Kan du använda båda sidorna av en hockeyklubba?

Landhockey är ett roligt och konkurrenskraftigt spel som spelas med lag på 11 personer på båda sidor. Oavsett om du spelar som en del av ett skollag eller till och med med proffs, måste du känna till reglerna utan och innan. Får du använda vardera sidan av din hockeyklubba när du är på planen?

Landhockeyspelare bör endast använda den platta sidan av sin klubba. Om de spelar med den böjda sidan kan de bli straffade. Man tror att den platta sidan av landhockeyklubban används för att öka svårighetsgraden.

Om du har fler frågor om landhockeyklubbor och andra aspekter av spelet så har vi svar. Framöver kommer vi att förklara båda sidorna av en landhockeyklubba i detalj, prata vidare om vilken sida du kan använda och diskutera andra tekniker relaterade till landhockey. Se till att fortsätta läsa!

Landhockeyklubbor 101 – Kan du använda båda sidorna?

En landhockeyklubba är ett avgörande spelinstrument som är mellan 35 och 38 tum långt i genomsnitt. En typisk landhockeyklubba väger upp till 623 gram. Många är gjorda av trä som mullbär, ask eller hickory.

Ena sidan av landhockeyklubban är böjd jämfört med den andra änden, som är platt. Du kan inte byta ut att slå bollen med den böjda änden av stickan och den platta när du känner för det. Det är en av spelets kardinalregler.

Vilken sida av stickan ska du använda? Spelare ska bara slå landhockeybollen med den platta sidan av sin klubba. Vi kommer att prata i nästa avsnitt vad som händer om du inte följer reglerna.

Okej, men varför är den här regeln på plats? När allt kommer omkring, i ishockey kan du använda vardera sidan av pinnen. Visst, men ishockeyklubbor är platta på båda sidor, medan landhockeyklubbor bara har en platt sida.

Att använda den böjda sidan av din landhockeyklubba för att slå bollen skulle vara för lätt. Du måste vara mer skicklig i spelet för att lyckas göra ett landhockeymål med din klubbas platta sida, och det är troligen därför denna regel är på plats.

Vad händer om du använder båda sidorna av hockeyklubban under ett spel?

Såvida det inte är en icke-konkurrenskraftig match på din bakgård, då kan du slå vad om att en domare kommer att döma landhockeymatchen. De kommer att hålla ett öga på spelarna för att säkerställa att alla följer grundläggande beteende.

Att använda den böjda sidan eller baksidan (aka tåkanten) på din landhockeyklubba anses bryta mot det grundläggande beteendet. Om en domare ser dig göra det, kommer du att bli straffad. Det andra laget kommer att få bollen, vilket gör ditt lag i underläge.

Det är förresten inte det enda regelbrottet i landhockey. Du kan också höja bollen utanför planen, vilket är känt som undercutting, vilket kommer att resultera i en straff. Grovt spel kommer att få dig att straffas, liksom att få kontakt med bollen med din kropp. Hinder är inte heller tillåtna.

  Hur man håller en hockeyklubba

Hur håller man en landhockeyklubba?

Hur du håller i en landhockeyklubba kan uppmuntra till straffar om du lyfter bollen för ofta, så det är en bra idé att vara kristallklar på hur du gör. Låt oss berätta i det här avsnittet genom att förklara de olika typerna av landhockeyklubbor (ja, det finns mer än ett!).

Grundläggande grepp

Det är alltid bra att börja med grunderna, så det är vad vi kommer att göra också. För att få ett grundläggande grepp om din landhockeyklubba, lägg din högra hand runt greppets bas. Placera sedan din vänstra hand över toppen av din högra hand.

Vad är greppet? Det är materialet runt toppen av din landhockeyklubba. Det är oftast läder, men inte alltid.

Ditt pekfinger och tumme kommer att ansluta, vilket är en teknik som kallas V:et inom landhockey. Genom att göra ett V med båda händerna kommer de att riktas mot tåkanten, som du kommer ihåg är den böjda baksidan av din landhockeyklubba.

Grundgreppet kommer väl till pass när man stannar, slår (ibland) och dribbler. Din högra hand ska aldrig flytta från pinnen; istället använder du vänster hand för att svänga och andra manövrar.

Enhandsgrepp

Okej, så att på egen hand hålla i landhockeyklubban är inte något du förmodligen kommer att göra när du precis har börjat, men det är en teknik du kommer att vilja lära dig när du avancerar.

Innan du kan spela landhockey på det här sättet måste du välja om din högra eller vänstra hand ensam ska hålla pinnen.

Om det är din högra hand måste du placera ditt pekfinger och tumme i den traditionella V-formen nära pinnens tåkant, precis som du gjorde med grundläggande positionering. Då kan du använda högerhandsgreppet för att dribbla, speciellt om du dribbler närmare din högra sida. Du bör märka att du dribblar snabbare.

Som sagt, högergreppet fungerar inte bra om du spelar landhockey i gräset.

Vänsterhandsgreppet kräver att du börjar med att flytta din vänstra hand närmare toppen av din landhockeyklubba med pinnen vinklad så att den platta sidan är ute. Ditt pekfinger och tummens V ska placeras mot pinnens bakkant snarare än mot tåkanten. Bakkanten är på motsatt plats.

När du spelar med bollen närmare din vänstra sida är ett vänstergrepp med en hand vettigt, och du kommer att kunna dribbla med bakhand med lätthet (förutsatt att du är en mer avancerad landhockeyspelare, förstås).

Stekpanna Grip

Stekpannasgreppet hjälper dig att slå bollen i ett svep. Du kan också enklare köra bakåt. Båda dina händer ska vara överst på din sticka så du gör ett dubbel-V med händerna. Vinkla sedan din sticka så att den är parallell med marken men den platta sidan är fortfarande utåt.

