Kan du använda en sjöfiskespö i havet?

Så du vill fiska i havet och du undrar om du kan använda dina sötvattenredskap i saltvatten? Du har hört att din sötvattenstång och redskapet kommer att rosta från saltvattnet.

Kan du använda en fiskespö i havet? Tekniskt sett, ja, du kan använda din sjöstång för havsfiske. Men alla poler är inte skapade lika. Vissa kommer att fungera bättre än andra. Det beror på vilken typ av fiske du planerar att göra och vilken typ av fisk du planerar att fånga.

Om en minut kommer vi att gå igenom några tips om hur du använder ditt fiskespö i havet. Men först, låt oss gå över några av skillnaderna mellan de två typerna av stolpar.

Vad är skillnaden mellan en sötvattenspol och en saltvattenstång?

Pålitliga och väl lämpade spön och rullar är basen för alla framgångsrika fisketurer, oavsett om du fiskar i sötvatten eller saltvatten. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara en skrämmande uppgift att ta reda på vilket redskap som är mest lämpligt för den typ av fiske du håller på med. Saltvatten- och sötvattenredskap har distinkta egenskaper. Låt oss titta på några av dem.

Spöet

Anledningen till att det är bättre att använda en saltvattenspö och rulle i havet är att de är designade för att motstå saltets frätande egenskaper. De flesta saltvattenspön som du hittar är konstruerade med grafit eller glasfiber.

Jämfört med grafit är glasfiberstolpar robustare och kraftfullare. Men grafitstolpar är känsligare och styvare.

En skillnad mellan sötvattensfiske och saltvattenfiske är storleken på fisken. Saltvattenfiskarter har ett mycket bredare utbud än deras sötvattensmotsvarigheter. Det betyder att a saltvattenspö måste klara tyngre vikt.

När du jämför sötvattenspön och saltvattenspön, kommer du att upptäcka att saltvattenspön är mycket mer omfattande och tjockare.

Typer av sötvattenspön inkluderar betesgjutning, spinning, teleskopisk, sluten stiftkastning, ultralätt och kolfiber. Och de olika typerna av saltvattenspön är beteskastning, spinning, trolling och jiggning.

Här är en utmärkt video med mer information om hur du väljer rätt fiskespö:

Saltvattenrullar

Utöver skillnaderna i spön, har saltvatten- och sötvattenrullar också distinkta egenskaper. Havsfiskerullar kommer med förseglade höljen som hindrar saltvattnet från att komma in. En annan korrosionsbeständig egenskap hos saltvattenrullar är att deras yttre hölje är anodiserat.

  De 5 bästa hjälmkamerorna för Dirt Biking

Det är bäst att använda saltvattenspön och rullar i havet eftersom sötvattenrullar är det mer benägna att rosta, korrodera och skadas när de utsätts för den hårda miljön med saltvatten.

Rullar för saltvattenfiske klassificeras som höghastighets eller låghastighets. Med höghastighetsrullar har du ett utväxlingsförhållande på mer än sex till ett. Det gör att du kan hämta i högre hastigheter. Låghastighetsrullar har å andra sidan ett förhållande på mindre än fyra till ett. Låghastighetsrullar ger mer kraft, vilket är särskilt användbart när du slåss mot stora fiskar.

Liksom spöna finns saltvattenrullar i tre olika typer: beteskastning, spinning, trolling och jiggning.

Sötvattenrullar

Det finns också tre olika typer av sötvattenrullar: spinning med öppen borg, betesgjutning och sluten spinngjutning. Med bete-casting rullar får du en jämn vindmekanism. Detta förhindrar att du fastnar och fastnar när du kastar dina beten.

Spinnande rullar med öppen borg är annorlunda. De använder en fast spole som är monterad under stången. Slutna spinngjutrullar har även en fast spole utan linrullen och stor trådbygel där linan kan kastas ifrån. De stängda spin-casting-rullarna är utrustade med pickup-stift och en metallkopp för att hjälpa dig att linda linan på spolen.

Linjens kapacitet

Ett annat sätt som saltvattenrullar skiljer sig från sötvattenrullar är i deras linjekapacitet. Du kan vanligtvis hitta linkapaciteten på rullens kropp. Den ska matcha den rekommenderade linvikten som är märkt på ditt spö.

Eftersom havsfiske använder större lockvikter för de tyngre och större fiskarterna, din linjekapacitet bör också vara större.

Om jag vill använda samma stolpe för sjön och havet, vilken typ av stolpe ska jag använda?

När du letar efter rätt sötvattens- eller saltvattenspö är det viktigt att du överväger vilken typ av fisketeknik du tänker använda. Planerar du att trolling offshore efter kungsfisk? Eller planerar du att gjuta crankbaits till lite largemouth bas i din lokala damm?

