Kan du använda en baitcaster för öring? (Och hur man gör det)

Under de första 20 åren av min fiskekarriär använde jag egentligen bara ett spinnspö för att trolla efter kokanee och öring. Jag skaffade mitt första beteskastningsspö för något år sedan och i det här inlägget kommer jag att prata om huruvida du kan använda en beteskastare för att fånga öring.

Det enkla svaret är ja, du kan använda en baitcaster för att fiska öring. Du kan använda dem för att trolla med eller att kasta från land, och jag föredrar faktiskt att använda dem framför spinning eller andra fiskespön. De är lite svårare att använda och kommer att kräva lite övning, men de är roligare att fiska med och du kan få bättre krokar när du använder dem. Om du bara kunde ha en uppsättning skulle jag förmodligen rekommendera ett spinnspö, men om du ville ha ett andra spö skulle jag definitivt gå med en baitcaster.

Jag kommer att gå igenom den exakta inställningen jag använder för öringfiske och hur man faktiskt fiskar efter dem. Vi kommer att täcka vilken baitcaster jag gillar bäst, vilken fiskelina jag normalt använder, de perfekta beten/beten och några andra tips. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om öringfiske.

  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta
  • Den bästa lock-/blinkfärgen för öring

Bästa baitcaster för öringfiske

Jag har inte kunnat prova varenda baitcaster där ute så jag kan inte säga säkert vad den bästa är. Jag har dock provat några och jag ska prata om vilka jag gillade bäst och varför. En kommer att vara för nybörjare eller personer på en budget och den andra blir lite högre ände. Båda fungerar jättebra dock.

Den allra första baitcaster jag köpte hade en Shimano SLX rulle med ett Ugly Stik Elite kastspö. Hela installationen var mindre än $150 och jag tror att det är det bästa alternativet under det beloppet. Det är inte den smidigaste eller mest kraftfulla installationen, men den har alltid gjort det jobb jag behövt. Rullen var jämnare än några av de avancerade rullarna jag har använt och spöet var superstarkt (jag fick det medium-tunga alternativet). Du kan se en fullständig recension av dem genom att klicka på länkarna ovan.

  Så här bär du extra bränsle på din Dirt Bike

Om du vill spendera lite mer pengar för att få en rulle av något högre kvalitet så skulle jag rekommendera Shimano Scorpion (se det på Amazon). Du kan slänga den på Ugly Stik-spöet eller Dobyns Fury (kolla priset på Amazon) är också ett fantastiskt spö. Det är verkligen inte så stor skillnad när det kommer till rullarna. Scorpion kommer att kasta lite längre och vara lite smidigare på apporten. Dobyns-spöet kommer att vara mycket känsligare (känner de små tuggan bättre) än Ugly Stik.

Om du bara ska fiska efter mindre öringar så vill du förmodligen skaffa en medium eller medium-light fiskespö. De är inte stora fiskar och du kommer inte att känna bettet lika bra med ett tyngre spö. Jag fick ett medeltungt spö till min baitcaster eftersom jag använder det för att fånga större fiskar också. Det fungerar ändå bra för öring och jag gillar det eftersom det är mångsidigt.

Hur du ställer in din Baitcaster

Det finns verkligen inte ett rätt sätt att ställa upp ditt spö men jag ska visa dig vad jag gör. Jag använder en väldigt liknande installation för de flesta av mina riggar eftersom jag gillar att hålla saker som enkelt och lätt som möjligt. Jag vill inte behöva ändra allt beroende på vad jag fiskar efter och jag är säker på att du är likadan. Du måste dock göra små justeringar.

Det första vi ska prata om är vilken fiskelina man ska använda. Det är egentligen inte jättemycket vad du använder men jag går nästan alltid med en 20 lb flätad linje med en 4 lb fluorocarbon leader (du kan använda rak fluoro eller mono om du vill). Anledningen till att jag går med fläta är att den gjuter längre, är känsligare, håller längre och är starkare än mono eller fluor. Jag kommer att använda en fluorkarbonledare eftersom det är svårast för öring att se.

  Fiske med inline spinnare: Ska du lägga till vikt?

Någonstans runt omkring 4 fot lång borde göra susen för din ledare. Skillnaden mellan en spinning- och baitcasting-inställning är att du inte behöver använda en svivel för att fästa de två linorna. Du kan binda dem direkt med hjälp av Kirurgens Knut och de kommer inte att vrida sig (video nedan). Om du använder topwater beten så vill du använda monofilament istället.

Det sista vi måste ta reda på är vilket bete/bete man ska använda. Du kommer att behöva något ganska tungt när du använder en baitcaster, så du kommer förmodligen att vilja hålla dig till något som en crankbait, spinnerbait, stickbait, etc. Du kan kasta lättare beten men du behöver en hel del erfarenhet för att undvika trassel. Mitt favoritdrag att använda skulle vara en 1/4 oz Panther Martin spinner i silver eller guld (se våra favoriter här). Det fungerar inte hela tiden men det verkar vara det mest konsekventa för mig.

Hur man fiskar öring med ett baitcastingspö

Det kommer verkligen att bero på var du fiskar men det viktigaste med dessa beten är att du måste hämta dem direkt. Med några beten kan du bara låta dem sitta i vattnet (Powerbait) eller rycka runt dem, men med en spinnare vill du ständigt rulla in den. Här är en video som visar hur man fångar öring med en baitcaster:

En av de främsta anledningarna till att jag gillar en spinner är att det är så enkel att använda. Ja, det är inte det bästa alternativet om du letar efter en lat dag ute på vattnet men det fungerar. Allt du behöver göra är att kasta och rulla in. Nästa sak du behöver göra är att ta reda på var öringen finns. Det beror helt på var du fiskar.

  Hur man fiskar löjrom till lax eller öring

Låt oss börja med sjöar och dammar. Öring kommer normalt att simma runt och leta efter mat och mycket av det beror på vilken tid på året du fiskar. Öringen kommer att vara mycket djupare på sommaren jämfört med våren och hösten eftersom vattnet är svalare. På våren och hösten tenderar de att vara nära växtlighet i sjön, nära en bäck som kommer in i sjön, eller runt områden som har platser att gömma sig (stenar, träd, etc). Du kan också använda Navionics för att hitta bra fiskeplatser.

Nu till bäckar och floder. Öring kommer normalt att sitta på vissa ställen och vänta på att strömmen ska ge dem mat. Det första stället för öring kommer att vara nära gömställen som buskar, träd, klippor och sandbankar. Nästa ställe de gillar att umgås är nära avlämningsställen nära banken. Den sista platsen de med största sannolikhet kommer att vara är i djupa bassänger med långsamt rörligt vatten. Allt du behöver göra är att hitta dessa fläckar, kasta nära förbi dem och simma ditt drag genom dem.