Kan du använda en SPOD-rulle för fiske?

Det finns så många fiskerullar där ute att det kan vara överväldigande och få dig att undra om alla, inklusive SPOD-rullar, ens kan användas för fiske. SPOD-fiske är en specifik teknik som används för att fånga fisk, och en SPOD-rulle fungerar bättre med den än andra rullar.

Kan du använda en SPOD-rulle för fiske? Du kan använda en SPOD-rulle för sötvattensfiske, och den kan vara särskilt effektiv när du fiskar karp, men i de flesta fall ger den ingen fördel. SPOD-rullar ska inte användas i saltvatten eller situationer där du bara behöver kasta korta sträckor.

Nu när vi vet att du kan använda en SPOD-rulle för fiske, vad gör den? Varför är den speciell och vad ska man använda den till? Vi tar upp dessa frågor och ger en översikt över vad SPOD-fiske är i detta inlägg.

Vad är en SPOD-rulle?

En SPOD-rulle är en rulle speciellt utformad för att användas med en SPOD, som ger ett överflöd av bete för att locka karp och andra liknande fiskar. SPOD är ett raketformat betesmatningssystem, som du släpper i vattnet för att släppa ut en stor mängd bete för att locka till sig fisk.

En SPOD-rulle är designad för att rulla i linje snabbare med mindre belastning på handleden eftersom färre rotationer krävs för att rulla i linjen. Detta beror på att du med SPOD-fiske försöker fånga en stor mängd fisk snabbt, innan de konsumerar betet och går.

SPOD-fiske kan ta mycket träning att bemästra. Rätt SPOD-spö gör att du kan släppa SPOD-raketen exakt i vattnet, och en SPOD-rulle hjälper dig att ta fisken till dig så snabbt som möjligt. Även om du bara kan hoppas på det bästa och kasta in SPOD, kan du använda dessa verktyg för att snabbt få kläm på det.

Kan du använda en SPOD-rulle för sötvattensfiske?

Det är tydligt att huvudsyftet med SPOD-rullen är att använda SPOD-missiler. Men du kanske undrar om du kan använda den för andra ändamål då SPOD-rullar kan vara dyra att köpa och du kanske inte alltid är intresserad av SPOD-fiske. SPOD-rullar är också tunga, och kräver ett stadigt spö för att stödja rullen.

Kan du använda SPOD-rullar för att fiska vid sidan av SPOD-fisket? ja! Som vi sa tidigare kan du använda SPOD-rullar för fiske, men nu kommer vi att utöka det till många typer av fiske.

Nästan alla typer av sötvattensfiske kan göras med en SPOD-rulle. Medan en SPOD-rulle är designad för att användas med ett SPOD-spö och SPOD-raket för att snabbt fånga ett stort antal fiskar, kan själva rullen användas med vilket spö du kan montera den på.

Den enda typen av fiske att undvika med SPOD-rullar är saltvatten, som vi diskuterar nedan. De flesta andra, speciellt ditt dagliga fiske på din lokala flod eller sjö, fungerar lika bra med SPOD-rullar som alla andra typer av rulle.

Hur skiljer sig en SPOD-rulle?

Tidigare har vi diskuterat hur en SPOD-rulle hjälper dig när du fiskar SPOD. Men vad är det egentligen som skiljer en SPOD-rulle än din vanliga billigare rulle som du kan hitta i fiskaffären?

  • Som nämnts tidigare har den en stor spole, vilket gör att du kan hålla mer lina. Detta kan inte bara vara användbart eftersom du har mer lina till ditt förfogande, utan det låter dig också använda en tjockare lina utan att ta slut på utrymme för att hålla spolen.

Detta kan vara en stor tillgång om du går för tyngre fiskar och du behöver en hårdare lina. Mindre, medelstora rullar har inte alltid en tillräckligt stor spole för att hålla en anständig mängd tunga linor jämfört med SPOD-rullar.

  • SPOD-rullar drar också in i linjen snabbare på grund av en högre utväxling än din genomsnittliga rulle. Det högre utväxlingsförhållandet innebär att du kan rada upp fler växlar på din rulle, vilket gör att varje vev radas upp snabbare.
  • Vissa SPOD-rullar har även extra linklämmor för olika linlängder. Detta kan också vara ett utmärkt verktyg inte bara för SPOD-fiske utan för alla typer av mete eftersom det kan hjälpa dig att få rätt avstånd du letar efter.
  Ska dina ledare vara starkare än din huvudlinje?

Vad kan du inte göra med en SPOD-rulle?

Många människor har hört talesättet ”Du kan göra allt en gång!” Roller är mer eller mindre på samma sätt. Du kan fiska en gång med varje rulle!

Men om man tjänar på det eller inte kan vara en helt annan diskussion. Till exempel kan du ibland ta med dig en sötvattenrulle som en SPOD-rulle för att fiska saltvatten, men den kommer att slitas ut mycket snabbare än om du skulle använda den ensam i sötvatten.

När kan man inte använda en SPOD-rulle?