  Hur fungerar en Zip Line?

Kort handtag

Genom att flytta händerna neråt pinnen tills de är halvvägs ner men fortfarande i V-läget som du gjorde med stekpannas grepp, har du uppnått korthandtagets grepp. Du kan slå landhockeybollen snabbare med ett korthandtag.

Dubbel-V-grepp

Double-V är ett klassiskt grepp för landhockeyklubbor. För att göra det, placera dina händer nära toppen av din sticka som du gjorde med grundgreppet tills dina händer gör V-formen mot stickans tåkant.

Om din högra hand känns obekväm kan du röra den lite, men håll dina rörelser minutvis annars kommer du inte att vara i dubbel-V-greppet längre.

Din träffkraft ökar med ett dubbel-V-grepp, men bara om du håller rätt hållning. Genom att skapa utrymme mellan ena handen och den andra blir ditt grepp och därmed din slagkraft betydligt svagare.

Omvänt grepp

Baksidan av grundgreppet kräver att du ändrar V-formen på ditt pekfinger och tumme så att de är närmare botten av din sticka. Den platta sidan av landhockeyklubban ska vara ute och dina händer ska vara på den sidan.

Du kan sedan snärta eller ösa sakkunnigt.

Landhockeyslagtekniker

Vad är en film? Vad är en scoop? Här är några slagtekniker du kommer att använda i landhockeyspelet när du gör mål på vägen till seger.

Snärt

Att snärta en landhockeyboll är att höja den i luften så att du kan skjuta den på långa avstånd. Om du vill göra mål är snärt en teknik du måste bli bra på.

För att bli en snärtexpert måste du också titta på bollens höjd. De flesta landhockeyregler kräver att den maximala snärthöjden är 18 tum. Undantaget är när ditt skott är en skopa, knuff eller snärt. Sedan kan du starta den på vilken höjd du föredrar.

Dra Snärta

Dragfilmen är en variant av den traditionella flicken. Eftersom det tar ganska lång tid att bemästra den grundläggande snärten, förvänta dig att ägna mer tid åt att lära dig dragsnärten så att du kan använda den under en landhockeymatch.

Du måste räkna varje steg du tar på upploppet, aka din väg upp till bollen. Sätt sedan ut ditt vänstra ben så att det är längre än bollen. Detta skapar ett dragavstånd som hjälper dig att snärta. När du drar bollen vill du korsa benen och böja dig sedan i knäna.

Landhockeybollen kommer att rulla nedåt när du svänger mot den, vilket ger dig mer av en uttalad snärt. Håll axlarna raka när du följer igenom och överväg att rotera kroppen för att öka kraften i ditt skott.

Du kan använda dragsnärten för att göra mål.

Skopa

Scoopet eller flygpasset är att lyfta landhockeybollen med kroppen åt det hållet. Skopor kommer väl till pass för korta skott.

För att göra en skopa, flytta först din understa hand lägre på änden av stickgreppet. Flytta sedan landhockeyklubban så att den är parallell med din högra arm. Detta introducerar en skarp 90-graders vinkel från stickan till din vänstra arm.

  Hur man väljer en klätter- och rappellhjälm

Böj sedan i knäna så att du kan använda dina armar och ben samtidigt, vilket ökar kraften du får ut av båda. Sätt ditt vänstra ben i ditt steg och ös bollen med lite fjäder.

Push Pass

En push-passning är till för att skicka landhockeybollen till en annan lagkamrat. Du vill använda grundgreppet för att hålla din käpp under ett push-pass. Vinkla sedan din kropp vinkelrätt mot den avsedda riktningen för bollen. Placera din kropp så att bröstkorgen är vänd mot bollen.

Böj dig nu i knäna, men rikta mer av din vikt mot ditt bakre ben som du gör. Bollen kommer att vara flera fot från tårna på din bakfot. Flytta tillbaka din vikt och dra sedan bollen, låt den gå mot din lagkamrat.

Slap Pass

Om du behöver skicka bollen till din partner från ett längre avstånd, prova en slagpassning. Bollen ska vara framför dig och din kropp ska vara riktad mot där du vill slå bollen.

Sätt båda händerna på änden av din pinne, böj dig sedan på bakbenet och svep pinnen. Se till att ditt baksving är så platt som möjligt för en smidig slagpassning.

Slagskott

Ett slagskott är ännu ett sätt att göra mål, eftersom det är både snabbt och kraftfullt. Starta ett slagskott genom att sätta din kropp vinkelrätt mot målet. Håll ett stadigt grepp om pinnen och håll händerna isär och sänk ner pinnen närmare änden av grepptejpen.

Placera dina fötter på avståndet från dina axlar och gör sedan en bakåtsving. Om du öppnar din landhockeyklubbs ansikte när du slår, kommer bollen att lyfta högre. Använd sedan en låg uppföljning.

Kör

Att köra landhockey är en teknik som nybörjare måste lära sig och öva ganska mycket på, eftersom det anses vara ett av de svårare sätten att göra mål i det här spelet.

Du vill hålla ihop fötterna, stå några meter bort från bollen. Placera sedan händerna på stickan så att de bara är en tum från toppen av din sticka.

Håll händerna nära. Böj sedan i knäna och flytta din vikt mot ditt bakre ben. Börja dra tillbaka din sticka så att den är i höjd med midjan. Kliv fram en gång och sväng, håll pinnens platta sida framåt.

Slutgiltiga tankar

Landhockey är en fantastisk lagsport som nästan alla kan briljera med. Om du går in i spelet och vet vilken sida av din landhockeyklubba du kan använda för att slå och vilken du inte kan, kommer du redan att få en bra start. Ha kul där ute!