Kan du använda bara en vandringsstav?

Vi har sett människor med den coola promenadpersonalen och andra med dubbla vandringsstavar (vandringsstavar). Det stinker lite att inte ha handen fri – kan man komma undan med att bara använda en vandringsstav?

Att vandra med en stav eller käpp ger större fördelar än att inte använda vandringsstav alls. Men genom att använda två stavar kan du få en mer symmetrisk träning, ge mer balans, förbättra uthålligheten och till och med öka din totala hastighet.

Realistiskt sett är en enda vandringsstav bättre än ingen stav alls. Som sagt, det går inte att slå de fördelar du kan få från en uppsättning vandringsstavar. Om du inte är bekant med vandringsstavar i allmänhet är det här rätt ställe att lära dig vilka fördelar antingen en enskild vandringsstav eller en uppsättning vandringsstavar kan ge.

jag-står-med-rock-och-mössa-på-bär-två-vandringsstavar-medan-jag-rycker på axlarna

Fortsätt och lär dig vad vandringsstavar kan tillföra dina vandringar och hur du använder dem på det mest effektiva sättet.

Är det bättre att vandra med en stolpe eller två?

Vandring med två vandringsstavar kommer att ge dig det mest gemensamma stödet, balansen och kommer att träna din kropp mer symmetriskt än bara en vandringsstav. Om du har ett val – välj två.

Om du ogillar att ha båda händerna bundna kan du alltid låna ut den till en vandrare i din grupp.

När det kommer till vandring, det finns ingen hård och snabb regel om huruvida du ens behöver vandringsstavar eller inte, eller om du kanske behöver en eller två. Det finns vandrare som svär över att använda två vandringsstavar (som jag) och de som tycker att hur många vandringsstavar som helst är irriterande (som min pappa). När det kommer till kritan kommer det rätta svaret att vara det som fungerar bäst för dig personligen.

Om en av dina vandringsstavar har gått sönder eller om du vill använda en enda käpp så att du har en hand fri, du kan absolut ha en lyckad vandring med bara en enda sticka. Att göra det hjälper lite med balans och stabilitet. En enda sticka kan också vara användbar om du är någon som har lite problem med bara ett ben. Kanske behöver du lite extra stabilitet på ena sidan men inte på den andra.

Som sagt, du kan få ännu fler fördelar av att använda en uppsättning stolpar snarare än bara en. Till att börja med, använda vandringsstavar använder musklerna i din överkropp, inklusive dina axlar och triceps. Om du väljer en enda sticka, kommer du bara att arbeta med dessa muskler på ena sidan. Du kan bara välja att vara vaksam på att byta sida regelbundet, men det är generellt sett lättare att bara använda två pinnar, till att börja med.

Detta gäller särskilt eftersom en uppsättning pinnar kommer att lägga ännu mer till din totala balans. Föreställ dig att kunna gå på fyra lemmar istället för två eller tre. Dessutom kan de hjälpa till att jämna ut vikten på en ryggsäck så att den är lättare att hantera för din kropp.

Så för att sammanfatta, ja, du kan vandra med bara en stolpe och du får lite nytta.

Hjälper vandringsstavar ens?

Det är sagotid.

Jag vandrade på Milford Track i Nya Zeeland (jag känner mig väldigt lyckligt lottad att jag fick åka. Jag var tvungen att boka det nästan ett år i förväg!) när en av damerna på vandringen klagade på riktigt starka knäsmärtor som vi var nedför ett bergspass.

  Hur ofta ska jag rotera mina Rollerblade-hjul?
jag-står-i-ravinen-på-milford-banan-ler
Jag vandrar på Milford Track med min Teton-ryggsäck (förmodligen satte ner mina vandringsstavar någonstans)

Den här kvinnan var i övrigt frisk och vältränad och hade inga allvarliga problem på den ~33 mil långa vandringen förutom att den branta nedförsbacken orsakade henne mycket smärta.

Jag lånade henne mina vandringsstavar och hon kände omedelbar lättnad och kunde ta sig ner i passet. Jag var tacksam för att jag inte hade samma problem som hon, även om jag saknade stolparna efter att jag lånat ut dem.

Vandringsstavar är inte bara bekväma, de kan vara avgörande för vissa människor i vissa situationer.

