Kan du åka skidor bakom en pontonbåt?

När jag funderade på att köpa en pontonbåt var en av de första frågorna som min 11-åriga dotter ställde ”kan du åka skidor bakom en pontonbåt?” Jag är inte säker på varför hon frågade detta eftersom hon inte ens åker vattenskidor. Men jag vet att hon skulle älska att åka på tub, så det här fick mig att tänka…

En pontonbåt kan dra en skidåkare, en knöl och till och med en wakeboardåkare beroende på din motor och hur din båt flyter i vattnet. Det mesta av informationen som jag hittade tydde på att du har minst en 115HP motor om du planerar att dra någon bakom din båt.

Om din ponton bara har en motor på 40 hästkrafter kan det hända att du stöter på problem när du försöker dra en vuxen på skidor eller wakeboard. Min dotter väger bara cirka 50 lbs, så att dra henne på ett rör med en mindre motor skulle inte vara ett problem. Hon kommer dock inte vara så liten för alltid!

Låt oss ta en titt på vilken motorstorlek som är bäst för att dra någon bakom en pontonbåt och det bästa sättet att göra det.

Hur mycket hästkrafter behöver du för att dra en vattenskidåkare?

Minsta hästkrafter är 90 hk för att dra en vattenskidåkare men 115 hk rekommenderas starkt.

Jag har sammanställt en enorm lista över topphastigheter kombinerat med båtlängd och HP om du vill se hur snabba olika pontonbåtsägare kan komma med olika stora motorer, se till och kolla in det här. Du kanske blir förvånad över en del av statistiken du hittar där.

Det finns många olika faktorer som avgör om din pontonbåt kommer att kunna dra en skidåkare bakom sig eller inte. Den viktigaste faktorn för att avgöra detta är dock storleken på din motor.

Även om en motor på 40 hk kan vara okej att skjuta en pontonbåt runt sjön för en lugn tur, kommer den inte att vara tillräckligt stark för att dra de flesta skidåkare.

I allmänhet måste en vuxen av medelstorlek åka minst 20-25 miles per timme för att kunna åka vattenskidor. Detta kommer att variera beroende på typen av båt, båtens lastvikt, storleken på skidåkaren, samt erfarenhetsnivån hos den åkare som bogseras.

  Vad är en hundbensadapter?

Barn och knölar kommer att behöva mindre kraft för att ha kul!

När det gäller den exakta mängden hästkrafter som behövs för att dra en skidåkare rekommenderar jag minst en 90 hästkrafters motor. Denna storleksmotor ger dig massor av hastighet för bogsering av rör, såväl som att dra de flesta skidåkare och wakeboardåkare också.

Medan 90 hk är det rekommenderade minimumet, om du tror att dra skidåkare och knölar kommer att vara en högsta prioritet för din familj, så om du har råd föreslår jag att du går med den största motorn som din pontonbåt är klassad för.

Pontonbåtar är inte skidbåtar

Även om de flesta pontonbåtar som är utrustade med tillräckligt med hästkrafter kan dra en skidåkare, tänk på att pontonbåtar inte är byggda för skidåkare.

Om du är en seriös skidåkare eller wakeboardåkare, köp inte en pontonbåt med tanke på att du kommer att kunna ha den perfekta fest-/familjebåten och ändå få åka skidor som om du låg bakom en soppad Ski Nautique.

Många erfarna skidåkare kräver en båt som inte bara drar dem utan också kan svänga mycket vassare än vad en pontonbåt kan.

Dessutom, eftersom pontonbåtar i huvudsak har en platt botten, producerar de inte ett kölvatten som är optimalt för skidåkare och wakeboardåkare att göra sina tricks från.

Detta kommer inte att vara ett problem för knölar eller oerfarna skidåkare, men för dem som älskar att flyga upp ur vattnet är detta ett verkligt problem.

Hur man drar ett rör bakom en pontonbåt

Eftersom pontonbåtar är kända för att kunna frakta grupper av människor och är bra för att underhålla, låter naturligtvis idén att dra ett rör kul!

Även om att dra ett rör bakom din ponton kanske inte är raketvetenskap, finns det flera saker som du behöver veta innan du knyter röret och kör full gas.