Efter att du har bestämt din teknik kan du räkna in styrkan och storleken eller din målfiskart. Detta hjälper dig att välja lämplig spökraft.

Om du vill skaffa ett mångsidigt spö som du kan använda när du fiskar i saltvatten såväl som sötvatten, bör du leta efter en medelkraftig saltvattenspö som är klassad för linvikter från 8 till 17 pund.

  Den kompletta guiden till maskfiske efter öring

Saltvattenspön som är lätta kan användas i sötvatten, men det är förmodligen inte den bästa idén att använda ditt sötvattenspö i saltvatten eftersom spö och redskap kanske inte är gjorda av korrosionsbeständiga material.

Om du verkligen vill använda ditt fiskespö i havet kan du göra det, men det finns några viktiga saker du måste göra för att skydda din utrustning.

För mer information om hur du använder din sötvattenstång i saltvatten, läs här.

6 tips för att använda ditt sjöfiskespö i havet

Som vi har diskuterat håller inte sötvattenspön nödvändigtvis bra i en saltvattenmiljö. Men det betyder inte att du inte kan använda din sjöstång i havet. Du kan. Det finns dock några saker du måste göra för att skydda din utrustning.

Det går inte att komma runt det – någon form av spö och rulle som du använder i saltvatten kommer att få salt på det. Detta är definitivt sant om du surfar fiske. Inte bara får du saltvatten på din utrustning med surffiske, utan du kommer förmodligen också få lite sand i rullen.

Saken är den att när du använder din fiskerulle i sötvatten kan du gå flera år utan att behöva göra något underhåll på din rulle. Så är det inte med saltvattenfiske. Nyckeln till att använda din sötvattenspö och rulle i saltvatten är att ta dig tid att bryta ner rullen och rengöra den noggrant.

1. Skölj av saltet!

Alltid, och jag menar alltidskölj av din fiskerulle och spö med sötvatten efter att du använt dem i saltvatten. Läs här för mer information om hur du rengör din sötvattenspö efter att ha använt den i saltvatten.

2. Rengör allt noggrant

Se till att du tar dig tid att ta bort allt från din rulle och spö som kan vara frätande. Glöm inte de små skräpbitarna som kan fastna i springorna.

3. Smörj

Du bör regelbundet smörja din fiskerulle, oavsett om du använder en sötvattensrulle eller en saltvattenrulle. Förresten, här är en artikel jag har skrivit som förklarar den bästa oljan och fettet vi hittat för att rengöra och underhålla dina fiskerullager och delar.

  Fiska med en GoPro Hero 8: Inställningarna du behöver veta

4. Ingenting varar för evigt

Inget varar för evigt. Även din utrustning som är speciellt gjord för saltvatten kommer så småningom att påverkas av saltets mycket frätande kraft.

5. Tänk på storleken på fisken

Om du ska använda ditt sötvattenspö och rulle i saltvatten, bör du vara säker på att du använder det för att fiska efter några av de mindre fiskarna. Nu, om du planerar att fiska efter storviltfisk som hälleflundra, tonfisk eller marlin, kommer du att vilja använda ett starkare spö och rulle som är gjorda speciellt för saltvatten.

6. Alla fiskespön är inte skapade lika

Eftersom alla spön och rullar är olika, kommer du att upptäcka att en del sötvattenredskap inte ens kommer att hålla en enda gång i saltet. Andra skulle kunna hålla i flera år om du underhåller dem ordentligt.

Om du letar efter en utmärkt sötvattenrulle som du även kan använda i saltvatten rekommenderar vi att du använder Shimano. Shimano (klicka för att se på Amazon) är känt för sina sötvattenrullar som kan överleva att användas i saltvatten om du underhåller dem ordentligt.

Poängen

Du kan enkelt använda fiskespön och rullar gjorda för saltvatten i sötvatten, och du behöver inte oroa dig för ytterligare underhåll. Du kan också använda sötvattenspön och rullar när du fiskar i saltvatten; det kommer dock att kräva mer underhåll.

Så om du ska köpa ett nytt fiskespö som du vill använda i både sötvatten och saltvatten, är det bäst att gå med ett saltvattenspö och rulle. Om du är fast besluten att gå med sötvattensutrustning rekommenderar vi att du använder Shimano med deras utmärkta rykte för att fungera bra i såväl sötvatten som saltvatten.

Om du bara undrar om du kan använda sötvattenspolen som du för närvarande äger i havet, då är svaret ja, men du bör fortsätta med försiktighet. Var noga med att lägga tid på att utföra korrekt underhåll. Och alltid, alltid, alltid skölj av din stolpe noggrant efter varje användning.

Lycka till med fiske!