall, om du förväntar dig snö (eller åtminstone mycket kalla temperaturer) är det förmodligen värt att välja ett 4-säsongstält. De är mer hållbara under tyngden av snö och för att minimera överdriven ventilation och är därför bättre utrustade för att hålla dig varm.

Även om en utomhustemperatur på 40 grader kanske inte motiverar behovet av ett 4-säsongstält i sig, måste du fortfarande hålla dig varm! Kolla in vår artikel om ämnet här för ett antal tips för att hålla dig varm när du campar i kallare temperaturer.

När ett 4-säsongstält är användbart

4-säsongstält är vanligtvis designade med en otrolig lång hållbarhet. Till skillnad från det typiska tältet är de det skapad för att motstå den typ av vind och snö du hittar på ett berg.

  Är det säkert att använda en offentlig BBQ-grill?

Fundera ett ögonblick på hur mycket styrka det skulle kräva. När du klättrar på ett berg kan du lätt hamna i snöstorm. En fot eller mer snö kan lämnas kvar på ditt tält, och vindarna kan vara otroligt hårda.

Som ett resultat behöver du kanske inte välja ett 4-säsongstält under de flesta normala förhållanden, men om du planerar att campa på ett berg är det ett nödvändigt val. Annars kan de också vara till hjälp om du campar under extrema vinterförhållanden på marknivå.

När du ska välja ett 3-säsongstält

Även om 4-säsongstält kan byggas för de mest extrema förhållanden, 3-säsongstält är inte precis ömtåliga i sig. Dessa tält är gjorda för att klara nästan allt förutom en snöstorm. Regn, blåst och till och med små mängder snö kommer sannolikt inte att vara ett alltför stort problem när det kommer till hållbarhet.

Tänk dock på det sömmarna på 3-säsongstält kanske inte är riktigt lika förstärkta som på 4-säsongstält. De kommer fortfarande att vara mycket hållbara, men förvänta dig inte att de ska vara bra skydd för bergsklättring.

När det kommer till sommaren är 3-säsongstält ett överlägset val. Medan ett 4-säsongstält kan användas på sommaren, du kan komma på att du överhettas på grund av deras värmefångande design. Samtidigt ger 3-säsongstält lite mer luftflöde så att du kan hålla dig sval när temperaturen stiger ute.

Kortfattat, 3-säsongstält är idealiska för i princip allt annat än iskalla vintertemperaturer och stora mängder snö. Så om du inte planerar att campa på vintern är dessa tält ett perfekt val.

Om du bara är en campare i vackert väder kan du välja något som ett 2-säsongstält. I alla fall, det är vanligtvis klokt att vara beredd på möjligheten av en vår- eller sommardusch. 3-säsongstält gör detta bäst.

Om du inte behöver ett 4-säsongstält på sommaren, behöver du en sovsäck? Temperaturen lovar trots allt att vara behaglig och det kan räcka med en lätt filt eller två. I vår artikel som täcker detta ämne kommer du få den information du behöver för att avgöra om en sovsäck är nödvändig för sommarcamping. Kolla in det här!