  1. Se först och främst till att ditt rep är nytt eller i gott skick. Även en lite sliten start kan avsluta din bekymmersfria, roliga dag ute på båten riktigt snabbt!
  2. Du bör också kontrollera om det finns revor eller slitage i röret, särskilt där repet och handtagen är anslutna.
  3. Även om det definitivt är möjligt att dra ett rör bakom en ponton, kommer att veta hur mycket hästkrafter du har kontra vikten på den faktiska båten och vikten på personen som dras på röret, definitivt spela en roll för hur snabbt röret går.
  4. I grund och botten, ju högre hästkrafter, desto mer sannolikt är det att du kommer att kunna dra personen på röret i en snabbare hastighet, oavsett hur många personer som är ombord.
  Är det dåligt att pausa under en löprunda?

Kan du väcka ombord bakom en pontonbåt?

Tro det eller ej, men du kan faktiskt wakeboard bakom en pontonbåt, förutsatt att du har rätt utrustning!

Detta inkluderar en motor på minst 115 hk och en dragkrok som är speciellt gjord för att dra wakeboardåkare.

Kan du fortfarande wakeboard med en vanlig skiddragkrok? Absolut! Däremot är wakeboard mycket roligare med en.

Wakeboardtorn låter wakeboardåkaren hoppa högre och få mer hängtid, vilket i sin tur gör att du kan göra fler häftiga trick.

Återigen, låt mig upprepa att en pontonbåt inte är en skidbåt, så förvänta dig inte samma prestanda av den när det gäller att dra någon bakom sig.

När det gäller wakeboard, kommer en pontonbåt inte att producera ett optimalt wake för att du ska få maximal luft för att göra dina trick.

Säkerhet är kung när du drar en skidåkare

Ett par saker som alltid är viktiga att komma ihåg när man åker tubing, skidåkning eller wakeboard är naturligtvis säkerheten och förblir lagligt!

Oavsett ålder, se till att varje ryttare har en USCG-godkänd flytväst och att varje väst kontrolleras för slitage. Du kan ha en USCG-godkänd väst, men se till att den passar varje ryttare korrekt.

Känn dina ryttare!

Gå inte fortare än din förare känner sig bekväm. Detta är främst för barn, eftersom det är viktigt att använda sunt förnuft och inte skrämma barnet tillräckligt till att släppa taget och skada sig själv.

När det kommer till lagar har varje stat sina egna lagar om båtliv och släpvagnar. De flesta stater kräver en observatör förutom föraren ELLER kan kräva en bred backspegel. Återigen, det är därför det är viktigt att veta vad dina lagar är angående detta.

  6 idéer för att lysa upp din campingplats

Hur man fäster ett dragrep till en pontonbåt

Det finns flera sätt att fästa ditt skidrep på din pontonbåt. Det enklaste (rekommenderas inte) är att köpa ett skiddragträns.

Ett dragträns fästs på de två ögonen på baksidan av din båt och som namnet antyder, tränsar din motor. Tränsen kommer även med en flottör i änden som fästs direkt på huvuddraglinan. Flottören hjälper till att hålla huvudledningen borta från vattnet och förhindrar därmed att den trasslar in sig i stödet.

Som jag nämnde ovan, om din pontonbåt inte redan har en dragkrok, rekommenderar jag starkt att du skaffar en.

De gör det mycket lättare att dra en skidåkare, knöl och till och med en wakeboardåkare!

Jag tycker personligen att Aerial Wakeboarding Universal Ski Dragstång för Pontoon Boats är den bästa på marknaden idag.

Anledningen är att den är universell! Du kan använda den för att dra en knöl och eftersom det är en ”Pylon Style”-dragkrok är den perfekt för att dra skidåkare.

Även om det inte är specifikt tillverkat eller den optimala höjden för wakeboardåkare, kan det fortfarande göras och är mycket bättre än att inte ha en alls.

Slutsats

Pontongbåtar är inte nödvändigtvis byggda för skidåkning eller för att dra knölar. Men med rätt mängd hästkrafter och några få utrustningar och redskap kommer de att kunna få jobbet gjort för de flesta.

Pontongbåtar har alltid varit kända som fritids- eller partybåtar. Vissa används till och med för fiske! Så naturligtvis är det roligare att satsa på de större hästkrafterna och lägga till lite spänning till festen genom att veva upp den och dra några människor längs vågorna, oavsett om det är med skidor, tube eller wakeboard. Nyckeln här är att ha kul och njuta av upplevelsen!