Kan du använda en lastlåda på ett husbilstak?

Vädret blir varmare, och det innebär att resa. Det är dags att lasta upp din husbil och ge dig ut på vägen. Men vad gör du om din husbil får ont om plats? Vilka alternativ har du?

Kan man använda en lastlåda på ett husbilstak? Ja, en lastlåda kan användas på ett husbilstak om husbilstaket är utrustat eller kan förses med takräcke. Det är dock inte alla husbilar som har denna förmåga. Innan du köper ett takräcke eller lastlåda, kontrollera om din husbil kan underhålla ett takräcke.

När du reser vill du ha den utrustning och de saker du behöver för att njuta av din resa. Du vill också ha en säker plats att förvara värdesaker på. Lastbärarlådor är din lösning. I det här inlägget ska vi titta på vad din husbil behöver för att kunna installera en lastbärare, hur du installerar lastbäraren och lära oss om populära lastbärare.

Först och främst – vad vill du ha i en lastlåda?

När du bestämmer dig för vad du vill ha i en lastlåda måste du väga flera alternativ:

 • Storlek kontra aerodynamik. Naturligtvis, ju mer lagringsutrymme, desto bättre. Men ju högre lastlåda är, desto mer kommer det att påverka din skåpbils aerodynamik. Förlust av aerodynamik kommer i sin tur att påverka din plånbok.
 • Pris kontra hållbarhet. Din lastlåda kommer att ta stryk, mellan väder, vind och väglag. Ta reda på hur många gånger du planerar att använda rutan när du anger din budget.

En sak som folk vanligtvis inte tänker på förrän det är för sent är hur lastlådan öppnas. Vissa öppnas framifrån medan andra öppnas från sidan.

Helst vill du ha en som öppnas från sidan, speciellt passagerarsidan. Vanligtvis är detta den mest bekväma och säkra sidan eftersom när du kör av vid sidan av vägen är passagerarsidan borta från vägen.

Installation av en lastlåda

För att installera en lastlåda på din husbil behöver du ett takräcke, som har sidobalkar och tvärbalkar. Husbilar finns i många olika stilar från ett fast tak till ett högt tak till ett poptak.

  Håller lägereldar borta björnar?

Ett fast tak husbil är vanligtvis utrustad med takräcke. Vissa tillverkare av en högt tak har ställ. Med ett pop-top-tak, om du kan ha ett ställ beror på typ av pop-top din skåpbil har.

Om du behöver ett takräcke installerat är följande företag specialiserade på att tillverka takräcke för husbilar:

 • Thule takräcken är lätta att installera på egen hand. De fungerar för de flesta märken och modeller.
 • Vangooutdoors takräcken är gjorda av lätt aluminium och är mycket flexibla. Tvärstagen kan monteras på vilken plats som helst och hjälper till att rymma fläktar, ventiler och luftkonditionering.
 • Roambyggda takräcken är ett annat anpassat takräckesföretag. De har åtta olika takräcken tillgängliga i en rad olika priser.
 • Takräcken i aluminium använder lättviktsaluminium och är specialtillverkade. De kommer att skräddarsy alla öppningar som du behöver.

De flesta lastlådor kommer färdiga att installeras och behöver inga verktyg för att installeras.

Hur man installerar en lastlåda

Själva installationen av en lastbärarlåda är enkel, och en person kan installera de flesta av dem. När du installerar en lastbärare ser du först till att bäraren passar tvärstagen på ditt tak. Om lasthållaren passar tvärstängerna, kontrollerar du hur du installerar lasthållaren.

Yakima Cargo Carrier är installerad genom att öppna klämmorna som finns inuti lådan och lossa hjulet ett 1/2 varv. Du lyfter sedan upp bäraren ovanpå fordonet, placerar klämmorna framför tvärbalkarna, skjuter klämmorna längs spåren för att koppla in tvärbalkarna. När lådan är i rätt läge, stäng klämmorna och dra åt hjulet.

Thule Cargo Carrier installeras genom att placera lastbäraren på taket och matcha monteringspunkterna över tvärbalkarna. När du väl är uppställd, öppnar du lättgreppen och sätter in dem i monteringsspåret och sedan över fordonets tvärbalkar. När alla lättgrepp är i rätt läge, dra åt dem genom att vrida.

Andra inlägg av intresse

 • 11 sätt att stoppa kondens när du sover i en skåpbil
 • 19 tips för att välja den bästa kikaren för skåpbilscamping
 • Hur hög är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide
  Kan du bära två baslager?