  • I saltvatten, om den inte är speciellt gjord för saltvatten. SPOD-fiske görs inte vanligtvis i saltvatten så saltvatten-SPOD-rullar kan vara mycket svåra att hitta och dyra att köpa. Din sötvattens-SPOD-rulle är dock inte avsedd för användning i saltvatten eftersom den kommer att korrodera snabbt.
  • Kasta korta avstånd. SPOD-rullar är designade för att ge dig gott om lina, både när du kastar och när du apporterar. Om du bara ska kasta din lina korta sträckor är en SPOD-rulle inte vad du behöver.
  • Kontrollera viktgränsen för ditt spö. Om ditt spö inte kan rulla in flera fiskar bör du inte använda en SPOD-rulle.

Naturligtvis finns det många mer specifika situationer du kan stöta på där du inte vill använda en SPOD-rulle. De kan vara större och skrymmande, vilket kan vara obekvämt om du bara vill ta en kort resa. Hon däremot burk användas i de flesta situationer; det är bara inte alltid idealiskt.

Vad är SPOD-fiske?

SPOD-fiske använder en SPOD-missil för att skjuta en fångst av bete i vattnet för att locka fisk, vanligtvis karp eller liknande fisk, till en central plats runt missilens bete. Du kan då fiska ett stort antal fiskar snabbt, istället för att behöva släppa linan på de olika ställen där fisk kan vara.

SPOD-fiske kan snabbt öka dina fångster, men det används inte för tävling. Det är vanligtvis bara för sport eller rekreation eller vinst, inte tävling, eftersom det är svårt att reglera SPOD.

SPOD:er kan skjutas upp över ganska långa avstånd, upp till eller till och med över hundra meter. Detta kräver lite övning eftersom du behöver ladda betet noggrant och lära dig hur du kastar det korrekt på ditt SPOD-spö som vi kommer att prata om i ett senare avsnitt.

Även om SPOD-rullar är perfekta för att fånga fisk efter att ha avfyrat en SPOD-missil, är de också bra för att kasta ut din SPOD-missil. Du använder trots allt detta spö och rulle för att fånga fisken, så du vet säkert att du kastar din SPOD med ditt spö och rulle till en lättillgänglig plats.

Vad använder du SPOD Fishing till?

SPOD-fiske används oftast för att fånga karp och andra liknande fiskar. Alla fiskar som är tillräckligt långt borta för att du inte exakt kan få en slangbella att skjuta en sats bete på, kan du kanske fånga SPOD om du inte kan komma på en båt för dem.

När du lanserar en stor mängd bete på ett visst område, lockar du en samling fisk till den platsen. Detta är användbart om du inte kan ta dig ut på en båt eller om din traditionella slangbella, som traditionellt används för att leverera ett parti bete, inte klarar uppgiften.

  Vad man ska göra när havskatt inte biter i en damm

SPOD-fiske är unikt från andra stora betesleveransmetoder genom att det utförs med lina från ett fiskespö. Detta gör den idealisk för när du vill fästa din lina på ditt spö och kasta exakt varje gång, även om du kämpar för att kasta korrekt.

Vad är SPOD-stavar?

Rullar fungerar bara med spön så vi måste diskutera vad SPOD-spön är och hur de fungerar med SPOD-rullar eftersom de inte kan fungera effektivt utan varandra. SPOD-spön är kraftiga, eftersom de är designade för att kasta SPOD-raketen, som kan väga över ett halvt pund, långt ner i vattnet.

SPOD-rullar är också tyngre än medelrullen då de är mycket stora på grund av spolens storlek och det högre utväxlingsförhållandet. Du behöver ett spö som är tillräckligt starkt för att stödja den rullen, som vi diskuterade tidigare, och som också kan hantera den stora mängd fisk du rullar in.

SPOD-fiske handlar om att fånga så många fiskar som möjligt, så du vill inte bråka med ett svagt spö. Den extra vikten på rullen med att ständigt rulla in fisk så snabbt som möjligt kan bli för tungt för ett lättare spö.

Du kommer att vilja leta efter spön specifikt för SPOD, eller tunga om du inte kan hitta några SPOD-spön. Såvida du inte går online eller har en stor fiskebutik nära dig, kan du behöva nöja dig med ett allmänt standard tungt fiskespö.

Hur använder du SPOD-stavar?

Du kanske undrar om du ska använda SPOD-stavar annorlunda. Det enkla svaret är att endast när du kastar din första SPOD-raket i vattnet bör du justera ditt SPOD-spö så att det matchar din förinställda kaststrategi. Även där måste du bara tänka på SPOD:ns vikt.

SPOD kommer att väga betydligt mer än du är van vid, vilket kan göra det svårt för dig att göra ditt första kast. Du måste förbereda dig innan du försöker kasta din SPOD-missil, annars kan du bara kasta betet hela vägen ut! Slutet blir mycket tyngre än bara ett ess och en krok.

Förhindra att SPOD-missilen spills. Detta innebär att förbereda det i förväg som vi diskuterar nedan, men tänk också på att det finns en lucka för betet att läcka ut ur. Du kan trots allt inte leverera bete till fisken om du inte har något sätt att få ut betet ur raketen.

