Kan du använda Boilies i flötfiske?

Boilies är ett mycket populärt bete för karp- och havskattfiske. Eftersom sättet de är förberedda avgör om de sjunker eller flyter, är de tillräckligt mångsidiga för att fungera bra i en mängd olika fiskestrategier. Boilies som flyter kallas vanligtvis ”pop-ups”. Beroende på hur du sätter upp din fiskerigg kan pop-ups användas som ytbeten eller ställas in för att flyta ett visst avstånd ovanför botten.

Kan man använda Boilies i flötfiske? Boilies finns i både sjunkande och flytande formler och finns i ett brett utbud av storlekar för att hjälpa dig att rikta in dig på specifika arter och storlekar av fisk samtidigt som du undviker att kroka störande fiskar. Boilies kan infunderas med en mängd olika dofter och andra lockmedel för att förstärka deras tilltalande till specifika målarter. När situationen kräver det kan Boilies användas i flötfiske.

Det finns mycket bra saker som Boilies erbjuder sportfiskare som är ute efter havskatt och karp. De kan användas hela eller malda till chum. De kan till och med blandas med billigare chum-fyllmedel som fodermajs. Eftersom hur Boilies tillagas avgör om de sjunker eller flyter, kan du välja en produkt som fungerar för i stort sett alla fiskestrategier som ger resultat på en viss fiskeplats.

Vad är Boilies och hur kan du fiska med dem?

Boilies är ett degbete som har infunderats med speciella dofter och andra lockmedel för att göra dem mer effektiva beten för specifika målarter. De är oftast formulerade för att locka havskatt och karp. De kan köpas i en mängd olika storlekar så att sportfiskare kan välja ett bete som är för stort för att passa in i munnen på fisk som blågill, abborre och öring.

När degen för en sats Boilies är klar, rullas den till bollar av lämplig storlek och sedan kokas den, bakas eller mikrovågs. Boilies som kokas kommer att sjunka. Boilies som är bakade eller mikrovågsugna kommer att flyta. De är inte bara bra bete för att fiska karp och havskatt utan kan användas ensamma eller i kombination med andra lockmedel som kompis.

  Ska dina ledare vara starkare än din huvudlinje?

Förutom deras effektivitet och mångsidighet finns det ett antal andra faktorer som gör Boilies till ett utmärkt bete för sportfiskare som riktar sig till katter och karp. En sådan fördel är att de inte blir dåliga eller förstöra och inte kräver kylning. Och – du kan ha dem i ditt fordon utan att behöva oroa dig för att de ska stinka.

Boilies är så populära och så mångsidiga att ett antal tillbehör har blivit tillgängliga för att hjälpa sportfiskare att få ut det mesta av dem. Du kan köpa en Boilie-katapult eller Boilie-avfyrningsstav för att hjälpa dig att sprida dem över stora avstånd som kompis. Du kan också köpa speciella fräsar och kvarnar för att göra det lättare att bearbeta dem för spridda kompisar eller betespåsar.

Sjunkande Boilies

Eftersom både havskatt och karp är bottenmatare, kan sjunkande Boilies vara mycket effektiva beten. Ibland är sjunkande Boilies det bästa betet att fiska efter en viss plats, men de är alltid den formel du vill ha för chumming. Om du vill maximera resultatet du får av din kompis finns det ett antal olika tekniker som du kan prova för att vända upp butiksköpta produkter.

Ett sätt att förbättra prestandan hos sjunkande boilies som du ska använda som kompis är att öka mängden doft och lockmedel som de skjuter upp. Du kan göra detta genom att torka Boilies och sedan återfukta dem med ett flytande lockmedel som är formulerat för arten som du riktar dig mot. Sprid först ut Boilies och låt dem torka i solen tills de börjar visa ytsprickor. Lägg dem sedan i en påse eller annan förslutbar behållare och täck dem med ett flytande lockbete.

  Fiska med en GoPro Hero 8: Inställningarna du behöver veta

När du vill ha ett brett vattenområde runt din fiskeplats kan du använda ett antal olika verktyg för att lansera Boilies för avstånd större än vad du skulle kunna kasta dem för hand. Du kan använda en vanlig slangbella för att skjuta en boll i taget, eller så kan du köpa en Boilies-katapult som kommer att skjuta upp flera åt gången.

Ett annat sätt att lansera Boilies för chumming-ändamål är att använda en Boilies-pinne. Dessa verktyg kan vara lite knepiga, och det kommer att kräva lite övning för att bli bra på att använda ett. När du väl har fått kläm på det kommer Boilies-pinnen att låta dig skjuta ut kompisen på stora avstånd och med utmärkt precision. Du kan också slipa eller skära upp Boilies för att sprida nära ditt bete för att dra in ditt byte.

Pop-up Boilies

Eftersom popup-boilies flyter, ger de dig ytterligare alternativ för att komma med en uppsättning som ger resultat i alla dina favoritfiskehål. Genom att justera mängden vikt som du använder för sänkor och längden på linan som du inkluderar mellan sänken och kroken, kan du ställa in djupet på ditt bete för allt mellan några centimeter ovanför botten hela vägen till vattenytan.

Om du någonsin har fiskat efter bottenmatare i vattendrag med siltig botten, tjock vegetation eller andra egenskaper som kan få beten att fastna eller göra dem svåra för fisk att hitta, då vet du exakt hur stor skillnad en eller två tum kan göra. Att sätta upp flytande Boilies för att sväva precis ovanför botten av en flodbädd kan få fantastiska resultat.

Naturligtvis finns det också tillfällen som kräver en betad krok på ytan. Om du någonsin har sett en karpstim i ett matras vid ytan, vet du vad en kombination av bra chumming och ett ytbete kan göra för dig. Du kan till och med använda en flods ström för att flyta ditt bete till den perfekta positionen.

  Hur man hittar en bra fiskeplats på stranden

Om du är van vid att fiska med en bobber kan du använda olika stora bobbers och variera mängden split-shot som du lägger på din ledare för att ställa in ett djup för ditt bete och krok. Med så många alternativ gör Boilies det möjligt att fiska varje bit av vatten mellan yta och botten i rörliga strömmar och stilla vatten. Genom att välja rätt storlek på betet kan du garantera att allt du kopplar upp åtminstone är tillräckligt stort för att få plats med betet i munnen. Det är lätt att förstå varför Boilies har blivit så populärt bland sportfiskare som går efter stora katter och karpar.

Slutsats

Om du inte har provat att fiska med Boilies ännu och du tycker om att haka in i kampen som du får från den största karpen och havskatten, vad väntar du på? Mångsidigheten som de erbjuder sportfiskare gör dem perfekta för nästan alla fiskesituationer, och de låter dig prova en mängd olika taktiker för att ta reda på vad som fungerar bäst för alla dina favoritfiskehål.

Den extra bonusen med popup-boilies gör att flötfiske definitivt är möjligt med detta bete. Om det är strategin du har i åtanke för en av dina favoritplatser, kan du använda en kombination av sjunkande Boilies och chum och pop-up Boilies som bete för att få massor av troféfiskar som svärmar till ditt bete. Skaffa några till dig själv och gör dig redo att rulla in dem. Men om du hoppas på en trevlig, lugn och avkopplande dag på floden — ja, de här kanske inte är det bästa betet för dig.