Topp 5 rekommenderade lastlådor för husbilar

5 Rekommendera lastlådor utan speciell ordning med för- och nackdelar.

Yakima SkyBox 21 Aerodynamisk

Här är en fantastisk förvaringslåda skapad av Yakima. En lätt och aerodynamisk förvaringslåda. Carbonite-materialet är till 80 % återvunnet. Lätt att öppna och stänga. SkyBox använder en superlås säker stängning och ett integrerat SKS-låssystem för att hålla innehållet säkert.

Finns i fem storlekar: 12, 15, 16, 18 och 21 kubikfot. Minsta och maximala tvärbalksspridning är 24″-26″. En person kan installera den, men två personer gör installationen enklare. Den kommer med en begränsad livstidsgaranti.

Proffs:

 • Dubbel sidoöppning
 • Lättvikt
 • Ingen montering
 • Finns i en mängd olika storlekar

Lura:

 • Nyckeln stannar i låset när den är öppen

Thule 682 Sidekick

Denna lastlåda är den minsta låda som Thule tillverkar, men den är perfekt för att hålla mycket vikt och inte ta upp mycket takutrymme. När den väl är monterad, gör dess ringa storlek att den kan installeras av en person. Den kommer med livstidsgaranti. Den kommer också med två lås för att säkra lådan.

Proffs:

 • Lättvikt
 • Enkel installation
 • Rymmer 110 lbs.

Lura:

 • Det kräver en del montering innan installation

Thule Pulse

Pulse lastlåda finns i 3 olika storlekar beroende på behov. Alla versioner kan hålla upp till 110 lbs. Denna lastlåda rymmer skidor och snowboards. På grund av den större storleken kräver det två personer för att installera lastbäraren. Den unika designen gör att den kan stå på taket året runt. Den har minskat luftmotstånd, vilket innebär bättre bensinkörning.

Proffs:

 • Lättvikt
 • Rymmer 110 lbs.
 • Ingen montering krävs
 • Rymmer skidor och snowboards

Lura:

 • Låsmekanismen kunde vara bättre

Thule Force

The Force är en av Thules premiumdesigner. Den finns i en mängd olika storlekar från 13 till 21 kubikfot. Kraften kan laddas och lossas från båda sidor. Den levereras med ett överdimensionerat säkert lås för att se till att lådan är säker. Denna bärare är mycket enkel att montera. Priset varierar beroende på storlek.

Den här videon ger dig lite mer information om Force.

  Hur mycket kostar det att byta markistyg för husbilar

Proffs:

 • Dubbel sidoöppning
 • Rymmer 110 lbs.
 • Ingen montering

Nackdelar:

 • Lägre bensinkörning

JEGS 90098

JEGS lastlåda är kompakt och lätt att montera. Den har 18 kubikfot utrymme. Dess ringa storlek kräver endast en person att montera. Den är vattentät och behöver inga verktyg för montering. Den kan endast installeras på tvärskena system som är klassade till 150 pund och mer.

Proffs:

 • Rymmer 110 lbs.
 • Montering utan verktyg

Nackdelar:

 • Öppnas bakifrån istället för från sidan

Vilka andra förvaringshållare kan jag använda?

Några andra alternativ för förvaring är bagagekorgar och bärkassar. Bagagekorgar kan fästas på taket på fordonet och är öppna ovanpå. De är bra för förvaring av cyklar och andra stora föremål.

Bärkassar är också fästa på taket, och de liknar lådan, förutom att de har en mjuk struktur och förvaras plant när de inte används. Du kan även installera dessa väskor utan takräcken.

RoofBag Rooftop Cargo Carrier Bag är ett utmärkt val om du inte vill ta itu med montering av takräcken.

Vilka alternativ har du om du inte vill installera takräcken?

Om du inte vill installera takräcken, du kan använda bakmonterade lastbärare som använder släpvagnsdrag. Dessa lastbärare kan vara lådor eller korgar. Du kan också använda bilbärkassar och installera dem med remmar.

Hur förvarar jag lastlådan när den inte används?

När den inte används, förvara lastlådan på en sval och torr plats. Förvara den platt på basen, antingen på marken eller på en hängande hylla i garaget. Solljus kan skada lådan, varma temperaturer kan förvränga lådan och kalla temperaturer kan spräcka lådan.

Slutgiltiga tankar

Lastlådor kan vara ett bra komplement till alla husbilar. Kostnaden för att lägga till en kommer inte att sätta dig mycket tillbaka heller. De ger dig det extra förvaringsutrymmet du behöver när du reser eller ska ut och campa för en veckas äventyr.

De flesta installerar enkelt och ger mer utrymme utan att sakta ner dig. Istället för att försöka stoppa in allt i din husbil, överväg att köpa en takbärarlåda istället.