Kan du använda en snurrande rulle för trolling?

Trolling är en typ av fiskemetod där beten dras bakom en båt i rörelse för att fånga fisk. Det anses vara en av de mest populära fisketeknikerna på grund av dess effektiva sätt att locka och fånga fisk.

Jag personligen älskar trolling! Istället för att sitta på en stillastående båt i timmar i sträck och vänta på att en fisk ska bita, får du utforska havet och njuta av landskapet det rymmer. Och du får ta med dig en hel kylare med fisk hem!

Trolling efter fisk kräver egen utrustning, men tänk om allt du har är vanliga snurrrullar? Kan du använda en snurrande rulle för trolling som ett alternativ?

Du kan använda en snurrande rulle för trolling så länge som rullen och spöet uppfyller kriterier som tål trollingens påfrestningar, inklusive 50lb linviktsstöd och minst 20lbs drag samt flera andra faktorer.

Så svaret är ja! Men innan du börjar trolling finns det flera faktorer du måste tänka på.

jävlas

Fördelar med trolling

Huvudkonceptet med trolling är att lura fiskar att tro att ditt bete flyttar byten. Som sådan beror hastigheten med vilken du flyttar din båt enbart på arten, livsmiljön och storleken på den sökta fisken.

Men vi kan inte bara kasta det i havet och kalla det en dag! Trolling är mer än att bara dra linjer genom vatten, trots allt.

Precis som att rikta in dig på vilket byte som helst, måste du noggrant välja rätt tid på dagen, djup och använda rätt fiskeredskap för att konsekvent fånga fisk medan du trolling.

Det kanske låter komplicerat, men det är mycket lättare än du tror.

Innan vi fortsätter, här är några av fördelarna med trolling:

 • Gör att du kan lokalisera fisk genom att täcka mycket mark på ett snabbt sätt
 • Ger exakt djup- och hastighetskontroll
 • Idealisk för dem som är obekväma med typiska cast-and-retrieve-tekniker
 • Maximerar noggrannheten vid gjutning av bete

Utrustning du behöver när du trollingfiskar

Dagens spinnare kan stå emot upphettade körningar och dragtryck mer än vad de var kapabla till för några decennier sedan. Så ja, du kan använda en snurrande rulle för att trolling!

  Laddar husbilsbatterier när de är anslutna till landström

Men trots det måste du först se till att du använder rätt snurrande rulle.

Få rätt snurrande rulle

Innan du börjar trolling med ditt snurrande hjul måste du se till att det har några funktioner. Några av dessa inkluderar:

 • Kan rymma minst 400 yards och en testflätlina på 50 pund
 • Kan applicera 20 pund drag utan svårigheter
 • Har en smidig apport även med tyngre fiskar
 • Byggd med högkvalitativa delar av rostfritt stål, så att den inte rostar efter flera offshore trollingturer
 • De Rullager måste vara väloljad för att minska friktionen under en körning
 • Kraftfull nog att dra kämpande fisk genom rörligt vatten

Två exempel på sådana snurrande rullar är Shimano Stella saltvatten och den Daiwa Saltist Spinning Reel.Kom dock ihåg att snurrande rullar i allmänhet inte är lika kraftfulla som rullar speciellt gjorda för trolling. Även med dessa krav kan du tycka att det är utmanande att använda din snurrande rulle jämfört med alternativet.


Detta beror främst på att du inte kan förinställa snurrande rullar till specifika steg. Om du gör det, finns det en stor chans att hakens plötsliga tryck kommer att bryta linjen.

För att förhindra detta är det bäst att ställa in din snurrande rulle på halvtryck och bara justera den till sin fulla kampnivå när du har fångat en fisk.

Jag vet hur svårt det är att justera rullen när man kämpar mot fisk, speciellt om det är otroligt grovt. Därför kan du behöva öva i förväg för att fullända konsten att fånga fisk med ett snurrhjul medan du trolling.

Dessutom är snurrande rullar vanligtvis inte gjorda med ”klackar” eller metallringar som gör att du kan spänna fast den i en sele som du gör på trollingrullar. På grund av detta måste du lägga på lite armbågsfett när du drar fisken du fångade till din båt.