Öppningen där betet kan fly ändras från missil till missil. Håll raketen i rörelse för att hålla betet inuti, eller håll det med rätsidan uppåt tills det kastas, om du vill snabb kasta den långt bort. Hastigheten är nyckeln här. Läs nedan för hjälp med att fiska med SPOD.

Vilka andra spön kan du använda istället för SPOD-spön för SPODing?

SPOD-specifika spön kan vara svåra att hitta om du inte beställer dem, vilket kan vara en rejäl fraktkostnad, eller har en lokal fiskebutik. De kommer att vara särskilt svåra att hitta om du inte bor någonstans där karpfiske är populärt, eftersom karp traditionellt fångas. Du har dock ett annat alternativ.

Du behöver inte köpa ett spö som annonseras som ett SPOD-spö. Ja, SPOD-spön fungerar så bra för SPODing eftersom de är gjorda speciellt för det, men att köpa ett mer generiskt, kraftigt spö kommer inte att förstöra din resa. Faktum är att det fungerar nästan lika bra om inte lika bra eller bättre än ett SPOD-spö.

SPOD-spön är designade med tunga, breda rumpor som avsmalnar till en fin spets. Vanligtvis är de nedre två tredjedelarna av stången tyngre barer, med den översta tredjedelen smalnare ner till spetsen. Detta ger dig stöd av den tunga botten när du kastar din SPOD och när du rullar in fisk.

  Hur man byter olja på en 2-takts smutscykel

Man ska inte bara titta på spöets form, utan även hur mycket den kan bära. Kom ihåg att SPOD-rullar är skrymmande och tunga, vilket inte alla spön är gjorda för. Du kommer också att kasta raketen och rulla in massor av fisk, så kontrollera viktkapaciteten på ditt spö innan du köper.

SPOD fisketips och tricks

Var inte för hård mot dig själv om du inte får det först. Nedan finns några tips och tricks för att framgångsrikt casta din SPOD, men kom ihåg att det verkliga sättet du lär dig är genom övning. Du kommer inte att vara perfekt första gången, men det kommer att bli ett muskelminne efter tillräckligt lång tid.

Tills dess, läs våra tips och tricks som vi har samlat in från en mängd olika sportfiskare, både professionella och fritidsfiskare, om hur man framgångsrikt använder SPOD för fiske, karp eller annat. Dessa inkluderar att skjuta ut din SPOD-missil, fånga ett SPOD-beteområde och använda ett SPOD-spö och en rulle effektivt.

Förbered ditt spö, rulle och raket innan SPOD-fiske

Detta är viktigt, eftersom en felaktigt riggad raket kan öppna och spilla betet för tidigt, som vi diskuterade i föregående avsnitt. Vi kan inte ge dig instruktioner om din raket eftersom de alla är lite olika, men vi kan påminna dig om att kontrollera instruktionerna och följa dem noggrant!

Innan du fiskar bör du alltid kontrollera din utrustning inklusive spö och rulle. Kontrollera efter eventuella skador du inte märkte eller gör några reparationer du kan behöva göra. Du kan också göra detta efter varje SPOD fisketur.

Använd dina linklämmor på din SPOD-stav om du har en för exakt kastning

Många av oss kämpar för att få det perfekta kastet, men många SPOD-spön har svaret.

Eftersom du kastar din raket till en plats där du ska fiska, kan du fästa din lina på ditt spö när du gör ditt första kast för ett exakt kast till SPODed-platsen varje gång. Detta är särskilt användbart för nybörjare eller alla som kämpar med korrekt casting.

Hur du använder ditt spö och rulle effektivt när du fiskar SPOD

Här är ett litet sortiment av tips för att använda spö och rulle när du fiskar SPOD. Många av dessa hittades på American Carp’s Societys sida om SPOD-fiske. Läs vidare och se vilka tankar du kan stöta på och använda senare.

  • Dra fördel av det högre utväxlingsförhållandet i SPOD-rullen. Bara för att det fungerar hårdare för dig betyder det inte att du kan sakta ner. Fortsätt så hårt som en vanlig rulle för extra fisk.
  • Se till att du köper sportfiskevärldens arbetshästar. Tunga ändar med en gradvis avsmalnande ände är din bästa vän, men se till att det fortfarande är kvalitet, med ett namn som backar upp det annars kommer du fortfarande att kämpa med ditt spö.
  • Köp linjeklippare om du inte redan har dem. Vi nämnde dessa tidigare, eftersom de finns på vissa SPOD-spön, men om du inte redan har dem bör du skaffa några. De är väl värda pengarna om du inte är en professionell caster eftersom de hjälper din noggrannhet.

Slutligen, använd anständig lina med din rulle. Det finns ingen anledning att investera i en kvalitetsrulle och spö om du bara använder lina som kan gå sönder och inte rymmer det du behöver. Gå vidare och köp den längre hållbara och tjockare kvalitetslinjen, för det är vad din rulle är designad för.