Allt som sagt, många vandrare väljer att gå utan stolpar. De är inte nödvändiga för att vandra, men de kan vara till stor hjälp när det kommer till stödjer dina leder. De hjälper inte bara till att hålla dig balanserad när leden är ojämn, utan också de ser också till att din överkropp gör en del av arbetet också.

Eftersom dina armar hjälper, betyder det att dina ben får lite av en paus. Du sprider ut belastningen längs mer av din kropp vilket kan hjälpa dig att vandra längre (med mindre smärta).

För att sammanfatta, här är några fler fördelar du kan få när du använder vandringsstavar:

  • Balans. Oavsett om du behöver en extra boost när du går uppför eller något att lita på när du går nedför, är vandringsstavar ett bra sätt att hålla balansen. I slutändan kan detta hjälpa dig att inte falla eller anstränga vissa muskelgrupper för mycket. Jag har tyckt att detta är oerhört viktigt på mycket hala ytor som leriga stenar. Att ha ett extra ”ben” på marken gör stor skillnad.
  • Muskelstyrka. Genom att använda vandringsstavar kan du träna fler muskelgrupper. Vanligtvis handlar vandring bara om den nedre halvan av din kropp, och dina ben i synnerhet. Vandringsstavar gör att du kan få mer användning av din rygg, axlar och armar, vilket innebär att dessa områden också kommer att kunna bli starkare.
  • Ledskydd. Vandring kan vara tufft för dina knän och vrister, särskilt om du är benägen att stuka. Vandringsstavar håller dig stabil och låter dig undvika för mycket knäbelastning. Du kommer också att vara mindre benägen att stuka dina fotleder eftersom du har ett sätt att hålla det mesta av din vikt borta från dem även om du snubblar.
  • Uthållighet ökar. När hela kroppen tränar och vandringsstavarna balanserar din ansträngning, kommer du att kunna gå längre och arbeta hårdare när du vandrar. Om du gillar att ta det långsamt kan du bara njuta av att vandringen blir lite lättare. Annars kan du använda stavarna för att fortsätta utmana dig själv på varje vandring.

Det finns mycket som vandringsstavar kan göra för att göra vandring lättare för din kropp. I alla fall, inte ens de bästa vandringsstavarna kan skydda dig från blåsor. Du kommer att behöva några fler verktyg och strategier för att se till att dina fötter håller sig bekväma under hela vandringen. För mer information om hur du undviker dessa otäcka blåsor i vandringshäl, ta en titt på vår artikel om ämnet här.

  Allt om den kvadratiska knuten: handledning, syfte, varningar

Hur man använder vandringsstavar effektivt

Om du ska prova på att använda en uppsättning vandringsstavar är det viktigt att vet hur man får ut det mesta av dem. Att använda stavarna på rätt sätt ger dig de största fördelarna med minsta möjliga ansträngning. Som tur är är vandringsstavar ganska lätta att använda när du väl har lärt dig hur.

Innan du köper en uppsättning stavar eller ger dig ut på leden med stavar som du kanske redan har, kolla in följande steg för att se till att dina vandringsstavar fungerar för dig så gott de kan!

Välj dina vandringsstavar

Innan du kan börja använda dina vandringsstavar kan du behöva köpa dem. Om du inte redan har ett set finns det några olika variabler och funktioner som är värda att ta en titt på innan du bestämmer dig för vilka stolpar du vill köpa. Naturligtvis måste du först bestämma dig för om du vill ha en stolpe eller två. För denna artikels skull, Jag kommer att anta att du väljer ett par snarare än en enda stolpe.

Vissa vandringsstavar kommer i bara en enda längd, medan andra kan justeras efter behov. Det senare brukar vara det bättre för vandrare som gillar att resa mer varierad terräng eftersom de kan anpassa sig till resor uppför eller nedför, eller bara för att passa dig mer bekvämt. Nackdelen med justerbara vandringsstavar är att mekanismerna kan gå sönder och så att de kollapsar när du inte vill att de ska göra det – det är lite jobbigt att justera dina vandringsstavar under den sista delen av din vandring när du är trött och grinig .

Du vill att dina vandringsstavar ska vara på höjden (om de inte är justerbara) till där din armbåge är i en 90-graders vinkel (inte smalare än så).

Beroende på din situation finns det även några trevliga bonusfunktioner du kan välja. Behöver du lite extra stabilitet kan du välja vandringsstavar som erbjuder en extra förmåga att absorbera stötar. Dessutom kan de som gillar att hålla saker lätta välja vikbara stolpar. Äntligen några vandringsstavar till och med erbjuda en plats att montera din kamera så att du kan fånga alla vilda djur som kan finnas i närheten.