Du behöver också oroa dig för att din rulle trasslar sig eller vrids när du drar in din fisk. Det är ett besvär som du kan undvika om du använder rätt rulle för jobbet.

  Är det okej att åka skidor utan skyddsglasögon?

Så om du kopplar upp en segelfisk, tonfisk eller marlin av en fin storlek, kommer du att önska att du hade en rulle som är mer rejäl och inte lika svår att använda.

Att få rätt spö

Även om du kan använda vilken rulle som helst för trolling, är spöets längd och styrka icke förhandlingsbara.

Ditt spö ska vara kort och styvt eftersom det är lättare att hantera och kontrollera när du fiskar.

Att trolling med ett bete skapar en nästan konstant spänning mellan spöet och linan. Därför kommer ett långt, piskigt spö inte omedelbart att låta dig känna vibrationerna från en fångad fisk.

Ett kort, styvt spö kommer också att rycka bort från en hake mycket snabbare om du till exempel stöter på en stubbe eller en stock. Så istället för att tillåta den att vrida sig och trassla, kommer stången helt enkelt att snäppa på plats.

Så länge du använder en spö som är tillräckligt kraftfull för att motstå trycket från rörligt vatten, är det liten eller ingen chans att den går av, till skillnad från långa stavar.

Kom ihåg att ju längre spö desto längre böj. Och vi vill inte att våra spön ska böjas under trolling.

Slutligen, den här typen av spö gör att du kan rulla in fisken från dess stim mycket snabbare utan att skrämma resten av gruppen. Det ger dig alltså möjlighet att fånga mer fisk från samma skola.

Här är några tips när du ska välja rätt spö:

 • Använd ett spö som inte är längre än 9 fot.
 • Sök efter ett någorlunda styvt spö som tål påverkan av en stor fisks flykt
 • Satsa på spön med rullstyrningar; de är idealiska för större arter av sötvattens- och saltvattenfiskar

Tips som hjälper dig att fånga mer fisk medan du trolling

Även om trolling låter enkelt, kräver det lite skicklighet, koordination och övning. Förutom att utrusta dig själv med rätt utrustning, här är några snabba tips att följa.

  21 tips för att få ut det mesta av din husbilsresa

Planera framåt

Innan du börjar trolling är det viktigt att ha en plan. Det är bäst att studera en karta och/eller ta ett flygfoto över platsen du planerar att trolla, identifiera en rutt och hålla sig till den medan du fiskar.

Använd dig av elektroniska fiskeanordningar

Det bästa vapnet förutom dina ögon när du trolling är en bra fishfinder som t.ex Garmin ECHOMAP.

Som namnet antyder låter fishfinders dig spåra och hitta fiskstim under vattnet. Detta är extremt användbart för att identifiera vilka djup som rymmer flest fiskar, vilket ökar din chans att åka hem med ett stort drag.

Fortsätt flytta

När du väl krokar en fisk, stoppa inte din båt! Sätt den i neutralläge istället. Oavsett vad, håll din båt i rörelse framåt och bekämpa fisken du fångade medan du flyttade.

Små steg

Detta råd riktar sig specifikt till dem som planerar att trolling för första gången. Jämför dig inte med trollingproffs som fångar över fem tonfiskar på mindre än en timme, särskilt när du fortfarande håller på att lära dig.

Vi rekommenderar att börja med tre rader; en på varje sida och den andra ute i din båts rygg.

När du är bekväm med linjerna du kastar kan du börja lägga till en mer komplex installation. Tre rader är säkert bättre än att ha tio som trasslar ihop sig kontinuerligt.

Slutsats

Kan du använda en snurrande rulle för trolling?

Ja, men det är inte den perfekta rullen för trolling. Detta är dock inte att säga att du inte borde. Så länge du har rätt färdigheter och en rulle som kan stå emot fångsten, gör det!

Framgång beror trots allt på hur du ställer dig till sporten. Ju högre kunskapsnivå du har, desto större är dina chanser att lyckas.