Kan du använda en vanlig ryggsäck för vandring?

Du kommer att se många olika ryggsäckar längs vägen. De sträcker sig från enkla dagsäckar till 100+ liters ryggsäckar fyllda med alla typer av vandringsutrustning. Finns det något sätt att ha råd med en löjligt prissatt vandringsryggsäck? Kan du använda en vanlig ryggsäck för vandring?

Ja, för korta dagsturer kan du använda en vanlig ryggsäck. Försök att hitta en med mittbröstband och utmärkt axelstöd. Riktiga vandringsryggsäckar skulle vara bekvämare, men en vanlig skolryggsäck bör inte förstöra din resa.

Att välja rätt ryggsäck kan göra en enorm skillnad för din komfort på en lång vandring. En vanlig ryggsäck är tillräckligt bra i många situationer, men ibland behöver man en riktig vandringsryggsäck. Fortsätt läsa för att ta reda på när/var du kan köpa en riktig vandringsryggsäck.

Använder en vanlig ryggsäck för vandring

Du behöver verkligen ingen speciell ryggsäck för korta dagsturer. De är kanske inte särskilt bekväma, men du kan oftast klara dig på korta resor.

När jag först började vandra använde jag en billig bokväska från Walmart. Axelremmarna var tunna. Den hade 1 stort huvudfack, en liten ficka på framsidan och 2 vattenflaskhållare på sidan. Det var det perfekta paketet för mig. Jag var pank och det var billigt!

Min vandring/ryggsäcksresa började med korta 1-2 timmars vandringar strax utanför Columbus, Ohio. Det var ett sätt att få ut min hund ur huset och in i skogen. En vanlig gammal skolbarnsryggsäck var perfekt för det. Det fanns gott om plats för vatten, snacks, sweatshirts och alla mina hundprylar.

Jag insåg inte att jag skulle behöva en ordentlig vandringsryggsäck förrän jag började vandra bergsleder utanför Seattle. Vid slutet av dagen var mina axlar helt täckta av blåsor och jag var olycklig. Det var bara en 12 mils vandring, men jag inser snart att en vanlig ryggsäck inte skulle fungera.

Så hur vet du när det är dags att köpa en riktig vandringsryggsäck? Allt beror på hur långt du går och hur mycket utrustning du måste bära. Gör dig själv en tjänst och köp en vandringsryggsäck om du är på kanten. Även en billig ryggsäck är bättre än en vanlig skolväska! Ett billigt $20-30-paket som du skulle hitta på Amazon är allt 99% av människor behöver (det här är en fantastisk dagsväska).

Här är några skillnader mellan vanliga ryggsäckar och vandringsryggsäckar.

  • höftbälten: Ett höftbälte kan göra eller bryta en ryggsäck. Höftbältet omfördelar vikten så att den ligger på dina höfter och av dina axlar. Detta händer inte ofta med lätta förpackningar, men du kommer att märka en enorm skillnad på en 35+ liters förpackning. Höftbälten ger också stabilitet till ryggsäcken, vilket förhindrar att den vinglar.
  • Bröstbensband: Bröstband är särskilt användbara i ojämn terräng. Jag använder sällan mitt bröstbensband i platt terräng, men det hjälper verkligen när man går uppför. Det flyttar vikten från dina axlar och förhindrar växling under scrambles.
  • Fickor för vattenflaskor: Nästan varje vandringsryggsäck har fickor för vattenflaskor av alla storlekar. De flesta av dem är tillräckligt stora för att få plats i Nalgene vattenflaskor med bred mun (detta).
  • Hydrationsreservoarer: Vandringsryggsäckar har normalt ett litet fack för att lagra/skydda din vätskeblåsa. Se till att förpackningen du köper har ”hydratiseringsblåsankompatibilitet”. Jag använder ett inline backpacking filter (detta) fäst vid vätskebehållaren på min ryggsäck.
  • Kompressions-/redskapsremmar: Det finns många remmar på utsidan av min ryggsäck. Du kan spänna fast mycket saker på utsidan av din ryggsäck. Jag brukar ha vandringsstavar och lite andra saker utanpå ryggsäcken.
  Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?

Hur väljer jag en ryggsäck för en dagsvandring?

Det finns några frågor att ställa dig själv innan du väljer ett paket. Hur långt planerar du att vandra? Behöver du ta med dig mycket prylar? Kan du gå ner lite i vikt och välja ett mindre paket? Vilken ramstorlek behöver jag och vad väger min ryggsäck? Finns det något sätt att öka komforten för min ryggsäck (remmar, material, andningsförmåga)?

Du måste ta reda på rätt förpackningsstorlek innan jag går in på allt det där. Det finns massor av olika förpackningsstorlekar, även i kategorin dagsäck. De kan variera från små 10 liters förpackningar till 40 liters förpackningar som kan användas som helgryggsäck. Så vilken storlek ryggsäck behöver jag för en dagsvandring?

Vilken storlek ryggsäck behöver jag?

Det är svårt att säga vilken storlek en person egentligen behöver. Det finns 2 huvudtankar när du väljer förpackningsstorlek. Köp en liten ryggsäck så att du inte behöver bära mycket vikt eller köp en stor ryggsäck för att förvara mycket prylar.