När du handlar efter vandringsstavar, det kan vara ett bra tillfälle att fundera över vilken typ av kläder du kan behöva på dina vandringar också. Du kanske vandrar i en mängd olika temperaturområden, men du kommer att behöva lite mer skydd när temperaturen sjunker. Upptäck mer om vad du bör ha på dig när du vandrar i 60 grader i vår artikel här.

Håller Fotvandringsstavarna

Att hålla i vandringsstavar är ofta ganska enkelt. En kvalitetsuppsättning vandringsstavar kommer att ha grepp fästa på dem som du naturligtvis vill ta tag i. Du kommer i huvudsak håll dem på samma sätt som du håller en käpp, använd försiktiga rörelser av dina handleder för att flytta stavarna framåt med dig när du går.

Vanligtvis när stolparna nuddar marken, du vill att dina armbågar ska böjas i cirka 90 grader när du tar tag i handtagen.

Dina handleder ska vara raka och bör inte böjas upp eller ner för att passa handtaget. Jag är programmerare av yrke och tyvärr känner jag det i mina handleder om jag inte får inriktningen helt neutral.

hur-håller man-vandringsstavar-med-90-graders-vinkel-och-handledsneutrala-genom-stödjande-rep
Lägg märke till hur min armbåge är böjd i ungefär en 90 graders vinkel (lite bredare än 90 grader är okej), och mina handleder är inte böjda alls.

Vandringsstavar har ofta en ögla som är knuten till toppen av stången. Dina händer ska gå igenom den här slingan. De hjälper vandringsstavarna att hålla sig i dina händer och om du drar åt öglorna lite kan det ge dig lite handledsstöd.

  State Natural Area vs State Park: Vad du behöver veta

När du använder vandringsstavarna är det viktigt att se till att ditt grepp inte är för hårt. Du kanske känner att du vill hänga på hårt, men det kommer faktiskt bara skapa arbete för dina muskler som din kropp inte behöver. Utöver det kan du få ont i händer eller handleder. Lita istället på ett lätt grepp som drar åt om situationen kräver det.

När du väl håller i stängerna måste du lära dig hur du rör dig med dem. Generellt sett flyttar du en pol framåt i taget. För att skapa den mest effektiva rörelsen, ta en titt på hur du går. Om du placerar vänster fot framåt, öva på att flytta staven i höger hand framåt samtidigt. Det kan ta lite tid att vänja sig vid, men att flytta fötterna med motsatta armar samtidigt blir så småningom en bekväm vana.

Det känns lite som att simma och det känns naturligt.

Navigera i olika landskap

  • Platt mark. Detta kommer att bli det enklaste området att använda dina stavar i. På grund av det är det en bra tid att öva på att använda rätt grepp och rörelser så att du kan vara väl förberedd för mer utmanande terräng. Om du har koll på att använda stavarna kan du trycka dem nedåt och bakåt mot marken när du går. Att göra det kommer att lägga till en touch av hastighet och få dina muskler att arbeta lite mer.
  • Uppför. Vandringsstavar är bra för att balansera ut ansträngningen när du reser uppför. Se till att undvika att ställa dina stolpar för långt ifrån dig själv. Tanken är att använda stolparna för att hjälpa till att pressa dig uppåt och framåt, inte dra dig mot toppen. Detta kommer också att vara den strategi som är lättast för dina muskler.
  • Trappa. Trappor kan vara lite knepiga när du använder vandringsstavar, men med rätt teknik bör du inte ha för mycket besvär. När du går upp, håll stolparna planterade bredvid dina fötter och använd dem för att skjuta dig framåt. När du rör dig nedför i trappor, håll stavarna placerade på steget framför dig för att balansera dig när du kliver ner.
  • Utför. Eftersom vinkeln kommer att vara annorlunda än när du reser uppför, vill du justera längden på stavarna. Vanligtvis gillar vandrare att förlänga dem lite för mer komfort. När du rör dig, gå försiktigt och försök att inte belasta dina knän för mycket. Håll stolparna framför dig, plantera dem i marken för att hjälpa dig balansera när du går framåt.

Med hjälp av dina vandringsstavar kanske du bara upptäcker att du kan vandra längre än någonsin tidigare. Jämför längden på dina vandringsresor med andra vandrare i vår artikel om ämnet här.