Jag är pank, så jag köper alltid en kostym som är lite större än vad jag behöver. Du kan alltid ta ut saker ur en stor ryggsäck för att minska vikten, men du kan inte lägga till extra utrymme till en liten ryggsäck. Det är bra i teorin, men vikten på kostymen tenderar att krypa uppåt. Välj ett större paket så kommer du att fylla det med ”knappt nödvändiga” grejer. Jag kommer att diskutera några av de vanliga förpackningsstorlekarna nedan.

Snabb anmärkning: Kvinnor kan behöva köpa en mindre ryggsäck än en genomsnittlig man. Som en allmän regel bör din ryggsäck inte väga mer än 20 procent av din kroppsvikt. Förpackningar som marknadsförs till kvinnor maxar i intervallet 50-60 liter.

  Ska ved staplas med bark upp eller ner?

Liten förpackning (mindre än 20 liter)

En 20 liters vandringsryggsäck är den perfekta storleken för de flesta. Det är allt du verkligen behöver för en kort 1-3 timmars promenad (mindre än 5 miles) och den är tillräckligt liten för att användas utanför staden. Jag använder mitt 15 liters Kelty-paket (detta) alltid. Det är den perfekta handbagaget för flygplan och liten nog att använda på min cykel.

En 15-20 liters ryggsäck ger tillräckligt med utrymme för alla grunderna för en dagsutflykt. Du kan ta med dig vatten, snacks, mat, en jacka och några grundläggande vandringssaker. Jag gillar verkligen min Kelty tvättställ 15 liters förpackning. Den är superbekväm och väger mindre än 1 pund.

Ärligt talat kanske du vill köpa ett lite större paket om du har en budget. En 20 liters ryggsäck är bara bra för korta promenader. Det är bara ett sätt att ta med några väsentliga saker till fältet. Gå med ett större mellanregister på 27+ liter om du har råd att köpa bara en.

Mellanpack (20-36 liter)

Medelstora ryggsäckar är något större och kan ta dig till den långa dagsvandringen och till och med till övernattningsområdet. Dessa är perfekta för längre 8-12 mils vandringar där du behöver bära lite grundläggande överlevnadsutrustning. De har vanligtvis extra fickor, bekväma höftband och tjocka axelvaddar.

Jag skulle nog åka med en större ryggsäck för ryggsäcksresor över natten, men ibland kan man klara sig med en 36 liters ryggsäck på en övernattningsresa. Spänn bara fast ditt tält och liggunderlag på utsidan av din packning och du är igång.

Stor förpackning (36+ liter)

Större 36+ liters ryggsäckar kan användas på dagsturer, men jag skulle inte rekommendera det. Dessa ryggsäckar kommer att bli enorma och du kommer att bli frestad att bära med dig en massa onödiga prylar på korta vandringar. Moderna ryggsäckar har vanligtvis inre ramsystem för att fördela vikten över din rygg.

  Kan man slå upp ett tält på falskt gräs?

Du kan komma undan med en stor ryggsäck på dagsturer, men all den extra vikten kommer snabbt att slita ut din kropp. Jag bär bara min fulla ryggsäck när jag tränar för långa ryggsäcksresor. Dessa ryggsäckar är perfekta för 2-7 dagars ryggsäcksresor och erbjuder tillräckligt med utrymme för all din utrustning du kan tänkas behöva.

Hur långt vandrar du och svårighetsgrad?

Du måste ta reda på hur långt du ska vandra innan du väljer en ryggsäck. Beräkna det totala avståndet och gångsvårigheten innan du börjar din promenad. Detta är verkligen viktigt! Längre vandringar kräver en robustare och bekvämare vandringsryggsäck.

Vanliga ryggsäckar kan vara bra för korta vandringar, men du vill ha extra bröstband, tjocka axelvaddar och interna/externa ramar. Tänk på remmarna på din High School-ryggsäck. Jag kan nästan garantera att de gör ont i axlarna/ryggen när de är fyllda med tunga böcker. Det kommer att göra ont och bli gammal snabbt. Jag rekommenderar starkt att du köper ett riktigt vandringspaket om du ska gå i mer än 2-3 timmar. Med extra stöd och justerbarhet kommer du förmodligen inte ens känna ryggsäcken på ryggen. Min 40 liters ryggsäck känns som ingenting på ryggen.

Du bör också tänka på svårigheten i terrängen du färdas genom. Mycket teknisk terräng kräver en lätt packning med mycket justerbarhet. Ingen vill ha en växlingsryggsäck medan han klättrar uppför en bergstopp eller traskar genom hala stenar.

Material och andningsförmåga

De flesta vandringsryggsäckar är designade med helryggsventilationssystem för att minska svettning under ansträngande vandringar. Dessa mesh-system hjälper till att hålla dig svalare, men de fungerar inte så bra som jag skulle vilja. Mindre svett på ryggen innebär en bekvämare promenad.

Justerbara remmar

Dyra vandringsryggsäckar måste ha några remjusteringar för att få den perfekta passformen. De flesta vandringsryggsäckar har höftband, bröstbensband och justerbara axelband. Det här är från toppen av mitt huvud, men min ryggsäck har mer än 10 justeringspunkter. Jag kan fördela vikten perfekt så att den sprider sig över min rygg och centrerar den precis ovanför min höft.

Kvinnor kan överväga att köpa ett kvinnligt paket. De har vanligtvis kortare inre ramar och extra justeringspunkter att vira runt en kvinnas ram. Ett stort rampaket på en mindre kropp kommer att förskjutas obekvämt och blir obalanserat.